#Oficina de control: l'Agència Europea de la Frontera i la Guàrdia Costanera reforça la cooperació operativa amb #Albania

| Febrer 13, 2018

El passat mes de febrer, el comissari Dimitris Avramopoulos i el ministre d'Interior albanès, Fatmir Xhafaj, van signar el projecte de conveni d'estat per a la cooperació operativa entre l'Agència Europea de Fronteres i la Guàrdia Costanera i Albània.

Una vegada en vigor, l'acord permetrà a l'Agència prestar assistència en l'àmbit de la gestió de fronteres exteriors i permetrà que els equips de l'European Border and Coast Guard puguin desplegar-se ràpidament en territori albanès en cas d'un canvi sobtat en els fluxos migratoris.

El Comissari Avramopoulos va dir: "Vull donar les gràcies a les autoritats albanesas per les fructíferes negociacions i el seu compromís d'arribar a un acord tan ràpidament. Albània és líder de la regió i l'acord servirà com a model per a acords similars que estem negociant amb altres socis dels Balcans Occidentals. Una cooperació més estreta entre Albània i l'Agència Europea de la Frontera i la Guàrdia Costanera ens permetrà ser més ràpids i flexibles en la nostra forma de respondre a possibles desafiaments migratoris potencials. És un avenç important i està en el millor interès tant d'Albània com de la Unió Europea ".

El ministre de l'Interior, Xhafaj, va dir: "Aquest és un acord important que ens ajudarà a rebre assistència qualificada en matèria de gestió de fronteres. També permetrà que Albània es beneficiï dels projectes que la Unió Europea lliurarà durant la implementació d'aquest acord. Aquesta és una bona oportunitat per a nosaltres per ampliar la cooperació transfronterera i la cooperació amb els països de la UE. També aprofito per donar les gràcies a l'equip de negociació albanès per la seva professionalitat en la negociació i la celebració d'aquest acord. Seguirem immediatament els procediments necessaris per iniciar la implementació de l'acord ".

Anunciat pel president Juncker al seu domicili de l'estat de la Unió 2017 i adoptat per la Comissió la setmana passada, l'estratègia de "Una perspectiva creixent d'ampliació i un major compromís de la UE amb els Balcans Occidentals" va ressaltar els progressos significatius realitzats per Albània pel seu camí europeu i el futur europeu de la regió. El projecte d'acord és la primera negociació que s'ha de celebrar entre l'Agència Europea de la Frontera i la Guàrdia Costanera i els socis de la UE als Balcans Occidentals.

La cooperació operativa reforçada entre els països tercers prioritaris i l'Agència Europea de la Frontera i la Guàrdia Costanera contribuirà a una millor gestió de la migració irregular, millorarà la seguretat a les fronteres exteriors de la UE i reforçarà la capacitat de l'Agència per actuar en el veïnat immediat de la UE. L'acord d'estat amb Albània és encara un pas més cap a la plena operativització de l'agència.

Actualment, la Comissió negocia acords similars amb Sèrbia i l'ex República Iugoslava de Macedònia i espera una ràpida conclusió dels dos conjunts de negociacions. L'acord amb Albània ara ha de ser aprovat pels estats membres i serà signat formalment en una data posterior, una vegada que tots dos bàndols completin els procediments legals necessaris. Una vegada que l'acord ha entrat en vigor, l'Agència Europea de la Frontera i la Guàrdia Costanera podrà dur a terme activitats operatives i desplegar equips a les regions d'Albània que limiten amb la UE, d'acord amb les autoritats albaneses i les autoritats d'aquells membres de la UE Estats limítrofes de l'àrea d'operacions.

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Comissió Europea, món