Connecteu-vos amb nosaltres

Afganistan

L’Afganistan com a pont que connecta l’Àsia central i el sud

publicat

on

El doctor Suhrob Buranov de la Universitat Estatal d'Estudis Orientals de Taixkent escriu sobre alguns debats científics sobre si l'Afganistan pertany a una part integral de l'Àsia central o del sud. Malgrat els diferents enfocaments, l'expert intenta determinar el paper de l'Afganistan com a pont que connecta les regions d'Àsia Central i del Sud.

Al terreny de l’Afganistan s’estan duent a terme diverses formes de negociació per garantir la pau i resoldre la guerra de llarga durada. La retirada de les tropes estrangeres de l’Afganistan i l’inici simultani de negociacions interafganeses, així com els conflictes interns i el desenvolupament econòmic sostenible d’aquest país, són d’interès científic particular. Per tant, la investigació se centra en els aspectes geopolítics de les converses de pau interafganeses i l’impacte de les forces externes en els afers interns de l’Afganistan. Alhora, l’enfocament per reconèixer l’Afganistan no com una amenaça per a la pau i la seguretat mundials, sinó com un factor d’oportunitats estratègiques per al desenvolupament de l’Àsia central i del sud, s’ha convertit en un objecte clau de la investigació i ha convertit la implementació de mecanismes efectius en prioritat. En aquest sentit, les qüestions de la restauració de la posició històrica de l'Afganistan modern en la connexió d'Àsia central i sud, inclosa l'acceleració posterior d'aquests processos, tenen un paper important en la diplomàcia d'Uzbekistan.

L'Afganistan és un país misteriós en la seva història i avui, atrapat en grans jocs geopolítics i conflictes interns. La regió on es troba l’Afganistan tindrà automàticament un impacte positiu o negatiu en els processos de transformació geopolítica de tot el continent asiàtic. El diplomàtic francès Rene Dollot va comparar una vegada l'Afganistan amb la "Suïssa asiàtica" (Dollot, 1937, p. 15). Això ens permet confirmar que en el seu moment, aquest país era el país més estable del continent asiàtic. Com bé descriu l’escriptor pakistanès Muhammad Iqbal, “Àsia és un cos d’aigua i flors. Afganistan és el seu cor. Si hi ha inestabilitat a l’Afganistan, Àsia és inestable. Si hi ha pau a l’Afganistan, Àsia és pacífica ”(Heart of Asia, 2015). Atesa la competència de les principals potències i el conflicte d'interessos geopolítics a l'Afganistan actual, es creu que la importància geopolítica d'aquest país es pot definir de la següent manera:

- Geogràficament, l’Afganistan es troba al cor d’Euràsia. L’Afganistan està molt a prop de la Comunitat d’Estats Independents (CEI), que està envoltada de països amb armes nuclears com la Xina, el Pakistan i l’Índia, així com els països amb programes nuclears com l’Iran. Cal tenir en compte que Turkmenistan, Uzbekistan i Tadjikistan representen aproximadament el 40% de la frontera estatal total de l’Afganistan;

- Des d’una perspectiva geoeconòmica, l’Afganistan és una cruïlla de regions amb reserves mundials de petroli, gas, urani i altres recursos estratègics. Aquest factor, en essència, també significa que l’Afganistan és una cruïlla de corredors comercials i de transports. Naturalment, els principals centres de poder com els Estats Units i Rússia, així com la Xina i l’Índia, coneguts arreu del món pel seu potencial desenvolupament econòmic important, tenen aquí interessos geoeconòmics;

- Des del punt de vista estratègic militar, l'Afganistan és un vincle important en la seguretat regional i internacional. Les qüestions estratègiques i de seguretat militar d’aquest país es troben entre els principals objectius i objectius marcats per estructures tan influents com l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN), l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (CSTO), l’Organització de Cooperació de Xangai (SCO) i la CEI .

La característica geopolítica del problema afganès és que, paral·lelament, implica una àmplia gamma de forces nacionals, regionals i internacionals. Per aquest motiu, el problema pot incorporar tots els factors que juguen el paper principal en la reflexió de les teories i conceptes geopolítics. És important assenyalar que les opinions geopolítiques sobre el problema afganès i els enfocaments per a la seva solució encara no han assolit els resultats esperats. Molts d’aquests enfocaments i perspectives presenten reptes complexos alhora que retraten els aspectes negatius del problema afganès. Això demostra en si mateix la necessitat d'interpretar el problema afganès mitjançant teories constructives i opinions científiques optimistes basades en enfocaments moderns com una de les tasques urgents. L’observació de les opinions i enfocaments teòrics que presentem a continuació també pot proporcionar informació científica addicional sobre les teories sobre l’Afganistan:

"Dualisme afganès"

Des del nostre punt de vista, l’enfocament teòric del “dualisme afganès” (Buranov, 2020, p.31-32) s’hauria d’afegir a la llista de visions geopolítiques sobre l’Afganistan. S'observa que l'essència de la teoria del "dualisme afganès" es pot reflectir de dues maneres.

1. Dualisme nacional afganès. Les opinions controvertides sobre l'establiment de l'estat afganès sobre la base d'un govern estatal o tribal, unitari o federal, islàmic o democràtic pur, models orientals o occidentals, reflecteixen el dualisme nacional afganès. Es pot trobar informació valuosa sobre els aspectes dualistes de la nacionalitat de l’Afganistan a les investigacions d’experts coneguts com Barnett Rubin, Thomas Barfield, Benjamin Hopkins, Liz Vily i l’erudit afganès Nabi Misdak (Rubin, 2013, Barfield, 2010, Hopkins, 2008, Vily, 2012, Misdak, 2006).

2. Dualisme regional afganès. Es pot veure que el dualisme regional afganès es reflecteix en dos enfocaments diferents de l’afiliació geogràfica d’aquest país.

AfSouthAsia

Segons el primer enfocament, l'Afganistan forma part de la regió del sud d'Àsia, que s'avalua a partir de les opinions teòriques d'Af-Pak. Se sap que el terme "Af-Pak" s'utilitza per referir-se al fet que els erudits nord-americans consideren l'Afganistan i el Pakistan com un únic escenari militar-polític. El terme es va començar a utilitzar àmpliament en cercles acadèmics durant els primers anys del segle XXI per descriure teòricament la política dels Estats Units a l'Afganistan. Segons els informes, l'autor del concepte d '"Af-Pak" és un diplomàtic nord-americà Richard Holbrooke. Al març de 21, Holbrooke va declarar que l'Afganistan i el Pakistan havien de ser reconeguts com un únic escenari militar-polític per les següents raons:

1. L'existència d'un teatre comú d'operacions militars a la frontera entre Afganistan i Pakistan;

2. Les qüestions frontereres sense resoldre entre l'Afganistan i el Pakistan sota la "línia Durand" el 1893;

3. L'ús d'un règim fronterer obert entre l'Afganistan i el Pakistan (principalment una "zona tribal") per part de les forces talibanes i altres xarxes terroristes (Fenenko, 2013, p. 24-25).

A més, cal destacar que l'Afganistan és membre de ple dret de SAARC, la principal organització per a la integració de la regió asiàtica del sud.

AfCentAsia

Segons el segon enfocament, l'Afganistan és geogràficament una part integral d'Àsia Central. Des de la nostra perspectiva, és lògic científicament anomenar-lo una alternativa al terme AfSouthAsia amb el terme AfCentAsia. Aquest concepte és un terme que defineix l’Afganistan i l’Àsia central com una regió única. A l’hora d’avaluar l’Afganistan com a part integral de la regió d’Àsia Central, cal prestar atenció a les qüestions següents:

- Aspecte geogràfic. Segons la seva ubicació, l'Afganistan s'anomena el "cor d'Àsia", ja que és part central d'Àsia, i teòricament encarna la teoria del "Heartland" de Mackinder. Alexandr Humboldt, un científic alemany que va introduir el terme Àsia central a la ciència, va descriure detalladament les serralades, el clima i l’estructura de la regió, inclòs l’Afganistan al seu mapa (Humboldt, 1843, p.581-582). En la seva tesi doctoral, el capità Joseph McCarthy, un expert militar nord-americà, sosté que l'Afganistan no només s'hauria de considerar com una part específica d'Àsia Central, sinó com el cor durador de la regió (McCarthy, 2018).

- Aspecte històric. Els territoris de l'actual Àsia Central i l'Afganistan van ser una regió interconnectada durant l'estat de les dinasties Greco-Bactrian, Kushan, Ghaznavid, Timurid i Baburi. El professor uzbek Ravshan Alimov en la seva obra posa com a exemple que una gran part de l'Afganistan modern va formar part del Khanat de Bukhara durant diversos segles i de la ciutat de Balkh, on es va convertir en la residència dels hereus del Bukhara Khan (khantora). ) (Alimov, 2005, p.22). A més, les tombes de grans pensadors com Alisher Navoi, Mavlono Lutfi, Kamoliddin Behzod, Hussein Boykaro, Abdurahmon Jami, Zahiriddin Muhammad Babur, Abu Rayhan Beruni, Boborahim Mashrab es troben al territori de l’Afganistan modern. Han fet una contribució inestimable a la civilització, així com als llaços culturals i il·lustrats de la gent de tota la regió. L'historiador holandès Martin McCauley compara l'Afganistan i l'Àsia central amb els "bessons siamesos" i conclou que són inseparables (McCauley, 2002, p.19).

- Aspecte comercial i econòmic. L'Afganistan és a la vegada una carretera i un mercat no obert que condueix la regió d'Àsia Central, que està tancada en tots els aspectes, fins als ports marítims més propers. En tots els aspectes, això garantirà la plena integració dels estats de l’Àsia central, inclòs l’Uzbekistan, en les relacions comercials mundials, eliminant certa dependència econòmica d’esferes externes.

- Aspecte ètnic. Afganistan és la llar de totes les nacions d'Àsia Central. Un fet important que necessita una atenció especial és que els uzbekos a l’Afganistan són el grup ètnic més gran del món fora d’Uzbekistan. Un altre aspecte significatiu és que quants més tadjiks viuen a l'Afganistan com més tadjics viuen a Tadjikistan. Això és extremadament important i vital per al Tadjikistan. Els turcomans afganesos també són un dels grups ètnics més grans que figuren a la Constitució afganesa. A més, actualment viuen al país més de mil kazakhs i kirguís de l’Àsia central.

- Aspecte lingüístic. La majoria de la població afganesa es comunica en les llengües turca i persa que parlen els pobles d'Àsia Central. Segons la Constitució de l’Afganistan (The Constitution of IRA, 2004), la llengua uzbeca té l’estatus de llengua oficial només a l’Afganistan, excepte l’Uzbekistan.

- Tradicions culturals i aspecte religiós. Els costums i les tradicions de la gent de l’Àsia Central i l’Afganistan són similars i molt propers els uns dels altres. Per exemple, Navruz, Ramadan i Eid al-Adha se celebren per igual a totes les persones de la regió. L’islam també uneix els nostres pobles. Un dels principals motius d'això és que al voltant del 90% de la població de la regió confessa l'islam.

Per aquest motiu, a mesura que s’intensifiquen els esforços actuals per implicar l’Afganistan en els processos regionals a l’Àsia central, és convenient tenir en compte la rellevància d’aquest terme i la seva popularització als cercles científics.

Discussion

Tot i que diferents punts de vista i enfocaments sobre la ubicació geogràfica de l’Afganistan tenen algunes bases científiques, avui en dia el factor d’avaluar aquest país no com una part específica del centre o sud d’Àsia, sinó com un pont que connecta aquestes dues regions, és una prioritat. Sense restablir el paper històric de l'Afganistan com a pont que connecta l'Àsia central i el sud, és impossible desenvolupar una interdependència interregional, una cooperació antiga i amistosa en nous fronts. Avui dia, aquest enfocament s'està convertint en un requisit previ per a la seguretat i el desenvolupament sostenible a Euràsia. Al cap i a la fi, la pau a l'Afganistan és la base real per a la pau i el desenvolupament tant a l'Àsia Central com al Sud. En aquest context, hi ha una necessitat creixent de coordinar els esforços dels països asiàtics centrals i del sud per abordar els problemes complexos i complexos que afronta l'Afganistan. En aquest sentit, és extremadament important realitzar les següents tasques crucials:

En primer lloc, les regions d'Àsia central i del sud han estat lligades per llargs llaços històrics i interessos comuns. Avui, basant-nos en els nostres interessos comuns, considerem que és una necessitat urgent i una prioritat establir un format de diàleg "Àsia Central + Àsia del Sud" a nivell de ministres d'Afers Exteriors, orientat a ampliar les oportunitats de diàleg polític mutu i cooperació polifacètica.

En segon lloc, és necessari accelerar la construcció i la implementació del corredor transafganès de transport, que és un dels factors més importants per ampliar l’acostament i la cooperació a l’Àsia central i del sud. Amb l’objectiu d’aconseguir-ho, aviat caldrà discutir la signatura d’acords multilaterals entre tots els països de la nostra regió i el finançament de projectes de transport. En particular, els projectes ferroviaris Mazar-e-Sharif-Herat i Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar no només connectaran l’Àsia central amb el sud d’Àsia, sinó que també contribuiran pràcticament a la recuperació econòmica i social de l’Afganistan. Amb aquest propòsit, considerem organitzar el Fòrum Regional Transafganès a Taixkent.

En tercer lloc, l’Afganistan té el potencial de convertir-se en una important cadena energètica en la connexió d’Àsia central i sud amb totes les parts. Això, per descomptat, requereix la coordinació mútua dels projectes energètics d'Àsia Central i el seu subministrament continuat als mercats del sud d'Àsia a través de l'Afganistan. En aquest sentit, cal implementar conjuntament projectes estratègics com el gasoducte transafganès TAPI, el projecte de transmissió d'energia CASA-1000 i el Surkhan-Puli Khumri, que podrien formar-ne part. Per aquest motiu, proposem desenvolupar conjuntament el programa energètic REP13 (Programa energètic regional d'Àsia Central i Sud-Àfrica). Seguint aquest programa, l’Afganistan actuaria com a pont en la cooperació energètica asiàtica central i del sud.

En quart lloc, proposem celebrar una conferència internacional anual sobre el tema "Afganistan a l'Àsia Central i Sud de connexió: context històric i oportunitats prospectives". En tots els aspectes, això correspon als interessos i aspiracions dels ciutadans d'Afganistan, així com de la gent de l'Àsia central i del sud.

referències

  1. "Heart of Asia": contrarestar les amenaces de seguretat, promoure la connectivitat (2015), document DAWN. Obtingut de https://www.dawn.com/news/1225229
  2. Alimov, R. (2005) Àsia central: interessos comuns. Taixkent: Orient.
  3. Buranov, S. (2020) Aspectes geopolítics de la participació d’Uzbekistan en els processos d’estabilització de la situació a l’Afganistan. Dissertació del Doctor en Filosofia (PhD) en Ciències Polítiques, Taixkent.
  4. Dollot, René. (1937) L'Afghanistan: histoire, description, moeurs et coutumes, folklore, fouilles, Payot, Paris.
  5. Fenenko, A. (2013) Problemes de "AfPak" en la política mundial. Revista de la Universitat de Moscou, Relacions internacionals i política mundial, № 2.
  6. Humboldt, A. (1843) Asie centrale. Recherches sur les chaines de montagnes et la climatologie compare. París.
  7. Mc Maculey, M. (2002) Afganistan i Àsia Central. Una història moderna. Pearson Education Limited

Seguir llegint

Afganistan

Afganistan: la UE mobilitza 25 milions d'euros en ajuda humanitària per combatre la fam

publicat

on

La Comissió destina 25 milions d’euros en finançament humanitari de la seva reserva d’ajuda d’emergència solidària per combatre la fam a l’Afganistan. Es requereixen accions urgents per salvar vides i mitjans de subsistència a causa d’una sequera que actualment afecta l’Afganistan, deixant almenys 11 milions de persones en crisi alimentària i 3.2 milions de persones en situació d’emergència alimentària. El comissari de gestió de crisis, Janez Lenarčič, va dir: "El 2021, s'espera que la meitat de la població a l'Afganistan pateixi d'una inseguretat alimentària aguda. La sequera que afecta el país empitjora una situació ja pèssima amb inseguretat política i conflictes, així com l’actual forta tercera onada de la pandèmia COVID-19. L'escassetat d'aliments i la disponibilitat limitada d'aigua augmentaran la prevalença de desnutrició severa. Com a resposta, la UE mobilitza suport humanitari per ajudar a alleujar la fam ".

El darrer finançament de la UE a l'Afganistan s'afegeix a l'assignació inicial de la UE de 32 milions d'euros d'ajuda humanitària a l'Afganistan el 2021. El finançament donarà suport a activitats que contribueixin a fer front a l'augment de les necessitats derivades de la sequera, inclosos els sectors d'assistència alimentària, nutrició i salut , higiene-sanejament-higiene i suport a la logística humanitària. Tota l'assistència humanitària de la UE es lliura en col·laboració amb agències de les Nacions Unides, organitzacions internacionals i ONG. Es proporciona d'acord amb els principis humanitaris d'humanitat, neutralitat, imparcialitat i independència, per beneficiar directament les persones que ho necessiten a tot el país. El comunicat de premsa complet està disponible online.

Seguir llegint

Afganistan

Imran Khan: el Pakistan està preparat per ser soci de la pau a l'Afganistan, però no acollirem bases nord-americanes

publicat

on

El Pakistan està preparat per ser un soci per a la pau a l'Afganistan amb els Estats Units, però a mesura que es retirin les tropes nord-americanes, evitarem arriscar-nos a un nou conflicte, escriu Imran Khan.

Els nostres països tenen el mateix interès en aquest país amb paciència: un acord polític, estabilitat, desenvolupament econòmic i la negació de qualsevol refugi per als terroristes. Ens oposem a qualsevol presa de possessió militar de l’Afganistan, que conduirà només a dècades de guerra civil, ja que els talibans no poden guanyar tot el país i, tot i això, han d’estar inclosos en qualsevol govern perquè tingui èxit.

En el passat, el Pakistan va cometre un error en triar entre les parts afganeses en guerra, però hem après d’aquesta experiència. No tenim favorits i treballarem amb cap govern que gaudeixi de la confiança del poble afganès. La història demostra que l'Afganistan mai no es pot controlar des de l'exterior.

El nostre país ha patit molt les guerres a l’Afganistan. Més de 70,000 pakistanesos han estat assassinats. Tot i que els Estats Units van proporcionar ajuts de 20 milions de dòlars, les pèrdues per a l’economia pakistanesa han superat els 150 milions de dòlars. El turisme i la inversió es van assecar. Després d'unir-se a l'esforç nord-americà, el Pakistan va ser objectiu de col·laborador, cosa que va provocar terrorisme contra el nostre país des del Pakistan Tehreek-e-Taliban i altres grups. Els atacs amb drons nord-americans, contra els quals vaig advertir, no van guanyar la guerra, però van crear odi als nord-americans i van augmentar les files dels grups terroristes contra els nostres països.

Mentre que Vaig discutir durant anys que no hi havia cap solució militar a l'Afganistan, els Estats Units van pressionar el Pakistan per primera vegada perquè enviés les nostres tropes a les zones tribals semiautonòmiques frontereres amb l'Afganistan, amb la falsa expectativa que posés fi a la insurrecció. No ho va fer, però va desplaçar internament la meitat de la població de les zones tribals, 1 milions de persones només al Waziristan del Nord, amb milers de milions de dòlars causats i destruïts pobles sencers. El dany "col·lateral" a civils en aquesta incursió va provocar atacs suïcides contra l'exèrcit pakistanès, i va matar a molts més soldats que els Estats Units van perdre a l'Afganistan i l'Iraq junts, alhora que van generar encara més terrorisme contra nosaltres. Només a la província de Khyber Pakhtunkhwa, 500 policies pakistanesos van ser assassinats.

Hi ha més de 3 milions d’afganesos refugiats al nostre país: si hi ha més guerra civil, en lloc d’un acord polític, hi haurà molts més refugiats, desestabilitzant i empobrint encara més les zones frontereres de la nostra frontera. La majoria dels talibans pertanyen al grup ètnic paixún - i més de la meitat dels paixtues viuen al nostre costat de la frontera. Fins i tot ara tanquem aquesta frontera històricament oberta gairebé completament.

Si el Pakistan acceptava allotjar bases nord-americanes, des d'on bombardejar l'Afganistan, i es produiria una guerra civil afganesa, el terrorisme tornaria a ser vençut pels terroristes. Simplement no ens ho podem permetre. Ja hem pagat un preu massa elevat. Mentrestant, si els Estats Units, amb la màquina militar més poderosa de la història, no poguessin guanyar la guerra des de l'interior de l'Afganistan després de 20 anys, com ho farien els Estats Units des de les bases del nostre país?

Els interessos del Pakistan i els Estats Units a l'Afganistan són els mateixos. Volem una pau negociada, no una guerra civil. Necessitem estabilitat i la fi del terrorisme dirigit als nostres països. Donem suport a un acord que preserva els guanys en desenvolupament aconseguits a l'Afganistan en les darreres dues dècades. I volem que el desenvolupament econòmic, i l’augment del comerç i la connectivitat a l’Àsia central, elevin la nostra economia. Baixarem tots pel desguàs si es produeix una nova guerra civil.

Per això, hem fet molts esforços diplomàtics reals per portar els talibans a la taula de negociacions, primer amb els nord-americans i després amb el govern afganès. Sabem que si els talibans intenten declarar una victòria militar, comportarà un vessament de sang sense fi. Esperem que el govern afganès també mostri més flexibilitat en les converses i deixi de culpar al Pakistan, ja que estem fent tot el que podem per fer una acció militar.

Per això també vam formar part del recent "Troika ampliada ”declaracions conjuntes, juntament amb Rússia, la Xina i els Estats Units, declarant sense ambigüitats que tots els esforços per imposar un govern per la força a Kabul serien oposats per tots i també privarien l'Afganistan l'accés a l'assistència exterior que necessitaria.

Aquestes declaracions conjuntes marquen la primera vegada que quatre veïns i socis de l'Afganistan parlen amb una sola veu sobre com hauria de ser un acord polític. Això també podria conduir a un nou pacte regional per a la pau i el desenvolupament a la regió, que podria incloure el requisit de compartir informació i treballar amb el govern afganès per combatre les amenaces terroristes emergents. Els veïns de l'Afganistan es comprometrien a no permetre que el seu territori s'utilitzés contra l'Afganistan o qualsevol altre país, i l'Afganistan ho comprometria. El pacte també podria conduir a un compromís per ajudar els afganesos a reconstruir el seu país

Crec que promoure la connectivitat econòmica i el comerç regional és la clau per a una pau i seguretat duradores a l'Afganistan. Una acció militar addicional és inútil. Si compartim aquesta responsabilitat, l’Afganistan, una vegada sinònim de la frase “Bon joc”I les rivalitats regionals, podrien emergir com a model de cooperació regional.

Imran Khan és el primer ministre del Pakistan. Publicat per primera vegada a The Washington Post.

Seguir llegint

Afganistan

Afganistan: la propera anarquia

publicat

on

Una mescla en una estació fronterera,
Un galó cap avall d'un defilat fosc,
Dues mil lliures d’educació,
Es redueix a un Jezail de deu rupies ...
Vaga fort a qui li importa,
Les probabilitats són per a l'home més barat.
(Rudyard Kipling)

   

L’Afganistan és un lloc on el so staccato de la màquina entona la dècada funerària de la pau cada dues dècades com un cant de guerra a favor d’un grup de guerrers o de l’altre. El final del partit a l'Afganistan ha començat després de la decisió dels EUA de retirar les tropes restants el setembre. Alguns diuen que els nord-americans intenten reduir les seves pèrdues, mentre que d'altres atribueixen la decisió al triomf de l'impuls democràtic dels Estats Units sobre el complex industrial militar. Després de 20,600 víctimes nord-americanes, incloses unes 2300 víctimes mortals, els nord-americans han decidit tractar més d'un bilió de dòlars invertits en aquesta guerra com una mala inversió. La fatiga, tant al front de batalla com a casa, juntament amb una ambivalència sobre els objectius bèl·lics, va conduir finalment a la decisió dels EUA de retirar-se de l'Afganistan, Escriu Raashid Wali Janjua, President en funcions de l’Institut d’Investigació de Polítiques d’Islamabad.

L'impacte de la política interna en els responsables polítics dels Estats Units és evident en la forma dels canvis polítics durant els mandats d'Obama i Trump. Obama a la seva autobiografia "La terra promesa" esmenta que Biden excorata la demanda de tropes dels generals dels Estats Units. Fins i tot com a vicepresident, Biden es va oposar a aquest conflicte enèrgic que va esgotar contínuament la vida econòmica dels Estats Units en la recerca del projecte de construcció nacional inabastable a l'Afganistan. En lloc d’això, volia tenir una petita empremta nord-americana només en la realització de tasques de lluita contra el terrorisme per negar els santuaris als terroristes. Era un concepte manllevat del llibre de joc del professor Stephen Walt, que era un gran defensor de l'estratègia d'equilibri marítim en lloc d'intervencions desordenades com l'Afganistan.

El que ha conduït al cansament bèl·lic per als nord-americans és una combinació de factors, inclosa una reavaluació del perfil d’amenaça a la seguretat nacional que prefereix la política xinesa contrària als enredos regionals. Finalment, però no menys important, va ser el que TV Paul anomena “Asimetria de voluntat” en guerres asimètriques. No va ser la asimetria de recursos, sinó una asimetria de voluntat que va obligar els EUA a desconvocar el seu projecte afganès. Per tant, aquí sorgeix una pregunta a la qual totes les parts interessades poden respondre. La guerra afganesa ha acabat realment per als protanistes que creuen que guanyen per la seva capacitat de lliurar una lluita armada? Quan els talibans de la batalla afganesa creguin que tenen més possibilitats de forçar el tema a través de bala en comptes de votació, estarien susceptibles d'una solució política? L’Afganistan quedaria a la seva disposició després de la retirada de les tropes nord-americanes i dels contractistes de seguretat privada?

Un altre tema important és la voluntat afganesa d’arribar a un consens mitjançant el diàleg intraafganès. Aquest diàleg donaria algun consens sobre el futur acord de repartiment de poder o els talibans esperarien fins que els nord-americans marxessin i després forçessin la qüestió mitjançant la força bruta? Quin palanquejament tenen els països regionals com Pakistan, Iran, Xina i Rússia sobre la capacitat de les faccions afganeses de forjar un consens sobre el futur esquema constitucional del país? Quina és la possibilitat d'un acord ideal per compartir el poder i quins són els possibles spoilers de la pau? Quin és el paper de les comunitats internacionals i les potències regionals per afavorir l’economia afganesa, que depèn de l’ajuda i que pateix la cirrosi de l’economia de guerra?

Per respondre a aquestes preguntes, cal entendre el canvi tectònic de la política mundial de poder. S’està construint una madeixa d’aliances que competeixen a partir d’aliances regionals com SCO, ASEAN i BIMSTECH, que condueixen a aliances supraregionals com l ’“ Indo-Pacífic ”. Malgrat la defensa de conceptes de la Xina com a "comunitats d'interessos compartits" i "destí comú", les seves iniciatives econòmiques com BRI són considerades amb temor pels EUA i els seus aliats. Hi ha desenvolupaments mundials que afecten la pau afganesa. La nova Gran Estratègia dels EUA està desplaçant el seu enfocament geopolític del sud d'Àsia cap a l'Àsia Oriental, el Mar de la Xina Meridional i el Pacífic Occidental. La reorganització del Comandament d’Operacions Especials dels Estats Units per a rols convencionals i el canvi de marca d’Àsia-Pacífic com a regió “Indo-Pacífica” amb el Diàleg Quadrilateral de Seguretat, ja que la resistència de tot l’esforç indica clarament les noves prioritats dels Estats Units.

Què augura l’anterior per a la pau afganesa? En termes senzills, la sortida dels Estats Units sembla definitiva i els interessos de la pau afganesa són perifèrics als seus interessos vitals nacionals. El principal dramatis personae en el desenllaç final de la pau afganesa seria a partir d’ara els països regionals directament afectats pel conflicte afganès. Aquests països per ordre d’impacte inclouen Pakistan, repúbliques d’Àsia Central, Iran, Xina i Rússia. Diversos comentaristes de la situació afganesa opinen que la societat afganesa ha canviat i que no seria fàcil per als talibans derrotar els seus rivals com en el passat. En certa mesura, és cert perquè els talibans afganesos tenen una perspectiva més àmplia a causa d'una millor exposició al món exterior. La societat afganesa també ha desenvolupat una major resistència en comparació amb els anys noranta.

També s’espera que els talibans s’enfrontin a una dura resistència d’ètnies uzbekes, tadjiks, turcomans i hazara, liderats per líders experimentats com Dostum, Muhaqqiq, Salahuddin Rabbani i Karim Khalili. A les 34 províncies i capitals de província de l'Afganistan, el govern d'Ashraf Ghani controla el 65% de la població amb més de 300,000 forces afganeses de defensa i seguretat nacional. Això fa que hi hagi una oposició forta, però la coalició de conveniència amb Dae'sh, Al-Qaeda i TTP al costat dels talibans proposa la balança al seu favor. Si el diàleg intraafganès sobre la futura participació del poder i l'acord constitucional no té èxit, és probable que els talibans triomfin en una prolongada guerra civil. La recrudescència de la violència i la inestabilitat conduiria a un augment del tràfic de narcotràfics, del crim i violacions dels drets humans. Aquest escenari no només afectaria la pau i la seguretat regionals, sinó també les globals.

El Pakistan i els països regionals s'han de preparar per a un escenari tan desestabilitzador. Un Grand Jirga d’afganesos és un fòrum adequat per consensuar un acord de repartiment de poder futur. La implicació de la comunitat internacional és essencial per al manteniment d’una economia afganesa arrasada per la guerra i també proporciona un palanca útil sobre qualsevol futur govern de Kabul per mantenir els guanys polítics, econòmics i socials de les dues darreres dècades, especialment els relacionats amb democràcia, governança, drets humans i de les dones, educació de les nenes, etc. Els països regionals com el Pakistan, l'Iran, la Xina i Rússia necessiten formar una aliança per a la pau afganesa sense la qual el viatge de la pau afganesa estaria lligat a poca profunditat i misèries.             

(L'escriptor és el president en funcions de l'Institut d'Investigació de Polítiques de Islamabad i es pot contactar a: [protegit per correu electrònic])

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències