Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

Oxfam: Mundial atrapat per "triangle tòxic" que posa de benefici per a uns pocs per davant d'un futur sostenible per a tots

COMPARTIR:

publicat

on

P-59a09c63-2f99-4492-8e54-11f9514fe5dcLa gent de tot el món es troba atrapada en un "triangle tòxic" format per inversors financers a curt termini, governs tímids i empreses de combustibles fòssils, que amenaça amb augmentar les temperatures globals, posant 400 milions de persones en risc de fam i sequera per al 2060, segons Oxfam. avisa avui (17 d'octubre).

Nou informe d'Oxfam Alimentació, combustibles fòssils i finances brutes mostra que aquest "triangle tòxic" va donar suport a una despesa de 674 milions de dòlars en combustibles fòssils el 2012; a aquest ritme actual, les empreses de combustibles fòssils gastaran 6 bilions de dòlars per desenvolupar la indústria durant la propera dècada. La inversió en combustibles fòssils es recolza amb una combinació d'exempcions fiscals, incentius governamentals i uns 1.9 bilions de dòlars anuals de subvencions que van directament a la indústria o per pagar els danys socials, sanitaris i ambientals que causen.

Les companyies de combustibles fòssils i les seves associacions comercials gasten almenys 44 milions d'euros a l'any a pressionar les institucions de la UE a Brussel·les i esbrinaran si el seu últim derrochi ha tingut èxit quan els caps d'estat europeus acordin el paquet climàtic i energètic de la UE 2030 la setmana vinent. La proposta actual d'un objectiu de retallades d'emissions del 40% s'ajusta a la recomanació de BusinessEurope, un dels lobbies empresarials més potents de la UE. Això no arriba a la retallada d'almenys el 55% que els experts diuen que és necessari si Europa vol fer una contribució justa a la lluita contra el canvi climàtic. Oxfam diu que els líders europeus han de resistir la pressió de la indústria dels combustibles fòssils i acordar un paquet que es comprometi amb això, juntament amb un estalvi energètic d'almenys un 40% i augmentar l'ús sostenible d'energies renovables fins a un mínim del 45% del mix energètic.

La subdirectora d'Advocacy & Campaigns d'Oxfam, Natalia Alonso, va dir: “Els líders de la UE han d'ignorar les demandes d'autoservei dels gegants dels combustibles fòssils i acordar polítiques que ajudin a prevenir un major caos climàtic. El que hi ha actualment sobre la taula és descaradament insuficient per aturar que el canvi climàtic destrueixi vides.

"Els líders de la UE haurien de garantir que els fons de solidaritat per a Polònia i altres països d'Europa de l'Est no acabin subvencionant el carbó i, en canvi, ajudin els països a desfer-se de la seva addicció al carbó".

Els combustibles fòssils són els principals contribuents al canvi climàtic, responsables del 80% de les emissions de diòxid de carboni, posant en risc la salut, la propietat, l'alimentació, les empreses i el creixement econòmic. Si no es redueix el consum de combustibles fòssils, el món encaminarà a escalfar-se entre 4 i 6 ºC a finals de segle. L'escalfament a aquest ritme deixaria fins a 400 milions dels més pobres del món en risc de patir fam severa i sequera el 2060.

“Els governs i els inversors han de canviar urgentment el seu finançament cap a alternatives renovables i netes. Això no només oferirà bones oportunitats d'inversió sostenibles, sinó que ens posarà en camí per fer front a l'amenaça del canvi climàtic amb la urgència que exigeixen tant la ciència com les persones de tot el món", va afegir Alonso.

anunci

Només una cinquena part de les reserves de carboni que tenen actualment les empreses que cotitzen a les borses es poden cremar mai per evitar un escalfament superior als 2 ºC, el límit de temperatura acordat per tots els governs de les Nacions Unides. Oxfam diu que invertir en combustibles fòssils és defectuós perquè això afectarà els beneficis tant si s'introdueixi una regulació com si no. El fet de no introduir una regulació governamental perjudicarà les economies, ja que els governs es veuran obligats a cobrir els costos del canvi climàtic i perjudicarà les empreses, que ja se senten més afectades. Unilever, per exemple, diu que perd 300 milions d'euros (415 milions de dòlars) cada any a causa del clima extrem. La regulació que limita l'escalfament a 2 ºC podria provocar l'encallament de 300 milions de dòlars d'actius de combustibles fòssils, esclatant la "bombolla de carboni" i deixant de butxaca els estalviadors i els inversors a llarg termini.

Els avenços tecnològics fan que les renovables i les energies netes siguin més competitives, tot i rebre cinc vegades menys en subvencions. S'estima que costaria 44 bilions de dòlars passar a l'energia neta a tot el món l'any 2050, amb qualsevol cost inicial addicional més que cobert per més de 115 bilions de dòlars que s'estalviarien en costos de funcionament perquè ja no s'ha de pagar pel combustible. Els sectors de l'energia solar i eòlica podrien crear 6.3 milions i 2.1 milions de llocs de treball respectivament a tot el món i una millora de l'eficiència energètica podria reduir els preus i el consum. El canvi també milloraria l'autosuficiència energètica.


Oxfam diu que els governs de la UE han de:

· Acordar un paquet d'energia i clima de la UE 2030 que contingui un objectiu vinculant per reduir les emissions almenys un 55% i objectius vinculants per augmentar la proporció d'energies renovables sostenibles en el mix energètic fins a un 45% i reduir el consum d'energia en almenys un 40%.
· Compromís amb l'eliminació progressiva de les emissions de combustibles fòssils i la incorporació gradual de l'energia renovable sostenible per a tothom, a principis de la segona meitat de segle, amb els països desenvolupats liderant el camí i donant el suport necessari als països en desenvolupament per seguir.
· Desplaçar la seva inversió de l'energia bruta a les renovables, l'eficiència energètica i vetllar perquè les persones més pobres no es quedin enrere en l'accés a l'energia.
· Impulsar perquè les empreses de combustibles fòssils siguin més transparents en la seva activitat de lobby
· Comprometre's a provar el clima del sistema financer mundial revisant el risc, millorant la transparència i aportant capital per a inversions baixes en carboni.

Al mateix temps, en el sector privat, Oxfam demana:
· Empreses intensives en combustibles fòssils i energia que planifiquen canviar i diversificar els seus models de negoci per adoptar un futur baix en carboni i formar part de la solució
· Inversors per canviar la seva inversió dels combustibles fòssils al desenvolupament baix en carboni, tenir en compte el risc climàtic i desafiar les empreses que segueixen estratègies altes en carboni.
· Altres empreses les operacions de les quals es troben en risc a causa del canvi climàtic, incloses les empreses d'aliments i begudes, per pressionar els governs per a una acció global ambiciosa i desafiar empreses, com ara empreses de combustibles fòssils i grups de pressió, que es beneficien de l'statu quo.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències