Connecteu-vos amb nosaltres

Azerbaidjan

Nou estudi diu que l'Azerbaidjan és un "model" de la tolerància

COMPARTIR:

publicat

on

Antiga_Azerbaidjan_4Un nou informe important saluda Azerbaidjan com un "model" de tolerància i multiculturalitat per als països veïns.

Diu que l'hostilitat social cap a 60-80 grups ètnics minoritaris del país és "inexistent", però adverteix que encara es necessiten "moltes altres mesures" per protegir els drets de les diverses etnies a l'Azerbaidjan.

Drets humans sense fronteres (HRWF), que va encarregar l'estudi en profunditat, afirma que aquests passos inclouen la ratificació de la Carta Europea de les Llengües Regionals de les Minories i l'augment del finançament per als projectes.
 
Altres recomanacions inclouen augmentar la visibilitat del defensor del país i "redoblar" els esforços per combatre l'atur, especialment en aquelles zones on viuen comunitats minoritàries.

L'estudi de HRWF, una ONG líder amb seu a Brussel·les, inclou entrevistes realitzades amb 15 minories ètniques del país.

Les conclusions es van presentar dimecres en una audiència especial al Parlament Europeu a Brussel·les. L'esdeveniment va rebre notícies de diversos líders de la comunitat que representaven minories ètniques, inclosos russos i grecs, que viuen i treballen a Azerbaidjan.

Azerbaidjan, assenyala l'informe de 80 pàgines, és un "mosaic" de nombrosos grups ètnics, lingüístics i religiosos que poden ser conflictius, com és el cas del nord del Caucas.

No obstant això, diu que tots els grups ètnics, com Quiz, Khanbalik i Budge, viuen en pau malgrat les seves diferents llengües, tradicions i cultures.

anunci

"Fins ara, el caràcter multiètnic de l'Azerbaidjan no ha causat problemes greus".

L'estudi exhaustiu afirma que Azerbaidjan ha establert mecanismes i polítiques destinades a apropar les minories nacionals i que la diversitat multiètnica a Azerbaidjan és una prova que la coexistència pacífica és possible al Caucas.

El país gaudeix d’una societat civil sana, amb unes 2,700 ONG registrades i, només a la capital Bakú, hi ha més de 20 comunitats culturals diferents, inclosos russos, ucraïnesos i kurds.

Una "cultura de la tolerància" que preval al país ha estat el catalitzador del desenvolupament econòmic, cosa que va generar 1.1 milions de llocs de treball des del 2004, amb 30,000 llocs de treball el primer trimestre del 2014.

En els darrers set anys, es van llançar més de 35,000 noves empreses a Azerbaidjan amb més del 77% dels nous llocs de treball creats a les regions.

L'informe Azerbaidjan: diversitat ètnica, convivència pacífica i gestió estatal també destaca el treball que han dut a la vida els grups ètnics a l'Azerbaidjan, inclosa la petita comunitat grega que el 1994 va crear l'organització Argo per promoure la llengua i la cultura gregues.

Una minoria ètnica molt més gran, la forta comunitat russa de 120,000 persones, també es cita a l'informe com a exemple d'una societat tolerant, com ara a l'educació on l'ensenyament de la llengua russa està ara ben establert.

L'anàlisi de la NRWF segueix dient que els Lezgis, la minoria ètnica més gran d'Azerbaidjan, no s'enfronten a "cap discriminació a nivell personal" i que es calcula que els 9,000 jueus del país són "plenament part" de la societat azerbaidjana.

Gestionar aquesta població multinacional és alhora un "repte" però també una "oportunitat" per aconseguir i preservar la convivència pacífica entre diversos grups ètnics.

La investigació conclou: "Els violents conflictes ètnics en altres parts del Caucas van convèncer la gent que els enfrontaments interètnics no tenen cap solució militar, excepte la tètrica perspectiva d'assentaments destruïts i l'aparició de refugiats".

"Hi pot haver lliçons que es puguin aprendre de l'experiència del país sobre la diversitat ètnica i etno-religiosa que puguin ser útils per a altres estats que tracten una diversitat comparable dins de les seves fronteres. Aquest estudi es presenta amb aquesta esperança".

Tot i això, diu que "encara es poden prendre moltes altres mesures" per garantir que els drets de les minories "no es descuidin, sinó que, al contrari, es garanteixin i es desenvolupin a l'Azerbaidjan".

Fa un total de 16 recomanacions per a les autoritats azerbaidjanes i set per a la UE.

L'autor de l'informe, Willy Fautre, de HRWF, que va trobar una "situació terrible" quan va visitar el país per primera vegada el 1998, va dir que la publicació del document era particularment oportuna a la llum dels darrers esdeveniments a Crimea i Ucraïna.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències