Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

#OPEC: ho farà o no?

COMPARTIR:

publicat

on

Oli de KazahkL’Organització dels països exportadors de petroli (OPEP) es troba actualment al centre d’un debat ferotge "ho farà, no ho farà", escriu Martin Banks.

La pregunta és: acordarà un retall en la producció a la seva cimera del dimecres?

L'Agència Internacional de l'Energia preveu que el preu del petroli estigui previst que arribi fins a $ 60 un barril si l'OPEP finalitza una retallada de la producció en la seva reunió a Viena aquesta setmana. El petroli ja va tornar gairebé a $ 50 per barril, de manera que, per exemple, gairebé 1million de barrils al dia del seu nivell actual de 33.82 milions de barrils per dia podrien augmentar els preus.

Però hi ha la preocupació que els principals productors que no són de l’OPEP, com Rússia, no resolguin el seu “desacord a foc lent” amb el càrtel dirigit per l’Aràbia Saudita sobre qui hauria de reduir la producció i fins a quin punt.

El president rus, Vladimir Putin, va dir que veu una alta probabilitat que es pogués aconseguir un acord per frenar la producció de petroli a Viena.

Alguns operadors creuen que realment no sorgirà res concret de la reunió de dimecres (30 de novembre).

El que és inqüestionable és que la volatilitat actual sobre els preus del petroli està sent impulsada per l'especulació dels comerciants durant la cimera de l'OPEP.

anunci

Els saudites, la influència de la qual a l'OPEP no hauria de ser estimada, però que a poc a poc intenten retirar-se de la seva dependència del petroli, són la principal força de la pressió per reduir la producció de petroli i, així, eleven els preus del petroli.

A més a més, el mercat del petroli segueix enfrontant-se a la presidència de Donald Trump. Trump vol potenciar la producció i les exportacions de petroli i avançar en el fracking de les reserves de pissarra.

Això podria empènyer els preus del petroli a la baixa.

Si bé la imatge actual sembla bastant incerta, almenys ha destacat altres qüestions relacionades, entre les quals hi ha la possibilitat, irònica, que una pujada del preu del petroli realment sigui bo per a Europa.

Aquesta és la conclusió de Goldman Sachs, que afirma que l’economia global podria beneficiar-se de preus més alts del petroli.

Aquesta valoració, diu l’expert en energia Nick Cunningham, potser no és evident, però hi ha una certa lògica del que diu el banc d’inversions.

"Els preus més alts del petroli condueixen a una onada de capital que flueix en els principals països productors de petroli, com ara l'Aràbia Saudita. Incapaç d’utilitzar tota la capital, Aràbia Saudita envia l’excés d'estalvis al sistema financer global ”, diu Cunningham.

Afegeix: “Els bancs utilitzen aquest capital per prestar-los. Els tipus d'interès també cauen a mesura que els mercats financers són més líquids. El resultat final és la reducció dels tipus d’interès, més liquiditat financera, majors valors d’actius i, finalment, una major confiança dels consumidors. En resum, els preus més alts del petroli podrien impulsar el creixement econòmic. "

Segons Goldman Sachs, el "sistema financer integrat" significa que els estalvis dels països productors de petroli tornen als països consumidors, on pot estimular el creixement.

I, amb els actuals intents d’Aràbia Saudita d’estimular els llocs de treball i el creixement econòmic, és on entra la UE.

Les negociacions comercials entre la UE i el Consell de Cooperació del Golf (GCC) es van detenir a 2008, i hi va haver una sèrie de qüestions clau que no van quedar resoltes, incloent trobar un acord sobre els drets de duana. El CCG afirma que se li hauria de donar una mà lliure per establir els drets d'exportació sobre productes que surten del Golf, segons sembli oportú, una posició que ha estat rebutjada pels funcionaris de la UE.

Però hi ha una creixent crida a reprendre les converses de TLC entre les dues parts.

Diversos personatges polítics sèniors, incloent el comissari de comerç de la UE, Peter Mandelson, i la ministra de comerç finlandesa, Lenita Toivakka, donen suport a la represa.

Toivakka va dir: "Ens agradaria començar de nou [negociacions]. Això seria una cosa bona i ens beneficiaria a tots. A Finlàndia som partidaris forts del lliure comerç. El lliure comerç és molt important per a països com Finlàndia i els Emirats Àrabs Units perquè depenem del comerç exterior. "

Aràbia Saudita imposa drets d'exportació als productes petroquímics, segons els analistes, que poden utilitzar-se per influir en el preu del petroli. El GCC, compost per Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, els Emirats Àrabs Units i Aràbia Saudita, és el cinquè mercat d’exportació de la UE, mentre que Europa és el mercat més gran d’exportacions del CCG, segons les estimacions de la UE.

Aquest any, l’Associació petroquímica i química de Gulf va escriure sobre negociacions comercials europees i del CCG, animant-los a reiniciar les converses.

El Regne Unit ja ha robat una marxa en aquest sentit i Riyadh ha estat jutjant inversors britànics que lluiten per la devolució en l’entorn post-Brexit.

Gran Bretanya ja és un dels principals socis econòmics del país i la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha identificat a Saudita com un dels mercats prioritaris del govern a l'exterior. També s'està avaluant un Tractat de Lliure Comerç entre Londres i Riyadh.

Però, segons una font de la direcció energètica de la Comissió Europea, no hi ha plans immediats perquè la Unió Europea segueixi el seu pas.

Va dir a aquest lloc web: "Per descomptat, som conscients dels que defensen que les converses es reprenguin, però actualment no està a la nostra agenda".

Sigui el que sigui el resultat de la cimera d’Austria d’aquesta setmana, no hi ha cap dubte que els saudites semblen tenir intenció d’avançar amb la seva gran reforma de l’economia del país, i això inclou els esforços per anar més enllà d’una economia de lloguer basada en la benzina.

Tot és part de Vision 2030, un esforç ambiciós per remodelar l'economia en la pròxima dècada i mitja.

L'estratègia ha desaprofitat en alguns casos, però el programa, que es va donar a conèixer a principis d'aquest any, demana inversions massives en el sector privat desenvolupat del regne del desert amb una diversificació econòmica en comptes de la dominació dels mercats de petroli com a model del futur.

El pla de transformació identifica les iniciatives de 543 en tots els ministeris i organismes governamentals de 24 per implementar només aquest any i que costarà $ 72bn a Riyadh.

El fet que una de les economies mundials que depenen del petroli promocioni obertament els seus esforços per anar més enllà d’una economia basada en la gasolina parla de com els principals productors de petroli veuen les perspectives a llarg termini dels preus del petroli.

De moment, però, tots els ulls són a Viena i si l'OPEP, com era d'esperar, frena la producció i, si és així, com es duran a terme les retallades.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències