Ébola causa centenars de milers que pateixen fam en tres països més afectats

1415879480043.cachedEl nombre de persones que s'enfronten a la inseguretat alimentària a causa de l’epidèmia d’Ebola a Guinea, Libèria i Sierra Leone podrien superar el milió abans de març 2015 tret que l’accés als aliments es millorés dràsticament i es posessin mesures per salvaguardar la producció agrícola i ramadera. . L’impacte de la malaltia és potencialment devastador en els tres països que ja s’han enfrontat a la inseguretat alimentària crònica, van dir l’Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) i el Programa alimentari mundial (PMA) en tres informes nacionals publicats avui (desembre de 17).

Els informes de la FAO-PMA informen el tancament de fronteres, la quarantena, les prohibicions de caça i altres restriccions que dificulten l'accés de les persones als aliments, amenaçant els seus mitjans de subsistència, interrompent els mercats alimentaris i les cadenes de processament. estressat. Al desembre, es calcula que 2014, mig milió de persones tenia una inseguretat alimentària molt alta als tres països més afectats d’Àfrica occidental. La pèrdua de productivitat i els ingressos de les famílies a causa de les defuncions i malalties relacionades amb l'Ebola, així com les persones allunyades de la feina, per por de la contagió, agreuja una desacceleració econòmica als tres països. La situació arriba en un moment en què cal importar més aliments pels tres països, però els ingressos derivats de productes d'exportació es veuen afectats.

En els seus informes, la FAO i el PAM, amb seu a Roma, subratllen com l’esclat d’Ebola ha provocat un xoc significatiu als sectors de l’alimentació i l’agricultura als països afectats. Mentre que les pèrdues estimades de les collites semblen relativament modestes a nivell nacional, s’han produït grans disparitats de producció entre zones amb altes taxes d’infecció i altres regions dels tres països més afectats. En particular, la manca de mà d'obra ha afectat les operacions agrícoles, com ara la plantació i la desherbat, mentre que les restriccions de moviment i la por de la malaltia han alterat les cadenes del mercat agrícola. "El brot ha revelat la vulnerabilitat dels sistemes de producció d'aliments actuals i de les cadenes de valor dels pitjors països afectats per l'Ebola", va dir el subdirector general de FAO i el representant regional per a Àfrica, Bukar Tijani. "La FAO i els seus associats han d'actuar amb urgència per superar les interrupcions en l'agricultura i el mercat i el seu impacte immediat en els mitjans de subsistència que podrien provocar una crisi de seguretat alimentària. Amb el suport oportú, podem evitar que l’esclat tingui un impacte sever i durador en les comunitats rurals ”, va afegir.

"El brot d'ebola a l'Àfrica occidental ha estat una crida per al món", va declarar el coordinador del PAM Denise Brown a Dakar. "El virus té un impacte terrible en els tres països més afectats i continuarà afectant l'accés de moltes persones als aliments en un futur previsible. Mentre treballàvem amb socis per millorar les coses, hem d'estar preparats per empitjorar-los ", va dir.

Convocatòria d’acció urgent

La FAO i el PAM demanen mesures urgents per restablir el sistema agrícola dels tres països. Les mesures haurien de permetre a la majoria de les persones afectades greument accedir a aportacions agrícoles, com ara llavors i fertilitzants, a temps per a la propera temporada de plantació i adoptar una tecnologia millorada per fer front a la manca de treball. Els informes també recomanen transferències en efectiu o vals per a les persones afectades per comprar menjar com a manera de superar la seva pèrdua d’ingressos i ajudar a estimular els mercats. Aquests esforços haurien d’anar de la mà d’actuacions en curs destinades a frenar l’extensió de la malaltia, com ara la sensibilització i la formació relacionada.

En números

A Guinea, es calcula que les persones de 230,000 presenten una inseguretat alimentària molt important a causa de l’impacte de l’ebola, i que al març es preveu que 2015 augmenti més del 470,000. La producció agregada de cultius alimentaris a Guinea per 2014 s'espera que sigui al voltant del 3% inferior a la de l'any anterior. A Libèria, es calcula que les persones de 170 000 són molt insegures pels aliments a causa de l’impacte de l’Ebola i, fins al mes de març, s’espera que 2015 augmenti gairebé 300,000. El ràpid creixement de l’extensió de l’ebola a Libèria va coincidir amb els períodes de cultiu i collita, i l’escassetat de mà d'obra agrícola ha suposat un descens percentual de 8 en la producció agregada de cultius alimentaris. A Sierra Leone, les estimacions de la FAO-PMA per al novembre de 2014 indiquen que les persones de 120,000 a Sierra Leone són greus inseguretat alimentària a causa de l'impacte de l'Ebola. El mes de març es preveu que 2015 pugui pujar a 280,000.

Es calcula que la producció alimentària global és 5% inferior a 2013. No obstant això, es preveu que la producció d’arròs baixi fins a 17 per cent en una de les zones més infectades del país, Kailahun, que normalment és una de les àrees agrícoles més productives del país.

Resposta de la FAO i del PAM a la crisi

La FAO dóna assistència a persones de 200,000 a Guinea, Libèria i Sierra Leone. Les activitats crucials inclouen campanyes comunitàries per ajudar a aturar la propagació de la malaltia, enfortir els plans d'estalvi i préstecs, especialment aquells que involucren a les dones; i subministrament de suport en espècie o financer a famílies vulnerables per salvaguardar els mitjans de subsistència i els ingressos. El PMA se centra a satisfer les necessitats bàsiques d'aliments i nutrició de les famílies i comunitats afectades dels tres països més afectats. Fins ara, el PMA ha proporcionat assistència alimentària a més de dos milions de persones. El PMA també ofereix suport crucial per al transport i la logística, especialment per als socis mèdics, i està construint centres de tractaments i centres d'emmagatzematge d'Ebola per a intervencions humanitàries. L’abast de la crisi segueix sent gran a 2015, i les dues agències de les Nacions Unides necessiten amb urgència més finançament per seguir ajudant a les comunitats més vulnerables, les vides i els mitjans de subsistència estan amenaçats per la malaltia.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Àfrica, Ajuda, Ebola, Economia, EU, EU, L'assistència humanitària, finançament humanitària, món

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *