Connecteu-vos amb nosaltres

Afganistan

Afganistan: la propera anarquia

publicat

on

Una mescla en una estació fronterera,
Un galó cap avall d'un defilat fosc,
Dues mil lliures d’educació,
Es redueix a un Jezail de deu rupies ...
Vaga fort a qui li importa,
Les probabilitats són per a l'home més barat.
(Rudyard Kipling)

   

L’Afganistan és un lloc on el so staccato de la màquina entona la dècada funerària de la pau cada dues dècades com un cant de guerra a favor d’un grup de guerrers o de l’altre. El final del partit a l'Afganistan ha començat després de la decisió dels EUA de retirar les tropes restants el setembre. Alguns diuen que els nord-americans intenten reduir les seves pèrdues, mentre que d'altres atribueixen la decisió al triomf de l'impuls democràtic dels Estats Units sobre el complex industrial militar. Després de 20,600 víctimes nord-americanes, incloses unes 2300 víctimes mortals, els nord-americans han decidit tractar més d'un bilió de dòlars invertits en aquesta guerra com una mala inversió. La fatiga, tant al front de batalla com a casa, juntament amb una ambivalència sobre els objectius bèl·lics, va conduir finalment a la decisió dels EUA de retirar-se de l'Afganistan, Escriu Raashid Wali Janjua, President en funcions de l’Institut d’Investigació de Polítiques d’Islamabad.

L'impacte de la política interna en els responsables polítics dels Estats Units és evident en la forma dels canvis polítics durant els mandats d'Obama i Trump. Obama a la seva autobiografia "La terra promesa" esmenta que Biden excorata la demanda de tropes dels generals dels Estats Units. Fins i tot com a vicepresident, Biden es va oposar a aquest conflicte enèrgic que va esgotar contínuament la vida econòmica dels Estats Units en la recerca del projecte de construcció nacional inabastable a l'Afganistan. En lloc d’això, volia tenir una petita empremta nord-americana només en la realització de tasques de lluita contra el terrorisme per negar els santuaris als terroristes. Era un concepte manllevat del llibre de joc del professor Stephen Walt, que era un gran defensor de l'estratègia d'equilibri marítim en lloc d'intervencions desordenades com l'Afganistan.

El que ha conduït al cansament bèl·lic per als nord-americans és una combinació de factors, inclosa una reavaluació del perfil d’amenaça a la seguretat nacional que prefereix la política xinesa contrària als enredos regionals. Finalment, però no menys important, va ser el que TV Paul anomena “Asimetria de voluntat” en guerres asimètriques. No va ser la asimetria de recursos, sinó una asimetria de voluntat que va obligar els EUA a desconvocar el seu projecte afganès. Per tant, aquí sorgeix una pregunta a la qual totes les parts interessades poden respondre. La guerra afganesa ha acabat realment per als protanistes que creuen que guanyen per la seva capacitat de lliurar una lluita armada? Quan els talibans de la batalla afganesa creguin que tenen més possibilitats de forçar el tema a través de bala en comptes de votació, estarien susceptibles d'una solució política? L’Afganistan quedaria a la seva disposició després de la retirada de les tropes nord-americanes i dels contractistes de seguretat privada?

Un altre tema important és la voluntat afganesa d’arribar a un consens mitjançant el diàleg intraafganès. Aquest diàleg donaria algun consens sobre el futur acord de repartiment de poder o els talibans esperarien fins que els nord-americans marxessin i després forçessin la qüestió mitjançant la força bruta? Quin palanquejament tenen els països regionals com Pakistan, Iran, Xina i Rússia sobre la capacitat de les faccions afganeses de forjar un consens sobre el futur esquema constitucional del país? Quina és la possibilitat d'un acord ideal per compartir el poder i quins són els possibles spoilers de la pau? Quin és el paper de les comunitats internacionals i les potències regionals per afavorir l’economia afganesa, que depèn de l’ajuda i que pateix la cirrosi de l’economia de guerra?

Per respondre a aquestes preguntes, cal entendre el canvi tectònic de la política mundial de poder. S’està construint una madeixa d’aliances que competeixen a partir d’aliances regionals com SCO, ASEAN i BIMSTECH, que condueixen a aliances supraregionals com l ’“ Indo-Pacífic ”. Malgrat la defensa de conceptes de la Xina com a "comunitats d'interessos compartits" i "destí comú", les seves iniciatives econòmiques com BRI són considerades amb temor pels EUA i els seus aliats. Hi ha desenvolupaments mundials que afecten la pau afganesa. La nova Gran Estratègia dels EUA està desplaçant el seu enfocament geopolític del sud d'Àsia cap a l'Àsia Oriental, el Mar de la Xina Meridional i el Pacífic Occidental. La reorganització del Comandament d’Operacions Especials dels Estats Units per a rols convencionals i el canvi de marca d’Àsia-Pacífic com a regió “Indo-Pacífica” amb el Diàleg Quadrilateral de Seguretat, ja que la resistència de tot l’esforç indica clarament les noves prioritats dels Estats Units.

Què augura l’anterior per a la pau afganesa? En termes senzills, la sortida dels Estats Units sembla definitiva i els interessos de la pau afganesa són perifèrics als seus interessos vitals nacionals. El principal dramatis personae en el desenllaç final de la pau afganesa seria a partir d’ara els països regionals directament afectats pel conflicte afganès. Aquests països per ordre d’impacte inclouen Pakistan, repúbliques d’Àsia Central, Iran, Xina i Rússia. Diversos comentaristes de la situació afganesa opinen que la societat afganesa ha canviat i que no seria fàcil per als talibans derrotar els seus rivals com en el passat. En certa mesura, és cert perquè els talibans afganesos tenen una perspectiva més àmplia a causa d'una millor exposició al món exterior. La societat afganesa també ha desenvolupat una major resistència en comparació amb els anys noranta.

També s’espera que els talibans s’enfrontin a una dura resistència d’ètnies uzbekes, tadjiks, turcomans i hazara, liderats per líders experimentats com Dostum, Muhaqqiq, Salahuddin Rabbani i Karim Khalili. A les 34 províncies i capitals de província de l'Afganistan, el govern d'Ashraf Ghani controla el 65% de la població amb més de 300,000 forces afganeses de defensa i seguretat nacional. Això fa que hi hagi una oposició forta, però la coalició de conveniència amb Dae'sh, Al-Qaeda i TTP al costat dels talibans proposa la balança al seu favor. Si el diàleg intraafganès sobre la futura participació del poder i l'acord constitucional no té èxit, és probable que els talibans triomfin en una prolongada guerra civil. La recrudescència de la violència i la inestabilitat conduiria a un augment del tràfic de narcotràfics, del crim i violacions dels drets humans. Aquest escenari no només afectaria la pau i la seguretat regionals, sinó també les globals.

El Pakistan i els països regionals s'han de preparar per a un escenari tan desestabilitzador. Un Grand Jirga d’afganesos és un fòrum adequat per consensuar un acord de repartiment de poder futur. La implicació de la comunitat internacional és essencial per al manteniment d’una economia afganesa arrasada per la guerra i també proporciona un palanca útil sobre qualsevol futur govern de Kabul per mantenir els guanys polítics, econòmics i socials de les dues darreres dècades, especialment els relacionats amb democràcia, governança, drets humans i de les dones, educació de les nenes, etc. Els països regionals com el Pakistan, l'Iran, la Xina i Rússia necessiten formar una aliança per a la pau afganesa sense la qual el viatge de la pau afganesa estaria lligat a poca profunditat i misèries.             

(L'escriptor és el president en funcions de l'Institut d'Investigació de Polítiques de Islamabad i es pot contactar a: [protegit per correu electrònic])

Afganistan

Retirada dels Estats Units d'Afganistan: un fals pas per al Pakistan

publicat

on

Joe Biden va anunciar el 15 d'abril de 2021 que Les tropes nord-americanes seran retirades de l'Afganistan a partir de l’1 de maig per acabar amb la guerra més llarga d’Amèrica. Les tropes estrangeres sota el comandament de l'OTAN també es retiraran en coordinació amb els EUA. extracció, que haurà de finalitzar l'11 de setembre.

La guerra contra el terrorisme iniciada pels Estats Units a l'Afganistan està lluny d'acabar quan les forces nord-americanes marxen sense una victòria decisiva o definitiva. Un talibà triomfal està a punt de tornar al poder al camp de batalla o mitjançant converses de pau on tenen la majoria de les cartes; "guanys" tan venerats que s'escapen cada dia en una onada de matances específiques de la vida educada, activa i ambiciosa d'una societat emergent. Molts afganesos temen ara terrible caiguda cap a la guerra civil en un conflicte ja descrit com un dels més violents del món.

Impacte de la guerra al Pakistan

Evidentment, aquest desenvolupament està destinat a tenir un impacte important no només a l'Afganistan, sinó també al seu entorn immediat, especialment al Pakistan. Una turbulència a l'Afganistan, semblant a una guerra civil, comportaria una afluència massiva de refugiats des de l'Afganistan cap a Khyber Pakhunkhwa i Balutxistan al Pakistan a través de fronteres poroses. La gent dels dos costats de la frontera, especialment els paixtuns, ho són ètnicament similars i units culturalment i ancestralment i, per tant, estan obligats a buscar refugi dels seus germans, cosa que és innegable fins i tot per les agències policials a causa de les normes socials existents. Això significa no només un augment del nombre de boques per alimentar-se a les zones tribals ja econòmicament plenes, sinó també augment de la violència sectària, el tràfic de drogues, el terrorisme i la delinqüència organitzada com ha estat la tendència des del 1980.

El malestar a l'Afganistan i el ressorgiment dels talibans també proporcionaran força als vestits ardents com Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP). TTP ha tingut recentment amplificava el tempo de les seves activitats a la frontera occidental de Pak, obtenint el suport i les bases dels talibans afganesos. Cal destacar aquí que TTP no només gaudeix del mecenatge dels talibans, sinó també de certs segments de l'exèrcit de Pak, tal com revelen els seus portaveu en una entrevista de ràdio.

La creixent molèstia d’insurgents com els rebels TTP i Pashtun / Baloch a la frontera occidental juntament amb un potent veí hostil com l’Índia a l’Est s’ha convertit progressivament insostenible i difícil de mossegar per les Forces Armades del Pakistan. També s’especula que aquest és un dels factors precipitadors de les recents iniciatives de pau amb l’Índia.

Política del Pakistan sobre els talibans

El 10 de maig, el cap de l'exèrcit del Pakistan, Bajwa, va estar acompanyat durant tot un dia visita oficial a Kabul pel director general d'Intel·ligència Inter-Serveis (ISI), el tinent Faiz Hameed, on van conèixer el president afganès Ashraf Ghani i van oferir el suport del Pakistan al procés de pau de l'Afganistan enmig d'una violència creixent mentre els EUA retiraven les seves tropes.

Durant la visita El general Bajwa també es va reunir amb el cap de les forces armades britàniques, El general Sir Nick Carter, que hauria coaccionat el Pakistan perquè insistís als talibans perquè participessin a les eleccions o formessin part d'un acord de repartiment de poder amb el president Ghani. Després de la reunió, L'exèrcit pakistanès va emetre un comunicat: "Sempre donarem suport a un procés de pau" afganès dirigit per propietat afganesa "basat en el consens mutu de totes les parts interessades", indicant l'agenda de la reunió i la pressió per incloure els talibans en la governança afganesa.

President afganès Ashraf Ghani en una entrevista amb el lloc web de notícies alemany, Der Spiegel va dir: “En primer lloc, és qüestió d’incorporar el Pakistan. Ara els EUA només tenen un paper menor. La qüestió de la pau o l’hostilitat està ara en mans pakistaneses ”; així, posant el mico a l’espatlla del Pakistan. El president afganès va afegir, a més, que el general Bajwa ha indicat clarament que la restauració de l'Emirat o la dictadura dels talibans no interessa a ningú a la regió, especialment al Pakistan. Com que Pakistan no va sortir mai a negar aquesta afirmació, és just suposar que el Pakistan no vol un govern dirigit pels talibans a l'Afganistan. Tanmateix, aquesta acció equivaldria a alienar o abocar talibans que potser no caurien a favor del Pakistan.

Dilema sobre les bases aèries

Els EUA, per altra banda, han estat pressionant el Pakistan perquè proporcioni bases aèries al Pakistan, perquè realitzi operacions aèries en suport del govern afganès i contra els talibans o altres grups terroristes com ISIS. Pakistan ha estat resistint a aquestes demandes i el ministre d'Afers Exteriors del Pakistan Shah Mehmood Qureshi en un comunicat l'11 de maig Va reiterar: "No pretenem deixar botes a terra i no es transfereixen bases (nord-americanes) al Pakistan".

Tanmateix, això també porta el Pakistan a una situació de "captura 22". El govern del Pakistan no pot estar d'acord amb aquestes peticions, ja que està obligat a causar un gran trastorn intern amb els partits polítics de l'oposició que acusen Imran Khan de "vendre" el territori pakistanès als EUA. Al mateix temps, la negativa directa també pot no ser una opció fàcil en vista de l'estat abismal de l'economia pakistanesa i la seva forta dependència dels deutes externs d'organitzacions com l'FMI i el Banc Mundial que estan sota la influència directa dels EUA.

Turbulències a casa

El Pakistan encara no s’ha recuperat de les cremades de la recent guerra civil com la situació creada durant les protestes a tot el país impulsades per l’equip islamista radical d’extrema dreta Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Amb els talibans creixent en força a l’Afganistan, també es produirà un augment dels sentiments radicals al Pakistan. Tot i que els fanàtics de TLP de la secta Barelvi es comparaven amb Deobandi com en el cas dels talibans, tots dos presenten una certa aparença en el seu extremisme radical. Com a tal, no es poden descartar del tot les futures aventures de TLP amb l’objectiu d’aprofitar els guanys polítics.

La conclusió és que el Pakistan ha de jugar les seves cartes amb prudència i prudència. 

Seguir llegint

Afganistan

Kazakhstan va participar a la primera reunió dels representants especials d'Àsia Central i la Unió Europea per a l'Afganistan

publicat

on

Els representants especials de la Unió Europea i els països d'Àsia Central a l'Afganistan van celebrar la primera reunió de VC. L'esdeveniment es va dedicar a una cooperació regional millorada a l'Afganistan, incloent el desenvolupament d'iniciatives comunes per donar suport al procés de pau. A la reunió hi van assistir l'ambaixador Peter Burian, representant especial de la UE per a Àsia Central, l'ambaixador Roland Kobia, enviat especial de la UE a l'Afganistan, així com representants especials de Kazakhstan, la República Kirguisa, Tadjikistan, Uzbekistan i el viceministre d'Afers Exteriors de Turkmenistan.

Talgat Kaliyev, representant especial del president de la República de Kazakhstan per a l'Afganistan, va exposar en el seu discurs el continu suport de Kazakhstan als esforços internacionals per estabilitzar la situació a l'Afganistan, proporcionant una assistència integral any rere any a aquest país.

Destacant la importància d'una cooperació regional ampliada per a la reconstrucció de l'Afganistan, l'ambaixador Kaliyev va valorar molt l'assistència dels socis europeus en aquesta direcció.

Després de la reunió, els participants van adoptar una declaració conjunta on van reafirmar el seu suport a les iniciatives internacionals per resoldre la situació a l'Afganistan, així com el compromís conjunt d'una cooperació més àmplia per contribuir al procés de pau.

Seguir llegint

Afganistan

Ucraïna i Afganistan en el punt de mira mentre Blinken visita Brussel·les

publicat

on

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken (a la foto), s'ha dirigit a Brussel·les avui (13 d'abril) per reunir-se amb aliats europeus i de l'OTAN sobre diversos temes, inclosa l'acumulació de forces de Rússia a la frontera amb Ucraïna i les operacions de la coalició a l'Afganistan.

La visita arriba tres setmanes després que Blinken fos a Brussel·les per celebrar una cimera amb els seus homòlegs dels estats membres de l’OTAN. Blinken va parlar de la prioritat que els Estats Units es centressin en enfortir els llaços amb els aliats durant la reunió anterior.

“M'alegro de tornar a Brussel·les. Els Estats Units es comprometen a reconstruir aliances nord-americanes, particularment amb els nostres aliats de l'OTAN ”, va publicar Blinken en un tuit dilluns (12 d'abril). "Seguim ferms en el nostre suport a l'OTAN com a fòrum essencial per a la seguretat transatlàntica".

El calendari d’avui de Blinken inclou converses amb el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmytro Kuleba.

El recent moviment de tropes de Rússia a la zona fronterera ha suscitat preocupació als Estats Units i en altres llocs.

Blinken va parlar dilluns amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, sobre la situació i va dir que hi havia un acord mutu sobre que "Rússia ha de posar fi a la seva perillosa acumulació militar i a les agressions en curs a les fronteres d'Ucraïna".

Philip Reeker, el secretari adjunt en funcions dels Estats Units per a l'Oficina d'Afers Europeus i Eurasiàtics, va dir als periodistes en la vista prèvia de les reunions de Blinken que les converses de l'OTAN sobre Ucraïna portarien crides a Rússia per mostrar moderació i abstenir-se de les "accions escaladores".

El secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, s’uneix a Blinken a Brussel·les.

Un altre tema important de debat serà la situació a l'Afganistan, poques setmanes abans que el termini de l'1 de maig fixés un acord entre l'administració de l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, i els talibans per a la retirada del país de les 2,500 forces nord-americanes restants.

Reeker va dir que aquestes converses serien una oportunitat per fer un seguiment de les discussions sobre l'Afganistan de les reunions ministerials del mes passat. Blinken va dir durant les converses de març que els Estats Units volien "escoltar i consultar" els aliats de l'OTAN, tot i que es comprometien a "marxar junts" quan sigui el moment oportú.

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències