Fellow associat, Departament de Seguretat Internacional i Programa Rússia i Euràsia

Membre associat, Rússia i Euràsia Programa

Vicepresident de Chatham House; Assessor, Programa Rússia i Euràsia

Responsable del programa Rússia i Euràsia

Membre associat, Rússia i Euràsia Programa

Membre associat, Rússia i Euràsia Programa

anunci

Occident encara no ha absorbit totes les implicacions del descens de Rússia al nacionalisme autoritari. Un nou informe argumenta que els governs occidentals han de pensar molt més profundament sobre el seu nivell de suport a Ucraïna; com respondre a futures crisis; i sobretot, com es pot gestionar Rússia a llarg termini per a una major seguretat d'Europa.

Resum de recomanacions

L'arrel del repte plantejat per Rússia a Occident rau en el desenvolupament intern del país i el seu fracàs per trobar un patró de desenvolupament satisfactori després del col·lapse de la Unió Soviètica. Vladimir Putin i el seu cercle no són el mateix que Rússia i el seu poble, i els seus interessos no coincideixen necessàriament. Occident no té ni el desig ni els mitjans per promoure, o per evitar-ho, el canvi de règim a Rússia. Però els països occidentals han de considerar les possibles conseqüències d'un final caòtic del sistema de Putin.

Occident ha de desenvolupar i implementar una estratègia clara i coherent cap a Rússia. En la mesura del possible, aquesta estratègia s'ha de basar en una valoració comuna transatlàntica i europea de les realitats russes. En particular, la política hauria de basar-se en l'evidència del comportament de Rússia, no en narracions convenients o de moda.

Tal com es descriu amb més detall al Resum executiu al començament d'aquest informe, l'estratègia d'Occident ha d'incloure els següents objectius clars i establir els mitjans a curt termini i les capacitats a llarg termini per assolir-los:

Objectius estratègics per a Occident

 • Per dissuadir i limitar la coacció de Rússia contra els seus veïns europeus, durant el temps que calgui, però no traçar línies divisòries fixes. La porta s'ha de mantenir oberta per tornar a enganxar-se quan les circumstàncies canvien. Això no es pot esperar amb cap confiança sota Putin.
 • Restaurar la integritat d'un sistema de seguretat europeu basat en la sobirania, la integritat territorial i el dret dels estats a determinar els seus propis destins.
 • Trobar millors maneres de comunicar al règim i al poble rus que és del seu interès nacional a llarg termini formar part d'una Europa basada en regles, no un hegemònic regional aïllat.
 • Explicar les polítiques occidentals de manera coherent i regular en les converses amb la Xina i a tots els antics estats soviètics, la majoria dels quals tenen motius per preocupar-se per les polítiques russes, ho admetin o no.
 • Preparar-se per a les complicacions i oportunitats que inevitablement presentarà un eventual canvi de lideratge a Rússia.
 • No per aïllar el poble rus. No és de l'interès occidental ajudar a Putin a tallar-los del món exterior.

Objectius polítics específics

 • La reconstrucció d'Ucraïna com a estat sobirà efectiu, capaç de defensar-se per si mateix, és crucial. Això requereix un esforç molt més gran del que s'havia fet fins ara.
 • L'Associació Oriental de la UE s'ha de transformar en un instrument que reforci la sobirania i les economies dels països socis que s'han mostrat disposats a emprendre reformes polítiques i econòmiques serioses.
 • L'eficàcia de les sancions contra Rússia depèn de la seva durada i de la seva gravetat. Fins que no s'abordi completament la qüestió de la violació de la integritat territorial d'Ucraïna, les sancions haurien de continuar vigents. És contraproduent vincular l'aixecament de les sancions amb l'aplicació dels acords de Minsk, mal elaborats i inherentment fràgils.
 • Occident no hauria de tornar als "negocis habituals" en relacions més àmplies amb les autoritats russes fins que no hi hagi una solució acceptable del conflicte ucraïnès i el compliment per part de Rússia de les seves obligacions legals internacionals.
 • La política energètica de la UE hauria de tenir com a objectiu privar a Rússia de la influència política als mercats energètics, en lloc de treure Rússia de la combinació de subministrament europeu.
 • Els estats occidentals han d'invertir en comunicacions estratègiques defensives i suport mediàtic per contrarestar les falses narratives del Kremlin.
 • L'OTAN ha de mantenir la seva credibilitat com a element dissuasiu de l'agressió russa. En particular, ha de demostrar que la guerra limitada és impossible i que la resposta a la guerra "ambigua" o "híbrida" serà robusta.
 • La capacitat de dissuasió convencional s'ha de restaurar amb urgència i transmetre's de manera convincent, per evitar que Rússia tingui objectius atractius.
 • Els estats membres individuals de la UE i la UE en conjunt necessiten regenerar la seva capacitat per analitzar i entendre què passa a Rússia i als estats veïns. Aleshores, aquesta comprensió s'ha d'utilitzar com a base per a la formació de polítiques.

Relacions del Parlament Europeu amb Rússia