Connecteu-vos amb nosaltres

Albània

Albània i Azerbaidjan pretenen ampliar les relacions bilaterals

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La visita del president de la República de l'Azerbaidjan Ilham Aliyev a la República d'Albània el 15 de novembre de 2022 va ser la primera visita d'estat del president Aliyev a Tirana. La visita oficial es pot caracteritzar com l'obertura d'una nova pàgina en les relacions bilaterals entre dos països. Val la pena assenyalar-ho relacions diplomàtiques entre la República de l'Azerbaidjan i la República d'Albània es van establir el 22 de setembre de 1993, i durant els darrers 30 anys, dos països han cooperat en diversos camps com la cultura, el comerç, la seguretat i l'energia. A més, els contactes polítics entre Bakú i Tirana són d'alt nivell, ja que Albània sempre ha estat donant suport a la sobirania i la integritat territorial de l'Azerbaidjan. Concretament, la posició albanesa sobre la qüestió del Karabakh ha constituït la columna vertebral per ampliar les relacions bilaterals entre Bakú i Tirana, escriu Shahmar Hajiyev, assessor sènior, Centre d'Anàlisi de Relacions Internacionals.

Pel que fa a les relacions econòmiques, cal destacar que rotació comercial entre dos països va augmentar 2.78 vegades, incloent-hi la importació en 2.69 vegades i l'exportació en 3.14 vegades de gener a setembre de 2022. Hi ha potencial per aprofundir les relacions bilaterals, per tant, la visita d'estat obre noves oportunitats per enfortir el diàleg polític d'alt nivell i obrir el Ambaixada de l'Azerbaidjan a la capital Tirana.

Durant la visita a Tirana, el president Ilham Aliyev va discutir amb el president Bajram Begaj la cooperació bilateral en l'àmbit de l'energia, les infraestructures, el turisme, l'agricultura i la indústria. En aquest sentit, Tirana està interessada a aprofundir la cooperació econòmica amb Bakú, especialment en el sector energètic. Albània és un país amb una producció limitada de gas natural i el país depèn gairebé completament de l'energia hidroelèctrica per al seu subministrament elèctric. El país produeix una petita quantitat de gas, utilitzat principalment en la producció de petroli i la indústria de la refinació. Així, el sector energètic d'Albània depèn principalment de l'energia hidràulica i de la importació de combustibles fòssils. Però Tirana està molt interessat en desenvolupar el sector del gas natural com el març de 2021, les companyies nord-americanes Excelerate Energy LP i ExxonMobil LNG Market Development Inc. van signar un "Memorandum d'entesa" amb el govern albanès per dur a terme un estudi de viabilitat per al desenvolupament potencial d'un projecte de gas natural liquat a Vlora, consistent en un GNL. terminal d'importació, conversió o ampliació de la central tèrmica de Vlora existent i establiment de distribució de GNL a petita escala.

Com que el país espera donar suport a la seva seguretat energètica a llarg termini, Albània vol diversificar el seu subministrament energètic mitjançant l'ús d'energies renovables, GNL i gas natural per canonades. Així, una altra font important de subministrament de gas natural podria ser el gas natural d'Azerbaidjan a través del gasoducte Trans Adriatic (TAP), que és el tram europeu del corredor de gas del sud (SGC). Val la pena assenyalar que Albània coopera amb èxit amb l'Azerbaidjan en el marc del projecte interregional SGC. Com assenyala President Begaj: “La cooperació en el camp de l'energia és una direcció essencial per al seu país. La implementació del projecte TAP és d'importància estratègica, i ambdós països han cooperat amb èxit en aquesta matèria”. Cal subratllar que el “Acord intergovernamental on TAP project” es va signar entre Albània, Itàlia i Grècia el febrer de 2013, i la cerimònia de inauguració es va celebrar el 17 de maig de 2016. Les operacions comercials van començar a finals de 2020. A més de beneficiar-se de les seves oportunitats de trànsit en el marc del projecte TAP. Projecte TAP, la implementació del projecte ha contribuït necessàriament a l'extensió de la taxa d'ocupació a Albània. A més, el projecte va proporcionar un augment del PIB i dels ingressos pressupostaris d'Albània.

També, el 6 de juliol de 2021, Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, el Ministeri d'Infraestructures i Energia d'Albgaz i Albgaz Sh.a. signat a Acord de cooperació i cessió a la instal·lació Fier South. TAP dissenyarà, adquirirà i construirà el punt de sortida del gas Fier, una inversió multimilionària al país. La nova instal·lació és una fita important per a la gasificació d'Albània, ja que permetrà un punt d'interconnexió entre el sistema de transport TAP i la futura infraestructura de gas a Albània.

Mentrestant, Albània també està interessada en la participació activa de l'Azerbaidjan en el procés de gasificació del país. Les discussions entre els governs d'Azerbaidjan i albanès sobre la participació de la Companyia Petrolera Estatal d'Azerbaidjan (SOCAR) en el desenvolupament de la infraestructura energètica d'Albània continuen des de fa molt de temps. En aquest sentit, Albània i Azerbaidjan van signar un preliminar acord el desembre de 2014 per cooperar en el desenvolupament d'una xarxa de gas albanesa, i SOCAR tenia previst redactar un estudi de viabilitat sobre un pla d'infraestructura de gas albanès i montenegrin. Més tard, Albània i Azerbaidjan van signar un "Memoràndum of Understanding proporcionant cooperació en el desenvolupament d'un pla director per a la gasificació d'Albània”.

A la vista de l'evolució a Albània, viceprimer ministre i ministre d'Infraestructures i Energia Belinda Balluku va anunciar a les xarxes socials que "Molt aviat es detallen els plans del futur proper amb SOCAR, una de les empreses mundials d'excel·lència en l'àmbit del gas". Tot això confirma que el gasoducte TAP dóna suport a la seguretat energètica de tots els països implicats. El gasoducte admet la gasificació i la possibilitat de desenvolupar una instal·lació subterrània d'emmagatzematge de gas natural a Albània. A més, el gasoducte TAP pot proporcionar un punt de sortida al gasoducte Jònic Adriàtic (IAP) previst per enllaçar amb els mercats de Croàcia, Albània, Montenegro, i Bòsnia i Hercegovina.

anunci

Al final, la reunió entre els presidents d'Azerbaidjan i d'Albanès va ser molt fructífera per als dos països, ja que la visita d'estat dóna un nou i fort impuls al desenvolupament i la prosperitat comuns. La cooperació reeixida continuarà amb noves dinàmiques en l'àmbit de l'energia, les infraestructures, el turisme, l'agricultura i la indústria el 2023. Finalment, però no menys important, la participació de SOCARS en projectes energètics a Albània és interessant per a l'Azerbaidjan per ampliar la geografia de la seva exportació de gas. Per a Albània, el gas natural d'Azerbaidjan és molt important per a la seva seguretat energètica a llarg termini.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències