Connecteu-vos amb nosaltres

adhesió

#Moldova: La UE és una força important per a l'avanç de la igualtat, però les paraules han de convertir-se en fets

COMPARTIR:

publicat

on

101116-Roma-AmnestyIntlTot i que el Brexit ha dominat els titulars des del referèndum del Regne Unit, altres estats continuen aspirant a unir-se a la Unió Europea i actualment estan treballant per a l'adhesió. Jim Fitzgerald, codirector de l'Equal Rights Trust, escriu sobre com el compromís de la UE amb la igualtat ha estat una força positiva a la UE i més enllà, destacant el cas de Moldàvia.

Arran de la històrica decisió del referèndum del Regne Unit a favor de sortir de la UE, s'ha escrit molt sobre l'impacte econòmic, tant per al Regne Unit com per a la UE, del Brexit. Aquest enfocament aclaparador en el Brexit i les seves implicacions fiscals és inevitable i comprensible, donada l'escala dels impactes esperats, però, en última instància, pot enfosquir els molts altres beneficis de la UE per als seus estats membres i el món en general.

Un d'aquests àmbits de benefici és el de la igualtat i la no discriminació. La UE ha estat una força important per a l'avenç de la igualtat dins dels estats membres de la UE. Al Regne Unit, per exemple, es van introduir les primeres prohibicions legals de discriminació per raó d'orientació sexual, religió o creences i edat al Regne Unit per tal de complir amb la Directiva d'igualtat laboral de la UE. De la mateixa manera, el Regne Unit també ha tingut un paper central en l'expansió de la llei d'igualtat a la UE: tal com van assenyalar William Hague i altres durant la campanya del referèndum, "la Llei de Discriminació amb Discapacitat de 1995 va inspirar a la Unió Europea a adoptar mesures a escala de la UE per fer front a la discriminació laboral contra persones minusvàlides".

Fins i tot fora dels estats membres de la UE, la UE ha estat, sens dubte, el principal impulsor de la reforma de la llei d'igualtat al món durant l'última dècada. Això és cert tant al continent europeu, on la UE ha insistit en reformes en les seves negociacions amb els països que volen associar-se o adherir-se, com més àmpliament a través del seu Instrument de la Unió Europea per a la Democràcia i els Drets Humans, que dóna suport a projectes per promoure la igualtat i combatre la discriminació. arreu del món.

La UE ha fet que la legislació nacional en matèria d'igualtat s'ajusti a les Directives d'igualtat de la UE com a condició de les negociacions d'associació i adhesió amb els estats que busquen relacions més estretes amb ella. Entre el 2009 i el 2013, vuit estats del continent europeu –primer Croàcia, després Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia, Albània, Montenegro, l'antiga República Iugoslava de Macedònia, Ucraïna i finalment Moldàvia– van adoptar lleis antidiscriminació integrals (o gairebé exhaustives). Aquests estats comparteixen l'ambició d'associar-se més estretament amb la UE. Croàcia es va convertir en el 28è estat membre de la Unió el 2013; cinc dels altres països són candidats a l'adhesió; Moldàvia i Ucraïna han signat acords d'associació amb la UE en els últims anys.

En tots aquests països, el paper central que havia jugat la UE en la promoció de la reforma de la llei d'igualtat és evident. De fet, l'any 2013, a Ucraïna, vaig veure de primera mà l'estreta relació entre el procés de reforma de la llei d'igualtat i les negociacions del país amb la UE, ja que els activistes per la igualtat van intentar aprofitar les oportunitats per pressionar el seu argument per a noves reformes els dies següents. les anomenades protestes Euro-Maidan i la fugida del president Ianukóvitx.

L'organització per a la qual treballo, l'Equal Rights Trust, ha tingut la sort de treballar en diversos països europeus que han reformat recentment les seves lleis d'igualtat en els darrers anys. El nostre treball a Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Moldàvia, Sèrbia i Ucraïna s'ha centrat a donar suport a la societat civil perquè pressioni perquè es modifiquin les lleis discriminatòries, per promoure millores de les lleis contra la discriminació que són inadequades i per millorar l'aplicació i la implementació de les lleis que - tot i que són forts sobre el paper - romanen en gran part sense implementar-se a la pràctica.

anunci

Moldàvia

A principis d'aquest mes, vam publicar From Words to Deeds: Addressing Discrimination and Inequality in Moldova, una avaluació exhaustiva del gaudi dels drets a la igualtat i la no discriminació al país europeu que va promulgar la llei antidiscriminació més recentment. La nostra investigació va descobrir una imatge similar a la d'Ucraïna i d'altres països on el desig d'il·lustrar el compliment dels estàndards de la UE ha estat el factor clau en l'adopció de la legislació d'igualtat.

El nostre informe troba molt a lloar. La Llei per garantir la igualtat, promulgada l'any 2012 com a resposta directa a la pressió de la UE, ha alineat el marc legal generalment amb els estàndards de la UE, si no internacionals. La Llei prohibeix totes les formes reconegudes de discriminació en una llista extensa i oberta de característiques, en tots els àmbits de la vida regulats per la llei. També estableix un òrgan independent, el Consell per a la Prevenció i Eliminació de la Discriminació i la Garantia de la Igualtat, que, entre altres funcions, ha considerat centenars de casos de discriminació en els pocs anys transcorreguts des de la seva creació.

Tanmateix, tal com indica el títol de l'informe, la nostra investigació va identificar innombrables llacunes entre les "paraules" de la legislació més recent de Moldàvia i els "actes" tant d'actors estatals com privats. Malgrat l'aprovació de la Llei per garantir la igualtat, l'estat no ha actuat per modificar o derogar disposicions legals discriminatòries que afecten a grups com les persones lesbianes, gais, bisexuals i transgèneres (LGBT) i les persones amb discapacitat. La policia continua utilitzant el perfil ètnic contra els gitanos, un dels molts símptomes dels prejudicis generalitzats que pateix aquest grup de persones.

L'estat també practica una terrible discriminació i abusos contra les persones amb discapacitat mental, a les quals se'ls nega sistemàticament la capacitat legal i estan institucionalitzades en condicions sovint cruels i inhumanes; la nostra investigació va descobrir casos d'abús, com ara violacions i altres formes de maltractament. Les autoritats no han estat eficaços per fer complir les lleis que prohibeixen la violència discriminatòria, especialment contra les dones, i no han pres mesures positives per millorar la protecció de les víctimes de violència domèstica, malgrat les nombroses sentències contra Moldàvia davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.

En l'àmbit privat, malgrat les prohibicions legals clares, els empresaris i els proveïdors de serveis continuen discriminant, sovint de manera oberta, per motius que van des de la raça al sexe i l'estat de salut a l'edat. Malgrat les lleis sòlides sobre igualtat de gènere, els estereotips de gènere persistents i la mala aplicació de les lleis fan que les dones estiguin infrarepresentades en l'ocupació, la política i altres àmbits de la vida, mentre que Moldàvia encara no ha fet efectiu les seves obligacions en matèria d'accessibilitat, no discriminació i allotjament per a persones amb discapacitat.

De manera crucial, si bé l'estat ha aprovat una llei forta, no ha facultat ni el regulador establert per aquesta llei ni els tribunals per implementar-la i fer-la complir correctament. L'esmentat Consell ha establert un registre clar d'actuar d'acord amb els estàndards internacionals, però no té el poder d'imposar sancions i es limita a fer recomanacions o referències. En canvi, hi ha hagut relativament poques ocasions en què els tribunals han escoltat i tractat casos d'igualtat en un assumpte que compleix els estàndards internacionals.

Per tant, la nostra conclusió és que Moldàvia, com molts dels seus veïns propers que han promulgat legislació sobre igualtat en els darrers anys, sota pressió per complir els estàndards de la UE, ha de fer molt més per complir amb les seves obligacions en matèria d'igualtat i no discriminació. El nostre informe fa una sèrie de recomanacions específiques, però se centra en la necessitat d'aplicar la Llei per a la Igualtat. Només convertint les paraules d'aquesta Llei en fets, Moldàvia pot abordar efectivament la discriminació.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències