Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

previsions econòmiques d'hivern: millora de les perspectives, però els riscos

COMPARTIR:

publicat

on

LETÒNIA-UE-EUROPer primera vegada des del 2007, s'espera que les economies de tots els estats membres de la Unió Europea creixin de nou aquest any, segons les previsions hivernals de la Comissió Europea. Al llarg d’aquest any, s’espera que l’activitat econòmica augmenti moderadament a la UE i a la zona de l’euro, abans d’accelerar-se més el 2016. Es preveu que el creixement d’aquest any pugi a l’1.7% en el conjunt de la UE i a l’1.3% per a la zona de l'euro. El 2016, el creixement anual hauria d’arribar al 2.1% i a l’1.9%, respectivament, gràcies a l’enfortiment de la demanda interna i exterior, una política monetària molt acomodatica i una postura fiscal àmpliament neutral.

Les perspectives de creixement a Europa encara estan limitades per un entorn de debilitat de la inversió i l'alt atur. No obstant això, des de la tardor, una sèrie d'esdeveniments clau han millorat les perspectives a curt termini. Els preus del petroli han disminuït més ràpid que abans, l'euro s'ha depreciat notablement, el BCE ha anunciat la flexibilització quantitativa, i la Comissió Europea ha presentat el seu Pla d'Inversions per a Europa. Tots aquests factors tenen un impacte positiu en el creixement.

Valdis Dombrovskis (foto), vicepresident per a l'euro i el diàleg socialVa dir: "Avui Europa es troba en un moment crític. Hi ha les condicions econòmiques adequades per a un creixement sostingut i la creació d'ocupació. Després de les difícils decisions polítiques que els governs han pres a causa de la crisi, apareixen els efectes de les reformes. Hem d'intensificar l'impuls de la reforma per reforçar la recuperació i assegurar-se que es tradueixi en diners a la butxaca de la gent. La Comissió compleix els seus compromisos en tres grans fronts: inversió, reformes estructurals i responsabilitat fiscal. La implementació correspon ara als estats membres. I aquí és on els nostres resultats seran jutjats ".

Pierre Moscovici, Comissari d'Afers Econòmics i Financers, Fiscalitat i Duanesdit: "Les perspectives econòmiques d'Europa són una mica més brillants avui que quan vam presentar les nostres darreres previsions. La caiguda del preu del petroli i l'euro més barat proporcionen una bona oportunitat a l'economia de la UE. Mentrestant, el pla d'inversions per a Europa i el BCE són importants les decisions recents ajudaran a crear un teló de fons més favorable per a les reformes i les polítiques fiscals intel·ligents, però encara hi ha molta feina per endavant per oferir els llocs de treball que segueixen sent difícils per a milions d’europeus ".

El creixement econòmic de base àmplia

Tot i que s’espera que tots els estats membres tinguin taxes de creixement positives aquest any i que la recuperació continuï ampliant-se en els últims trimestres, és probable que continuï la divergència en el rendiment econòmic a tota la UE. Això es deu, en part, al fet que el progrés en el desapalancament entre els bancs, els sectors públic i privat encara difereix entre els estats membres. L'efecte positiu dels baixos preus del petroli sobre el creixement també variarà segons el mix energètic de cada país. Les condicions monetàries acomodatícies poden tenir un impacte positiu més fort en països on les condicions de finançament són reduïdes. El suport a les exportacions de la depreciació de l'euro dependrà de l'orientació comercial nacional i de les pautes d'especialització. Tot plegat, el 2015, s’espera que el ventall de taxes de creixement dels estats membres continuï ampli, del 0.2% (Croàcia) al 3.5% (Irlanda).

 La inflació es reduirà encara més abans de pujar a 2016

anunci

La tendència a la baixa inflació ha continuat. En la majoria dels estats membres, la inflació temporalment passar a ser negativa al desembre, a la part posterior de la forta caiguda dels preus energètics. La inflació s'estableix segueixi sent moderada en 2015 ja que els preus baixos dels productes esmorteeixen la figura del títol. La inflació hauria d'augmentar a mitjan 2015 i en el curs de 2016, ja que l'activitat econòmica s'enforteix gradualment, els salaris pugen i la folgança econòmica es redueix. A la UE, la inflació es projecta en 0.2% al 2015 1.4% i en 2016. La inflació a la zona euro es preveu una -0.1% aquest any abans de elevar-se a 1.3% en 2016.

La creació d'ocupació s'accelera, però la desocupaciódisminueix només lentament

A mesura que el creixement econòmic guanyi impuls, també es crearà una creació de llocs de treball, que s'ha accelerat al llarg de l'any passat des de baix nivell. Els mercats laborals haurien de millorar fins al final del període de previsió. Però s'espera que el creixement econòmic sigui insuficient per a una millora notable. La taxa d'atur es reduirà a 9.8% a la UE i 11.2% a la zona de l'euro a 2015. S'espera que les reformes del mercat laboral iniciades en els darrers anys continuïn donant fruits i que les taxes d'atur disminueixin encara més en 2016.

 Els dèficits públics continuen baixant

La reducció dels dèficits públics continua, però la posició fiscal és ara neutral. Es pronostica que les ràtios de dèficit-PIB seguirà caient durant els propers dos anys. A la UE, s'espera que caigui a 2.6% aquest any a partir de 3.0% al 2014 2.2% i en 2016. A la zona de l'euro, haurien de caure a 2.2% al 2015 1.9% i en 2016. Per a la UE en el seu conjunt, s'espera que la ràtio de deute-PIB que va arribar al màxim 88.4% en 2014. Per a la zona de l'euro, que hauria d'arribar a un màxim aquest any en 94.4%, abans de disminuir.

La incertesa s'ha incrementat

En general, la incertesa que envolta el panorama econòmic actual ha incrementat. riscos a la baixa s'han intensificat, mentre que els nous factors positius han sorgit. Això és degut a les tensions geopolítiques, renovada volatilitat del mercat financer en un context de divergència de la política monetària a les principals economies, i l'aplicació incompleta de les reformes estructurals. Un període prolongat de molt baix o negatiu inflació també seria perjudicial per a les perspectives de creixement. Al costat positiu, hi ha factors que podrien donar lloc a un impuls més fort del que s'esperava per al creixement mundial i de la UE derivada dels baixos preus de l'energia.

 Per a més informació:

Clica aquí

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències