Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

La seguretat energètica i la reducció de la pobresa a l'Àfrica: Com poden contribuir les organitzacions intergovernamentals

COMPARTIR:

publicat

on

ep-20150506094838-s-w620-h300-q75-m1430898518Per Victoria Nalule

La reducció de la pobresa s'ha convertit en una preocupació internacional. L’eliminació de la pobresa energètica és crucial si es produeix el desenvolupament a l’Àfrica i les organitzacions intergovernamentals, com la Carta de l’energia, han de tenir un paper important per garantir la reducció de la pobresa energètica.

Segons el Banc de dades sobre pobresa i equitat del Banc Mundial de 2012, el 46.8% de la població de l’Àfrica subsahariana viu a 1.25 dòlars diaris. Aquesta és una situació molt preocupant i és un dels motius pels quals més de 700 migrants africans es van ofegar el mes passat mentre creuaven el mar Mediterrani fugint de la guerra i la pobresa dels seus països.

Aquestes desafortunades morts mostren clarament com la pobresa posa en perill les vides i els drets de les persones i els roba el futur. Amb $ 1.25 o menys al dia, no es pot permetre l'aigua potable i els aliments adequats, no es pot permetre la roba i el refugi i tampoc es pot permetre l'educació i la salut. La pobresa és la pitjor forma de violència, ja que treu els drets de les persones, la seva llibertat, dignitat i tranquil·litat.

Els recents atacs xenòfobs a Sud-àfrica són un exemple de com la criminalitat ocupa un lloc alt entre els efectes de la pobresa. Els barris empobrits o ciutats senceres mostren els mateixos problemes amb adults i nens sense educació que alimenten més atur i delictes. La pobresa també s’associa a l’abús d’alcohol i substàncies, aquest és un hàbit autodestructiu molt comú que sovint es pren com una manera de fer front a enormes quantitats d’estrès i de desesperació que, a canvi, augmenten el nivell de delicte.

Els governs de tot l’Àfrica han posat l’eliminació de la pobresa com una de les seves prioritats. Això es mostra completament en els seus plans de desenvolupament i visions nacionals. Per exemple, la Kenya Vision de 2030 té com a objectiu transformar Kenya en un nou país industrialitzat i de rendes mitjanes que proporciona una alta qualitat de vida a tots els seus ciutadans per 2030 i Uganda, per una altra, a través de la seva visió 2040, que té com a objectiu transformar la seva societat des d'un camperol a un país modern i pròsper de 2040.

Pobresa energètica a l'Àfrica

anunci

Els serveis energètics moderns són crucials per al benestar humà i per al desenvolupament econòmic d'un país i, però, segons l'informe especial de 2014 World Energy Outlook, només 290 milions de persones de 915 tenen accés a l'electricitat a l'Àfrica subsahariana i el nombre total sense accés en pujada.

Una greu escassetat d’infraestructures elèctriques essencials soscava els esforços per aconseguir un desenvolupament social i econòmic més ràpid. Per a la minoria que actualment té connexió a la xarxa, el subministrament és sovint poc fiable, cosa que requereix un ús privat i costós de generadors de seguretat que funcionen amb gasoil o gasolina. Les tarifes d’electricitat són, en molts casos, entre les més altes del món, i fora de Sud-àfrica, les pèrdues en xarxes de transmissió i distribució mal mantingudes són el doble de la mitjana mundial.

Accés a l'energia i creixement econòmic.

El creixement econòmic, per exemple, es pot veure directament afectat per la qualitat dels sistemes educatius dels països en desenvolupament. Un estudi del Fons Monetari Internacional (FMI) va trobar que l'augment del rendiment econòmic d'Àsia a Àfrica i Amèrica Llatina podria atribuir-se directament a la seva major inversió en capital físic i humà, com l'educació.

És veritable l’educació de qualitat que permet a les persones aprofitar les oportunitats que els envolten. També ajuda els nens a obtenir coneixements, informació i habilitats de la vida que necessiten per assolir el seu potencial. Però, com es pot permetre una comunitat oferir una bona educació si no tenen accés a l’energia?

La tecnologia moderna es reconeix globalment com a essencial en el sistema d’educació diària. Però, com poden les escoles utilitzar ordinadors i fer investigacions efectives si les seves comunitats no tenen accés a l'electricitat?

En el context del sector de la salut, una resolució de l'Assemblea General de les Nacions Unides de la 2012 va definir la cobertura sanitària universal com a prioritat mundial, demanant als governs que tinguessin accés a totes les persones a serveis sanitaris de qualitat assequibles. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix l'accés a medicaments i tecnologies essencials com un dels quatre factors clau per garantir la cobertura sanitària universal.

Aleshores, sorgeix la pregunta de com un govern pot oferir serveis sanitaris adequats si hi ha una pobresa energètica massiva al país?

L’accés a l’electricitat és fonamental per a l’atenció sanitària i l’objectiu general de cobertura sanitària universal. Moltes de les “tecnologies essencials” sanitàries requereixen electricitat i, sense electricitat, moltes intervencions sanitàries simplement no es poden proporcionar. Molts dispositius essencials utilitzats en els serveis sanitaris requereixen un subministrament elèctric significatiu, ja que aquests serveis sanitaris adequats no es poden proporcionar eficaçment amb un subministrament energètic ineficient als hospitals, que és el cas de l'Àfrica subsahariana segons Global Health Science and Practice. només el 34% dels hospitals té accés elèctric fiable als països de l'Àfrica subsahariana.

Paper de les organitzacions intergovernamentals.

L'accés energètic universal s'ha convertit en una preocupació global, per exemple, a 2012, el secretari general de les Nacions Unides (ONU) va llançar la iniciativa "Energia sostenible per a tots" (SE4All), que té com a objectiu aconseguir l'accés universal a fonts d'energia netes i modernes a les llars i configuració de la comunitat per 2030.

Avui ens centrarem en com el Tractat de la Carta de l’energia pot contribuir a pal·liar la pobresa mitjançant l’assegurament de l’accés a l’energia a l’Àfrica.

El Tractat de la Carta de l'Energia (TCE)

El TCE és un text internacionalment vinculant legalment que proporciona regles clares i predictibles en les àrees d'inversió, comerç i trànsit i eficiència energètica; proporciona mecanismes de resolució de conflictes, tot reconeixent i protegint explícitament la sobirania nacional sobre els recursos naturals. La base política de l’ECT era la Carta energètica europea de 1991, una declaració política que expressava el compromís d’un país signatari d’orientar-se cap a un sistema jurídic internacional millorat.

El TCE crea un entorn en el qual els mercats internacionals de l'energia poden funcionar i, d'aquesta manera, contribueixen a crear condicions d'igualtat a nivell internacional i promoure l'estat de dret en el sector energètic. L'ECT es va signar a 1994 i va entrar en vigor a 1998. Actualment ha estat signat per països 54, o inclosa a la Unió Europea, o ha accedit a ells.

La Declaració d'Astana de novembre de 2014 destaca els objectius estratègics de la Carta de l'Energia per ampliar els principis del Tractat de la Carta de l'Energia més enllà de les seves fronteres tradicionals, maximitzant l'interès creixent de nous països de diferents regions del món. L'adopció de la Carta Internacional de l'Energia a 2015 s'ajusta a la implementació d'aquest objectiu.

La Carta Internacional de l'Energia (IEC)

L’IEC és una declaració política amb l'objectiu de reforçar la cooperació energètica entre els signants i no té cap obligació legal. L’IEC és una versió actualitzada de la Carta energètica europea (CEE).

Com a resultat del sector energètic cada vegada més global i interconnectat, l’IEC pretén expandir-se més enllà de les fronteres tradicionals per arribar a nous països, regions i organitzacions internacionals amb l’objectiu de millorar la cooperació internacional per assolir els reptes comuns relacionats amb l’energia als nivells nacional, regional i internacional, incloent l’evolució de l’arquitectura global de l’energia.

L’IEC s’adoptarà a la Conferència Ministerial de la Haia a Països Baixos a 20 21 2015 de maig. Des del continent africà, Burundi, Txad, Mauritània, Namíbia, Níger, Swazilàndia, Tanzània i Uganda han manifestat interès per l'IEC i assistiran a la Conferència Ministerial de l'Haia, on s'adoptarà l'IEC.

De fet, Txad i Níger van signar la Carta europea de l’energia i començaran el procés d’adhesió al Tractat de la Carta de l’energia de 1994. També estem treballant estretament amb altres països africans com Botswana, Rwanda, Ghana, Gàmbia, Kenya, Nigèria, Zàmbia i Malawi, Moçambic.

Com la Carta Internacional de l'Energia pot contribuir a pal·liar la pobresa energètica a Àfrica:

Inversions estrangeres.

Per tal d’aconseguir un accés d’energia sostenible i assequible a l’Àfrica, cal que els governs i les empreses privades abordin el repte de la infraestructura energètica.

En aquesta època de globalització, les inversions estrangeres directes (IED) juguen un paper crucial tant en la construcció de capacitats d'infraestructura com en el creixement macroeconòmic. És essencial per als països en desenvolupament garantir l’estabilitat al mercat i unes normes transparents per als fluxos d'inversió. Això permetrà a determinats països i indústries energètiques entrar a les economies emergents amb capital, personal o coneixements tecnològics.

A més, una de les disposicions importants del Tractat de la Carta de l'Energia és la promoció i la protecció de la inversió, així com la creació d'un marc regulador estable que, per tant, pot portar el sector públic i privat potencialment interessat al país que ha ratificat el tractat.

Mercats d’energia oberts

Els mercats d’energia oberts són essencials per aconseguir l’accés energètic universal. En el context de la Carta energètica internacional, els mercats oberts impliquen tenir un mercat competitiu de productes, materials, equips i serveis energètics. També inclou l'accés transparent als recursos energètics, l'eliminació de barreres, la promoció del desenvolupament i la interconnexió del transport energètic, la promoció de l'accés al capital i la facilitació del trànsit de l'energia. També es fomenta la liberalització del sector energètic juntament amb la promoció de reformes orientades al mercat i la modernització del sector energètic.

Formació d'experts i graduats africans en energia

Hi ha un programa permanent de foment de la capacitat, que durant tres mesos aporta a la Secretaria a Brussel·les els governs africans. Fins ara, Nigèria, Moçambic, Tanzània i Mauritània han enviat funcionaris governamentals al ministeri d'energia per acudir com a representants a la Secretaria de la Carta de l'Energia.

Aquest programa té com a objectiu introduir als països africans els principis basats en el mercat universal recollits en el Tractat de la Carta Internacional de l'Energia i avaluar els seus sectors energètics contra aquests principis universals. Aquest programa està patrocinat per la Comissió Europea a través del projecte DEVCO.

La secretaria també ofereix pràctiques a graduats africans i, fins al moment, els graduats de Ghana, Uganda i Guinea s'han beneficiat d'aquestes pràctiques.

Proporciona als governs condicions d’igualtat en la negociació amb inversors estrangers

Mitjançant la formació d'experts energètics africans, els seus governs també poden beneficiar-se de les habilitats necessàries per negociar amb inversors estrangers. S'ha dit que alguns governs africans fan males ofertes amb inversors estrangers que són desfavorables per als seus països. Això es deu al fet que aquestes empreses estrangeres tenen molta experiència en grans projectes energètics que la majoria no tenen experiència als països africans. Com a tal, la Secretaria de la Carta de l'Energia proporciona una igualtat de condicions pel qual pot formar experts en energia i, si cal, també ajudar aquests països a negociar grans projectes energètics.

Promou la integració regional, que és important per assolir l'accés energètic universal.

La Carta Internacional de l'Energia reconeix el fet que un major comerç energètic és un potent catalitzador per reforçar la cooperació regional per a la seguretat energètica i, per tant, dóna suport fermament als signataris per millorar la cooperació regional per assolir els reptes energètics comuns. L’IEC també reconeix com és essencial la llibertat de circulació dels productes energètics i el desenvolupament d’una infraestructura energètica regional eficient per facilitar el desenvolupament d’un comerç d’energia estable i transparent. Algunes organitzacions regionals africanes com l’ECOWAS van agrair el text del Tractat de la Carta de l’energia i això explica que incorporessin moltes de les disposicions del TCE al seu tractat.

Conclusió

En conclusió, el Tractat de la Carta de l’energia és una eina important per garantir l’alleujament de la pobresa a l’Àfrica, i això es pot fer a través d’un accés universal a l’energia, ja que l’energia és un catalitzador del desenvolupament econòmic. Tenir un país que signi la Carta Internacional de l'Energia i posteriorment el tractat de la Carta de l'Energia permet a un país beneficiar-se de la investigació energètica internacional i l'intercanvi de tecnologia i també actualitza el sector energètic del país d'acord amb principis internacionals que puguin ajudar a atraure inversions estrangeres.

Victoria Nalule és una experta energètica d’Uganda que actualment treballa a la Secretaria de la Carta de l’Energia a Brussel·les. És advocada especialitzada en energia. Va obtenir un LLM: Petroleum Law and Policy de la University of Dundee, Escòcia, Regne Unit, el 2014. Va treballar amb el tribunal anticorrupció d’Uganda el 2013 i també va treballar amb Kakuru & Co. Advocates, un despatx d’advocats a Uganda del 2009 al 2012 .

[protegit per correu electrònic]

[protegit per correu electrònic]

www.encharter.org

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències