Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

Ébola causa centenars de milers que pateixen fam en tres països més afectats

COMPARTIR:

publicat

on

1415879480043.cachedEl nombre de persones que s’enfronten a la inseguretat alimentària a causa de l’epidèmia d’Ebola a Guinea, Libèria i Sierra Leone podria superar el milió abans del març del 2015, tret que es millori dràsticament l’accés als aliments i es prenguin mesures per salvaguardar la producció de cultius i bestiar, van advertir dos organismes de l’ONU . L'impacte de la malaltia és potencialment devastador en els tres països que ja fan front a la inseguretat alimentària crònica, segons van informar l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) i el Programa Mundial de l'Alimentació (PMA) en tres informes de països publicats avui (17 de desembre). 

El tancament de fronteres, les quarantenes, les prohibicions de caça i altres restriccions dificulten greument l’accés de les persones als aliments, amenacen els seus mitjans de subsistència, alteren els mercats d’aliments i les cadenes de processament i agreugen l’escassetat derivada de les pèrdues de collites en zones amb les taxes d’infecció per ebola més altes, segons informa la FAO-PMA. estressat. Al desembre de 2014, es calcula que mig milió de persones presenten una inseguretat alimentària greu als tres països de l’Àfrica occidental més afectats. La pèrdua de productivitat i d’ingressos familiars a causa de les defuncions i malalties relacionades amb l’Ebola, així com de les persones que s’allunyen de la feina, per por de contagi, agreuja la desacceleració econòmica als tres països. La situació arriba en un moment en què els tres països han d’importar més aliments, però es veuen afectats els ingressos derivats de productes bàsics d’exportació.

En els seus informes, la FAO i el PMA, amb seu a Roma, subratllen com el brot d’Ebola ha causat un xoc significatiu als sectors alimentaris i agrícoles dels països afectats. Tot i que les pèrdues de collites estimades semblen relativament modestes a nivell nacional, han aparegut fortes disparitats en la producció entre zones amb altes taxes d’infecció i altres regions dels tres països més afectats. En particular, l’escassetat de mà d’obra ha deteriorat les operacions agrícoles com la plantació i la desherba, mentre que les restriccions de moviment i la por a la malaltia han alterat les cadenes del mercat agrícola. "El brot ha revelat la vulnerabilitat dels sistemes actuals de producció d'aliments i de les cadenes de valor en els pitjors països afectats per l'Ebola", va dir el subdirector general de la FAO i representant regional per a Àfrica, Bukar Tijani. "La FAO i els seus socis han d'actuar amb urgència per superar les interrupcions de l'agricultura i del mercat i el seu impacte immediat en els mitjans de subsistència que podrien provocar una crisi de seguretat alimentària. Amb el suport oportú, podem evitar que el brot tingui un impacte durador i durador a les zones rurals comunitats ", va afegir.

"L'esclat d'Ebola a l'Àfrica Occidental ha estat un toc d'atenció per al món", va dir Denise Brown, coordinadora del PAM en resposta a emergències, a Dakar. "El virus té un impacte terrible en els tres països més afectats i continuarà afectant l'accés de moltes persones als aliments per al futur previsible. Mentre treballem amb socis per millorar les coses, hem d'estar preparats perquè empitjorin". ella va dir.

Convocatòria d’acció urgent 

La FAO i el PMA reclamen mesures urgents per restablir el sistema agrícola als tres països. Les mesures haurien de permetre a les persones més afectades accedir a insumos agrícoles, com ara llavors i fertilitzants, a temps per a la propera temporada de sembra i adoptar una tecnologia millorada per solucionar l'escassetat de mà d'obra. Els informes també recomanen transferències en efectiu o vals perquè les persones afectades puguin comprar menjar com a forma de superar la pèrdua d’ingressos i ajudar a estimular els mercats. Aquests esforços haurien d’anar de la mà de les accions en curs destinades a aturar la propagació de la malaltia, com ara la sensibilització i la formació relacionada.

En números 

anunci

A Guinea, es calcula que 230,000 persones presenten una inseguretat alimentària greu a causa de l’impacte de l’Ebola i, per al març del 2015, s’espera que el nombre s’incrementi a més de 470,000. Es preveu que la producció agregada de cultius alimentaris a Guinea per al 2014 sigui aproximadament un tres per cent inferior a la de l'any anterior. A Libèria, es calcula que 170 persones presenten una inseguretat alimentària greu a causa de l’impacte de l’Ebola i, per al març del 000, s’espera que el nombre s’incrementi fins a les 2015. El ràpid creixement de la propagació de l’Ebola a Libèria va coincidir amb els períodes de cultiu i collita, i la manca de mà d'obra agrícola ha provocat un descens estimat del 300,000% en la producció agregada de cultius alimentaris. A Sierra Leone, les estimacions de la FAO-PMA per al novembre de 8 indiquen que 2014 persones a Sierra Leone tenen una inseguretat alimentària greu a causa de l’impacte de l’Ebola. El març del 120,000 s’espera que aquesta xifra pugi a 2015.

S’estima que la producció d’aliments agregats serà un 5% inferior a la del 2013. Tot i això, s’espera que la producció d’arròs es redueixi fins al 17% a una de les zones més infectades del país, Kailahun, que sol ser una de les zones agrícoles més productives .

La resposta de la FAO i el PMA a la crisi 

La FAO dóna assistència a 200,000 persones a Guinea, Libèria i Sierra Leone. Les activitats crucials inclouen campanyes comunitàries per ajudar a aturar la propagació de la malaltia, enfortint els plans d’estalvi i préstecs, en particular aquells que involucren dones; i la prestació de suport en espècie o financer a les llars vulnerables per salvaguardar els mitjans de subsistència i els ingressos. El PMA se centra a satisfer les necessitats bàsiques d’alimentació i nutrició de les famílies i comunitats afectades dels tres països més afectats. Fins ara, el PMA ha proporcionat assistència alimentària a més de dos milions de persones. El PMA també proporciona un suport crucial en transport i logística, en particular als socis mèdics, i està construint centres de tractament de l’ebola i centres d’emmagatzematge per a intervencions humanitàries. L’abast de la crisi continua sent ampli el 2015 i ambdues agències de les Nacions Unides necessiten urgentment més finançament per continuar assistint a les comunitats més vulnerables les vides i els mitjans de subsistència estan amenaçats per la malaltia.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències