Connecteu-vos amb nosaltres

Azerbaidjan

La primera república laica a l'Orient musulmà: Dia de la Independència

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Avui, 28 de maig, l'Azerbaidjan està commemorant un dels dies més impactants i significatius de la seva història: el 105th aniversari de la fundació de la República Democràtica de l'Azerbaidjan (ADR), el primer estat democràtic i laic amb una forma de govern parlamentària al món musulmà, escriu Mazahir Afandiyev, membre del Parlament de la República de l'Azerbaidjan.

És una de les pàgines més brillants de la història del poble d'Azerbaidjan, que va commemorar la unificació del país. Els pares fundadors de la República Democràtica de l'Azerbaidjan, Mammad Amin Rasulzadeh, Fatali Khan Khoyski, Nasib Yusifbeyli i altres, es van comprometre a construir una república parlamentària en un país amb població. Amb el Caucas del Sud convertint-se en un escenari d'enfrontament entre diverses potències desapareixent i triomfant a la guerra mundial, el poble d'Azerbaidjan va ser sotmès a la neteja ètnica dels nacionalistes veïns. Al mateix temps, un grup de persones progressistes i de mentalitat occidental van proclamar la primera república parlamentària de l'Orient musulmà. Així, el 28 de maig no és només una data d'Azerbaidjan; hauria de ser una cita important a tota la comarca ja que celebrava els valors democràtics i republicans. I aquests valors podrien ser una estrella guia per a molts pobles del segle XXI.

Els valors que van guiar el camí de desenvolupament de l'ADR, que també va ser creat pels funcionaris d'ADR, són fins i tot actualment els signes dels objectius globals que el món voldria assolir.

En poc temps es van fundar les principals institucions estatals i es van dividir en tres branques de govern. Sis mesos després de la independència, la República Democràtica de l'Azerbaidjan també va celebrar un parlament que reflectia tots els grups ètnics i religiosos del país. Amb 80 escons per al grup ètnic més gran – azerbaiyanos, 21 – armenis, 10 – russos, 1 – alemanys, 1- jueus, 1 – georgians i 1 polonesos.

Un dels actes legislatius més notables aprovats pel parlament de l'ADR va ser una llei electoral basada en el sufragi universal, donant així a les dones el dret de vot a les eleccions abans que molts països d'Europa occidental i els Estats Units. La llei permetia a tots els partits polítics competir a les eleccions i obtenir representació proporcional al Parlament. La rica i diversa cultura política de l'època es va reflectir en la naturalesa inclusiva del parlament que comprenia tots els grups polítics principals, així com representants de les minories locals: armenis i russos.

El treball del Parlament va complir directament amb l'Estatut del Parlament de l'Azerbaidjan, que jugava el paper de la seva carta. D'acord amb l'Estatut del Parlament, les sessions parlamentàries que començaven des de la primera s'han celebrat necessàriament només en llengua azerbaiyana. Altres representants nacionals, però, podien parlar la llengua russa.

L'alt nivell de representació al Parlament es va convertir, sens dubte, en una de les principals raons d'un estat democràtic.

anunci

Durant 23 mesos, el govern d'ADR va adoptar diverses lleis, va implementar reformes polítiques, militars, legals i econòmiques, la nova República va prestar atenció a l'educació, amb la creació de la Universitat Estatal de Bakú el 1919 i moltes altres institucions educatives. La República Democràtica de l'Azerbaidjan garanteix els drets i les llibertats de tots els ciutadans, independentment de la seva nacionalitat i religió. Per primera vegada al món musulmà, les dones tenien drets electorals i la República va ser reconeguda a la Conferència de Versalles. A causa de circumstàncies històriques, la República Democràtica de l'Azerbaidjan va perdre la seva independència el 1920 amb l'ocupació bolxevic soviètic. L'Azerbaidjan va obtenir la independència després de l'enfonsament de l'URSS el 1991 i es va anunciar com a successor de la República Democràtica de l'Azerbaidjan.

Malgrat una curta vida de 23 mesos, ADR es va convertir en una gran escola per als intel·lectuals democràtics azerbaidjans de tot el món. Després del col·lapse de la Unió Soviètica, l'Azerbaidjan va recuperar la seva independència, declarant-se hereu de l'ADR el 1991 i restaurant els atributs de l'ADR: la bandera, l'emblema i l'himne. La República Democràtica de l'Azerbaidjan, establerta el 1918, és el nostre tresor nacional, la pàgina més brillant de la història de l'Azerbaidjan. I els propers anys i dècades són etapes significatives en la vida del país, marcades per esdeveniments vius i grans assoliments del poble azerbaiyano. Tot plegat va crear el potencial econòmic, intel·lectual i cultural de l'actual Azerbaidjan independent. L'establiment i les activitats de la República Democràtica van mostrar al món la independència de l'Azerbaidjan i la realització dels somnis de llibertat del poble d'Azerbaidjan que estima el seu estat.

És un fet històric que l'Azerbaidjan és un dels pocs països que ha aconseguit la independència de l'Estat dues vegades durant el segle passat. És molt orgullós fer una ullada a la història recent de l'Azerbaidjan, l'entorn sociopolític que va tenir lloc al nostre país fa només 30 anys, els esdeveniments que vam viure en ordre cronològic de manera breu, i recordar una vegada més. els enormes èxits que hem presenciat avui a costa de les dificultats.

El poble d'Azerbaidjan, que va restaurar la independència de l'estat el 1991, es va inspirar en les riques tradicions estatals de la República Democràtica de l'Azerbaidjan i va establir l'estat independent de l'Azerbaidjan sobre la base d'aquest patrimoni històric. El fundador i arquitecte de l'actual estat independent de l'Azerbaidjan, un polític de fama mundial i gran estadista, el líder nacional Haydar Aliyev, es va convertir en etern en la història moderna de la República de l'Azerbaidjan. El fundador i arquitecte de l'actual estat independent de l'Azerbaidjan, un polític de fama mundial i un gran estadista, el líder nacional Haydar Aliyev es va convertir en etern en la història moderna de la República de l'Azerbaidjan.   

Val la pena assenyalar una vegada més que el nom del Líder Etern està gravat en la consciència nacional del poble d'Azerbaidjan com a fundador de l'Azerbaidjan modern. Haydar Aliyev va obrir el camí per a la formació d'una gran ideologia, filosofia de l'estat nacional i autoconsciència nacional a l'Azerbaidjan, i això reafirma que la unitat del poble i el poder és decidida, eterna i basada en una base sòlida.

Des de 2003, el president Ilham Aliyev ha fet dels valors multiculturals i la tolerància una prioritat i és autor de fòrums i esdeveniments internacionals arreu del món com a llegat de la República Democràtica de l'Azerbaidjan. L'Azerbaidjan insisteix a parlar del país com un país de convivència pacífica, tolerant i multicultural entre representants de totes les religions, a més de les minories nacionals i ètniques, i que aquest model de tolerància s'ha de fomentar a tot el món.

Aquest any, celebrem el Dia de la Independència amb especial orgull. Segons l'ordre signada pel president Ilham Aliyev, l'any 2023 és declarat l'"Any d'Heydar Aliyev" a l'Azerbaidjan. Aquest és un esdeveniment doblement emocionant per a tot el poble d'Azerbaidjan.

És cert que avui l'Azerbaidjan fa tots els esforços per protegir la seva independència, continuar amb el desenvolupament ràpid i mantenir la pau no només per al Caucas sinó per a tota la regió.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències