Connecteu-vos amb nosaltres

Azerbaidjan

El diàleg cultural és la clau per mantenir la pau

COMPARTIR:

publicat

on

DatinDes de principis dels anys noranta, l'agressió armada d'Armènia contra Azerbaidjan ha provocat l'ocupació de gairebé una cinquena part del territori d'Azerbaidjan. L'ocupació va anar acompanyada d'una neteja ètnica massiva d'aproximadament 1990 milió d'azerbaidjanos d'aquests territoris i la comissió d'altres delictes greus - escriu escriu Mezahir Efendiyev, membre de Millli Majlis de la República d'Azerbaidjan

El 10 de novembre, tots els caps de notícies van escriure: “Després de sis setmanes de combats entre Azerbaidjan i Armènia, es va signar un acord d’alto el foc entre les dues parts en conflicte. Azerbaidjan va obtenir una gran victòria ”.

No obstant això, la veritable victòria va ser acabar amb l'ocupació d'Armènia durant 30 anys i va alliberar el territori d'Azerbaidjan. La República d'Azerbaidjan finalment va alliberar de manera constant i inexorable la seva terra natal de l'ocupació estrangera i va restablir la sobirania i la integritat territorial. 

L’acord d’alto el foc es va produir poc després de l’alliberament de Shusha, la històrica segona ciutat més gran de la regió de Nagorno-Karabakh, per part de les forces armades azerbaidjanes, i l’acord va entrar en vigor dimarts a les 1 hora local. No hi havia cap sortida per a Armènia que acceptar la derrota, tal com va assenyalar el primer ministre armeni Nikol Pashinian. Per tant, el govern armeni va admetre la derrota i va acabar oficialment amb el conflicte.

El 1993 el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va adoptar les resolucions 822, 853, 874 i 884, per les quals es condemnava l’ús de la força contra Azerbaidjan i l’ocupació dels seus territoris i es va reafirmar la sobirania i la integritat territorial de l’Azerbaidjan i la inviolabilitat de les seves fronteres reconegudes internacionalment. En aquestes resolucions, el Consell de Seguretat va reafirmar que la regió de Nagorno-Karabakh és una part inalienable de l'Azerbaidjan i va demanar la retirada immediata, completa i incondicional de les forces ocupants de tots els territoris ocupats d'Azerbaidjan. Altres organitzacions internacionals van adoptar una posició similar, però Armènia des de fa molts anys ignora aquesta posició de la comunitat internacional.

En canvi, el 2019 el ministre de Defensa d’Armènia havia promulgat una nova doctrina militar agressiva “nova guerra per nous territoris”.

D'altra banda, el Grup de Minsk, les activitats del qual s'ha conegut com el Procés de Minsk, va liderar els esforços de l'OSCE per trobar una solució pacífica al conflicte del Nagorno-Karabakh. Va ser copresidit per França, la Federació Russa i els Estats Units. No obstant això, l'esforç de pau de l'OSCE a Nagorno-Karabakh va ser obsolet i poc útil. El camí per a la reconciliació i la reconstrucció reals ha mort. Durant 30 anys, el Grup Minsk no va aconseguir resultats; la recent victòria de les forces militars azerbaidjanes, que posa fi a l'ocupació d'Armènia, no deixa res a fer.

anunci

Definitivament, això ens permet reivindicar la victòria com una altra importància històrica d'Azerbaidjan, donant solució a la resolució 4 sobre el conflicte de Karabakh. És a dir, l’ocupació de 30 anys de les terres azerbaidjanes i l’espera de justícia va acabar el primer dia de desembre del 2020.

L'acord de pau, que va ser declarat pel president rus Vladimir Putin, té una importància històrica i equival a la capitulació d'Armènia.

Durant 44 dies d’operacions militars actives, les forces armades d’Armènia van cometre greus violacions del dret internacional humanitari, com ara objectius deliberats de zones residencials densament poblades, incloses aquelles situades lluny de la zona de conflicte amb míssils balístics, ús d’armes prohibides, com municions de dispersió i bombes de fòsfor, que constitueixen crims de guerra i crims contra la humanitat. Com a resultat d’atacs directes i indiscriminats de les forces armades d’Armènia entre el 27 de setembre i el 9 de novembre de 2020, van morir 101 civils azerbaidjanes, inclosos 12 nens, i ferits 423 civils. Es van causar greus danys a la infraestructura civil, a la propietat pública i privada.

L'ocupació il·legal dels territoris d'Azerbaidjan durant 27 anys per part dels armenis també ha provocat la destrucció d'objectes religiosos, museus, teatres, esglésies, escoles, antigues coves i fins i tot cases particulars que hem conservat durant segles. Ciutats com Agdam, Gubadli, Fizuli, Zangelan i Jabrail s'han convertit en ruïnes a l'estil d'Hiroshima. Les terres agrícoles s’han convertit ara en camps miners. També s'està produint un saqueig massiu als boscos per part dels armenis, que es tradueix en un "ecoterrorisme". Les coves històriques azerbaiyanes i les cites d’excavacions s’han arruïnat.

 Al cap i a la fi, la bruta afirmació del primer ministre armeni Nikol Pashinyan: "Artsakh és Armènia, i ja està", va aparèixer finalment com una mentida bruta. Després de la victòria, no només l'exèrcit azerí, sinó tot el món ha estat testimoni de com les regions més riques i pròsperes de Karabakh, territori reclamat per Armènia, van ser destruïdes per Armènia. Junts representants del govern azerí, premsa internacional i diplomàtics de més de 40 ambaixades, situades a Bakú, han revelat proves d'aquest horrible "crim de guerra".

L'ocupació armènia no només es va situar al territori de Karabakh, sinó a totes les regions de Azerbaidjan, en les quals va patir un ple ambient i persones durant anys. Així, després que Suqovuşan fos alliberat de l'exèrcit azerí el 3 d'octubre de 2020, el riu Terter, que portava gairebé 30 anys sense aigua, va començar a fluir una vegada més, donant vida a la regió.

Malgrat tots els esforços de l'Azerbaidjan per enfortir la pau i l'estabilitat al sud del Caucas per establir un nou format de cooperació regional beneficiós per a tots els països de la regió, Armènia no ha complert les seves obligacions derivades del dret internacional humanitari i de la declaració trilateral.

És particularment preocupant la negativa d’Armènia a presentar els mapes de les zones minades (formularis) als territoris recentment alliberats al bàndol azerbaidjanès, tal com s’estipula en el dret internacional humanitari consuetudinari. Com a tal, el Servei d’Acció Minera de les Nacions Unides (UNMAS) posa de manifest l’evidència que l’acció contra les mines permet la reconstrucció postconflicte, el manteniment de la pau i el desenvolupament sostenible, alhora que subratlla que les tendències recents dels conflictes i la disminució dels recursos presenten nous reptes, incloses les dades limitades i l’escassetat de recursos econòmics i de salut pública necessaris per donar resposta.

Espereu aquesta negativa, Azerbaidjan ha començat a minar treballs de cerca, escaneig i neteja a la regió després de l'alliberament. Després dels esforços de neteja que duraran uns dos anys i mig, la regió s’obrirà per al reassentament. Terter, que va ser declarada "zona militar" fins al maig del 2021, també obtindrà l'estatus de "civil" després de l'expedició del president d'Azerbaidjan Ilham Aliyev a la regió. La majoria de països, incloses Turquia i organitzacions internacionals, també contribueixen i prenen un paper actiu en els esforços de reassentament de la regió.

En l'última visita del president del Consell Europeu, el senyor Charles Michel, va esmentar: "un terç dels estats membres de la UE consideren Azerbaidjan com un soci estratègic. Crec que és un gran èxit del nostre govern ”. Així, això demostra la voluntat dels estats membres de la UE de resoldre la majoria dels problemes que encara queden sobre la taula. Aquesta també era una promesa que la UE jugarà un paper molt important per a una àmplia cooperació regional.

Avui, Azerbaidjan torna a construir el Karabakh. Ara s’està establint un període de restauració. Es duran a terme treballs de construcció a gran escala. Per descomptat, tant les empreses azerbaidjanes com les empreses convidades de països que ens són amables participen activament en aquest treball. La restauració és el més innovadora possible, incloent plaques d’energia solar, electricitat i centrals eòliques que s’instal·laran dins d’un projecte de ciutat intel·ligent. A més de la renovació d’una carretera principal en ruïnes, es construiran hospitals, escoles i hotels.

Per a Azerbaidjan, l’altre avantatge més important és l’alliberament de Shusha, coneguda com a perla i el centre cultural de la regió de Nagorno-Karabakh. Així, immediatament després de la victòria, el president Aliyev la va mostrar com a "capital cultural" de tota la regió. Va ser "massacrat" i il·legalment "capturat" per Armènia el 8 de maig de 1992.  

Durant tots aquests anys "dolorosos", ha estat "símbol" de "resistència humana", "puresa", "dignitat", "diversitat cultural" i "lluita pacífica".

Els plans de la postguerra d’Azerbaidjan donen una importància especial a la restauració dels monuments culturals i religiosos destruïts i profanats sota control armeni. Azerbaidjan va quedar indignat per les imatges de les mesquites històriques de la regió de Karabakh que s’havien convertit en porquers durant les darreres tres dècades.

També hi ha un desencís popular amb els mediadors internacionals de França, els Estats Units i Rússia, que anteriorment van realitzar missions d'investigació en aquestes regions, però que mai van plantejar la qüestió de la situació d'aquests monuments religiosos.

Tanmateix, com a país multi-fe, Azerbaidjan té previst restaurar no només els monuments musulmans, sinó també els que pertanyen al cristianisme i a altres religions als territoris alliberats.

L'Azerbaidjan convida la UNESCO i altres organitzacions internacionals a avaluar els danys materials causats per Armènia als territoris recentment alliberats i a participar en la restauració del patrimoni cultural. Tanmateix, malauradament, les invitacions van fracassar i, com va dir el president, vam esperar la UNESCO durant 30 anys. Això passa amb el context de campanyes de desinformació que afirmen que la sobirania azerbaidjana sobre Karabakh posarà en perill el patrimoni cristià a la regió.

Després de tots els treballs realitzats, espera que la seva bellesa natural, museus, castells, carreteres, complexos turístics, centres comunitaris, biblioteques, centres d’aprenentatge, ciències i arts es restaurin no només a Shusha, sinó a tot Karabakh. Les ciutats tornaran a estar al cor de la gent i dels turistes en els propers dies perquè la cultura és eterna i la conspiració, el conflicte i la contradicció sempre són de curta durada. Aquestes ciutats obriran de nou els braços a tots els visitants i convertiran centres de cultura i multiculturalitat. 

Després de tants anys, els dies de poesia de Vagif i el festival de música Khari Bulbul se celebren a la ciutat de Shusha, les veus de la música a les muntanyes de Karabakh van demostrar a tot el món, la importància de l’art, la cultura i la pau per a la nostra pàtria.

Avui, ha passat un any sobre "44 dies de victòria". Tenint en compte els desenvolupaments més recents a la regió, és obvi que Azerbaidjan és el vencedor, i aquesta victòria va crear les noves realitats. Ara Armènia haurà d'acceptar les noves realitats sobre el terreny, que reflecteixen les afirmacions legals i legítimes d'Azerbaidjan. Així, l'única manera de mantenir la pau i la seguretat és la normalització i l'acostament a les oportunitats de cooperació en el terreny.

L’autor és Mezahir Efendiyev a Membre de Millli Majlis de la República d’Azerbaidjan

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències