Connecteu-vos amb nosaltres

Ebola

Les dones tenen por de donar a llum en centres d'atenció de la salut en cas que la captura de l'Ébola condueix a taxes de mortalitat materna i neonatal més altes a Sierra Leone

COMPARTIR:

publicat

on

ebola-cos de GuineaMalgrat un nombre adequat de treballadors de la salut materna que es presenten a treballar, una nova investigació publicada avui (dimarts 6th Octubre) revela que van ser els pacients els que es van mantenir allunyats pel seu propi risc per por d'agafar la malaltia. L'estudi, encarregat per la principal organització benèfica internacional de desenvolupament, VSO i realitzat pel Centre de Salut Materna i Nounat de la Liverpool School of Tropical Medicine, ha demostrat l'impacte devastador de l'Ebola en les dones embarassades i els nadons de Sierra Leone.

La investigació, en col·laboració amb WaterAid i el Ministeri de Salut i Sanejament de Sierra Leone, es va dur a terme de febrer a juliol de 2015. Es van recollir dades de 81 entrevistats i 76 centres sanitaris de tot el país que proporcionen atenció obstètrica i nounat d'urgència.

Principals conclusions de l'informe durant l'epidèmia:

 • Disminució del 18% de les dones que accedeixen a l'atenció prenatal.
 • Disminució del 22% de les dones que accedeixen a l'atenció postnatal.
 • Disminució d'un 11% dels parts als centres sanitaris.
 • Augment del 30% de les morts maternes.
 • Augment del 24% de les morts de nounats.
 • Set de les nou àrees crítiques d'atenció a la maternitat encara es van oferir.

Una mare anònima del districte de Tonkolili va explicar per què va evitar el centre sanitari: “Quan estava de part tenia por d'anar a l'hospital. He de lliurar a casa."

Una infermera de salut comunitària anònima expressa la seva frustració quan la seva ajuda va ser rebutjada:

“Necessitem més sensibilització perquè hi ha gent molt tossuda. Cal repetir el missatge perquè algunes persones encara fan servir la pràctica tradicional. Quan algú està malalt, el porten a l'herbolari en comptes de l'hospital, així que la malaltia va continuar estenent-se".

Una altra infermera de salut comunitària estatal anònima va dir: "Prefereixen quan els coneixeu fora de la clínica. Quan els pregunteu per què no van a la clínica per a l'atenció prenatal o la vacunació, us diran que tenen por d'anar-hi perquè, en aquell moment, l'Ebola estava al màxim en aquesta comunitat. La comunitat tenia por de venir a la clínica".                                                                                                               

anunci

El director del país de Sierra Leone de VSO, Peter Nderitu, va dir: "Abans de l'epidèmia d'Ebola, havíem estat treballant amb el Ministeri de Salut de Sierra Leone durant 6 anys per reduir la mortalitat materna i del nounat i havíem avançat bé. Malgrat l'impacte d'aquest brot devastador, continuarem construint sobre la feina que ja hem fet. Aquesta investigació mostra que el sistema sanitari de Sierra Leone encara va poder oferir atenció bàsica als pacients durant la crisi de l'Ebola, però el veritable repte va ser la falta de confiança del públic en la seguretat d'aquests serveis durant aquell moment difícil. Reconstruir la confiança pública en els serveis de salut és fonamental per millorar la salut materna i del nounat. VSO continuarà treballant amb el govern ajudant a implementar el seu "Pla nacional de recuperació i resiliència de l'Ebola" llançat recentment".

Dr Charles Ameh from Liverpool School of Tropical Medicine’s Centre for Maternal and Newborn Health (CMNH) said: “The CMNH has been working with the Government of Sierra Leone since 2009, helping to reduce maternal and newborn mortality by training local health care workers in emergency obstetric care. This study raises serious concerns about mothers not accessing services. Unchecked complications in pregnancy consequently put their lives – and the lives of their babies – in danger. The inevitable increase in the number of maternal and newborn deaths is a tragedy for their families and for the whole country. We will continue to work with the Government and health care workers to overcome some of the post-Ebola challenges faced by Sierra Leone.”

Recomanacions clau de l'informe:

 • Implementació de programes d'educació sanitària a llarg termini a nivell nacional per informar el públic sobre les visites vitals d'atenció prenatal i postnatal i el part assistit.
 • Les campanyes de conscienciació ciutadana sobre l'Ebola continuaran en un futur previsible per evitar qualsevol reaparició als districtes "clars".
 • Prendre mesures per augmentar la confiança del públic, per exemple, millorar la capacitat de les instal·lacions sanitàries i una millor prestació de serveis segurs i de qualitat.
 • L'eradicació total de la malaltia encara queda en altres districtes.
 • En cas de futurs brots, preneu mesures per garantir que la confiança del públic en els serveis no es descarrili.

L'informe ha posat de relleu algunes llacunes que VSO ajudarà a abordar de la següent manera:

 • Desplegueu voluntaris mèdics qualificats per oferir formació i assessorament en el lloc de treball als treballadors sanitaris locals que milloraran els resultats de la salut materna.
 • Establir un programa de formació mèdica de postgrau i institucions regionals de formació a Sierra Leone per als treballadors sanitaris comunitaris.
 • Reforçar els sistemes de derivació, oferir assessorament en tecnologia sanitària i establir procediments operatius normalitzats per als Centres d'Atenció Obstètrica Bàsica i Integral.
 • Suport a les campanyes de conscienciació pública sobre l'Ebola.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències