Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

UE ataca ampli acord comercial amb la Comunitat de l'Àfrica Oriental

COMPARTIR:

publicat

on

ÀfricaEl 16 d'octubre, els negociadors de la UE i la Comunitat de l'Àfrica Oriental (CAE) van finalitzar un nou Acord d'Associació Econòmica (EPA) global entre ambdues regions.s.

L'acord proporcionarà seguretat jurídica a les empreses i obrir una perspectiva a llarg termini accés gratuït i il·limitat al mercat de la UE per a productes de Burundi, Kenya, Ruanda, Tanzània i Uganda.

“La regió de la Comunitat de l'Àfrica Oriental destaca pel seu dinamisme i ambició de desenvolupar-se com una regió integrada. L'acord de col·laboració integral que acabem d'arribar és la millor manera de donar suport a les aspiracions de l'EAC". va dir el comissari de Comerç Karel De Gucht. "Hem conclòs altres dues associacions orientades al desenvolupament amb regions africanes aquest any. També és una font de la meva satisfacció personal veure l'Àfrica oriental beneficiant-se de les oportunitats que Europa vol oferir. Espero que aquests APE es signin i s'apliquin aviat”.

El nou APE global estableix les bases noves i estables per a les relacions comercials UE-EAC. Els països de la Comunitat de l'Àfrica Oriental ara podran centrar-se a millorar el seu rendiment econòmic sense preocupar-se per la pèrdua potencial de l'accés total i lliure de contingents al mercat europeu a causa del seu estat de millora. Tots els membres de l'EAC, menys desenvolupats o més avançats, es beneficiaran del mateix esquema comercial previsible i uniforme.

Per complir amb les normes de l'Organització Mundial del Comerç, els països de l'EAC es van comprometre a augmentar la proporció de les seves importacions lliures d'impostos fins al 80% durant els propers 15 anys. Com que els aranzels de la unió duanera de l'EAC a les importacions ja són baixos, absorbir l'EPA és un esforç factible. A més, quan els països de l'EAC estiguin disposats a concedir concessions de més gran abast als principals competidors europeus, la UE podrà reclamar aquestes mateixes millores. La UE i la CAE també han aconseguit un resultat equilibrat en matèria d'impostos a l'exportació.

Més enllà de l'eliminació dels drets duaners, l'acord abasta qüestions importants, com ara la lliure circulació de mercaderies, la cooperació en matèria de duanes i fiscalitat, i els instruments de defensa comercial, que reflecteixen l'esforç de la CAE per reforçar la seva unió duanera i per establir un sistema intern efectiu. mercat. Aquesta és la contribució més tangible de la UE per donar suport als objectius regionals de l'EAC.

L'acord, rubricat avui per tots els negociadors, es presentarà ara per a l'aprovació segons el tràmits domèstics de cada parella.

anunci

Fons

La Comunitat de l'Àfrica Oriental (EAC) està formada per Burundi, Kenya, Ruanda, Tanzània i Uganda. Tots els membres de l'EAC, a excepció de Kenya, són països menys desenvolupats segons la classificació de l'ONU. Les perspectives de desenvolupament actuals indiquen, però, que poden tenir èxit en abandonar aquest grup en un futur relativament proper.

El grup homogeni geogràficament i econòmicament està molt compromès amb la integració regional, amb l'objectiu final d'esdevenir una federació. L'EAC va establir un aranzel extern comú el 2005, va eliminar els drets de duana en el comerç intraregional, va ratificar un protocol de mercat comú a partir del 2010 i, més recentment, va prendre mesures per assolir una unió monetària de gran abast.

El 2007, la Comunitat de l'Àfrica Oriental va finalitzar un acord marc sobre l'eliminació d'aranzels, que es va convertir en la base de l'Acord d'Associació Econòmica global, rubricat el 16 d'octubre.

El 2013, el comerç total entre la UE i la Comunitat de l'Àfrica Oriental va ascendir a 5.8 milions d'euros. Les importacions de la UE procedents de l'EAC tenen un valor de 2.2 milions d'euros i consisteixen principalment en cafè, flors tallades, te, tabac, peix i verdures. Les exportacions de la UE a la CAE, principalment maquinària i aparells mecànics, equips i peces, vehicles i productes farmacèutics, sumen 3.5 milions d'euros.

Més informació
Relacions de la UE amb la Comunitat de l'Àfrica Oriental
Acords d'Associació Econòmica

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències