#HumanRights: Sudan, Somàlia i Madagascar

Els eurodiputats han demanat que es posi fi a la detenció arbitrària de periodistes al Sudan, condemna els atacs terroristes a Somàlia i expressa la seva preocupació per les pròximes eleccions a Madagascar.

Sudan: càrrecs contra l'escriptor Mohamed Zine Al-Abidine ha de ser revisat

El Parlament Europeu expressa la seva profunda preocupació per la condemna de l'escriptor Mohamed Zine al-Abidine, el 23 d'octubre 2017, a un càrrec de presó de cinc anys i demana a les autoritats sudanesas que revisin immediatament tots els càrrecs contra ell. Al-Abidine va ser acusat de violar el codi ètic del periodisme quan va escriure un article criticant el president sudanès Omar al-Bashir, publicat a 2012 pel diari Al-Tayar.

Els diputats estan profundament preocupats per la llibertat d'expressió al Sudan. Exigeixen a les autoritats sudanesas que posin fi a totes les formes de censura, preses de periòdics i atacs als treballadors dels mitjans de comunicació, inclòs l'arrest arbitrari i la detenció de periodistes realitzats pel Servei Nacional d'Intel·ligència i Seguretat de Sudan (NISS). La proposta de la Llei de premsa i impressió 2017 permetria restar restriccions a les publicacions en línia, assenyala els eurodiputats. Al contrari, animen al govern de Sudan a que modifiqui la Llei de publicació i premsa de 2009, per proporcionar més protecció als periodistes.

Somàlia: solidaritat amb les víctimes d'atacs terroristes

Els eurodiputats expressen la seva simpatia amb les víctimes dels recents atacs terroristes a Somàlia atribuïts al grup terrorista Al-Shabaab i condemnen enèrgicament als autors. El 14 d'octubre de 2017, un camió bomba al centre de Mogadiscio va matar almenys persones 358, ferint a altres 228, en una de les operacions terroristes més letals del món en els últims anys, mentre que a l'octubre de 28 més de dues persones van morir per dues bombes va detonar fora d'un hotel.

Amb 3 milions de persones que viuen en condicions de seguretat alimentària d'emergència, Somàlia està a la vora d'una fam que recorda a la de 2011, que va ser agreujada pels militants d'Al-Shabaab que interferien amb l'ajuda alimentària, diuen els eurodiputats. Insten a la UE a ajudar amb mesures destinades a establir la seguretat alimentària, a més d'ajudar les autoritats de Somàlia a millorar la gestió de les finances públiques i completar la revisió constitucional. El Parlament deplora el fet que a Somàlia els recursos naturals continuen sent una important font de finançament per als terroristes i una causa de degradació del medi ambient, recordant la resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides que prohibeix l'exportació del carbó vegetal somali. Els diputats europeus insten a la Comissió a examinar com es poden ampliar els règims de traçabilitat i diligència per incloure tots els recursos naturals utilitzats per finançar l'activitat terrorista i la violència.

Madagascar: el govern ha de concedir eleccions imparcials a 2018

El Parlament Europeu demana al govern de Madagascar, el president Hery Rajaonarimampianina i la comunitat internacional que garanteixin eleccions presidencials lliures, democràtiques i transparents a 2018. Les autoritats malgaeses han de governar en estricte respecte de l'imperi de la llei, prenent totes les mesures necessàries per garantir l'exercici de les llibertats fonamentals dels seus ciutadans, diuen els eurodiputats.

En particular, haurien de:

  • Investiga els assassinats extrajudicials, que sovint involucren a membres de l'ordre públic, persegueixen als autors i compensen les famílies de les víctimes;
  • acabar amb la detenció arbitrària de periodistes, defensors de drets humans i activistes mediambientals sobre la base de càrrecs fabricats i derogar els elements restrictius del Codi de comunicació i;
  • permeti que la justícia segueixi el seu camí en el cas de Claudine Razaimamonjy, detinguda per apropiació indeguda de fons públics, que va provocar un conflicte obert entre el govern i el poder judicial, i en tots els casos de corrupció.

Les tres resolucions van ser votades per un concert de mans el dijous (16 de novembre).

Més informació

etiquetes: , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Parlament Europeu, Somàlia, Sudan del Sud, món