Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Discurs del comissari Arias Cañete: un sindicat d'energies "renovables"

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Arias CañeteBenvolgut secretari d’Estat Spiridonovs,

El president Buzek,

Ministre Marghem,

Les vostres excel·lències,

Senyores i senyors:

La sala plena i el panell d’alt nivell aquí avui mostren quines són les altes energies renovables a l’agenda europea.

No podíeu unir-vos a nosaltres en un moment millor.

anunci

Ja estem avançant per fer de la Unió Energètica una realitat. I estem a pocs mesos de la conferència de París on esperem aconseguir un ambiciós acord global sobre el clima.

Avui vull parlar de com les renovables s’emmarquen dins de la nostra visió d’una energia sostenible i el futur del clima.

Aquesta Comissió va començar amb la promesa de ser diferent: ser "més gran i més ambiciós en coses grans". Molts diuen que el canvi climàtic és una de les amenaces més grans que afronta la nostra societat i que la UE porta liderant l’acció per reduir les emissions des de fa molts anys. Com tots sabem, les energies renovables poden contribuir en gran mesura a això i a reduir la nostra dependència energètica externa. Per això, la UE es converteix en el número u mundial de les energies renovables és una de les principals prioritats del president Juncker, i és una de les meves prioritats a seguir endavant en el context de la Unió de l'Energia. Però les bones intencions no valen per a res si no encertem les polítiques. Per això, les energies renovables prenen el protagonisme del pla d’acció de la Unió de l’Energia i per què formen part integral del Pla Juncker, dissenyat per desbloquejar la inversió que realment necessita el sector de les energies renovables.

Abans de parlar de les polítiques que faran de la Unió de l'Energia un líder mundial en energies renovables, vull posar primer en contacte amb alguns dels avenços que ja hem realitzat en aquest camp. I acabaré destacant el paper que les renovables jugaran en el camí cap a París i més enllà.

Senyores i senyors:

Fa vint anys, les renovables encara eren vistes per molts com una aposta costosa. Vint anys més tard, us parlo en un edifici amb plaques solars al terrat que ens proporciona electricitat neta. Un aïllament eficient en combinació amb bombes de calor geotèrmiques ens fa mantenir còmodament càlids. No hi ha llums intermitents ni esqueixos freds, prova de que les renovables poden funcionar perfectament. A tot el món, des de la 2011, s'ha instal·lat més capacitat d'energia renovable que la combinació d'energia fòssil i nuclear. I amb un sector que ocupa més d'un milió de persones i una facturació de 130 mil milions d'euros, les renovables es troben actualment a Europa.

Les energies renovables van representar més del 15% de la nostra energia el 2014 i gairebé el 26% de la nostra electricitat. I a mesura que busquem assolir els nostres objectius per al 2020, aquestes xifres de treball i creixement només continuaran augmentant. El 15% de les renovables és bo. És encara millor en alguns estats membres com Finlàndia, Letònia i Àustria, on les energies renovables ja representaven al voltant d’un terç de la demanda d’energia. Per no parlar de Suècia, on més de la meitat de les necessitats energètiques estan cobertes per les energies renovables. No obstant això, en molts estats membres la situació no és tan rossa i queda molta feina per fer per assolir els objectius del 2020. I encara menys, preparar-nos per a contribucions addicionals a l’objectiu de la UE d’un “mínim del 27%” per al 2030. Per tant, la primera tasca serà assegurar-se que s’apliquen i s’apliquen les lleis actuals. Treballarem amb les autoritats nacionals per ajudar-les a aplicar les normes, però no serem tímids a emprendre accions legals si cal.

Però deixeu-me que mireu un pas més endavant i us expliqui com s’aproparan les renovables a totes i cadascuna de les dimensions de la Unió Energètica.

En primer lloc, descarbonitzar la nostra economia amb energies renovables

El passat mes d’octubre, la UE va acordar un objectiu vinculant de reduir les emissions domèstiques de gasos d’efecte hivernacle en un 40% com a mínim el 2030. Per arribar-hi haurem d’intensificar els esforços per arribar com a mínim al 27% de les energies renovables el 2030. Vaig començar dient que les bones intencions no valen per a res sense bones polítiques. I, com ja he indicat, les bones polítiques no valen per a res sense una implementació adequada. Així doncs, a finals d’any informarem sobre la implementació de la Directiva sobre energies renovables. Mirar el passat ens ajudarà a reflexionar sobre el futur i, sobretot, la manera de complir col·lectivament l’objectiu de la UE per al 2030. El 2017 presentaré un nou paquet d’energia renovable per garantir que assolim els nostres objectius 2030 de manera rendible. Això també inclourà una nova política de bioenergia sostenible. Com a part d’aquest paquet, haurem de trobar una manera de promoure la cooperació en matèria de suport a les energies renovables, sobretot a nivell regional, amb més eficàcia que en el passat. Això implica que els estats membres hauran de coordinar la seva política de renovables ja en una fase inicial amb els seus veïns. Aquest nou marc d’energies renovables també haurà de garantir que s’exploti el màxim possible l’eficiència, la descarbonització i la seguretat dels guanys de subministrament significatius en el sector de la calefacció i la refrigeració.

Una altra àrea que necessitem per accelerar l’acció és la descarbonització del sector dels transports i el seu canvi en combustibles alternatius. Per 2020 volem que 10% del combustible de transport provingui de fonts renovables com els biocombustibles. Perquè això sigui realitat, la Comissió presentarà un paquet integral de transport per carretera per crear les condicions de mercat adequades per a un major ús de combustibles alternatius i el desplegament de solucions de transport intel·ligents.

En segon lloc, dissenyar un mercat energètic intern que funcioni per a les renovables

Els mercats i les xarxes d’energia han de ser aptes per a les energies renovables, no al revés. Els mercats haurien de ser dissenyats o bé
redissenyat per integrar completament les energies renovables en el mercat elèctric més ampli i eliminar les barreres existents. Les directrius sobre l’ajut de l’Estat de 2013 i la reforma dels plans d’ajuda van ser els primers passos per integrar millor les energies renovables al mercat. Com a pas endavant d’aquesta trajectòria, a mitjan d’any, presentaré les nostres idees sobre un nou disseny del mercat d’electricitat per augmentar la seguretat del subministrament i per integrar millor les renovables al nostre sistema energètic. Es farà un seguiment d’una proposta legislativa l’any vinent.

L’objectiu és fer que el nostre sistema d’energia sigui molt més flexible, interconnectat i centrat. Això requereix una transformació important de la xarxa. Però també requereix canvis significatius en la manera com funciona el mercat, i sobretot un millor funcionament i mercats líquids a curt termini. Les interconnexions millorades són una altra de les claus per millorar la integració de les renovables al nostre sistema. Perquè això passi, acabem de publicar un conjunt de mesures per aconseguir el nostre objectiu d’interconnexió 10% i seguir donant suport als Projectes d’Interès Comú (PCI) amb el màxim potencial. Els progressos recents a la Península Ibèrica per connectar millor França i Espanya són molt benvinguts i encoratjadors en aquest sentit. Però també necessitem xarxes de distribució modernes. Tenim telèfons intel·ligents, ara necessitem xarxes intel·ligents! Els consumidors han de ser capaços de reaccionar als preus de l'energia i decidir on i quan consumir o produir energia.

En tercer lloc, invertir en recerca i innovació renovables

Els nostres investigadors són un dels millors actius que tenim. No obstant això, quan la resta del món es pot recuperar ràpidament, es necessitaran més investigacions i innovacions per mantenir-nos competitius en l'àmbit mundial. 40% de totes les patents de tecnologies renovables són propietat d'empreses europees. I mantenir-se al món número u en aquest camp crearà els llocs de treball i el creixement que Europa necessita en àrees emergents, com l'eòlica marina, l'energia oceànica o els biocombustibles avançats. Thomas Edison, un dels millors innovadors de tots, deia: “Hi ha una millor manera de fer-ho. Trobem-ho ". Hem de finançar la investigació que ens ajudarà a oferir solucions avançades i aconseguir que el mercat sigui més ràpid.

Haurem de ser innovadors en les xarxes intel·ligents, en la resposta a la demanda i en l’emmagatzematge d’energia. Els usuaris haurien de poder cobrar el seu vehicle elèctric quan els preus són baixos i reduir el seu consum quan els preus siguin alts! Aquest és un dels camps en què hem d’acceptar la transició tecnològica. Per això, hem duplicat el finançament de la recerca energètica en el marc del nou programa Horizon 2020. I per donar suport a això, en breu proposaré un pla estratègic de tecnologia energètica millorat per ajudar-nos a centrar-nos en les àrees amb més potencial.

Finalment, a través de la nostra política comercial, intentarem millorar l'accés a les tecnologies renovables europees als mercats exteriors. Per exemple, la "Iniciativa de béns verds", que té com a objectiu liberalitzar el comerç de béns i serveis ecològics, contribuirà a promoure productes que redueixin les emissions de CO2 i generin llocs de treball i creixement.

En quart lloc, fer que l'eficiència energètica i les renovables funcionin conjuntament

El 75% del nostre parc d’habitatges és ineficient energèticament. Per fer els nostres edificis existents més eficients i assolir els estàndards d’energia “gairebé nul·la” per als edificis nous, les renovables i l’eficiència energètica hauran de funcionar de la mà. M'asseguraré que hi hagi finançament perquè això passi a la nova iniciativa "Finançament intel·ligent per a edificis intel·ligents". El Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (FEIS) també hauria de multiplicar el finançament per a projectes d’eficiència. Però també revisarem el nostre marc normatiu. Tot i que la Directiva sobre energies renovables i la Directiva sobre el rendiment energètic dels edificis ja contenen disposicions importants per fer ús de les energies renovables i les mesures d’estalvi energètic als edificis, revisarem ambdues legislacions per fer aquestes disposicions encara més fortes.

Finalment, però no menys important: Un subministrament d’energia renovable i segur

Sabem que la UE importa més de 400 milions d'euros d'energia cada any. Però també hem de recordar que, sense les renovables, aquesta xifra hauria estat com a mínim superior a 30 milions d’euros! L’energia renovable, i en particular la calefacció basada en energies renovables en lloc de combustibles fòssils, és clau per reduir la dependència de les importacions. És per això que les renovables seran destacades en la nova estratègia de calefacció i refrigeració que proposaré més endavant aquest any com a part de l’Estratègia de la Unió Energètica. Crec que la Unió de l'Energia ha de ser impulsada pels consumidors i els ciutadans, com a participants actius perquè funcioni. La producció descentralitzada d’energia, així com les cooperatives energètiques, contribuiran a assolir els objectius climàtics i energètics de la UE i són essencials per a l’acceptació pública de les energies renovables i la infraestructura energètica. Per tant, actualment estem revisant les millors pràctiques per promoure l'autogeneració i el consum d'energia rendibles, amb l'objectiu de desenvolupar orientacions en aquest camp.

Senyores i senyors:

Aquests objectius poden semblar ambiciosos. Però les apostes són massa altes per no ser ambicioses.

L’impuls polític hi és. L’enfocament del pla d’inversions de Juncker a l’energia, i en particular a les energies renovables i l’eficiència energètica, il·lustra el compromís de la Comissió de donar suport a aquesta transició. I a nivell local, hi ha centenars de ciutats i milions de ciutadans que volen anar més enllà dels seus objectius per al 2020. Els ajudarem a fer-ho mitjançant iniciatives com el Covenant of Mayors i el European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities.

L'acord del Consell Europeu sobre el Marc de Clima i Energia 2030 ha obert les portes a un ambiciós acord a París. La setmana passada, la UE va presentar la seva contribució a aquest nou acord - i vam ser els primers a fer-ho. Hem mostrat el camí cap als altres països per seguir-nos a la carretera de París. Demanem un acord amb objectius d'emissions vinculants legalment, i les energies renovables tenen un paper central a jugar per a tots els països, tant desenvolupats com en desenvolupament. Sense elles, Europa no arribarà a la reducció de 40% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle de 2030 amb les quals ens hem compromès. I, sense ells, tampoc no seria possible proporcionar energia sostenible per a tothom, tal com defensava el secretari general de l'ONU, Ban-Ki-Moon i incrustada als objectius de desenvolupament sostenible.

L'impuls creat per les energies renovables per a la competitivitat, el creixement i els llocs de treball a Europa ha de continuar. Amb una unió energètica resistent i objectius climàtics impulsats per energies renovables, no tinc cap dubte que tindrem èxit.

Espero poder treballar amb tots vosaltres, perquè això passi.

Gràcies per la seva atenció.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències