Connecteu-vos amb nosaltres

Antàrtic

Científics i experts commemoren el 30è aniversari del Protocol de Madrid al Tractat Antàrtic

COMPARTIR:

publicat

on

Avui (4 d’octubre), ministres, científics destacats i experts de tot el món es reuneixen al Museu Arqueològic de Madrid per commemorar el 30è aniversari de la signatura del Protocol de Madrid al Tractat Antàrtic. El 1991, aquest protocol, considerat un èxit significatiu per a la governança ambiental, va declarar la plena protecció de tot el continent antàrtic contra l'explotació. 

Els diàlegs d’alt nivell debatran sobre els diferents reptes als quals s’enfronta l’Antàrtida avui. A continuació, hi haurà una reunió ministerial, on esperem que es comprometin els països a adoptar noves accions innovadores sobre com afrontar aquests reptes en els propers 30 anys.

[Una petició signada per gairebé 1.5 milions de persones a tot el món que demana als líders mundials que augmentin significativament la protecció de les aigües de l'Antàrtida també serà lliurada al president espanyol del govern pels socis de les ONG Coalició Antàrtica i de l'Oceà Sud (ASOC), Avaaz, Blue Nature Alliance, Ocean Unite, OnlyOne, SeaLegacy, The Pew Charitable Trusts i Movem Europa.]

"Aquest esdeveniment és una oportunitat única per celebrar aquest tractat com un fort símbol de multilateralisme i bon govern, i per mostrar al món que aquesta acció multilateral torna a ser necessària amb urgència ara que el canvi climàtic s’accelera i amenaça aquest fràgil desert." dit Claire Christian, directora executiva de la Coalició Antàrtica i de l'Oceà Sud.

L’Antàrtida experimenta enormes canvis a causa de la crisi climàtica, amb la fusió del gel i les temperatures que augmenten més ràpidament que a qualsevol altre lloc de la Terra. Tot i que el continent s’ha protegit de l’explotació, les aigües que l’envolten segueixen obertes a la pesca comercial que s’ha anat expandint en les darreres dècades, amenaçant grans zones d’ecosistemes vulnerables i hàbitats importants de vida salvatge. 

Un organisme internacional que pertany al tractat antàrtic anomenat CCAMLR (Comissió per a la Conservació dels Recursos Marins Antàrtics) regula la pesca i s’encarrega de conservar la vida marina de l’Antàrtida. Actualment s'està plantejant la designació de tres noves àrees protegides a gran escala a la Mar de Weddell, Antàrtida Oriental i la Península Antàrtica, cosa que ajudaria aquestes zones a adaptar-se i consolidar la resistència als canvis sense precedents que succeeixen en els ecosistemes marins per la crisi climàtica.

Aquesta protecció addicional salvaguardaria gairebé 4 milions de km2 d’oceà addicionals procedents de les activitats humanes, proporcionant un refugi segur per a increïbles animals salvatges, com ara balenes, foques i pingüins L’1% de l’oceà mundial. 

anunci

Tots els membres de la CCAMLR, inclosos els països europeus (Bèlgica, França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Espanya i Suècia) i la Unió Europea, donen suport a aquestes noves àrees, a excepció de Rússia i la Xina. 

"Els líders reunits aquí a Madrid, inclosa Espanya, han d'acceptar utilitzar tot el seu pes diplomàtic per incorporar Rússia i la Xina amb aquesta acció històrica sobre biodiversitat i clima aquest any”. va declarar Pascal Lamy, president del Fòrum de la Pau de París, codirector del Grup de Campions de l'Antàrtida2020.

"Hem d’actuar ara per protegir l’oceà de l’Antàrtida. La regió no es pot permetre un any perdut d’inacció”Va concloure Geneviève Pons, directora general d'Europa Jacques Delors, codirector del Grup de Campions de l'Antàrtida2020.

Per registrar-vos a l’esdeveniment, envieu el vostre nom i número d’identificació a la següent adreça: [protegit per correu electrònic]

FI

Notes per als editors

Antàrtida2020 és una iniciativa que reuneix líders i veus influents del món de la política, la ciència, l'esport i els mitjans de comunicació que defensa el suport d'alt nivell dels líders mundials per a la protecció d'aquestes àrees. Aquesta iniciativa, juntament amb ONG sòcies del Coalició Antàrtica i de l'Oceà Sud (ASOC), Avaaz, Blue Nature Alliance, Ocean Unite, OnlyOne, SeaLegacy, The Pew Charitable Trusts i Movem Europa lliurarà al president del Govern espanyol la petició #CallonCCAMLR que han signat gairebé 1.5 milions de persones a tot el món per demanar protecció de les aigües de l'Antàrtida aquest any. 

El Tractat Antàrtic es va acordar el 1959 i va entrar en vigor el 1961, té 54 parts https://en.wikipedia.org/wiki/Antarctic_Treaty_System.

L’Antàrtida juga un paper fonamental en la regulació del clima global i a través de la seva biodiversitat extremadament rica i el seu fort corrent circumpolar subministra nutrients a la resta de l’oceà mundial. Cobrint el 30% de la superfície de l’oceà, l’oceà sud és un important amortidor contra el canvi climàtic, ja que absorbeix fins al 75% de l’excés de calor i el 40% de les emissions mundials de diòxid de carboni (CO2) que ha estat captada per l’oceà global.

Aquesta reunió celebrativa tindrà lloc uns dies abans de la 40a reunió anual de la CCAMLR i la COP15 de la Convenció sobre la Diversitat Biològica, que comencen tots dos l’11. Es preveu que la reunió adopti la Declaració de Madrid, que serà una expressió compromís de protegir la biodiversitat d’aquesta zona única del nostre planeta.

CCAMLR: La Comissió per a la Conservació dels Recursos Vius de l'Antàrtida (CCAMLR) es va establir en virtut del Sistema de Tractats sobre l'Antàrtida per preservar la biodiversitat de l'Oceà Sud. La CCAMLR és una organització basada en el consens formada per 26 membres, inclosa la UE i vuit dels seus estats membres. El mandat de la CCAMLR inclou la gestió de la pesca basada en l'enfocament ecosistèmic, la protecció de la naturalesa antàrtica i la creació de vastes àrees marines protegides que permetin a l'oceà augmentar la resistència al canvi climàtic.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències