Parlament Europeu a favor de la UE-Moldàvia acord d'associació

Poroshenko-penEl Parlament Europeu va donar el seu consentiment a l'Acord d'Associació UE-Moldàvia, que inclou un Acord de lliure comerç profund i ampli (DCFTA), el dijous a Brussel·les. L'acord serà la columna vertebral de la consolidació de l'associació política i la integració econòmica entre la UE i Moldàvia i proporcionarà accés mutu a lliure mercat.

Els eurodiputats van donar suport l'acord per vots per 535 94, 44 amb abstencions.

En una resolució que l'acompanya, els eurodiputats van destacar que la signatura en 27 de juny i la ratificació de l'acord d'associació "no constitueix un objectiu final" en les relacions UE-Moldàvia.

"La ratificació de l'Acord d'Associació UE-Moldàvia és un clar reconeixement de l'èxit del procés de reforma política i econòmica de Moldàvia, que estableix les seves perspectives europees i dóna testimoni de la seva determinació, finalment, per unir-se a la UE", va dir Relator Petras Auštrevičius (ALDE, LT). "És el moment de felicitar la gent de Moldàvia en aquest fita històrica, especialment en el context de les properes eleccions parlamentàries al novembre de 30, que serà crucial per al país", ha afegit.

Els diputats també han posat èmfasi en la necessitat d'aplicar l'acord en la seva totalitat i va demanar una campanya d'informació completa sobre els seus beneficis per als ciutadans moldaus.

Transnistria

L'acord cobreix "tot el territori reconegut internacionalment de la República de Moldàvia" i Transnistria, com a part integrant d'aquest, ha de quedar cobert pels efectes de l'acord, destaquen els eurodiputats. També diuen que la UE ha de jugar un paper més important en el treball per aconseguir un acord eficaç de la qüestió transnistria entre Chisinau i Tiraspol.

factor rus

Els eurodiputats subratllen que el paper que juga Rússia en la crisi a Ucraïna ha canviat l'ordre geopolític i ha afectat també les relacions entre la UE i Moldàvia. Exigeixen a Rússia que respecti plenament la integritat territorial de Moldàvia i l'elecció europea. També lamenten l'ús continuat de Rússia de prohibicions d'importació comercial sobre productes procedents de Moldàvia com un mitjà per desestabilitzar la regió i donar suport a iniciatives per contrarestar l'embargament de Rússia als productes moldavos.

Propers passos

Per entrar en vigor, l'acord també ha de ser ratificat pels parlaments nacionals dels estats membres de la UE. Les parts de l'acord, incloent el profund i Acord General de Lliure Comerç, s'han aplicat de forma provisional des de setembre 1 2014. Moldàvia va ratificar l'acord sobre 2 juliol. El Parlament Europeu enviarà una delegació forta 7-MEP, encapçalada per Igor Soltes (Verds / ALE, SI), per observar les eleccions parlamentàries de novembre 30 a Moldàvia.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, EU, Parlament Europeu, Moldàvia, món

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *