Connecteu-vos amb nosaltres

Xina

Problemes que afronta l'economia xinesa

COMPARTIR:

publicat

on

chineji

Amb les recents dades econòmiques que apunten a un inici suau d’any, hi ha una expectativa creixent de mesures més favorables al creixement a l’hora de preparar-se. Però, com es tractaria l’economia frigorífica en les sessions consultives legislatives i polítiques anuals en curs, i fins a quin punt l’economia recuperaria força, continua sent la qüestió més important. The Global Times analitza quatre qüestions clau que afronta l'economia xinesa.

Detenir una desacceleració

Juntament amb un objectiu oficial de creixement del PIB més baix per a l'any, es confirmaran "relaxants polítiques monetàries i fiscals" a la sessió del Congrés Nacional del Poble (NPC), per ajudar a estabilitzar el creixement, segons van dir en una investigació els economistes de Valors UBS liderats per Wang Tao informe enviat per correu electrònic al Global Times dilluns.

Dit això, és probable que el dèficit fiscal del 2015 sigui del 2.5 per cent del PIB, un augment respecte al 2.1 per cent previst el 2014, van projectar els economistes. Van dir que nous ajustaments a la política monetària "mantindrien estables els grans diners i el creixement del crèdit".

En el darrer pas per assegurar el mercat, el Banc Popular de la Xina (PBC), el banc central del país, va anunciar dissabte una segona reducció del tipus d’interès en gairebé tres mesos, poc abans de l’obertura de les dues sessions del NPC i del National Comitè de la Conferència Consultiva Política del Poble Xinès (CPPCC), dimarts.

Si les dades de febrer que inclouen xifres d'inflació previstes per al 10 de març decebrien, probablement es produiria una altra reducció de la ràtio d'exigència de reserva (RRR) al març, segons van dir dilluns al Global Times els economistes de Barclays Capital liderats per Chang Jian.

anunci

Pel que fa al mercat de l'habitatge, que va experimentar ajustos de la política durant l'últim any, els analistes també van minimitzar els temors que el sector de l'habitatge pogués caure el 2015.

Les mesures d’afluixament, inclosa la darrera reducció del tipus d’interès, sens dubte ajudarien a reduir els préstecs d’habitatge, va dir al Global Times Xia Dan, analista del Bank of Communications de Xangai.

En els propers mesos, el govern central pot continuar ajustant la política monetària i reduir l’impost sobre les vendes de cases de segona mà per impulsar el mercat immobiliari, va dir Xia. Va afegir que és probable que el sector immobiliari gaudeixi d'un repunt a partir del tercer trimestre.

Tot i així, s'hauria d'evitar una atenció excessiva a les mesures d'alleugeriment monetari, va dir dimarts a la premsa Yuan Yafei, fundador i president del conglomerat Sanpower Group, amb seu a Nanjing, a l'obertura de la Tercera Sessió del 12è Comitè Nacional de la CCPPCC, el primer país òrgan assessor polític.

L'èmfasi s'ha de posar en una economia orientada a la innovació enmig d'una "nova normalitat" de creixement més lent però de més qualitat, va dir Yuan, també membre del CPPCC.

Les reformes financeres s’aprofundiran

Tot i que s’espera una sèrie de reformes aquest any, en àrees que inclouen zones de lliure comerç, pensions i assegurances mèdiques i el sector estatal, la desregulació financera continua sent el focus.

En senyal de l’augment dels esforços per facilitar la regulació del sector financer, el banc central va anunciar la darrera reducció dels tipus d’interès juntament amb una major marge de maniobra als bancs a l’hora de fixar els tipus de dipòsit. A partir de diumenge, el límit dels tipus de dipòsit que poden oferir les institucions financeres es va elevar de 1.2 vegades el punt de referència a 1.3 vegades.

El moviment reflecteix la liberalització en curs dels tipus d’interès, segons van dir als economistes del grup bancari ANZ Global Times.

Els grans bancs comercials de propietat estatal, inclosos el Banc Industrial i Comercial de la Xina, el Banc Agrícola de la Xina i el Banc de la Xina, han fixat els seus tipus de dipòsit en 1.1 vegades el punt de referència després de l’anunci de reducció de tipus, mentre que alguns bancs més petits, com el Banc de Nanjing i Evergrowing Bank ha ajustat els tipus de dipòsit a 1.3 vegades el punt de referència.

A més, s’espera que s’apliquin més mesures per obrir encara més el mercat de capitals.

Un dels moviments més esperats podria ser el llançament potencial d’un enllaç borsari entre les borses de Shenzhen i Hong Kong durant algun temps el 2015, seguint el model de l’esquema Shanghai Connect-Stock Stock. També s'està plantejant una ampliació de la connexió existent Shanghai-Hong Kong Stock Connect per incloure més productes i categories d'actius.

Protecció ambiental

Els xinesos, que pateixen de fum freqüent, atribueixen més importància al medi ambient que un mer creixement econòmic.

El portal oficial de notícies people.com.cn va realitzar una enquesta en línia a finals de gener per esbrinar què esperen els internautes per a les properes dues sessions de NPC i CPPCC.

Amb més de 3.7 milions de participants a la premsa, l'enquesta va mostrar que la protecció del medi ambient ocupa el setè lloc entre els deu temes que més els preocupen.

La Xina ha anunciat que perseguirà un creixement econòmic més saludable mitjançant la reestructuració i l'actualització industrial.

La Xina farà esforços per reduir el consum de combustibles fòssils i promoure la tecnologia del carbó net, va dir el primer ministre xinès Li Keqiang a la reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial del gener, que va assenyalar que el carbó net és un mercat amb un gran potencial.

La Xina hauria d’augmentar la inversió en indústries de protecció del medi ambient, que podrien demostrar ser un nou motor de creixement, va dir Xu Hongcai, director del Departament d’Informació del Centre de la Xina per a Intercanvis Econòmics Internacionals, un grup de reflexió amb seu a Pequín. Global Times el dilluns (2 de març).

Els empresaris també estan preocupats per reduir les emissions de les fàbriques. Zong Qinghou, fundador i president del gegant xinès de begudes Hangzhou Wahaha Group, presentarà una proposta a la sessió de NPC per gestionar millor el pagament de les taxes de protecció del medi ambient.

Les empreses han de pagar càrrecs per contaminació, però desconeixen com s’utilitzen aquestes taxes per protegir el medi ambient, va dir Zong a la proposta enviada diumenge al Global Times. Va afegir que es necessiten investigacions més especialitzades sobre fonts de contaminació, com ara les emissions de vehicles, per prendre solucions específiques.

Reglament sobre finançament per internet

Amb el finançament d'Internet prosperant el 2014, la regulació de la indústria emergent s'ha convertit en una preocupació.

A més d’eines de pagament en línia que han facilitat molt la vida diària, les plataformes peer-to-peer (P2P) i els bancs d’Internet també han cridat molt l’atenció. Els préstecs P2P s’han desenvolupat ràpidament des de finals de 2011 com a part del sistema bancari ombra no regulat del país.

A finals de 2014, hi havia aproximadament 1,600 plataformes P2P a la Xina, amb més de 900 llançades només el 2014, va informar dimarts el portal de notícies people.com.cn.

Però, a causa de l’ambigüitat jurídica que envolta les operacions de préstecs P2P, els incompliments i el frau s’han convertit en habituals i els agents del mercat esperen disposar de regulacions clares per garantir el desenvolupament del sector.

"Esperem que les regulacions es publiquin aviat per garantir un entorn de mercat just", va dir dimarts al Global Times Wei Wei, cofundador de la companyia P2P amb seu a Pequín, JimuBox.

També va assenyalar que, malgrat alguns fracassos, els préstecs P2P poden ajudar a construir un millor sistema de crèdit i proporcionar suport a les petites i mitjanes empreses.

El China Zhi Gong Party, un dels vuit partits no comunistes de la Xina, proposarà a la CPPCC que inclogui el finançament d'Internet en el sistema de regulació financera, segons va informar dilluns el diari amb seu a Pequín.

Segons la proposta, les plataformes i productes de finançament d’Internet s’han d’incloure a la xarxa de regulació global composta pel banc central, la Comissió Reguladora Bancària de la Xina, la Comissió Reguladora de Valors de la Xina, la Comissió Reguladora d’assegurances de la Xina i els reguladors financers locals.

La proposta també va recomanar un enfocament de "llista negativa" dient el que està prohibit en una oferta per reduir els riscos i garantir la llibertat del mercat.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències