La centralització de la presa de decisions sobre les finances de Rússia reflecteix com la tensió de la crisi econòmica ha creat fortes divisions intra-governamentals que només Putin pot controlar.

Al juliol de 23, el viceprimer ministre rus Arkadii Dvorkovich va dir que les decisions sobre la despesa del pressupost federal per a 2016-18 es farien en consulta amb el president Vladimir Putin. Putin, per descomptat, ja estava involucrat en el procés pressupostari, però formalment, almenys, el pressupost federal és responsabilitat del govern, no de l’administració presidencial. L’anunci de Dvorkovich suposa una institucionalització semi-formal d’una pràctica que cada vegada era més habitual. És un signe tant de la creixent dificultat de les decisions de política econòmica com de l’acut dels conflictes intraelítics sobre l’assignació de recursos.

Divisions intra-governamentals

anunci

Fins que 2014 el president va establir prioritats generals en una adreça pressupostària anual a l'Assemblea Federal i, en principi, el govern va eliminar els detalls i va presentar un esborrany per a l'aprovació legislativa. Aquest procediment ha caducat de moment i la pràctica de la consulta informal amb el president durant el procés de redacció del pressupost s'ha tornat més freqüent.

L’última qüestió polèmica va suposar el nivell de suport agrícola. El Ministeri d'Hisenda volia retallar-ho a 2016 i fer-ho, a més, en termes nominals en un moment d'alta inflació i quan acabava d'anunciar-se l'extensió de l'embargament a moltes importacions d'aliments. Després d’aquest fet es va remetre per a la consulta a Putin, i el suport agrícola va quedar intacte.

Això és característic de com el Ministeri d'Hisenda es troba cada vegada més en desacord amb altres departaments governamentals sobre la despesa. Sovint, el Ministeri de Desenvolupament Econòmic s'ha unit amb els departaments de despesa, però també hi ha hagut qüestions on les finances i el desenvolupament econòmic junts han estat en desacord amb el "bloc social" sobre els acords de benestar i pensions.

anunci

Altres qüestions que han estat inusuals durant el darrer any inclouen la taxa de creixement de les despeses de defensa, que darrerament ha estat a costa, sobretot, de finançament per a la salut i l'educació, la despesa en el desenvolupament de l'Extrem Orient rus i el nivell el suport del centre per als pressupostos regionals: un problema exacerbat per 2012 de Putin es compromet a augmentar la remuneració i els beneficis socials del sector públic. Això va crear obligacions de despesa no finançades per a regions i municipis que el Ministeri d'Hisenda no ha pogut compensar.

La característica comuna d’aquestes mesures en disputa és, no és sorprenent, que comportin guanys i pèrdues per diversos interessos. Potser l’exemple més viu és el préstec del Fons Nacional de Benestar Social. La finalitat declarada d’aquest fons és donar suport a llarg termini per al Fons Nacional de Pensions. Amb aquesta finalitat, se suposa que s’invertirà en actius que prometen un rendiment decent a mitjà termini. En aquest sentit, a diferència del fons de reserva, que existeix per ajudar a finançar els dèficits pressupostaris federals quan el preu del petroli és baix, i que s'ha d'invertir en actius segurs, líquids i de baix rendiment. Cap dels dos fons està pensat per oferir préstecs per a empreses poc afectades per les empreses estatals, però això és exactament el que han buscat Rosneft i altres d'Igor Sechin del Fons Nacional de Benestar Social. La quantitat de suport que reben és molt controvertida, enfrontant els pesos pesants com Sechin contra els funcionaris, en particular del Ministeri d'Hisenda.

Les preocupacions polítiques

Hi ha quatre preocupacions polítiques darrere de la creixent implicació de Putin en els detalls dels pressupostos russos.

En primer lloc, la recessió actual i la perspectiva d’un creixement lent a llarg termini fan que els responsables de les polítiques siguin molt sensibles a la possibilitat de descontentament econòmic. Això fomenta decisions polítiques que afavoreixin la despesa més prudent, però la resistència del Ministeri d'Hisenda les fa arribar al nivell "polític", és a dir, al president.

En segon lloc, els temps difícils exacerben les tensions dins de l'elit a mesura que el repartiment dels lloguers de petroli es torna més aviat. El recurs a l'últim "gestor de faccions", en la frase de Richard Sakwa, es converteix en una necessitat.

En tercer lloc, el bloc econòmic del govern - principalment les finances i el desenvolupament econòmic - continua resistint a la marea intervencionista associada a l'actual posició antioccidental del lideratge. Superar aquesta resistència requereix la intervenció del lideratge.

Finalment, en moments difícils, la pràctica anterior del president que va anunciar amb prioritat les prioritats fa que aquests anuncis s'otestin de la fortuna. És possible que s’hagi après la lliçó de les promeses presidencials d’erupció de 2012: és més segur intervenir ad-hoc i d'una manera menys pública en un moment posterior del procés pressupostari.

El sistema rus de gestió econòmica i política està sotmès a una forta pressió. D'alguna manera, la soca és més gran que en la crisi del 2008-09. El paper millorat de Putin en el procés pressupostari és una pista de les dificultats amb què s’enfronta ara el sistema.