Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Objectius globals de l'ONU: una oportunitat perduda en la lluita per la rendició de comptes de les empreses

COMPARTIR:

publicat

on

Fàbrica de confecció de Bangladeshopinió emesa per La Coalició Europea per a la Justícia Corporativa (ECCJ)

Tot i arrelar-se als compromisos internacionals de drets humans, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides són una oportunitat perduda per defensar la protecció dels drets humans contra la impunitat corporativa.

El 2030 de setembre, a Nova York, l'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar els seus objectius globals per al 25 i va establir nous objectius mundials per combatre la pobresa, la desigualtat i el canvi climàtic. Coneguts també com a Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, els 17 objectius són el resultat d’un procés de negociació i consulta multiparticipada de tres anys i substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), adoptats el 2000.

La Coalició Europea per a la Justícia Corporativa (ECCJ), una coalició de 250 organitzacions que demana millorar la rendició de comptes de les empreses i l’accés a la justícia, acull amb satisfacció l’ancoratge dels ODS en els compromisos internacionals amb els drets humans, en particular la priorització de l’eradicació de la pobresa, la reducció de la desigualtat i la discriminació i la lluita contra la destrucció ambiental i el canvi climàtic.

Però, atesa la magnitud de l’impacte del sector privat en la vida de les persones i el fet que la majoria dels abusos empresarials es produeixen al món en desenvolupament, creiem que els ODS són una oportunitat perduda perquè les Nacions Unides demostrin un compromís seriós amb la salvaguarda dels drets humans i la posició de les persones al davant d’interessos empresarials.

"L'èmfasi dels ODS en els aspectes positius dels negocis, sense cap referència als possibles impactes negatius de les empreses, delata una agenda que s'inclina a favor de les empreses, no dels ciutadans", va dir Jerome Chaplier, coordinador del ECCJ.

Els 17 objectius no reflecteixen la complexitat del món actual: en un mercat cada vegada més globalitzat, les grans empreses són responsables d'alguns dels pitjors desastres socials i ecològics, però aconsegueixen fugir de la rendició de comptes a causa de la naturalesa transfronterera de les seves operacions. estructures i la manca de voluntat política per fer front a la impunitat.

anunci

El deure de prevenir la mala conducta corporativa i protegir-se de la violació de drets correspon principalment als estats. Malauradament, els ODS només parlen del foment estatal de bones pràctiques i promoció d’informació voluntària.

"Aquesta antiga recepta de recompenses i reconeixement per un bon negoci s'ha demostrat una i altra vegada que és ineficaç i molt costosa per a les persones i el medi ambient", va observar el coordinador del ECCJ, Jerome Chaplier.

Abans de la seva adopció la setmana passada, els ODS van ser criticats per les organitzacions de la societat civil i el Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans per no haver inclòs un compromís amb els Principis rectors de les Nacions Unides sobre negocis i drets humans (UNGPs) i no establir requisits estrictes per millorar la rendició de comptes de les empreses. Sorprenentment o no, només es va afegir una menció als UNGP a l'esborrany final de l'Associació Mundial.

Finalment, si bé l’objectiu 16 esmenta l’accés a la justícia, juntament amb el compromís d’establir institucions responsables, no hi ha cap referència al progrés que es fa al Consell de Drets Humans de l’ONU en el desenvolupament d’un instrument internacional jurídicament vinculant (tractat de les Nacions Unides) sobre negocis i drets humans i l'impacte que podria tenir en l'eliminació dels obstacles insalvables1 enfrontats per víctimes d'un comportament corporatiu sense escrúpols.

A causa de la necessitat urgent d’un enfocament global per acabar amb la impunitat corporativa i les deficiències visibles dels instruments existents de les Nacions Unides, el TCEJ creu que els 193 països signants han de mirar més enllà dels ODS a l’hora de demostrar un compromís amb la protecció dels drets humans.

Per tant, el TCEJ demana a tots els estats que participin de bona fe en el procés de desenvolupament d’un Tractat de les Nacions Unides sobre negocis i drets humans que modificaria l’equilibri de poder entre persones i empreses i solucionaria les bretxes actuals la normativa internacional sobre responsabilitat social per violacions dels drets humans.

A més d’un compromís constructiu a nivell mundial, el TCEJ fa una crida a la UE i als seus 28 estats membres per abordar els temes clau de la diligència deguda corporativa i l’accés al recurs per a les víctimes mitjançant una legislació europea i nacional millorada.

 

Per obtenir més informació, poseu-vos en contacte amb Sandra Juncu, responsable de comunicacions del ECCJ:
[protegit per correu electrònic]
+ 32 (0) 2 893 10 26

1 Actualment, perquè les víctimes puguin accedir a recursos judicials en casos transnacionals, han d’afrontar un desafiament jurisdiccional important, assumir l’impediment afegit de viure en estats amb una governança dèbil i manca de justícia independent, anar contra les complexes estructures corporatives de les empreses multinacionals separades a múltiples entitats jurídiques amb responsabilitat limitada i, finalment, superen grans barreres pràctiques i financeres.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències