Comissió investiga si #Aspen ha abusat d'una posició dominant en el mercat amb les drogues #cancer per salvar vides

La Comissió Europea ha obert una investigació formal sobre la preocupació que Aspen Pharma ha dedicades a la fixació de preus excessius en relació amb cinc medicaments contra el càncer per salvar vides. La Comissió investigarà si Aspen s'ha abusat d'una posició dominant en el mercat, en violació de les normes antimonopoli de la UE.

Comissionat Margrethe Vestager, a càrrec de la política de competència, va dir: "Quan ens posem malalts, podem dependre de fàrmacs específics per salvar o perllongar les nostres vides. Les empreses han de ser recompensats per la producció d'aquests productes farmacèutics per assegurar-se que ells seguir fent en el futur. Però quan el preu d'un medicament de cop i volta es queda per diversos centenars per cent, això és una cosa que la Comissió pot mirar. Més específicament, en aquest cas seguirem per avaluar Aspen està trencant les normes de competència de la UE mitjançant el cobrament de preus excessius per una sèrie de medicaments ".

La investigació es refereix a les pràctiques de fixació de preus dels medicaments d'Aspen nínxols que contenen els ingredients farmacèutics actius clorambucil, melfalan, mercaptopurina, tioguanina i busulfán. Els medicaments en qüestió s'utilitzen per tractar el càncer, com ara tumors hematològics. Es venen amb diferents formulacions i sota diversos noms de marca. Aspen va adquirir aquests medicaments després de la seva protecció de la patent havia expirat.

La Comissió investigarà la informació que indica que Aspen ha imposat molt significatives i injustificades augments de preus de fins a diversos centenars per cent, anomenada 'especulació de preus'. La Comissió té informació que, per exemple, per imposar aquests augments de preus, Aspen ha amenaçat de retirar els medicaments en qüestió en alguns estats membres i, de fet ho ha fet en certs casos.

El comportament d'Aspen pot estar en violació de les normes antimonopoli de la UE (article 102 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) i l'article 54 de l'Espai Econòmic Europeu (EEE), que prohibeix la imposició de preus o competència deslleial condicions dels clients.

La investigació cobreix tot l'EEE, excepte Itàlia, on l'autoritat italiana de competència ja es va adoptar una resolució d'infracció en contra d'Aspen al setembre 29 2016.

Aquesta és la primera investigació de la Comissió en les preocupacions sobre les pràctiques de fixació de preus excessius en la indústria farmacèutica.

La Comissió passa a dur a terme la recerca en profunditat com una qüestió de prioritat. L'obertura del procediment formal no prejutja el resultat de la investigació.

Fons

Aspen és una companyia farmacèutica global amb seu a Sud-àfrica. Aspen té diverses filials a l'EEE.

A la UE, les autoritats nacionals són lliures d'adoptar regles de preus dels medicaments i per decidir sobre els tractaments que volen reemborsar en virtut dels seus sistemes de seguretat social. Cada país té diferents polítiques de preus i reemborsaments farmacèutics, adaptats a les seves pròpies necessitats econòmiques i de salut. La fixació de preus dels medicaments originals que estan protegits per patents està molt regulada. Per als medicaments fora de patent, els estats membres poden influir directament en els preus dels fabricants de productes genèrics, sinó també fomentar la competència per aconseguir preus més baixos. Com a resultat, els preus generalment cauen significativament quan un medicament va fora de patent. No obstant això, en la present investigació, la Comissió té indicis d'un augment significatiu dels preus dels medicaments fora de patent.

Article 102 del Tractat de Funcionament de la UE prohibeix l'abús de posicions dominants en el mercat. L'aplicació d'aquestes disposicions es defineix en el Reglament de Competència de la UE (Reglament nº 1 / 2003 Consell), Que també s'aplica per les autoritats nacionals de competència.

Article 11 (6) del Reglament de Defensa de la Competència estableix que la iniciació de procediments de la Comissió alleuja les autoritats de competència dels estats membres de la seva competència per aplicar les normes de competència de la UE també la utilització dels interessats. Article 16 (1) del mateix Reglament estableix que els tribunals nacionals han d'abstenir d'adoptar decisions que siguin incompatibles amb la decisió prevista per la Comissió en procediments que ja s'ha iniciat.

No hi ha un termini legal per completar les investigacions sobre la conducta contrària a la competència. La durada d'una investigació antimonopoli depèn d'una sèrie de factors, incloent la complexitat del cas, el grau en què l'empresa en qüestió coopera amb la Comissió i l'exercici dels drets de defensa.

Més informació sobre la investigació estarà disponible a la Comissió de competència pàgina web, en el públic registre de casos sota el nombre de cas 40394.

etiquetes: , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Àfrica, Càncer, EU, Comissió Europea, salut, món