Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

La Unió Europea i Àfrica: cap a una redefinició estratègica i d'associació

COMPARTIR:

publicat

on

Per Jean Clarys

"Àfrica està experimentant un canvi significatiu, ha evolucionat molt (...) Més que una actualització de programari, proposem instal·lar junts un nou programari, adaptat a les transformacions en curs", va dir Macky Sall, aleshores president del Senegal i president de l'Àfrica. Unió (UA), demanant un "nou començament" durant la sisena cimera UA-UE el febrer de 2022. Aquesta crida a adaptar les relacions UA-UE a un nou context permet obrir reflexions sobre noves perspectives analítiques per repensar les sinergies entre la Unió Europea i el continent africà.

De fet, a banda i banda de la Mediterrània hi ha una voluntat creixent de revisar i rejovenir les relacions entre els dos continents. Des de la perspectiva del nord, aquest renovat interès per l'Àfrica va ser iniciat per l'expresident de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker, especialment a través de l'Aliança Àfrica-Europa que va anunciar oficialment en el seu discurs sobre l'estat de la Unió de 2018. Aquesta mà estesa cap al seu veí del sud s'ha emfatitzat encara més sota la presidència d'Ursula Von Der Leyen, que, només una setmana després de prendre possessió del càrrec, va fer la seva primera visita estrangera a la seu de la UA a Addis Abeba, on va afirmar que “la Unió Africana (UA). ) és el principal soci polític i institucional de la Unió Europea (UE) a nivell panafricà". 

Només dos mesos després d'aquesta primera visita, Ursula Von der Leyen va tornar acompanyada de 20 dels 27 comissaris i de l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell. Des de la perspectiva del sud de l'aliança, els líders africans, a més d'enfortir aquesta associació, també volen repensar-la fonamentalment. Així, en el seu discurs inaugural com a president de la Unió Africana, Macky Sall va declarar: "Àfrica està més decidida que mai a prendre el seu destí per les seves mans", assegurant que vol desenvolupar "associacions renovades, més justes i més equitatives". amb socis internacionals. 

Després de la darrera cimera UA-UE, Patricia Ahanda va qüestionar la possibilitat de l'aparició d'un "lideratge compartit" entre les dues Unions, mentre que Charles Michel, president del Consell Europeu, i Macky Sall, van publicar un article d'opinions conjunt a Le Journal du Dimanche la vigília de la cimera, en què van anunciar la seva voluntat d'"establir conjuntament les bases d'una associació renovada". 

Han passat dos anys des de la darrera cimera UA-UE, que pretenia encarnar un gran canvi històric tant moral com materialment entre els líders d'aquestes àrees geogràfiques, institucionals i polítiques. En un context on les notícies europees sobre temes geopolítics estan dominades en gran mesura per la guerra d'Ucraïna i el conflicte israeliano-palestí, i on les poques notícies sobre el continent africà se centren en temes de migració i seguretat a Àfrica, aquest article pretén oferir una visió general de les relacions entre els dos continents veïns a través de la lent dels discursos i iniciatives oficials dels principals actors i analistes de l'associació entre la Unió Africana i la Unió Europea.

anunci

I. Motivacions per a l'enfortiment de l'associació UE/UA

A. Lligams ja forts entre els dos continents

Més enllà de les relacions UA-UE, per la seva història compartida i la seva proximitat geogràfica, Àfrica i Europa, naturalment, mantenen llaços significatius. Aquests enllaços privilegiats s'il·lustren primer en les relacions econòmiques. El comerç entre els dos continents ascendeix a 225 milions d'euros anuals. Amb prop de 30 milions d'euros assignats a Àfrica anualment, la UE segueix sent el principal donant del continent per davant dels Estats Units, el Japó i la Xina. El total combinat de l'ajuda pública al desenvolupament de la Unió Europea i els seus 27 estats membres ascendeix a 65 milions d'euros anuals.

Més enllà d'aquesta estreta cooperació econòmica, la proximitat entre els dos continents també és evident en la cooperació militar i civil europea a l'Àfrica. De les set missions militars que actualment realitza la Unió Europea, sis es concentren al continent africà. Quatre d'aquestes missions tenen com a objectiu principal formar forces armades locals: a Somàlia (EUTM Somalia, des del 2010), a Mali (EUTM Mali), a la República Centreafricana (EUTM CAR, des del 2016) i a Moçambic (EUTM Mozambique, des del 2021). novembre de 2008). Les altres dues missions aborden la pirateria marítima a la costa de Somàlia (EUNAVFOR Atalanta, des del 2020) i vigilen el compliment de l'embargament d'armes imposat per l'ONU a Líbia (EUNAVFOR Irini, des del març del XNUMX).

A més d'aquestes missions militars, la Unió Europea també desplega quatre missions civils a l'Àfrica. Des del 2013, la missió EUBAM Líbia ha ajudat les autoritats líbies en la gestió de les fronteres. La missió EUCAP Somàlia, iniciada el 2016, té com a objectiu reforçar les capacitats marítimes de Somàlia, especialment per donar suport a la missió militar contra la pirateria. Altres dues missions civils operen a la regió del Sahel: EUCAP Sahel Niger (des del 2012), que té com a objectiu millorar les capacitats de les forces de defensa i seguretat del Níger, i EUCAP Sahel Mali (des del 2014), que ajuda a reforçar les capacitats de l'aplicació de la llei maliana.

B. El paper creixent d'Àfrica al món

Aquest renovat interès de la Unió Europea pel continent africà s'explica també per un context geopolític internacional on Àfrica ocupa un lloc cada cop més destacat, mentre que Europa pateix un cert retrocés de la seva centralitat internacional, tant a nivell econòmic com geopolític. Així, lluny de ser l'única potència que reorienta la seva estratègia internacional cap al continent africà, la UE s'enfronta a una competència ferotge de terceres potències en sòl africà. La Xina, els Estats Units, Turquia, l'Índia, el Japó, Rússia, el Brasil, Corea del Sud i els països del Golf representen tants aspirants a una cooperació reforçada amb diversos països africans, aspiracions que van molt més enllà de la mera importació de recursos naturals.  

Tot i que el 2024, Àfrica encara juga un paper menor en l'economia mundial, representant el 3% de la producció econòmica mundial el 2023, el continent compta amb algunes de les economies més dinàmiques del planeta. Molts analistes preveuen que el continent serà la regió amb més creixement l'any 2027. En aquest context, la Unió Europea lluita de vegades per convèncer els seus socis mediterranis que hi confien, enfrontant-se a la competència de diverses terceres potències, que aconsegueixen desplegar estratègies nacionals homogènies alhora que intra. -La fragmentació europea de vegades soscava la credibilitat i l'eficàcia de la UE al continent.

En aquesta lluita internacional per l'Àfrica, els principals competidors de la UE són la Xina, els Estats Units i Rússia. Les cimeres "Xina-Àfrica", "Rússia-Àfrica" ​​i "EUA-Àfrica" ​​se succeeixen a un ritme ràpid, encarnant aquest important entusiasme. Cadascun d'aquests poders desplega la seva pròpia estratègia segons una agenda definida per prioritats de vegades molt diferents. La Xina és, sens dubte, la potència estrangera més influent d'Àfrica. Les seves inversions a gran escala en infraestructures, mines i projectes de desenvolupament han reforçat significativament la seva presència. La Xina participa en nombrosos projectes a gran escala, com ara la construcció de ferrocarrils, ports i iniciatives de desenvolupament urbà.

A més, la Iniciativa de la Franja i la Ruta ha estès la influència del país a tot el continent, convertint-lo en un soci econòmic clau per a molts països africans. El novembre de 2021, la Xina va organitzar el 8è Fòrum de Cooperació Xina-Àfrica a Dakar. Paral·lelament, l'Imperi Mitjà ha augmentat significativament les seves inversions al continent, arribant als 2.96 milions de dòlars el 2020, un augment del 9.5% respecte al 2019, per una suma total de 140 milions de dòlars en una dècada. Tanmateix, encara que molt elevada, aquesta inversió representa només la meitat del que la Unió Europea preveu invertir en cinc anys.

Mentrestant, els Estats Units adopten un enfocament polifacètic de la seva influència a Àfrica, combinant ajuda al desenvolupament, compromisos diplomàtics i cooperació militar. El 5 d'octubre de 2021, com a part de la xarxa Blue Dot, els Estats Units van finançar projectes a l'Àfrica per un import de 650 milions de dòlars. El desembre de 2022, la secretària del Tresor, Janet Yellen, va declarar, després de la cimera EUA-Àfrica, que va reunir 49 caps d'estat africans a Washington: "Una Àfrica pròspera és en interès dels Estats Units. Una Àfrica pròspera significa un mercat més gran per als nostres béns i serveis. Significa més oportunitats d'inversió per als nostres negocis". Aquest esdeveniment va suposar una promesa de 55 milions de dòlars en inversió als EUA durant tres anys. A més, Joe Biden advoca ara per concedir a Àfrica un escó permanent al G20, del qual Sud-àfrica és actualment l'únic membre africà.

Tot i que oficialment l'administració Biden-Harris intenta separar la seva ofensiva africana de la seva rivalitat amb la Xina, és evident que aquest despertar al continent pretén contrarestar l'avanç de la potència asiàtica, el comerç de la qual amb Àfrica va passar de 10 milions de dòlars el 2002 a 282 dòlars. mil milions el 2022.

Pel que fa a la influència de Rússia a l'Àfrica, és interessant assenyalar que és principalment estratègica i política. L'estratègia de Rússia té com a objectiu principal obtenir suport per a les seves posicions globals, especialment dins de l'Assemblea General de l'ONU. La participació de Rússia sovint inclou la cooperació militar, sobretot a través del Grup Wagner, que proporciona serveis de seguretat a diversos governs africans a canvi d'accés a recursos naturals com l'or i els diamants. La influència de Rússia és menys econòmica en comparació amb la de la Xina, però estratègicament significativa.

Altres potències, menys evidents per al gran públic en la seva presència al continent africà, també estan desplegant estratègies creixents a l'Àfrica. És el cas de Corea del Sud, que es posiciona com un soci clau en l'estratègia de desenvolupament d'Àfrica. El Japó també està invertint cada cop més al continent, trobant-lo un mitjà per obtenir el suport diplomàtic dels 54 països africans que representen col·lectivament més d'una quarta part dels membres de l'ONU. L'Índia, d'altra banda, considera les seves relacions amb el continent africà com un pas en la seva "recerca de l'estatus de superpotència". 

Amb Egipte i Etiòpia que s'han unit recentment als BRICS, el Brasil espera aprofundir les seves relacions econòmiques i diplomàtiques amb els dos països per reforçar el seu lloc en aquest grup. Les relacions comercials i de defensa de Turquia són al centre de la seva estratègia a l'Àfrica. Durant les dues últimes dècades, el comerç entre Turquia i Àfrica ha augmentat de 5.4 milions de dòlars a més de 40 milions de dòlars el 2022. A més, Turquia s'ha convertit en un actor clau en el canviant panorama de la seguretat al continent. Ankara, ja present al nord d'Àfrica i la Banya d'Àfrica, ha tancat acords de defensa amb països de l'Àfrica Occidental i Oriental, com Etiòpia, Ghana, Kenya, Nigèria i Ruanda. Tot i que els detalls d'aquests acords varien, des de disposicions de seguretat i suport tècnic fins a entrenament militar, sovint inclouen disposicions sobre venda d'armes. 

Aquest panorama restaria incomplet sense esmentar la creixent influència dels països del Golf a tot el continent. Els Emirats Àrabs Units, per exemple, estan intentant ampliar les seves relacions amb els països de l'Àfrica Oriental per projectar el seu poder i contenir la influència iraniana. En general, l'estratègia dels països del Golf a l'Àfrica està motivada per la diversificació econòmica, l'assegurament del subministrament d'aliments i energia, l'augment de la seva influència geopolítica i cultural i la protecció dels seus interessos de seguretat. 

Finalment, cal destacar el paper creixent de les grans potències africanes en el desenvolupament de la resta del continent. És el cas, per exemple, d'Egipte, especialment a Nigèria però també a tot el continent. Aquestes estratègies són sovint recolzades pels principals actors privats; per a Sud-àfrica (MTN Group, Shoprite Holdings, Standards Bank Group), per a Nigèria (Dangote Group, UBA), per al Marroc (Attijariwafa Bank, OCP Group) o per a Kenya (Equity Bank, Safaricom).

C. Un destí compartit que imposa reptes conjunts

Així, si bé les relacions ja estretes entre aquests dos continents i la centralitat d'Àfrica al món són factors del renovat interès que mostren la UE i la UA per aquesta associació, la consciència d'un destí compartit que imposa reptes comuns reforça encara més la voluntat dels líders ambdues bandes de la Mediterrània per reafirmar la seva cooperació. És amb aquest esperit que Ursula von der Leyen va declarar la vigília de la cimera UA-UE: "Àfrica necessita Europa i Europa necessita Àfrica". Ara l'Àfrica es percep com un soci essencial i intrínsecament vinculat al futur d'Europa. En aquest sentit, el juny de 2022, diplomàtics africans i europeus es van reunir a Addis Abeba per reflexionar sobre "Per què Europa i Àfrica es necessiten mútuament en temps de crisi". 

Aquests reptes compartits es poden resumir a grans trets en els temes següents: “pau i seguretat, migració, canvi climàtic, transició digital i crisi del multilateralisme”, als quals s'afegeix naturalment la qüestió energètica. Un dels primers reptes compartits que afronten els dos continents rau en la gestió dels fluxos migratoris. A partir dels eixos definits al Pla d'Acció Conjunta de La Valletta, que té com a objectiu donar suport als socis africans i europeus mitjançant l'enfortiment de la governança de la migració, arran de la cimera UA-UE de febrer de 2022 es van posar en marxa dues iniciatives, a saber, La Ruta Atlàntica/Mediterrani Occidental TEI i la Mediterrània Central. Ruta TEI. 

Els seus objectius, compartits entre els dos continents, es poden resumir en 5 punts:

– Prevenir la migració irregular i combatre el tràfic i el tràfic de persones,

– Crear un entorn propici al desenvolupament i promoure la migració legal i vies de mobilitat,

– Ajudar als països socis a garantir la protecció i l'autonomia econòmica dels migrants,

– Facilitar el retorn i la reintegració sostenibles dels migrants encallats,

– Abordar les causes estructurals de la migració irregular i els desplaçaments forçats.

La pau i la seguretat també són reptes comuns que uneixen els dos veïns, per la seva proximitat geogràfica i la importància dels fluxos humans i econòmics entre els dos continents. En termes de pau i seguretat, l'objectiu de la UE és donar suport a les iniciatives africanes per combatre el terrorisme i promoure accions africanes per a l'estabilitat del continent, donant suport a les operacions de manteniment de la pau i reforçant les capacitats locals. De fet, la inestabilitat i la inseguretat a l'Àfrica repercuteixen inevitablement a Europa. Així, en estreta col·laboració amb la Unió Africana, la UE desplega els seus recursos per fomentar "solucions africanes als problemes africans" a Somàlia, el Sahel, la República Centreafricana i Moçambic. 

La qüestió del canvi climàtic també es troba al centre dels reptes compartits entre les dues àrees geogràfiques. La vigília de la cimera UA-UE, Josep Borrell, vicepresident de la Comissió Europea, va anunciar: “En els darrers anys, la UE s'ha mobilitzat per ajudar l'Àfrica a adaptar-se a les seves conseqüències (les relacionades amb el canvi climàtic), sobretot a través de la Projecte de la Gran Muralla Verda contra la desertificació, però haurem d'augmentar significativament aquest esforç en el futur. També hem d'unir forces per fer que la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) sigui un èxit. Junts, representem el 40% dels països de l'ONU i junts podem posar el món en el camí cap a un desenvolupament més equitatiu i sostenible".

Pel que fa a la qüestió energètica, a causa de l'acceleració de la història lligada a un context de tensió geopolítica i competència creixents, la UE ha entès que Àfrica és un dels socis més legítims per assolir el seu objectiu estratègic d'autonomia. A canvi, els líders africans subratllen l'interès dels seus països per cooperar amb una Unió Europea capaç de donar suport al continent en un procés d'industrialització que permeti la transformació dels recursos naturals in situ en energia transformada. 

Pel que fa a la digitalització del continent africà, molts actors demanen l'accés a la tecnologia per satèl·lit i la instal·lació de cables submarins. No obstant això, hi ha un obstacle important per superar, que rau en el dèficit d'accés a l'electricitat que pateix bona part de la població africana. Així, amb prou feines més d'una de cada dues persones té accés a l'electricitat a l'Àfrica el 2024. Si les tendències actuals continuen, menys del 40% dels països africans aconseguiran l'accés universal a l'electricitat l'any 2050. La digitalització d'Àfrica, però també el seu corol·lari, que és la democratització de l'accés a l'electricitat, són prioritats per a ambdós socis.

Finalment, la Unió Europea, com la Unió Africana, comparteix els principis del multilateralisme. Per tenir més pes a les institucions internacionals, les dues entitats geopolítiques tenen interès a cooperar per permetre l'arribada d'un sistema multilateral reformat, just i representatiu que reflecteixi les necessitats de tots els actors. En aquest sentit, Europa vol donar suport a les propostes d'Àfrica per reformar institucions multilaterals com el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, l'OMC i les institucions de Bretton Woods, de la mateixa manera que dóna suport a l'adhesió de la UA al G20.

II. Cap a una nova associació?

A. Canvi de paradigma de l'ajuda a la cooperació

Tot i que l'interès per enfortir l'associació aconsegueix el suport unànime d'ambdós costats de la Mediterrània, el desig d'"establir les bases d'una associació renovada i aprofundida" també demana un enfocament revisat amb els líders africans amb l'objectiu d'obrir una era de lideratge compartit. Koen Doens, director general d'Associacions Internacionals (INTPA) de la Comissió Europea, parla d'un "canvi de paradigma" subratllant que el terme "desenvolupament" ja no compleix les expectatives dels líders tant de la UA com de la UE. Ara, "Team Europe avança amb Team Africa, com a socis", s'alegra Koen Doens. 

Va ser a la cimera del 17 al 18 de febrer quan es va formalitzar aquesta nova visió de l'aliança entre la Unió Africana i la Unió Europea, que marca un punt d'inflexió important i històric en les relacions entre els dos continents. La revisió de la relació UA-UE pretén ser radical en el sentit que revisa "la semàntica, el vocabulari, la naturalesa de les seves interaccions, però també les infraestructures, l'economia, la salut, la innovació, el clima i l'ocupació". 

Aquesta manera de repensar les relacions entre els líders dels dos continents s'alinea amb l'estratègia francesa, país que és un dels principals motors d'aquesta dinàmica dins de la UE. Emmanuel Macron s'hi va comprometre a la Cimera Nova Àfrica-França a Montpeller el 8 d'octubre de 2021, explicant que volia revisar "de manera més general tota la semàntica del desenvolupament: què permet aquesta finança comuna, els seus instruments, la seva gramàtica". També és interessant assenyalar que la cimera UA-UE 2022 es va situar a l'agenda europea gràcies a la Presidència francesa de la Unió Europea (PFUE), que va fer de l'enfortiment i la revisió de les relacions Àfrica-Europa una de les seves principals prioritats.

Aquest reequilibri, desitjat pels líders africans des de fa uns quants anys, ha de permetre, doncs, la transició d'una relació jeràrquica, centrada en l'ajuda d'Europa al continent africà, a una "associació d'igualtat a igual". Patricia Ahanda va destacar l'endemà de la cimera de febrer de 2022 que perquè aquest reequilibri diplomàtic esdevingui una realitat, Europa ha d'establir un procés de cooperació just i equitatiu amb Àfrica. Al mateix temps, els estats africans han de demostrar la seva capacitat per posicionar-se com a autèntics socis mitjançant l'establiment d'una agenda estratègica comuna. El discurs de Macky Sall en aquest esdeveniment, esmentant la instal·lació de nou programari en les relacions euroafricanes, il·lustra la determinació dels estats africans d'acabar amb els desequilibris del passat i, finalment, construir una associació guanyadora per a tots dos continents.

B. Àrees temàtiques definides al voltant de projectes concrets

L'associació entre els països europeus i el continent africà s'ha diversificat significativament. Fa només cinc anys, els estats membres es van centrar principalment en qüestions de migració i seguretat. Avui dia, aquests problemes són només dos aspectes d'un panorama molt més ampli, com ara el canvi climàtic, la digitalització, la connectivitat, el comerç, els drets humans i moltes altres àrees. 

Aquesta redefinició de l'estratègia europea amb la UA es centra en cinc associacions temàtiques:

- Transició verda i accés a l'energia,

- Transformació digital,

- Creixement i creació d'ocupació sostenible,

- Pau i govern,

– Migració i mobilitat.

La inversió en infraestructures és el denominador comú d'aquests cinc eixos de col·laboració i es troba al centre de la demanda africana. Un assessor proper de la presidència de la UA va confiar a Olivier Caslin, periodista de Jeune Afrique, que el més important "és que Àfrica pugui tenir les infraestructures que necessita". Kgosientsho Ramokgopa, cap d'inversions i infraestructures de la presidència sud-africana, també va destacar que "la creació de noves infraestructures en tots els àmbits tindrà un paper molt important en el futur del continent". En la mateixa línia, Akinwumi Adesina, president del Banc Africà de Desenvolupament (BAD), explica que la qüestió de les infraestructures és central perquè sense bases sòlides no hi ha un desenvolupament econòmic efectiu i a llarg termini possible. 

En resposta a aquesta demanda africana, la UE va anunciar, al final de la cimera UA-UE, el desplegament del Global Gateway, un projecte de 150 milions d'euros durant set anys destinat a inversions en infraestructures a Àfrica. L'objectiu anunciat de la Comissió Europea és "donar suport als projectes desitjats i realitzats pels africans", amb una prioritat en infraestructures de transport, xarxes digitals i energia. "Invertirem amb Àfrica per crear un mercat verd d'hidrogen que connecti les dues ribes del Mediterrani", va declarar Ursula von der Leyen a l'octubre de 2021. Aquesta transició verda també es troba al cor de l'Agenda 2063 de la Unió Africana, anomenada "L'Àfrica". Volem."

En conjunt, els eixos definits per aquest programa corresponen als anunciats per la Comissió Europea pel que fa a col·laboracions temàtiques. Aquests són: accelerar la transició verda, accelerar la transició digital, accelerar el creixement sostenible i la creació d'ocupació digna, enfortir els sistemes de salut i millorar l'educació i la formació. A continuació es mostra una llista d'exemples per entendre la realització d'aquesta iniciativa per al 2030:

– Accelerar l'accés universal per a tots a l'Àfrica a xarxes d'Internet fiables. Per exemple, el hub UA-EU Digital4Development desplegarà el cable submarí a la Mediterrània que connectarà els països del nord d'Àfrica amb els països de la UE. Actualment s'està considerant una ampliació del cablejat cap a l'Àfrica occidental, amb el primer aterratge a Dakar. Finalment, el cable submarí digital Africa 1 connectarà Europa amb tota la costa d'Àfrica oriental.

– Integrar les xarxes de transport multimodal africanes i europees d'acord amb els marcs regionals i continentals i adaptar aquestes xarxes al potencial econòmic de la Zona de Lliure Comerç Continental Africana (AfCFTA).

– Millorar la cobertura de vacunació i reforçar el sistema farmacèutic africà amb capacitats regionals de fabricació per satisfer les necessitats i la demanda locals. Més concretament, en aquest sentit, la iniciativa Team Europe Manufacturing and Access to Vaccines, Medicines, and Health Technologies pretén donar suport als socis africans en l'enfortiment dels sistemes farmacèutics i les capacitats de fabricació locals,

– Invertir en empreses joves i en el desenvolupament de l'ecosistema emprenedor a l'Àfrica, per exemple a través d'IYAB-SEED, que posa especial èmfasi en donar suport a les dones emprenedores.

C. Una associació més enllà dels diners

Així, mentre es defineixen accions concretes que permetin l'enfortiment i la revisió de l'associació entre els dos continents, alguns analistes subratllen la importància d'anar més enllà de l'aspecte econòmic d'aquesta cooperació. Lidet Tadesse Shiferaw, investigadora especialitzada en qüestions de pau i governança al continent africà, va assenyalar que "Europa i Àfrica han de tenir el coratge per imaginar una associació més enllà dels diners". 

En aquest sentit, alguns analistes, com Nicoletta Pirozzi, responsable de relacions institucionals de l'Istituto Affari Internazionali, expliquen que, per exemple, pel que fa a les qüestions migratòries, cal un canvi de discurs per abordar el flux de persones no com una preocupació d'ordre públic sinó com a fenomen estructural amb potencials beneficis econòmics i socials per a Europa i Àfrica. 

Més enllà dels diners, molts líders africans demanen una major consideració i respecte per part de la Unió Europea i els seus estats membres per a les posicions africanes. Aquesta demanda s'alinea amb el ressorgiment d'un moviment de no alineació. Els líders africans demanen un canvi de visió als líders europeus sobre les posicions dels països africans en els fòrums internacionals i les seves interaccions amb potències de vegades rivals de la UE. 

Un exemple sorprenent d'aquest desacord rau en la reacció de la Unió Europea als resultats de la votació de l'Assemblea General de les Nacions Unides sobre la resolució de l'"Agressió contra Ucraïna" el març de 2023. Durant aquesta votació, molts països africans es van abstenir o no van votar, formant el major nombre. bloc regional per actuar d'aquesta manera. La UE va quedar "sorpresa" per aquest resultat, que va ser percebut pels països africans com un qüestionament del seu dret sobirà a votar lliurement.

Els països africans també van denunciar la "hipocresia occidental", acusant els països europeus de tractar seriosament els problemes de pau i seguretat a Europa mentre descuiden els conflictes a altres llocs del món. Durant una taula rodona organitzada pel Grup de Think Tanks Europeu (ETTG) i l'Oficina Regional per a Àfrica del Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides (PNUD), titulada "Avaluació de les implicacions de COVID-19 i la guerra d'Ucraïna per a l'Àfrica i les relacions Europa-Àfrica, ", un representant europeu va admetre que "amb la retrospectiva", en aquell moment, la reacció d'Europa davant la posició dels països africans en el context de la invasió russa d'Ucraïna havia estat "excessiva" i que havia estat "una manera estreta de veure la relació" entre les dues àrees geopolítiques. 

Una altra manera d'enfocar aquesta associació més enllà dels diners implica una major consideració de les conseqüències de les polítiques internes europees que de vegades afecten tot el continent africà i la seva població. Els exemples, tot i que poden no semblar obvis a primera vista, són nombrosos. Les subvencions agrícoles de la UE a través de la PAC fan que els productes europeus siguin més competitius, cosa que pot soscavar la producció local africana i amenaçar la seguretat alimentària del continent. Un altre exemple és el nou impost de frontera del carboni desplegat per la UE (CBAM), que, segons alguns analistes, actua com un obstacle per a la industrialització d'Àfrica. Un estudi citat per African Climate Wire indica que el CBAM podria reduir les exportacions totals d'Àfrica a la UE en un 5.72% i reduir el PIB africà un 1.12%. 

A més, és interessant assenyalar que les estrictes normes sanitàries i mediambientals de la UE per a les importacions poden excloure molts productes africans del mercat europeu. Finalment, un últim exemple d'una manera d'enfocar l'associació UA-UE més enllà de les qüestions econòmiques podria ser l'augment del suport europeu a la influència dels països africans en els fòrums internacionals. La Unió Europea s'ha compromès a distribuir drets especials de dibuix als països africans. Aquests drets especials de gir són actius creats per l'FMI i destinats als estats que els poden gastar sense contraure deutes. 

A més, la UE col·labora estretament amb la UA per enfortir les capacitats institucionals africanes proporcionant coneixements tècnics i suport financer. Aquest suport es troba en l'assistència proporcionada per la UE per reforçar la cooperació amb l'Agència Africana de Medicaments (AMA) per harmonitzar les normes i les normatives del continent. Aquesta iniciativa facilita la participació dels països africans en organitzacions internacionals de salut com l'OMS. Finalment, en col·laboració amb l'OMC, la UE ajuda els països africans a reformar les seves polítiques comercials i a integrar els estàndards internacionals, millorant la seva capacitat per negociar i influir en les regles del comerç mundial. La UE també ofereix assistència tècnica per ajudar els països africans a entendre i aplicar les normes de l'OMC, reforçant així les seves posicions en les negociacions comercials internacionals.

III. Queden molts reptes per superar

A. Estratègies nacionals divergents tant als continents europeu com africà

Tot i que la Unió Europea està formada per 27 països i la Unió Africana està formada per 55 països, un dels principals reptes als quals s'enfronta l'associació entre aquestes dues entitats és parlar amb una veu a banda i banda de la col·laboració. Per part africà, l'absència de representants de Mali, Guinea, Sudan, Níger i Burkina Faso a la 6a cimera UA-UE, països aleshores sancionats per la CEDEAO després dels cops d'estat militars, il·lustra perfectament les dificultats per unificar tots els països que pertanyen a la UE. continent sota la mateixa organització. 

Així, molts analistes denuncien el clima geopolític heterogeni a l'Àfrica que impediria la construcció de relacions simètriques amb la Unió Europea. Aquests analistes assenyalen “la manca d'una visió estratègica comuna de la Unió Africana”, les iniciatives econòmiques individuals i no coordinades d'alguns estats africans, com molts obstacles estructurals per a una associació virtuosa i beneficiosa per a tot el continent. Per superar aquest repte, sembla essencial reforçar les iniciatives de cohesió intraafricana com l'AfCFTA, el Fons de pau de la Unió Africana o el CDC d'Àfrica. 

Aquestes estratègies nacionals divergents també es troben al nord de la Mediterrània, on la fragmentació intraeuropea soscava la credibilitat i l'efectivitat del discurs i l'acció europea al continent, debilitant, en particular, l'efecte palanquejament que podrien exercir els estats membres si estiguessin més units. Aquesta dificultat per conciliar els interessos estratègics dels diferents estats membres deriva en primer lloc d'una heterogeneïtat en el nivell d'interès que mostren els actors europeus cap al continent africà. Així, alguns països europeus, com França, tenen una profunda atracció pel continent, materialitzada en una estratègia organitzada i multimodal. França és també un dels principals motors de la proactivitat europea cap al continent africà.

Tanmateix, aquest interès pel continent africà està lluny de ser unànime entre les nacions europees. Així, només 11 dels 27 estats membres mostren una estratègia oficial més o menys transversal i integral cap al continent africà. És el cas d'Alemanya, Espanya, Itàlia, Polònia, República Txeca, Malta, Estònia, França, Bèlgica, Portugal i els Països Baixos.

B. Els punts de tensió persisteixen entre Europa i Àfrica

Finalment, persisteixen molts punts de tensió entre Europa i Àfrica. En primer lloc, els líders africans denuncien una bretxa entre el discurs i l'acció europeus. La iniciativa Global Gateway és una de les primeres víctimes d'aquest sentiment. Així, després de l'anunci del seu desplegament, un assessor proper de la presidència de la UA va admetre: "Hi ha dubtes que una part de les quantitats promeses per Brussel·les només reciclin els fons de la UE assignats anteriorment". Presentat per la UE com una resposta massiva i europea a les necessitats d'infraestructures d'Àfrica, el Global Gateway ha aixecat grans expectatives. No obstant això, el fet que una part important dels fons anunciats tardi a mobilitzar-se ha donat la impressió d'una operació de comunicació exagerada.

L'estratègia de la UE d'anunciar “avenços” o “iniciatives insígnies” en diverses cimeres, sovint per competir amb altres socis africans, podria fer més mal que bé a aquesta associació. Si bé la UE es va comprometre a la 6a cimera UA-UE a invertir més al continent africà per promoure la pau, la fusió del març de 2021 del Fons per a la pau a l'Àfrica amb altres instruments per beneficiar la creació del Fons europeu per a la pau ha ampliat la bretxa entre el discurs i la acció. Així, dels 5.62 milions d'euros de pressupost de l'FPE per al període 2021-2027, ja s'han desplegat o promès a Ucraïna 3.1 milions d'euros, la qual cosa escampa la por entre els socis africans que el compromís europeu amb la pau i la seguretat a l'Àfrica pugui disminuir significativament.

 Tot i que els estats africans entenen aquesta nova prioritat, també subratllen que, malgrat els compromisos de la UE, l'orientació de la UE cap a l'Est va precedir la invasió russa. D'acord amb aquesta diferència de tracte entre la política de veïnatge oriental i el tractament de l'associació amb el continent africà, Nicoletta Pirozzi va assenyalar que més de 7.8 milions de refugiats ucraïnesos van entrar a la UE el 2022, amb un nombre rècord que es va beneficiar de protecció temporal, mentre que al mateix temps, menys de 140,000 migrants van arribar per mar a través del Mediterrani, provocant una forta oposició de molts estats membres de la UE pel que fa a les obligacions de rescat, acollida i reubicació. Això va exposar la UE a acusacions de doble moral en el tracte als migrants i refugiats d'Ucraïna, d'una banda, i d'Àfrica i Orient Mitjà, de l'altra. 

Aquestes tensions van assolir el seu màxim durant la crisi de la COVID-19 al voltant de la qüestió de la renúncia temporal als drets de propietat intel·lectual de les vacunes contra la COVID-19. De fet, la Unió Europea va ser un dels principals opositors a aquesta renúncia. Aleshores, els líders africans van acusar l'acumulació de vacunes i el president de Namíbia, Hage G. Geingob, va denunciar una situació d'"apartheid de vacunes". Conscient d'aquest repte sanitari, Ursula von der Leyen va prometre una inversió de 1 milions d'euros de la Unió Europea per reforçar la capacitat de producció de vacunes a Àfrica, començant pel finançament de centres de producció de vacunes a Sud-àfrica, Senegal, Egipte, Marroc i Ruanda.

Conclusió

Mentre els discursos populistes a banda i banda de la Mediterrània denuncien l'amenaça que suposa el veí del sud en la retòrica d'extrema dreta a Europa, o el veí del nord en la retòrica extremista anticolonial a l'Àfrica, l'associació entre la Unió Africana i la Unió Europea sembla estar a un nivell interessant per construir una sinergia virtuosa entre els dos continents. Així, és evident que els interessos comuns són compartits per les poblacions pertanyents a les dues entitats geogràfiques, institucionals i polítiques.

Aquests interessos comuns, exacerbats en un món polaritzat, competitiu i ultraglobalitzat, imposen la necessitat de repensar i reformar profundament l'associació que uneix la UA i la UE. Aquesta revisió es fa ressò d'un fort desig de les poblacions i líders africans d'aconseguir sobirania, independència i consideració. Tanmateix, les barreres estructurals i de vegades mentals encara dificulten aquesta revolució institucional, econòmica i política. Simplement observant el mapa que mostra la projecció de l'FMI de la distribució del PIB nominal a tot el món posa de manifest el profund desequilibri estructural entre la proporció representada pel PIB nominal africà en comparació amb la representada pel PIB nominal europeu. 

Els europeus, conscients d'aquesta asimetria, ja fa uns anys que comencen a repensar les relacions amb el continent africà. Aquest canvi de paradigma es veu en la comunicació del 9 de març de 2020, "Cap a una estratègia integral amb Àfrica", en el desenvolupament de la nova política comercial de la UE, en la determinació de la brúixola estratègica, en la creació de l'Equip Europa o amb la creació de l'NDICI. No obstant això, aquesta 6a cimera UA-UE obre el camí per a un punt d'inflexió històric en el funcionament d'aquesta associació, marcant un canvi de 180° d'una dinàmica d'ajuda al desenvolupament basada en una relació donant-beneficiària a una relació igualitària entre donant i beneficiari. cooperació en igualtat de condicions.

Aquesta profunda mutació es produirà primer a través d'una reorientació de l'associació des de l'ajuda al comerç i la inversió. En aquest sentit, diversos actors econòmics africans importants van publicar un article d'opinió a Le Point, explicant que “el capital ha d'estar al centre de l'estratègia europea per al desenvolupament del continent”. Van destacar que “les inversions europees, si es dirigeixen amb prudència, poden esdevenir palanques poderoses per fomentar la innovació, reforçar les infraestructures i promoure el creixement econòmic sostenible a l'Àfrica. Àfrica, en canvi, té molt a oferir i té recursos humans i naturals excepcionals”. 

Tanmateix, per permetre aquesta sinergia virtuosa, els europeus han d'abandonar la seva percepció exagerada del risc a l'Àfrica. Aquesta sobreestimació del risc impacta en l'atractiu dels països africans, fent que el cost del capital sigui prohibitiu per als inversors, amb tipus d'interès molt més alts que a Europa o als EUA. Per tant, les agències de qualificació, actors clau en aquest procés, han d'adoptar un enfocament més matisat i equilibrat. Es preveu que aquest augment de les inversions europees tingui més en compte les prioritats del continent africà, especialment pel que fa a l'accés a l'energia en un territori on el 43% de la població encara no té electricitat.

La industrialització d'Àfrica en depèn. Aquest desenvolupament d'infraestructures i la transferència tecnològica prevista permetran que Àfrica es beneficiï més del valor afegit de la seva producció, reequilibrant les relacions entre els dos continents. Finalment, més enllà d'aquesta solució econòmica, les principals solucions per establir una associació constructiva i superar les errades de dècades anteriors també passarien a reduir la bretxa entre “compromisos i realització”, reconèixer les diferències quan sorgeixen i gestionar amb respecte les posicions conflictives. 

De manera més general, revisar el marc d'associació UA-UE passant d'actors principalment institucionals i estatals a una associació que inclogui més actors privats i societats civils també podria permetre un replantejament profund del funcionament de les relacions entre els dos continents. És en aquest sentit que Hervé Berville, aleshores diputat francès encarregat de la lluita contra les desigualtats globals i ponent de la Comissió d'Afers Exteriors, demanava “desetatitzar la relació amb Àfrica” mitjançant la implementació d'una “agenda de resultats”, basada en la “innovació”. i avaluació”, i confiant plenament en la societat civil.

© Jean CLARYS, 2024. Tots els drets reservats

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències