EL TREBALL de Khadija Ismayilova seria vital a qualsevol país, però ha estat especialment valent a Azerbaidjan, el sultanat ric en petroli governava tant abans com després del col·lapse soviètic de Heydar Aliyev , que va morir el 2003, i ara pel seu fill, El president Ilham Aliyev . En els darrers anys, Ismayilova investigat la riquesa oculta de la família governant i proves desenterrades de com la van adquirir mitjançant tractes secrets. Ara, els potentats sí contraatacat i es va traslladar a silenci ella, l'últim exemple de com Azerbaidjan s'ha convertit en una distòpia desoladora dels drets humans i la democràcia.
Ismayilova, que contribueix al servei azerí de Radio Free Europe / Radio Liberty, finançada pels Estats Units, ha estat pressionada reiteradament per les autoritats. Ella ho era previngut en una carta del 2012 per deixar d’investigar les connexions entre la família del Sr. Aliyev i els negocis relacionats amb costosos projectes d’edificació a Bakú. Va ser convocada per ser interrogada aquest any i acusada de filtrar secrets governamentals a dos membres del personal del Senat dels Estats Units que havia conegut a Bakú. A l'octubre, va ser detinguda durant quatre hores a l'aeroport de Bakú i després se li va prohibir viatjar fora del país. Aleshores, el 5 de desembre va ser arrestada i ordenada per a dos mesos de presó preventiva sota acusacions clarament trillades que gairebé va conduir un home al suïcidi. Al febrer, va publicar un declaració, titulat "Si em detenen", en què declarava que l'única raó serien les seves investigacions de croada. "El govern no està còmode amb el que estic fent", va escriure. Han procedit exactament com ella temia.

Un fons nefast per a la detenció va ser la publicació el 4 de desembre d’una estranya 60 pàgines manifest per Ramiz Mehdiyev, mà dreta d’Aliyev, que suggereix que els Estats Units estan tramant enderrocar Aliyev amb una oposició popular com la que va esclatar a Ucraïna a principis d’aquest any. Mehdiyev es va queixar d'una "cinquena columna" d'organitzacions no governamentals que treballen a l'Azerbaidjan; va agafar una pàgina directament de la paranoia del president rus Vladimir Putin i dels seus intents d’ofegar la societat civil. I el manifest criticava directament Ismayilova, suggerint que la seva informació la proporcionaven espies estrangers.

A més de tot això, l’activista de drets humans de sempre, Leyla Yunus, continua a la presó, malgrat les apel·lacions internacionals a la seva llibertat. Crítica freqüent del mal historial de drets humans d'Azerbaidjan, va ser detinguda al juliol acusada de traïció. Ho diuen els seus advocats i amics La salut de Yunus s’ha deteriorat greument.  HEl seu marit, Arif, també ha estat empresonat, i es troben entre desenes arrasades per una onada de repressió per part de l'intolerant senyor Aliyev.

Azerbaidjan ha cortejat Occident amb les seves riqueses energètiques i s'ha orgullós de ser el concurs d'Eurovisió el 2012. Però tot no està bé a la costa del mar Caspi. Aliyev no només està aixafant vides individuals sinó que intenta empresonar el concepte mateix de llibertat. Els Estats Units i Europa haurien de recordar-li que aquesta terrible ambició no tindrà èxit i que només perjudicarà el seu país.