El comerç mundial cada vegada obstruït, l'informe anual de la UE diu

Construcció i mapa d'EuropaLa tendència a imposar mesures de restricció del comerç segueix sent forta entre els socis comercials de la UE, alimentant la contínua incertesa en l'economia mundial. Aquestes són les principals conclusions de l'informe anual de la Comissió Europea sobre el proteccionisme publicat avui (17 de novembre).

"Lamento veure que molts països segueixen considerant que el proteccionisme una eina política vàlida. Això va clarament en contra de compromís de la G20 a abstenir d'imposar restriccions comercials i de treure les existents. Proteccionisme danys cadenes globals de valor; l'obertura comercial és el que necessitem si volem mantenir la recuperació en marxa, sobretot en temps d'inestabilitat econòmica i política mundial ", va dir el comissari de Comerç Cecilia Malmström. "Com ha reconegut la Cimera a Brisbane, els membres G20 necessiten ara per donar una prova real del seu compromís col·lectiu d'obertura al comerç."

En els mesos 13 es refereix l'informe, els membres G20 i altres socis comercials clau de la UE van adoptar un total de noves mesures comercials hostil 170. Els països que han adoptat les més aquestes mesures van ser Rússia, Xina, Índia i Indonèsia. Alhora, només 12 barreres comercials preexistents s'han eliminat. Això vol dir que centenars de mesures proteccionistes adoptades des de l'inici de la crisi econòmica segueixen obstaculitzant el comerç mundial, tot i el compromís G20.

El nombre de mesures aplicades a la frontera i que obstrueixen ràpidament el comerç -que ja era alt l'any passat - va continuar augmentant, amb Rússia aplicar el major nombre de mesures individuals que afecten les importacions. El nombre de noves restriccions d'exportació ha augmentat també, una tendència que és especialment preocupant. Tots els països depenen dels recursos naturals dels altres i que aquestes pràctiques poden tenir conseqüències perjudicials per als mercats mundials de productes bàsics i cadenes de valor.

Els països també van recórrer amb més freqüència als tributs interns discriminatoris, normes tècniques o requisits de localització per protegir els seus mercats de la competència estrangera. Xina va introduir el major nombre d'aquest tipus de mesures.

Els inversors i els proveïdors de serveis també continuen sent afectats per les limitacions en l'accés als mercats estrangers. Finalment, la tendència a restringir la participació de les empreses estrangeres en les licitacions públiques segueix sent fort, en particular en els Estats Units.

Sobre l'Informe

L'Informe 11th sobre mesures potencialment restrictives del comerç se centra en el període comprès entre 1 juny 2013 i 30 juny 2014 i cobreix 31 dels principals socis comercials de la UE: Alemanya, Algèria, Argentina, Austràlia, Bielorússia, Brasil, Canadà, Xina, Equador, Egipte, Índia, Indonèsia, Japó, Kazakhstan, Malàisia, Mèxic, Nigèria, Pakistan, Paraguai, Filipines, Rússia, Aràbia Saudita, Sud-àfrica, Corea del Sud, Suïssa, Taiwan, Tailàndia, Tunísia, Turquia, Ucraïna, EUA, i Vietnam.

La Comissió Europea publica l'informe anual per fer un balanç del compliment del compromís anti-proteccionista realitzats pels països G20 al novembre 2008. La UE està fermament compromesa amb la promesa feta en aquest moment. L'informe complementa els resultats dels informes de seguiment 2013 2014-emesos conjuntament per l'OMC, la UNCTAD i l'OCDE.

La Cimera G20 celebrada el 15 i 16 2014 novembre a Brisbane va reafirmar que la lluita contra el proteccionisme era un compromís central de la G20.

Més informació

Onzè informe sobre mesures potencialment restrictives del comerç
Més informació sobre política de la UE per obrir mercats
Comissionat Cecilia Malmström, en Twitter

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Economia, EU, Comissió Europea, Comerç, Els acords comercials, món

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *