Connecteu-vos amb nosaltres

Afganistan

Declaració sobre l'Afganistan de Christa Schweng, presidenta del Comitè Econòmic i Social Europeu i de Dimitris Dimitriadis, president de la secció de relacions externes del CESE

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

  1. Manifestem una profunda preocupació pels esdeveniments que van seguir la retirada dels Estats Units i l’OTAN de l’Afganistan, lamentem la pèrdua brutal de vides humanes i demanem accions urgents per evitar noves crisis humanitàries i retrocessos en els camps de l’estat de dret, les llibertats fonamentals i els drets humans, especialment els drets de les dones, els nens i les minories ètniques;
  2. Subratllem la necessitat que la Unió Europea demostri més assertivitat en l’escena internacional, assumeixi un paper més actiu en la preservació de l’ordre internacional i aprofundeixi els seus llaços amb els Estats Units i altres aliats afins al desenvolupament d’un full de ruta clar i estratègia comuna sobre el futur de l'Afganistan;
  3. Advertim sobre els perills d’una desaparició total de la societat civil a l’Afganistan i instem la Unió Europea i els seus estats membres a continuar donant suport a la societat civil afganesa dins i fora de l’Afganistan;
  4. Fem una crida a les autoritats afganeses per garantir la seguretat de les organitzacions locals i internacionals de la societat civil (OSC), les ONG i les organitzacions humanitàries, inclosos els periodistes i els defensors dels drets humans;
  5. Subratllem que la cooperació amb els països veïns, inclosos el Pakistan, l'Iran, la Xina, l'Índia i Rússia, és crucial per aconseguir l'estabilització de l'Àsia central i garantir que l'ajuda humanitària arribi a les poblacions vulnerables, en particular les dones i els nens, a l'Afganistan i a països veïns;
  6. Subratllem que és un deure moral que Europa ajudi al poble afganès: basant-se en els nostres valors, els europeus haurien de proporcionar ajuda humanitària, protegir els compromesos amb els drets humans i la democràcia i ser solidaris amb les organitzacions de la societat civil i els activistes locals.

Afganistan

Proper: debat sobre l'estat de la UE, Afganistan, salut

publicat

on

El Parlament debatrà la tasca de la Comissió Europea durant el debat sobre l'estat de la UE i votarà sobre qüestions que van des de l'Afganistan fins a la salut durant la sessió plenària de setembre. assumptes de la UE.

Els eurodiputats examinaran la feina de la Comissió, assegurant-se que les preocupacions dels europeus es tractin durant el debat sobre l'estat de la Unió Europea amb la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, dimecres. Analitzaran la tasca de la Comissió l'any passat, inclosa la resposta del COVID-19 i la recuperació econòmica, i els plans i la visió de la CE per al futur. Esbrina com seguir el debat.

Avui (14 de setembre), els eurodiputats debatran sobre com respondre millor a la crisi humanitària i migratòria a l'Afganistan, després del retorn dels talibans al poder després de la retirada de les tropes nord-americanes, amb el comissari de política exterior Josep Borrell. Els eurodiputats votaran dijous una resolució.

anunci

Avui, el Parlament debatrà sobre el del Parlament recomanacions sobre el futur de les relacions UE-Rússia, demanant una revisió de les polítiques de la UE a la llum de tensions creixents.

Els eurodiputats votaran la reforma de la Targeta blava europea per a treballadors altament qualificats dimecres. Les noves regles, que milloren els drets dels treballadors i augmenten la flexibilitat, haurien de facilitar als empresaris dels països de la UE la contractació de persones d'altres països i atraure immigrants més qualificats.

Els eurodiputats debatran i votaran les lleis per enfortir el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties i afrontar millor les amenaces internacionals per a la salut, ampliant encara més el mandat del centre i millorant la coordinació internacional i de la UE per reforçar la prevenció de crisis.

anunci

Dimecres (15 de setembre), els eurodiputats adoptaran el Reserva d’ajust del Brexit - un fons de la UE de 5 milions d'euros per ajudar les persones, les empreses i els països a mitigar l'impacte econòmic i social de la retirada del Regne Unit de la UE.

El Parlament també votarà una resolució a acabar amb l’ús d’animals en investigació i proves, debatd durant el ple de juliol. Presentaran maneres de passar a un sistema de recerca que no utilitzi animals.

Dimecres, els eurodiputats avaluaran l'amenaça a la llibertat dels mitjans de comunicació a Polònia després de la nova legislació en matèria de radiodifusió i de les violacions continuades de l'estat de dret.

Seguiu la sessió plenària 

Seguir llegint

Afganistan

La caiguda de Kabul, la posta de sol de l'intervencionisme per a Occident?

publicat

on

Is hi ha un futur sostenible per als drets humans a l'Afganistan, pregunta Willy Fautré, director de Drets humans sense fronteres? Gairebé vint anys després que les forces nord-americanes destituïssin els talibans del poder amb el suport del Regne Unit, el seu "Blitzkrieg" va ser més una tranquil·la marxa victoriosa cap a Kabul que una guerra contra un exèrcit nacional evaporat. Diversos analistes polítics diuen que aquest terratrèmol geopolític sona al final del reclamat deure moral d'Occident de promoure i exportar la democràcia i els drets humans.

L'exèrcit nord-americà va anunciar la debacle militar i política d'Occident a l'Afganistan com una possibilitat creïble, però Washington va ignorar la seva advertència.

Tot i això, l'administració nord-americana no assumeix la plena responsabilitat d'aquest error estratègic. Tots els països de l'OTAN implicats posteriorment en la guerra i l'ocupació no van poder preveure un possible col·lapse accelerat de l'administració afganesa i del seu exèrcit, ni planificar a temps la necessària operació d'exfiltració dels afganesos que els van ajudar.

anunci

Més enllà del caos i de les tragèdies individuals que vam assistir a la televisió, aquest terratrèmol geopolític qüestiona les teories occidentals del canvi de règim i la construcció de nacions, així com l’exportació i la construcció de la democràcia amb el suport dels militars. El "dret a interferir" per suposats motius humanitaris sota el paraigua de les forces d'ocupació estrangeres i un lideratge polític representatiu també està en joc.

Segons molts analistes polítics, Kabul és ara el lloc més recent on aquestes teories seran enterrades durant molt de temps, si no per sempre.

Però, encara hi ha futur per a la promoció dels drets humans per part de governs i ONG occidentals en països devastats per la guerra, com l'Afganistan, on estan compromesos militarment? I amb quins actors? Les ONG de drets humans haurien de negar-se a treballar sota el paraigua i la protecció de les forces d'ocupació de l'OTAN o occidentals? No seran percebuts com a GONGO occidentals i còmplices d’exèrcits estrangers com eren els missioners cristians a l’època colonial? Aquestes i altres qüestions hauran de ser abordades per la comunitat internacional.

anunci

Supremacistes occidentals i colonialisme

Al llarg dels segles, diversos països d’Europa occidental s’han sentit superiors a la resta de pobles. Com a potències colonials, han envaït els seus territoris de tots els continents per suposadament portar-los la civilització i els valors de la Il·lustració, una suposada bona causa.

En realitat, el seu propòsit era principalment explotar els seus recursos naturals i la seva força de treball. Van obtenir la benedicció de l’església catòlica dominant, que va veure una oportunitat històrica i messiànica per difondre la seva fe i els seus valors i projectar el seu poder arreu del món.

Després de la Segona Guerra Mundial i al llarg del procés de descolonització, l’aparició progressiva i el desenvolupament de la democràcia als països occidentals van revigorar la seva ambició de tornar a conquerir el món, però de manera diferent, i de remodelar els altres pobles a la seva imatge.

Els valors de la democràcia política eren la seva punta de llança i la seva religió eren els drets humans.

Aquest colonialisme polític-cultural basat en la seva creença en la seva pròpia supremacia semblava generós en el sentit que ingenuament volien compartir els seus valors amb el món sencer, amb tots els pobles i contra els seus tirans. Però aquest projecte i procés de tipus missioner sovint ignorava la seva història, la seva cultura i les seves religions, així com la seva reticència a compartir una sèrie de valors liberals específicament occidentals.

A l'Iraq, Síria, l'Afganistan i altres països, els Estats Units, el Regne Unit, França i altres han fet guerres per motius de seguretat i després han utilitzat la paraula màgica "construcció nacional", equivalent al canvi de règim per força si cal, per justificar les seves accions. . No obstant això, aquests països de majoria musulmana s’han convertit en els cementiris de l’anomenat dret moral a interferir per motius humanitaris tan estimats per Occident. Aquesta doctrina ha mort i està sent enterrada, diuen molts responsables polítics.

No vol dir que els valors de democràcia, estat de dret i drets humans professats per Occident no es corresponguin amb l'aspiració d'altres pobles. Tanmateix, la lluita per aquests valors ha de ser en primer lloc la seva pròpia lluita. No es poden trasplantar artificialment en un cos social que no estigui preparat per rebre-ho.

En el cas de l'Afganistan, es van utilitzar 20 anys per a programes de creació de capacitats per empoderar i equipar grups de dones, periodistes, activistes dels drets humans i altres segments de la societat civil. Fins a quin punt podran resistir el règim dels talibans i créixer és imprevisible una vegada que la majoria de mitjans i observadors estrangers hauran abandonat el país voluntàriament? Res no podria ser menys segur.

Hi ha futur per als drets humans a l'Afganistan?

Algunes ONG ja han abandonat l'Afganistan juntament amb les forces de l'OTAN, cosa que reforça la percepció dels talibans de la seva falta de neutralitat i imparcialitat en el seu compromís durant un any amb la societat afganesa.

Si totes les organitzacions humanitàries i de drets humans abandonen el país, les forces motores de la societat civil afganesa se sentiran abandonades i traïdes. Seran vulnerables a la repressió talibana i sentiran ressentiment cap als seus antics partidaris occidentals.

Cal preservar els serveis i les infraestructures socials establerts en els darrers vint anys, ja que s’acosta una crisi humanitària a curt termini segons el Agència de Desenvolupament de les Nacions Unides. Per al bé de la població afganesa, cal mantenir i desenvolupar l'assistència humanitària estrangera, però en un entorn segur i a part de les negociacions polítiques entre les antigues potències d'ocupació i les autoritats talibanes.

El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ha decidit quedar-se. En una llarga entrevista amb France24, el seu president, Peter Maurer, ha declarat recentment que el seu objectiu serà quedar-se amb els afganesos, continuar compartint la seva vida i trobar solucions als seus problemes en el respecte dels principis i valors de la Creu Roja.

El lloc de les dones afganeses en el seu personal i els seus projectes serà el primer desafiament en matèria de drets humans i la primera prova de negociacions inevitables amb les autoritats talibanes.

Seguir llegint

Afganistan

Afganistan: avaluació i camí a seguir

publicat

on

Independentment de la seva disposició ideològica, l'adquisició dels talibans a l'Afganistan és una realitat. Per a alguns, la rapidesa del col·lapse del govern Ghani ha estat impressionant. Per a altres, una eventualitat previsible de gravació lenta. Una solució militar mai va ser sostenible per a la seguretat a llarg termini de la regió i el veritable desenvolupament nacional de l'Afganistan. La realitat actual és una amalgama d’errors reiterats de molts actors, escriu l'ambaixador Farukh Amil, a la imatge següent.

Les guerres intervencionistes processades amb polítiques exteriors contra incendis han acabat reiteradament en misèria per a tots els interessats. No hi ha cap final feliç en els mantres autoenganyosos de "ha d'anar" o "hi haurà conseqüències". Moltes vegades aquestes conseqüències són alhora cruels i no desitjades. Una avaluació honesta és necessària no només per al nombre incalculable de víctimes afganeses, sinó també per a les enviades en missió "per fer la feina". El món els deu tant. 

La crisi que es desenvolupa ara a l’Afganistan és la humanitària, amb milers de persones que volen marxar. A nivell mundial, la gana per rebre refugiats s’ha reduït dràsticament. Europa, en particular, sembla estar en plena fatiga dels refugiats, sobretot després de l’amarga experiència siriana que va contribuir a l’augment de les forces nacionalistes i xenòfobes de la UE. És molt improbable que cap país occidental estigui disposat a repetir la generositat per als afganesos que la cancellera Merkel va mostrar per als sirians per la cancellera Merkel com a líder moral de l'Aliança occidental.  

anunci

Cal considerar el col·lapse total a Kabul en termes de desenvolupament. Sens dubte, s’ha avançat molt en educació, empoderament de les dones, mitjans de comunicació i desenvolupament urbà. Una mirada més atenta revelaria moltes veritats incòmodes. Les paraules del veterà diplomàtic de l'ONU, el Sr. Lakhdar Brahimi, són fidels fins avui. Com a representant especial de les Nacions Unides a l'Afganistan (2001-2004), sens dubte el període més dur dels dies de venjança després de l'9 de setembre, Brahimi va comparar la intervenció estrangera amb una mena de nau espacial que havia aterrat al desert polsegós. A l'interior hi havia totes les comoditats modernes: electricitat, menjar calent, dutxes, lavabos. A l’exterior, en comparació, al perímetre, els afganesos s’observaven des del seu món enfosquit. Clarament, si el desenvolupament no era inclusiu, estava condemnat des del principi.

Avança ràpidament a una altra veu capdavantera a l'ONU, l'economista nord-americà Jeffrey Sachs, que va dir que dels dos bilions de dòlars més esgotats a l'Afganistan, només es van gastar 2 milions de dòlars "en suport econòmic", argumentant que això era menys del 21% de la totalitat dels EUA la despesa a Afganistan. Tot i que un objectiu clau era guanyar cors i ments, aquestes xifres no es poden prestar a cap forma de resultat optimista.

Tothom vol la pau i acabar amb el patiment dels afganesos. Sobretot els propis afganesos. Els països fronterers amb l'Afganistan volen estabilitat regional per al progrés econòmic. És i mai ha estat en interès del Pakistan perseguir estratègies que promoguin la inestabilitat a l'Afganistan. Més aviat, encara amb la població de refugiats més nombrosa durant el període més llarg de temps des del final de la Segona Guerra Mundial, Pakistan continua assumint responsabilitats i això sense recórrer a la política interna xenòfoba. I, una vegada més, amb l’evacuació de Kabul, el Pakistan s’ha intensificat amb la mà amb centenars de vols que arriben a Pakistan transportant prop de 10,000 persones evacuades fins ara. 

anunci

Hi ha moltes veus equilibrades a Occident. Cal escoltar-los i no deixar-los ofegar pels intervencionistes enutjats i enutjats que es neguen a aprendre les lliçons de la història. Veus madures com la influent senadora nord-americana Lindsey Graham ja estan pressionant punts sensibles a casa. Tot i que és comprensible i fàcil jutjar els "nous" talibans emergents a l'Afganistan a partir de les seves accions passades, si és que és possible, potser és el moment de donar una oportunitat a la pau. Tanmateix, aquesta nova dispensa a Kabul s’ha de jutjar per les seves accions. Ara mateix només pot fer promeses que idealment la comunitat internacional els ajudi a complir. És el resultat preferit per al Pakistan que un govern inclusiu sorgeixi a Kabul mitjançant un consens de propietat afganesa i que respecti els drets humans. 

Mentre els talibans sol·liciten a la comunitat internacional que reobri les seves ambaixades, seria prudent fer-ho una vegada que la situació de seguretat s'estabilitzi, encara que només sigui per temperar els excessos temuts mitjançant el compromís. En cas contrari, el que és segur és la imminent crisi humanitària. Per a aquells que estiguin celebrant, per qualsevol motiu, hi ha paraules de precaució. Cal tenir en compte les opinions de l'antiga SRSG de l'ONU per a l'Afganistan, Kai Eide, que va dir que "18 milions de persones necessiten ajuda humanitària i no es pot defraudar". Si la comunitat internacional dóna l'esquena a l'Afganistan, només animarà els qui vulguin causar el caos. Un re-compromís orientat al desenvolupament de base que sigui gradual i condicional és l’únic camí sensible cap endavant en aquest moment. 

Quina és l’alternativa? Abandonar el poble afganès en aquest moment és cruel innecessàriament. Quin seria l'objectiu d'aquesta política? Un càstig col·lectiu de 40 milions de persones? I les conseqüències directes? La generació de sortides de refugiats? Les sancions han demostrat una i altra vegada que les elits governants no es veuen afectades i que només pateixen els pobres. I, en el cas de l'Afganistan, podria produir alguns terribles resultats a nivell internacional.

L’autor és un antic membre del Servei Exterior del Pakistan. Ha estat ambaixador al Japó i representant permanent a les Nacions Unides a Ginebra.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències