Connecteu-vos amb nosaltres

món

De "jardí petit, tanca alta" a "jardí gran, tanca alta"

COMPARTIR:

publicat

on

Per He Jun, director del Centre de Recerca de Macroeconomia de la Xina i investigador sènior d'Anbound, un grup de reflexió independent amb seu a Pequín.

En la contínua competència geopolítica entre els Estats Units i la Xina, el primer ha emprat diverses estratègies per contenir els avenços tecnològics del segon. Una d'aquestes estratègies és l'enfocament del "pati petit, tanca alta". Aquesta estratègia té com a objectiu frenar els projectes d'alta tecnologia de la Xina i suprimir els avenços tecnològics de la Xina.

El concepte de "pati petit" denota tecnologies específiques i àrees d'investigació considerades crítiques per a la seguretat nacional dels EUA, mentre que la "tanca alta" significa els límits estratègics delimitats al voltant d'aquests dominis. Dins del "petit pati", es proposen mesures de contenció més estrictes per salvaguardar les tecnologies bàsiques, mentre que fora d'aquest perímetre, pot haver-hi potencial de compromís amb la Xina. En general, es considera que aquesta estratègia s'adreça principalment al desenvolupament d'alta tecnologia de la Xina en lloc de defensar un ampli desacoblament i la ruptura dels llaços econòmics amb la Xina.

Des del 2018, els EUA han perseguit amb rigor l'estratègia del "pati petit, tanca alta", que implica mesures integrals, com ara la repressió d'empreses com Huawei, restriccions sistemàtiques al desenvolupament de la indústria de semiconductors de la Xina i accions de col·laboració amb nacions aliades per restringir l'exportació de productes avançats. màquines de litografia a la Xina. A més, hi ha hagut una escalada contínua de restriccions i pressió sobre les empreses xineses en diversos sectors tecnològics, com ara els semiconductors, la intel·ligència artificial (IA) i els productes biofarmacèutics, a través de llistats a la llista d'entitats dels EUA. A més, s'han introduït mesures legislatives com la Llei CHIPS per guiar les empreses de xips a invertir als EUA i alhora pretenen frenar el desenvolupament de la indústria xips de la Xina.

Tanmateix, la Xina és la segona economia més gran del món, amb un PIB de 17.89 bilions de dòlars el 2023. Al mateix temps, també és una de les nacions comercials més grans del món. El 2023, el seu volum de comerç total va assolir els 5.94 bilions de dòlars, inclosos els 3.38 bilions de dòlars en exportacions, que representen el 14.2% de la quota de mercat mundial, mantenint la seva posició com a primer exportador mundial durant 15 anys consecutius. La Xina ha mantingut relacions comercials substancials amb diversos països i regions, inclosos els EUA, la UE i l'ASEAN. Per a una economia tan vasta, intentar restringir significativament el seu desenvolupament mitjançant l'estratègia de "pati petit, tanca alta" és extremadament difícil. A partir dels avenços recents en la indústria dels semiconductors de la Xina, és evident que quan la Xina mobilitza el seu sistema nacional per superar els colls d'ampolla tecnològics, l'impuls resultant és notable.

En aquest context, els EUA estan començant a ajustar la seva estratègia per contenir la Xina. L'estratègia està passant de l'enfocament anterior de "pati petit, tanca alta", que es va centrar a restringir el desenvolupament de la Xina en camps d'alta tecnologia, a un enfocament més ampli de "pati gran, tanca alta", imposant restriccions en una gamma més àmplia d'àrees. A diferència de l'estratègia "pati petit, tanca alta", l'estratègia "jardí gran, tanca alta" presenta les característiques següents:

anunci

En primer lloc, l'abast de les sancions s'ha ampliat. Mentre que l'estratègia de "pati petit, tanca alta" es va dirigir a àrees tecnològiques bàsiques i fonamentals, l'estratègia de "jardí gran, tanca alta" amplia el seu abast de prohibició i restricció a un espectre més ampli. Aquesta expansió engloba no només dominis d'alta tecnologia, sinó també sectors econòmics i comercials no tecnològics. La determinació de quines àrees entren en l'àmbit de la prohibició i la restricció depèn dels requisits i objectius específics del govern nord-americà.

En segon lloc, mentre que l'estratègia del "pati petit, tanca alta" limitava els seus objectius, també va tenir en compte les regles del comerç internacional fins a cert punt, buscant equilibrar les restriccions a la Xina alhora que salvaguardava els interessos econòmics nord-americans. Bàsicament, el seu objectiu era gestionar el desenvolupament tecnològic de la Xina alhora que aprofitava les oportunitats econòmiques del mercat xinès. No obstant això, l'enfocament de l'estratègia "pati gran, tanca alta" ha evolucionat. Ja no pretén l'equilibri, sinó que posa l'accent en l'àmplia contenció de la Xina.

En tercer lloc, la implementació de l'estratègia del "pati petit, tanca alta" implica principalment que els EUA imposen sancions, sovint amb la participació dels seus aliats, dirigides a àrees bàsiques específiques relacionades amb la Xina. Atès l'abast més reduït de les sancions, és més probable que els aliats aprovin i participin, facilitant la formació d'una coalició cohesionada per a les sancions. Per contra, l'estratègia de "jardí gran, tanca alta" amplia el seu abast, donant lloc a un impacte més ampli en els interessos comercials. Tot i que els Estats Units busquen una major participació aliada per a l'eficàcia de les seves sancions, aquests països poden aturar-se a causa dels seus propis interessos comercials i de l'adhesió a les normes internacionals, la qual cosa podria conduir a un desacord amb les iniciatives nord-americanes.

Finalment, l'estratègia de "pati petit, tanca alta" intenta limitar l'impacte al camp de la tecnologia, de manera similar a la fusió nuclear controlada. No pretén estendre l'impacte a les àrees econòmiques i comercials més àmplies, ni desencadenar un "desacoblament" generalitzat entre els EUA i la Xina. Tanmateix, l'estratègia del "pati gran, tanca alta" és diferent. Un cop implementada aquesta estratègia, els seus efectes posteriors poden arribar a ser incontrolables, convertint el que originàriament es pretenia contenir el desenvolupament tecnològic de la Xina en un "desacoblament" generalitzat entre els dos països. Això és similar a la fusió nuclear incontrolada, que finalment pot evolucionar cap a una explosió nuclear del sector econòmic i comercial.

Finalment, l'estratègia de "pati petit, tanca alta" limita el seu impacte a la tecnologia i evita estendre els efectes a àrees econòmiques i comercials més àmplies o desencadenar un "desacoblament" generalitzat entre els EUA i la Xina. Per contra, l'estratègia del "pati gran, tanca alta" comporta el risc de conseqüències incontrolables. Involuntàriament, es podria convertir en un ampli "desacoblament" entre els dos països.

He Jun és director del Centre de Recerca de Macroeconomia de la Xina i investigador sènior d'Anbound, un grup de reflexió independent amb seu a Pequín, especialitzat en investigacions sobre polítiques públiques que cobreixen geopolítica i relacions internacionals, desenvolupament urbà i social, qüestions industrials i macroeconomia.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències