Connecteu-vos amb nosaltres

Conflictes

El paper de la Unió Europea en la creació d'un estat

COMPARTIR:

publicat

on

EulekspTot i no ser sempre un convidat benvingut, la UE ha tingut un paper enorme en la creació de Kosovo. Fins i tot abans de la declaració d’independència kosovar el 2008, la Unió Europea havia començat a exercir una influència substancial a la regió. Fem una ullada a com la comunitat europea ha intentat afavorir el desenvolupament del jove i controvertit estat.

Abans de la Declaració d’Independència

Abans que els kosovars declaressin la independència de Sèrbia el 2008, la UE ja tenia moltes maneres d’ajudar a la regió. Les investigacions a l’arxiu financer de la UE ens mostren l’existència de dos programes destacats creats després de la guerra civil del 1999. En primer lloc, hi havia el programa CARDS (Assistència comunitària per a la reconstrucció, el desenvolupament i l’estabilització), que va ser el principal contribuent financer del Balcans occidentals entre el 2000 i el 2007, essent Kosovo un dels seus beneficiaris. Aquesta ajuda financera es va dissenyar sobre la base del procés d'estabilització i associació, que va conduir a transferències d'almenys 4 milions d'euros en vuit anys a diferents estats dels Balcans.

El segon programa va ser nomenat Instrument Europeu per a la Democràcia i els Drets Humans (EIDHR), un òrgan de la UE responsable de la promoció dels drets humans. Dins d’aquest programa, hi havia la possibilitat de donar suport específic a cada país. Tanmateix, a causa del complex estat de Kosovo, no va ser elegible per a aquest suport financer fins al 2007. En general, en més de vuit anys, la Comissió Europea es va convertir en el principal contribuent a Kosovo, amb una dotació de 2 milions d'euros a la regió, que ascendiria 165 € per persona cada any. El 2008, tots dos programes van ser assumits per l'Oficina d'Enllaç de la Comissió Europea dins del propi Kosovo, cosa que va indicar el començament d'un enfocament més "pràctic" per part de la UE.

Molts experts creuen que la contribució global de la Unió Europea abans del 2008 va acabar sent força limitada. Això es pot explicar pel fet que la UE no era la principal presència internacional dins de la regió en aquell moment, ho era l'ONU. El paper de la Unió Europea era purament financer i, per tant, va acabar sent bastant insignificant. Els canvis eren necessaris i, després de la Declaració d’Independència, la Proposta Ahtisaari i l’admissió del fracàs per part de l’ONU, tot va canviar.

Després de la Declaració

Després que Kosovo es declarés independent, la Unió Europea va començar a fer-se càrrec de les competències que anteriorment tenia l'ONU. La missió de la Unió Europea per a l'Estat de Dret a Kosovo (EULEX) i el Representant Especial de la Unió Europea (RSUE) es van crear específicament per ajudar Kosovo en la seva recerca de convertir-se en un estat independent en ple funcionament.

anunci

Aquestes institucions es van crear, malgrat les divisions internes dins de la UE sobre la legitimitat de la declaració. Fins avui, Espanya i Grècia s'han negat a reconèixer Kosovo com un estat independent.

L’organització EULEX, considerada la principal presència europea a Kosovo, és l’encarregada d’assistir les autoritats locals. Això significa que ajuda l'Estat a desenvolupar una força policial que funcioni i a establir un estat de dret que funcioni. El RSUE està més centrat a crear un entorn a Kosovo on sigui possible una possible integració a la UE. Juntament amb l'Oficina d'enllaços, la RSUE assessora el govern de Pristina sobre com aconseguir l'admissió a la UE.

L’adopció de projectes liderats per la UE ha canviat clarament el focus de les contribucions de la Unió. Ja no era només un contribuent financer, sinó que va començar a aplicar internament l'estat de Kosovo. Com va fer això la Unió Europea? Bé, els documents d’estratègia de la UE ens demostren que, juntament amb un suport financer sostingut, va intentar liberalitzar el mercat concentrant-se en l’ocupació, l’educació i la formació.

Tot i això, l’ajut financer continua sent una prioritat per a la Comunitat Europea. A través de l’Instrument de programa de preadhesió (IPA), la UE ha proporcionat 635 milions d’euros entre el 2007 i el 2013, a més de l’ajut finançat per EIDHR i CARDS. Aquest finançament es mantindrà fins almenys el 2020, segons el "Document d'Estratègia de la Comissió Europea per a Kosovo el 2014-2020".

Malgrat diverses dificultats durant la seva creació, molts creuen que la missió de la UE ha estat força reeixida i ha complert les seves promeses. Ha demostrat ser més proactiu que els seus predecessors de les Nacions Unides i ha demostrat ser un èxit en matèria de seguretat.

Polèmica?

Tot i això, el programa liderat per la UE no està exempt de controvèrsies. Se sap que el raonament darrere de la implicació de la UE és senzill: volen, a llarg termini, que Kosovo esdevingui un estat prou fort per poder adherir-se a la Unió. Kosovo sembla ser un dels futurs estats membres potencials que la UE alinearà. Per a això, primer ha de complir els criteris de Copenhaguen. Són unes condicions prèvies específiques que ha de complir un futur estat membre potencial abans de poder adherir-se a la Unió Europea. Alguns fins i tot argumenten que aquest interès per Kosovo és simplement un mitjà per aconseguir un fi, és a dir, augmentar la importància als Balcans.

Tot i que la UE no pot obligar Kosovo a fer res, la seva influència continua creixent. A causa de l'aparent voluntat dels funcionaris kosovars de seguir la UE en la seva missió d'assegurar l'adhesió futura a la Unió, la Comunitat Europea s'ha convertit en un actor poderós a la regió.

No obstant això, aquesta ruta cap a la Unió continua sent llarga i difícil, amb molts obstacles al llarg del camí. A Kosovo encara falten moltes de les normes bàsiques que requereix un estat fort i funcional. Ara mateix, el focus del govern kosovar i de la UE es basa en millorar els drets humans, extingir la corrupció i el crim organitzat i millorar l’estat de dret a la regió. Per tant, vulgui o no, la població kosovar seguirà depenent de la Unió Europea i de les seves importants finances en un futur previsible.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències