Connecteu-vos amb nosaltres

Brexit

La Comissió autoritza la proposta d'adquisició de Sky per part de 21st Century Fox, però encara hi ha obstacles per endavant

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat incondicionalment la proposta d'adquisició de Sky per part de Twenty-First Century Fox. La Comissió va concloure que la transacció no plantejaria problemes de competència a Europa. Tanmateix, pot ser que aquest no sigui el final de la saga.

El magnat australià Rupert Murdoch ja és el propietari del profund euroescèptic Sun i Vegades diaris del Regne Unit, i també era el propietari del News of the World. Twenty-First Century Fox també és propietària del Fox News, profundament partidari, que dóna suport al president Donald Trump.

L’oposició de Murdoch a la UE és ben difosa. Una vegada el periodista Anthony Hilton li va preguntar per què s’oposava tant a la Unió Europea, Murdoch va respondre: “És fàcil, quan vaig a Downing Street fan el que dic; quan vaig a Brussel·les no en fan cas ”.

Revisió de la pluralitat de mitjans del Regne Unit i article 21 del Reglament de concentracions de la UE

La Comissió té jurisdicció exclusiva per avaluar l’impacte de la transacció proposada sobre la competència. No obstant això, l'article 21 del Reglament de concentracions de la UE reconeix que els estats membres poden prendre les mesures adequades, inclosa la prohibició de les transaccions proposades, per protegir altres interessos legítims, com la pluralitat dels mitjans de comunicació.

El propòsit i els marcs legals de les avaluacions de la competència i de la pluralitat de mitjans són molt diferents. Les regles de competència se centren generalment en si els consumidors s’enfrontarien a preus més alts o a una innovació reduïda com a resultat d’una transacció. Una avaluació de la pluralitat de mitjans sol examinar preocupacions més àmplies sobre si el nombre, l’abast i la varietat de persones amb control de les empreses de mitjans de comunicació són prou diverses.

La secretària d’Estat de Cultura, Mitjans de Comunicació i Esports del Regne Unit, Karen Bradley, va emetre un avís d’intervenció europea el 16 de març de 2017. Aquest avís requereix que l’organisme competent del Regne Unit (Ofcom) investigui i informi abans del 16 de maig de 2017 si la transacció proposada és o pot ser, en contra de l’interès públic.

anunci

Les conclusions de la Comissió són diferents i sense perjudici de la revisió de la pluralitat dels mitjans de comunicació del Regne Unit en curs de la transacció proposada.

Murdoch

La influència de Murdoch sobre la premsa i la política britàniques ha estat durant molt temps controvertida. Margaret Thatcher va renunciar mitjançant la compra de News Internationals The Times i El Sunday Times el 1981. La motivació de Thatcher era senzilla, tots dos compartien opinions radicals de dretes i sabia que podia continuar comptant amb el seu suport. El 1992, El Sol va afirmar que "Va ser així El Sol què el va guanyar quan John Major va vèncer Neil Kinnock.

Guanyar el suport de Murdoch des d’aquests temps ha estat un sine qua non d'accedir al govern al Regne Unit. Tony Blair va cortejar el suport de Murdoch el 1997, Blair fins i tot es va convertir en padrí d'una de les filles de Murdoch. S'afirma que Blair va expulsar l'exdiputada Carole Tongue del Parlament Europeu a petició de Murdoch pel seu suport a la radiodifusió pública i les seves crítiques a la influència de Murdoch en el periodisme britànic, mentre formava part de la comissió de cultura del Parlament.

Més recentment, la investigació de Leveson sobre la cultura, les pràctiques i l'ètica de la premsa britànica després de l'escàndol de pirateria telefònica News International va trobar que el Regne Unit necessitava un organisme independent per fer front a la mala conducta de la premsa; el primer ministre David Cameron va optar per no actuar aquesta recomanació. L’esperada segona part de la investigació que examinarà específicament la mala conducta de News International, propietat de Murdoch, encara no ha començat; encara s’ha de veure si Theresa May té la voluntat de continuar la investigació que examinarà els vincles entre Notícies Agents internacionals i de policia que van rebre pagaments o eren còmplices de qualsevol altra manera amb el mitjà de comunicació.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències