Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

#EuropeanDevelopmentDays - Carreres contra rellotge: vilatans kenyans sota una imminent amenaça de desnonament per projecte segons l'avaluació del banc de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

El fòrum European Development Days a Brussel·les amb el seu lema aspiratiu "construir un món que no deixi ningú darrere" és un escenari irònic del que passa a les zones remotes de Kenya, on tota una comunitat s'enfronta a una amenaça de desallotjament forçós per un projecte en valoració del banc propi de la UE. Es va demanar a un centenar de persones que abandonessin les seves cases 20 juny, escriu Aleksandra Antonowicz-Cyglicka.

De l'esquerra a la dreta en primer pla: Lilian Wanjiru i Daniel Lepariyo, líders del poble de Lorropil
El Banc Europeu d’Inversions (BEI) té una llarga història en el finançament de plantes geotèrmiques a Kenya. L’última línia que espera l’aprovació és la planta geotèrmica Akiira 1, destinada a ocupar la terra natal de la comunitat de Lorropil (també coneguda pels locals com Kambi Turkana).

El projecte es troba actualment sota la valoració del BEI, en espera d’un Préstec de 155 milions d’euros això suposaria una bona meitat del cost del projecte. Segons el lloc web del BEI, s'està duent a terme una ESIA complementària per al camp de vapor, la central elèctrica i la línia de transmissió. Els diners venen amb condicions: la Norma de compromís dels grups d'interès del banc requereix un diàleg obert, transparent i responsable del promotor del projecte amb tots els grups d'interès rellevants a nivell local, però a la pràctica sembla que no es respecta. Els treballs exploratoris van començar a 2012 sense cap consulta adequada amb la comunitat.

La gent de Lorropil diu que la companyia continua pressionant-los perquè marxin de casa seva. Els dies 4 i 17 de juny van ser amenaçats per persones associades obertament amb Akiira 1 per buscar refugi en altres llocs abans del 20 de juny.

El poble de Lorropil acull 47 famílies, un dels grups més vulnerables de la zona. Els vilatans no són reconeguts formalment per l’Estat tot i residir-hi durant dècades. Les condicions de vida són extremes: ja no hi ha accés lliure a l’aigua i les seves cases improvisades ofereixen una mínima protecció i comoditat. Però aquestes són les seves úniques cases i no tenen cap altre lloc on anar.

Una casa típica al poble de Lorropil

Daniel Lepariyo, el cap del poble de Lorropil, va explicar que el poble va ser construït a 2004. Segons ell, el poble va ser desplaçat sense cap tipus de compensació per donar cabuda a la construcció d'un nou poble per a persones reassentades a causa de projectes geotèrmics finançats pel BEI i el Banc Mundial. Ara, les mateixes persones hauran de ser afectades de nou per una nova planta geotèrmica.

Abans que sigui massa tard, el BEI ha d’establir si el seu client potencial està involucrat en aquestes amenaces i condemna qualsevol acció delictiva descoberta.

Si la comunitat de Lorropil es veu obligada a abandonar la zona abans que finalitzi l’avaluació ambiental i social, podrien perdre la seva condició de persones afectades pel projecte i els seus privilegis associats: jugar a les mans de l’empresa que, en aquest cas, tècnicament, no s’ha de carregar amb costos de reassentament adequats.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències