Txetxènia en el focus: OEAA publica País d'Origen document informatiu

sofriment de TxetxèniaL’Oficina Europea de Suport a l’Asil (EASO) ha publicat un informe sobre el País d’Origen (COI) titulat Txetxènia Dones: matrimoni, divorci i custòdia de nens. L’informe dóna compte de la situació de les dones a Txetxènia i de com s’ha modificat la seva situació des que Ramzan Kadyrov es va convertir en president de 2007.

Aquest tema va ser identificat com a clau de la necessitat de COI per part d’experts dels països de destinació de la UE, i especialment rellevant per al procés de sol·licitud d’asil dels nacionals russos. A 2013, els sol·licitants de la Federació de Rússia van augmentar significativament per esdevenir el segon país d’origen més gran per a sol·licituds d’asil a la UE.

Tot i que el nombre de sol·licitants de la Federació de Rússia havia estat relativament estable des de 2008, al voltant dels sol·licitants de 20, 000 anualment, 2013 va experimentar un augment significatiu amb 71% més de sol·licitants registrats que a 2012, arribant a un volum de sol·licitants de 41,485. La gran majoria d’aquestes persones provenien de la regió del Caucas del Nord, especialment de Txetxènia. L'informe sosté que en els últims anys, el president Ramzan Kadírov ha dirigit una campanya anomenada virtut a Txetxènia, que constitueix un revés per a la independència de les dones i els seus drets a la societat.

La influència d'Adat (pràctiques i tradicions locals habituals) i també en part l'islamització de Txetxènia durant el règim de Kadyrov ha empitjorat la situació de les dones txetxenes: la violència contra les dones és àmpliament difosa a Txetxènia i la violència domèstica és un problema. Els assassinats d'honor continuen tenint lloc i hi ha raons per creure que el seu nombre ha augmentat durant els últims anys. El segrest de la núvia és una antiga tradició que encara es produeix. En general, molt poques dones busquen protecció de les autoritats després de ser víctimes de violència. En els casos rars en què les dones busquen assistència, no reben la protecció que necessiten. A més, les dones en general temen el divorci perquè els nens tradicionalment es queden amb el pare i la seva família després. Tot i que alguns casos que busquen drets d’accés són jutjats i són satisfactoris, les decisions sovint s’ignoren. Mitjançant aquest informe centrat, EASO té com a objectiu garantir un COI comú i d'alta qualitat a nivell comunitari. Amb aquesta finalitat, a 2013, EASO va adoptar un enfocament de xarxa per a COI per fer ús de la capacitat nacional de COI existent a la UE i evitar duplicitats i omplir els buits.

Això va suposar la creació de xarxes especialitzades de COI en països d'origen clau a nivell europeu, inclosa la Federació de Rússia. L’enfocament de la xarxa permet la producció conjunta de productes comunitaris comunitaris de COI i l’europeització d’informes de COI elaborats per un país de la UE + (Estats membres de la UE més Noruega i Suïssa) i revisats per experts d’altres països i EASO. Oficina Europea de Suport a l'Asil, Bloc MTC A, Moll del Celler, Grand Harbour Valletta, SRA 1917.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Txetxènia, món

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *