Pròxima gran oportunitat d’inversió per a #Africa - #RuralDigitalization

| Juny 21, 2019

Els inversors cotitzen amb el potencial digital d'Àfrica. A partir de l’anterior rècord de finançament obtingut per les startups africanes, l’any passat, Jumia, l’Africa de l’Africa, va ser valorada en més de $ 1.9 milions a la Borsa de Nova York. Mentrestant, Airtel Africa, que és el segon operador de telefonia mòbil del continent, ha confirmat la seva propera oferta pública inicial i pretén una valoració de fins a xNUMXbn. escriu el doctor Ousmane Badiane, copresident del Panell Malabo Montpellier i el director d'Àfrica del International Food Policy Research Institute (IFPRI).

El motiu d’aquest entusiasme? Àfrica està connectant-se.

Àfrica està superant els altres continents en el creixement de noves connexions mòbils i d'Internet. Aquestes noves connexions representen una gran quantitat de nous usuaris i clients per als serveis digitals.

En particular, la gran població rural africana presenta un mercat massiu sense explotar per a les eines i les tecnologies digitals. Al cap ia la fi, l'agricultura dóna feina a més de 60% de la població a l'Àfrica del sud del Sàhara i representa el 15 per cent del PIB del continent sencer. Amb una població que creix ràpidament i amb economies en creixement, actualment no es produeix suficient aliment per alimentar o alimentar tothom al continent. Tot i aconseguir les taxes de creixement més ràpides de la producció agrícola que en qualsevol altra regió en les últimes dues dècades, els rendiments mitjans són els més baixos a nivell mundial.

La digitalització pot abordar molts dels reptes als quals s'enfronta el sector agrícola. Una d'elles és que no hi ha prou joves que cultiven o ho facin de manera productiva, tot i que les tres cinquenes parts dels africans estan sota 24.

La digitalització és un incentiu perquè els africans més joves i ambiciosos participin en l'agricultura, especialment aquells amb antecedents en ciència, tecnologia, enginyeria, negocis o màrqueting. També promet millorar tremendament la producció agrícola. El Banc Mundial estima el valor de l’agricultura africana a més de quatre vegades entre 2010 i 2030, fins a arribar a $ 500bn.

Això podria representar un retorn de la inversió.

Les noves empreses en aquest camp justifiquen aquest optimisme inicial i mostren que una empresa exitosa pot provenir d’una cosa tan simple com proporcionar als agricultors accés a informació sobre les seves terres. Zenvus, una empresa nigeriana, està oferint un servei anomenat SmartFarm, que utilitza un sensor amb energia solar per recopilar informació sobre la nutrició del sòl, la humitat i la llum del sol per obtenir una millor gestió de la granja.

Altres start-ups mostren que hi ha una oportunitat per proporcionar als agricultors les eines per accedir a productes financers per millorar les seves explotacions, rendiments i ingressos. Per exemple, FarmDrive de Kenya recopila dades sobre els agricultors a través del telèfon mòbil per crear puntuacions de crèdit mitjançant un algoritme d'aprenentatge automàtic, que permet a les institucions financeres proporcionar-los préstecs per primera vegada.

A través del continent s'estan generant serveis per proporcionar dades útils als agricultors, millorar el seu accés a finances i mercats i ajudar-los a ser més eficients que mai. En el passat, aquests serveis només podien ser proporcionats per infraestructures i recursos institucionals complexos i costosos que Àfrica no tenien en gran part. Amb els serveis digitals, Àfrica pot superar aquestes llacunes més ràpidament i amb un cost molt inferior.

Els inversors confien que la digitalització tindrà uns rendiments enormes. Però, com poden canalitzar millor aquesta energia?

Les observacions es poden trobar a partir d’un nou informe del Panell Malabo de Montpellier, que ha examinat moltes iniciatives dels governs de tot el continent per fomentar l’economia rural digital. Diferents estratègies per fomentar la digitalització rural són especialment eficaces.

En primer lloc, cal recolzar els empresaris africans per desenvolupar els serveis digitals que els agricultors necessitaran. El govern de Rwanda, per exemple, està construint un centre d’innovació digital anomenat Kigali Innovation City. Es tracta d’una empresa pan-africana que reuneix universitats, empreses tecnològiques i emprenedors per crear el que ja es promou com a "Silicon Valley of Africa".

En segon lloc, cal invertir la infraestructura necessària per connectar l'economia rural amb aquests serveis. L’electricitat accessible, l’accés a Internet i la infraestructura de comunicacions s’ha de desplegar a tot el continent. El Senegal té iniciativa en aquest sentit, creant accés a xarxes mòbils a tot el país. El govern ha treballat amb nous operadors de xarxes mòbils per millorar la cobertura de 3G i 4G per any 63 per cent.

En tercer lloc, la inversió per fomentar l’economia digital també ha d’accelerar l’ingrés del mercat proporcionant incentius als proveïdors de serveis i als consumidors per negociar entre ells. Això podria ser reduint temporalment els drets d’importació, proporcionant accés a Internet més assequible, promulgant normes de competència més justes o trobant formes d’abaratir el preu global dels serveis digitals i els seus béns associats.

Si es fan les inversions adequades, Àfrica té l'oportunitat de superar les pràctiques agrícoles modernes. Per als inversors i la gent d’Àfrica, aquesta és una oportunitat sense precedents.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Àfrica, societat digital, La tecnologia digital, EU, món

Els comentaris estan tancats.