Connecteu-vos amb nosaltres

Afganistan

Necessitem un marc de compromís amb els talibans?

COMPARTIR:

publicat

on

La presa de possessió de l'Afganistan per part dels talibans va ser ràpida i silenciosa. Excepte algunes notícies en les dues primeres setmanes, sembla que hi ha un silenci total sobre els talibans amb pocs progressos en aquest assumpte. Què passa ara? Es va organitzar una conferència d'un dia a l'Institut Indi de Gestió-Rohtak, una institució d'alta direcció a la regió de la capital nacional de l'Índia. L'objectiu principal de la conferència era esbrinar què s'havia fet per a l'Afganistan durant els darrers vint anys per la comunitat internacional i quin podria ser el camí a seguir. La deliberació de la conferència suggereix que hi ha una necessitat d'un enfocament mesurat cap a un possible compromís amb l'Afganistan a través de les Nacions Unides, escriu el professor Dheeraj Sharma, l'Institut Indi de Gestió-Rohtak i el doctor Marvin Weinbaum.

En els últims vint anys, la comunitat internacional va invertir bilions de dòlars per ajudar a construir estructures, sistemes, institucions i processos per estimular l'activitat econòmica i crear una societat civil. Ara bé, amb el forçós i pseudogovern en marxa, mirant de sobte els desenvolupaments fets fins ara; què passa amb aquestes estructures, sistemes, institucions i processos? Tot i que, els talibans han nomenat un govern provisional amb diversos ministres però com funcionaran aquests ministres. En absència d'actes, lleis, regles i regulacions, el govern i el lideratge segueixen sense estar clars. L'Afganistan va tenir una constitució vigent des del 1964 fins al 1973, i després es va adoptar una nova constitució el 2004.

Normalment, una constitució pronuncia els principis bàsics d'un estat i estableix el procés per a la promulgació de les lleis. Moltes constitucions també proporcionen condicions de límit per al poder estatal, proporcionen drets exclusius als ciutadans i l'obligació de l'estat envers els seus ciutadans. En altres paraules, mentre que els talibans poden tenir control militar sobre l'Afganistan, l'absència de llei i ordre està desafiant el que constitueix un delicte i què no? Hi ha una gran possibilitat de portar el país a un estat d'anarquia total.

A més, com es gestionarà ara l'Afganistan? La Reserva Federal dels Estats Units, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial han aturat tot finançament. És un fet ben conegut que els donants internacionals financen més del vuitanta per cent del pressupost de l'Afganistan. Qui pagarà els sous dels treballadors? Com funcionaran les escoles, els hospitals, els mercats de cereals alimentaris i els proveïdors de serveis? Sense aquests, els esforços humanitaris esdevenen impossibles. Donada la situació, quin és el camí a seguir? A partir de les opinions d'experts a la conferència dels EUA, l'Afganistan i l'Índia, el següent podria ser el marc de compromís amb els talibans.

En primer lloc, cal que hi hagi algun mecanisme de compromís diplomàtic amb la comunitat internacional. Hi ha una qüestió, però, de qui representaria l'Afganistan a la comunitat internacional. Juntament amb les acusacions de pseudogovern opressiu i tirànic, què representarà la nació davant la comunitat internacional? Per tant, pot ser important que les nacions s'agrupin sota l'egida de les Nacions Unides. Les Nacions Unides haurien de plantejar-se nomenar un enviat especial dedicat a la reconciliació afganesa i l'aixecament contra les nombroses crisis. L'enviat pot garantir la comunicació amb determinats representants talibans per tal que els sistemes i les institucions tornin a funcionar.

En segon lloc, sembla que els talibans tenen control militar sobre l'Afganistan. Tanmateix, l'aprenentatge de les experiències passades indica que cap govern té un control efectiu sobre la governança de tot el país. En altres paraules, la milícia local i els líders locals sovint operen de manera independent a la seva regió natal. En conseqüència, les Nacions Unides han de comprometre's a nivell local per assolir el seu objectiu d'harmonia global, millors nivells de vida de les persones i promoure els drets humans. L'enviat de les Nacions Unides pot estendre la seva assistència als líders locals per comprometre a Loya Jirga (una assemblea tradicional de líders locals). La Loya Jirga pot negociar amb els talibans per estabilitzar la situació i la base sobre la qual els enviats especials dels països que proporcionen ajuda humanitària poden treballar amb la dispensa actual. A través de la Loya Jirga, el govern o les nacions podrien trobar maneres d'utilitzar els governs locals per facilitar el lliurament d'ajuda.

En tercer lloc, per garantir la seguretat i la seguretat del personal present a l'Afganistan, les Forces de Manteniment de la Pau de les Nacions Unides es poden desplegar almenys durant un temps raonable. Les Nacions Unides poden enviar forces de manteniment de la pau a l'Afganistan per oferir un pas segur a aquells que marxen del país, la seguretat dels proveïdors d'ajuda, enviats especials i personal implicat en l'ajuda en la transició del govern. En quart lloc, donada la situació humanitària a l'Afganistan, pot ser necessari un programa especial de les Nacions Unides per ajudar els que ho necessiten. Concretament, cal desenvolupar un mecanisme per oferir una ajuda crítica sense reconèixer el govern taliban ni eliminar les sancions mitjançant un programa únic de l'ONU. L'Afganistan estava rebent gairebé 1 milions de dòlars en ajuda cada mes de la comunitat internacional i, segons un informe de Bloomberg, havia de rebre gairebé 1.2 milions de dòlars el mes passat. Tanmateix, sense un programa únic, les diferents formes d'assistència no es poden materialitzar.

anunci

A més, sense la presència de les forces de manteniment de la pau de les Nacions Unides i un enviat especial per supervisar, l'ajuda no pot arribar a aquells que la necessiten i la mereixen. Finalment, és possible que els representants de les Nacions Unides hagin de treballar i negociar amb els talibans per programar eleccions en el moment adequat. Això ajudarà a restaurar l'estat-nació de l'Afganistan i ajudarà a legitimar l'autoritat del govern. Des del col·lapse gradual de les monarquies, l'estat-nació s'ha convertit en l'element principal dels compromisos internacionals i la veu del poble. Tot i que les milícies armades i les brigades suïcides poden ser capaços d'enderrocar governs, governar la població requereix més que armes i municions. En conseqüència, pot ser del millor interès de tots els interessats iniciar el procés de participació. Permetre que la situació s'agreugi només donarà lloc a resultats subòptims per a tots i garantirà una situació de "perdre-perdre".

  • Autors: Professor Dheeraj Sharma, Director IIM Rohtak i Dr Marvin G. Weinbaum, Middle East Institute
  • Les opinions expressades són personals.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències