Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

La inversió europea en el sector agrícola d'Àfrica és vital per a la seguretat alimentària mundial

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Davant els preus rampants dels cultius bàsics vitals després de la invasió russa d'Ucraïna, el graner d'Europa, i desesperats per frenar la creixent crisi del cost de la vida, els governs i les empreses de la UE i d'altres llocs s'han vist obligats a buscar altres fonts de productes agrícoles.

És difícil substituir ràpidament el subministrament d'Ucraïna. La seva infraestructura permet que els cultius cultivats a baix cost al seu sòl ric i negre arribin ràpidament als mercats internacionals. El gran volum dels seus productes exportats ha convertit el país de l'est d'Europa en un actor clau en els mercats alimentaris internacionals.

A mesura que els compradors i comerciants reconeixen la necessitat de diversificar l'oferta de manera més àmplia, molts miren cada cop més l'Àfrica com a font potencial de cultius clau per omplir el buit deixat per Ucraïna i protegir les seves cadenes de subministrament d'altres xocs en el futur.

Té sentit que Àfrica assumeixi un paper més important. La seu del 60% de les terres cultivables del món, l'agricultura i els seus negocis relacionats són un motor clau del desenvolupament i un ocupador líder al continent. Amb més del 70% de la població africana ocupant llocs de treball vinculats a la producció, transformació o venda d'aliments, aquests sectors representen el 25% del seu PIB.

No obstant això, malgrat aquesta riquesa de recursos i persones disponibles, Àfrica continua sent un importador net d'aliments. Un dèficit en tecnologia, coneixements i habilitats -tot això obstaculitzat per la manca d'inversió- frena la capacitat d'Àfrica d'alimentar-se i convertir-se en una font de productes bruts i processats per als altres.

I l'Àfrica lluita per alimentar-se. El 2020, més de 281 milions d'africans estaven desnodrits, un augment de prop de 90 milions des del 2014. El canvi climàtic i els conflictes són els factors immediats que es culpa, però darrere d'aquests impulsors hi ha un problema fonamental: l'absència d'inversió sostenible dirigida a abordar el problema i construir indústries nacionals que proporcionen llocs de treball, oportunitats i esperança a les comunitats de tot el continent.

El sector del cacau de Costa d'Ivori és un exemple clàssic del problema. Tot i produir el 38% de la collita mundial de cacau, la nació de l'Àfrica Occidental perd un valor significatiu perquè gran part de la matèria primera s'exporta a plantes de processament a l'estranger que la converteixen en la seva forma final. Com a resultat, Costa d'Ivori importa realment xocolata, el producte processat més car, malgrat la seva riquesa en matèria primera primària.

anunci

La presidència francesa del Consell Europeu, que va començar al gener, ha fet de la millora de les relacions amb Àfrica una part clau de la seva agenda de política exterior. Això ha comptat amb el suport d'un paquet d'inversió global UE-Àfrica, anunciat al febrer a la cimera Unió Europea-Unió Africana a Brussel·les, que pretén invertir 150 milions d'euros a tot el continent. Tot i que la intenció és admirable, caldrà temps perquè aquest capital es desplega d'una manera significativa i que tingui un impacte real.

Hi ha algunes empreses europees que s'han avançat durant un temps i han detectat la necessitat d'una inversió real sostenible per fer que Àfrica sigui més autosuficient i segura en aliments. Les empreses del sector privat d'Europa estan invertint en totes les etapes del cicle de producció d'aliments, trobant oportunitats per desenvolupar operacions i riquesa per a les comunitats locals de tot el continent.

Les associacions locals són clau per a una inversió reeixida amb un impacte a llarg termini. El comerciant suís Paramount Energy and Commodities es va unir amb un distribuïdor local d'aliments a Angola, el Grup Carrinho, per reforçar la seguretat alimentària a la regió. Paramount va invertir més de 500 milions de dòlars en la construcció d'una gran planta de processament d'aliments que no només proporciona llocs de treball a les comunitats locals, sinó que també ha reduït els costos dels aliments a Angola i els seus veïns, amb productes com la pasta, l'arròs i la pasta de tomàquet que ara es produeixen a casa. L'èxit d'aquesta iniciativa és tal que altres països estan prenent mesures per atraure inversions similars, mentre que Paramount amplia el mandat del seu programa "Empowering Africa" ​​per crear negocis a llarg termini a tot el continent.

És fonamental per a aquestes operacions el desenvolupament de la infraestructura i la transferència del coneixement de com desenvolupar-la, millorant les cadenes de subministrament a tot el continent. Solevo Group, un anterior proveïdor francès, ara propietat del Regne Unit, de fertilitzants i altres productes agrícoles, ha desenvolupat una àmplia xarxa d'instal·lacions d'emmagatzematge, distribuïdors i representants de vendes a l'Àfrica occidental i en altres països per garantir que els seus productes es lliuren als agricultors a la finestra molt petita necessària per assegurar el màxim benefici dels cultius. Aquest coneixement i el millor enfocament de la seva classe poden fer que els negocis i el comerç siguin més eficients una vegada que altres comencen a replicar els seus mètodes.

El tema comú amb aquestes empreses i altres és el reconeixement que l'autosuficiència en l'agricultura i la construcció d'una indústria local és clau per al desenvolupament a llarg termini d'Àfrica. El sector privat té un paper fonamental en l'evolució del continent, especialment en el reforç de l'eficiència industrial i comercial i, potser el més important, com a font de capital més àgil.

En benefici de les poblacions locals i dels seus amics europeus, el desenvolupament del sector agrícola d'Àfrica s'ha d'accelerar per fer que el continent sigui autosuficient i per cobrir els buits en la producció de conreus causats per la invasió russa a Ucraïna. Aquests dos objectius poden ser diferents, però el camí per arribar-hi és el mateix, i la inversió d'Europa serà el motor per arribar-hi. 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències