Connecteu-vos amb nosaltres

Inici

Viatge a través del #AralSea

COMPARTIR:

publicat

on

161020aralsea2Saulet Sakenov, director adjunt de la Societat Geogràfica de Kazakhstan, va emprendre recentment una gran expedició al mar d'Aral, la massa d'aigua de l'interior, que abans era la quarta més gran del món, per avaluar la situació actual del que és àmpliament considerat com un dels pitjors homes. va fer catàstrofes ambientals de tots els temps. Aquí comparteix les seves troballes amb els lectors de EU Reporter.

En aquesta expedició, vam portar un total de persones 30. A la regió del mar d’Aral, ens vam unir alguns grups que també es van convertir en membres de l’expedició. Eren, el Fons per salvar el Mar d'Aral, fotògrafs i periodistes, i persones que estudien el potencial turístic de la regió. També vam tenir uns quants científics de la Universitat de Nazarbayev; microbiòlegs que van estudiar la composició de l'aigua al mar d'Aral i els topògrafs que van dur a terme una cartografia topogràfica precisa de la zona.

En arribar a Aralsk, vam passar una estona a la ciutat per coordinar els nostres plans i després es va desplaçar per l'anomenat Petit Aral. El petit Aral és un cos d’aigua darrere de la presa de Kokaral, que s’utilitza per emmagatzemar aigua a la mar petita. Cal dir que els resultats fins ara han estat increïbles. El Petit Aral ha començat a recuperar-se; la salinitat ha disminuït bruscament, i els peixos han aparegut allí. Aquest és el resultat directe de la construcció de la presa de Kokaral i podem dir que el mar d'Aral torna ara.

També ens va interessar parlar amb la gent de la zona. Els que viuen en aquesta regió i tenen un interès real. Hem preguntat sobre els seus sentiments i sobre com ha canviat la regió. Naturalment, tots els residents locals van dir immediatament que a causa de la presa de Kokaral ara la gent pot respirar alleujada. En primer lloc, a causa del fet que les aigües del Syr Darya arriben al mar d'Aral, el nivell del mar ha augmentat i que els peixos han aparegut. En el futur, per descomptat, hi ha plans per construir una nova presa, que augmentarà la superfície de l’aigua.

L'aigua que fluïa sobre la presa de Kokaral va trobar cavitats. D'aquesta manera es va formar el llac natural, on va aparèixer la vida, no només els peixos, sinó una varietat d'animals salvatges, on abans aquesta aigua simplement es perdia. Això indica que ara és possible intentar recuperar una altra part del mar d'Aral. És per això que es preveu la construcció d'una nova presa per intentar augmentar el nivell freàtic, i ampliar el projecte. El nostre camí va fer la volta al Mar d'Aral Petit, i vam poder veure de primera mà què va passar amb el Mar d'Aral i com afecta el Mar a la situació socioeconòmica de la població. Quan vam arribar a l'assentament, que es diu Akyspe, vam veure un objecte molt interessant: una font de radó. Hi ha molta gent que hi va a prendre banys de radó. La font en si sembla molt interessant, fins i tot diria espectacular: una font de tres graons. Però el poble d'Akyspe també produeix una impressió dolorosa. És un exemple brillant de la rapidesa amb què el desert pot prendre el control.

És a dir, estava gairebé completament aclaparat pels barchans, grans dunes de sorra amb forma de mitja lluna i, gradualment, aquest poble va quedar enterrat. Els locals ens van dir que si una casa ja no és possible recuperar-se del desert, tots treballen junts per construir una casa nova per a aquells que han perdut la seva llar. D'aquesta manera sobreviuen en aquest territori.
L’agricultura també els ajuda a sobreviure. Es cria camells, cabres, ovelles i vaques. Però el recurs més important del poble és un pou d'aigua, on la gent pot extreure aigua potable. Al territori de la regió d'Aral, l’aigua dolça es considera la riquesa més important de tots.

Ens vam aturar per uns quants altres pobles, on s’importa aigua dolça. I si l’aigua en un dia no arriba, potser perquè algú no tingués temps per recollir-la, llavors les famílies poden quedar-se sense aigua i la vida es fa molt difícil. La situació de l’aigua afecta sens dubte la qualitat de vida de la població.

anunci

Hem vist per nosaltres mateixos el lloc que sovint es coneix com a "cementiri de vaixells". Aquest és un lloc molt interessant, tant cultural com turístic. Hi ha vaixells que es deixen al fons sec del mar d’Aral i aquests vaixells són un imant per als turistes. Aquí vénen un gran nombre de turistes. Ens va sorprendre molt quan vam veure a la ciutat d’Aralsk almenys quatre grups de turistes estrangers que van venir amb cotxes, i tots ells estaven interessats a veure el cementiri de vaixells.

A més, quan érem al fons sec del mar d'Aral, l'inspector de la reserva natural de Barsa-Kelmes ens va dir que van trobar ruïnes, que eren al fons del mar d'Aral. Criden a aquest lloc "l’Atlanta Atlàntica". Resulta que, una vegada que hi havia un acord, en temps anteriors al mar d’Aral era tan gran, i no cobria aquest territori. Al principi vam veure només un poble, però quan més tard vam trobar el camí i exploràvem l'antic llit del riu Syr Darya, vam poder trobar quatre pobles més que els nostres arqueòlegs encara necessiten visitar.

Ara parlaré dels programes de recerca. Els nostres microbiòlegs van prendre mostres d'aigua, que van demostrar que la salinitat està disminuint en comparació amb la que es trobava anteriorment en aquesta regió. Sens dubte a la badia de Butakova, on vam prendre mostres en quatre punts. Les anàlisis mostren que la salinitat encara és massa alta, però no és tan alta com abans. Una prova més clara de la presència de peix al mar d'Aral Petit és el gran nombre de barraques de pescadors a la platja. Potser eren refugis de caçadors furtius o potser pescadors, no ho vam entendre. Però el fet és que tenim peix comercial. A més, ara hi ha una fàbrica de peix en funcionament, que produeix una varietat de productes de peix.
També hem vist una cosa molt interessant a la regió d'Aral. Allà hem trobat Kulan, que és una cosa semblant a un Donky salvatge, a més de Gazelle, Antílop i altres grans mamífers.

Aquests animals necessiten rebre aigua. Tot i que poden sobreviure a l'aigua salada, no obstant això, és preferible tenir una font d'aigua dolça. En aquest sentit, hi ha un gran nombre d’idees per a projectes futurs. Una d’elles és la construcció de preses que permetran la retenció de la neu, augmentant així la quantitat d’aigua dolça. També es poden perforar pous d'aigua que aportin aigua dolça. Però vam tenir un altre projecte que va néixer en una part d’un projecte escolar.

Amb nosaltres a l'expedició van viatjar uns quants estudiants que van proposar equipar els animals amb sensors GPS per tal d'entendre a quins llocs van més sovint els animals: en aquests llocs hi podria haver ab. Pot ser que a prop de la superfície hi hagi aigües subterrànies adequades, i l'aigua surt a la superfície, hem d'ampliar aquestes fonts. En conseqüència, cal excavar pous artesians propers i regar el territori.

Aquesta és una cosa molt interessant: a la vora del petit Aral creix una planta que l’arrel absorbeix la sal. Són col·lectors naturals de sal. Llavors, quan la sal no és suficient per a aquestes plantes, moren i es converteixen en fertilitzants per a l'herba semi-desèrtica que combat la desertificació.

Hi ha molts projectes futurs que poden preservar el mar d’Aral, però també hi ha projectes agrícoles que requereixen grans quantitats d’aigua per al reg i, especialment, al territori de la República d’Uzbekistan. Malauradament, hi ha el riu Amu Darya que ja no arriba al mar d’Aral; aquest és un gran repte. Al contrari, però, el riu Syrdarya entra al mar Aral petit, i és aquí on es poden trobar els nivells més baixos de salinitat.

Per descomptat, podeu llegir molts articles o mirar imatges, però mai no podreu sentir-vos profunds en tota la tragèdia del mar d'Aral, fins que no us trobeu en aquesta zona. I no es pot entendre com era terrible aquesta tragèdia.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències