Connecteu-vos amb nosaltres

Conflictes

Fòrum de Rodes 2014: Prevenció de la guerra mundial mitjançant la solidaritat global: 100 anys després

COMPARTIR:

publicat

on

 

 

 

IMG_3523 (2)

Al voltant de 400 pensadors de 56 països es van reunir a l'illa grega de Rodes per discutir les possibilitats d'harmonització de les relacions internacionals i l'enfortiment de l'estabilitat al món durant el Fòrum de Rodes - 12a sessió anual del Fòrum Públic Mundial - Diàleg de Civilitzacions. L'esdeveniment se celebra cada tardor des de l'any 2003 i reuneix personalitats públiques i estadistes, acadèmics, religiosos i representants de les arts, mitjans de comunicació i àmbits empresarials d'arreu del món. El primer dia del Fòrum va comptar amb la presència del president fundador del Fòrum Públic Mundial Diàleg de Civilitzacions Vladimir Yakunin, el president de la República Txeca Miloš Zeman, el ministre d'Infraestructures, Transports i Xarxes de la República Hel·lènica Michalis Chrisochoidis, el polític alemany Matthias Platzeck, El polític austríac Alfred Gusenbauer, la princesa de Bahrain SS Shaikha Dheya bint Ebrahim Al Khalifa i altres personatges destacats.

El tema principal del 12è Fòrum de Rodes és Prevenir la guerra mundial mitjançant la solidaritat mundial: 100 anys després, commemorant el 100è aniversari de la Primera Guerra Mundial. El tema és tan rellevant avui com mai a la llum dels nombrosos conflictes militars que es produeixen en diferents parts del món actuals, quan és imprescindible promoure la cultura de la no-violència, i l’esperit de cooperació, pau i justícia al món.

Com Vladimir Yakunin va subratllar en el seu discurs:Com hem assenyalat moltes vegades en anys anteriors, el diàleg de les civilitzacions no és un concepte merament especulatiu de "desitjar bé". Es tracta d'un procés natural d'aproximació a altres nacions, penetració en les profunditats de la pròpia cultura i familiarització amb altres cultures, així com la recerca dels principis i les formes de convivència, revelant el propi potencial i possibilitats reals... L'objectiu principal de la 12a sessió anual del Fòrum de Rodes és analitzar les principals direccions de les activitats teòriques i pràctiques de la “comunitat de diàleg mundial” i suggerir alguns models justos i pacífics per a la convivència de les comunitats humanes."

anunci

El president de la República Txeca Miloš Zeman en el seu discurs de benvinguda va assenyalar:Les sancions s’han de cancel·lar, no només són inútils, sinó que, al contrari, produeixen l’efecte contrari i bloquegen el diàleg. S’hauria de desenvolupar el diàleg entre estats civilitzats, basat en la interacció en la religió, els negocis i la informació. Nosaltres hauria lluitar contra la internacionalment terrorisme."

President del Fòrum germano-rus Matthias Platzeck dit: "Vaig venir al Fòrum de Rodes per escoltar els arguments de la UE i els crítics occidentals quant a les diferències de les nostres civilitzacions i també per intentar comprendre-les. Al mateix temps, veig el meu paper com a president del Fòrum germano-rus en un intent de restaurar els ponts destruïts i redescobrir les semblances perdudes. Potser a causa del conflicte, en què ens precipitem directament a fatals malentesos, que cal solucionar."

La primera reunió plenaria, moderada pel copresident de WPF “Diàleg de Civilitzacions”. Prof Fred R. Dallmayr (EUA), es va titular “Cultura de la noviolència: Tolstoi, Gandhi i el llegat de JC Kapur. El paper de l’espiritualitat en la creació d’una nova modernitat ”. Aquest ple va retre homenatge a la postura visionària de JC Kapur prestant molta atenció als diferents aspectes del pensament i la praxi de Mahatma Gandhi. Els participants al fòrum van destacar que per a Gandhi no era suficient oposar-se a la presència colonial britànica a l'Índia, sinó assegurar-se que els indis no fossin esclaus cognitius de les perspectives intel·lectuals i sociopolítiques i econòmiques dels seus amos colonials.

A la sessió plenària “L’ordre mundial i la política del canvi de règim”, Moderat per Prof Dr. Hans Köchler (Àustria), s'ha discutit que a la constel·lació de poder unilateral que va sorgir després del final de la Guerra Freda, el sistema de seguretat col·lectiu de les Nacions Unides s'ha tornat cada vegada més disfuncional. L’absència efectiva de controls i equilibris ha animat l’actor mundial dominant a perseguir els seus interessos nacionals també mitjançant l’ús de la força armada. En aquest context, el "canvi de règim" s'ha convertit en una paraula de moda ideològica per a un enfocament geoestratègic, que s'assembla a la prepotència de les antigues potències colonials i que entra en contradicció absoluta amb el principi d'igualtat sobirana dels estats.

Durant el primer dia del Fòrum de Rodes, els participants també han debatut sobre la pau i la seguretat a Europa i Àsia en el context del poder nord-americà durant la sessió, moderada per Dra. Chandra Muzaffar (Malàisia), President del Moviment Internacional per un món just. En el transcurs de l'últim any, les qüestions de pau i seguretat a Europa i Àsia han estat a primer pla com a resultat de la crisi a Ucraïna, d'una banda, i de les tensions al nord-est i sud-est asiàtic, de l'altra. En el cas d’Ucraïna, l’origen del problema està en l’empenta de l’OTAN dirigida pels Estats Units cap al poder, que ha portat aquesta aliança militar a les portes pròpies de Rússia i amenaça la pau i la seguretat de la regió. La fricció de la Xina amb el Japó i també amb Vietnam i Filipines ha estat augmentada pel pivot dels Estats Units cap a Àsia, que és essencialment un intent sistemàtic de reafirmar el seu poder al continent. L’objectiu dels Estats Units de preservar i perpetuar el seu poder tant a Europa com a Àsia forma part de la seva agenda més àmplia per assegurar-se que segueix sent l’única superpotència del món.

Enmig de la nova Guerra Freda que s'està desenvolupant, està sorgint un fantasma monstruós: l'amenaça d'una Tercera Guerra Mundial amb proporcions realment globals. La sessió del Fòrum Públic Mundial -“Diàleg de Civilitzacions” continuarà la discussió dels problemes globals en tallers del 27 al 28 de setembre. Representants d'ONG internacionals, activistes de drets humans, sindicalistes d'Europa, intel·lectuals independents discutiran com evitar possibles conflictes futurs, problemes dels joves que viuen a les anomenades zones en disputa (Kosovo, Palestina, Armènia, Ucraïna, etc.), problemes migratoris com així com qüestions econòmiques (moviment sindical, Via de la Seda cooperació industrial i comercial), qüestions ecològiques, diàleg intercultural i interreligiós en diferents vessants.

El Fòrum Públic Mundial "Diàleg de civilitzacions" (WPF DoC) és una plataforma de discussió internacional a gran escala basada a Europa, així com el Fòrum Econòmic Mundial i el Fòrum Social Mundial, i ha estat actiu des de fa més de 12 anys. Actualment, les activitats del WPF DoC se centren en la creació d’una nova imatge mundial multipolar; dirigit a produir una visió per a futurs camins de desenvolupament considerant situacions sociopolítiques reals. L’organització gaudeix d’un estatut consultiu especial del Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides (ECOSOC) des del 2013 i uneix en una xarxa única diverses organitzacions no governamentals (ONG) internacionals i nacionals, representants d’institucions públiques i estatals, organitzacions de la societat civil i grups religiosos, acadèmics , representants d’esferes culturals, espirituals, empresarials i mediàtiques de diferents països, membres de civilitzacions i tradicions culturals diverses i persones que comparteixen els principis d’obertura respecte mutu que constitueixen la base del diàleg contemporani de civilitzacions.

El WPF DoC pretén crear instruments efectius i democràtics per resoldre problemes globals i posar en marxa canvis evolutius en l'estructura de la societat moderna. Entre les tasques del Fòrum es troben protegir i promoure la coexistència d'idees diverses, i combinar estàndards liberals amb valors humanitaris. La implementació del programa "Diàleg de civilitzacions" està estretament relacionada amb el diàleg interconfessional que reuneix representants de les religions mundials per afrontar els reptes globals de l'extremisme i el terrorisme.

El Comitè de Coordinació Internacional (ICC) del Fòrum està liderat per l'exsecretari general del Consell d'Europa i copresident del WPF Walter Schwimmer. Entre els membres de l'ICC hi ha el president de l'Organització Internacional per al Progrés Hans Koechler (Àustria), director de recerca emèrit del Centre Nacional de Recerca Científica de França Henri Favre, entre molts altres destacats estudiosos i investigadors de l’actual agenda del “diàleg de civilitzacions”.

The Endowment for the World Public Forum Diàleg de civilitzacions (DofC) es va registrar el juliol de 2013 a Ginebra. L’activitat de la dotació té com a objectiu donar suport a la investigació en l’estudi de les ciències polítiques i socials, la religió i la cultura; desenvolupar la comunicació entre països sobre qüestions polítiques i econòmiques; i buscar el compromís en casos de malestar social i disputa internacional. Totes les donacions es destinen al desenvolupament dels programes del Fòrum Públic Mundial "Diàleg de civilitzacions".

Seguiu l'emissió directa de vídeo del Fòrum.

Diàleg de civilitzacions Plataforma web integrada a tot el món.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències