Connecteu-vos amb nosaltres

Bangla Desh

Forjar un camí per endavant: primer diàleg polític Bangla Desh-UE

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Les relacions UE-Bangla Desh s'estan enfortint durant gairebé 50 anys, des que les institucions europees es van comprometre per primera vegada amb el nou país independent el 1973. Però el diàleg polític de Dhaka el 24 de novembre va marcar una ampliació de la cooperació i va obrir el camí per posar la relació en un sentit un peu encara més ferm, escriu l'editor polític Nick Powell.

La reunió de Dhaka va ser la primera del que ara serà un esdeveniment anual, un diàleg polític d'alt nivell que se celebra cada any, alternant la capital de Bangla Desh i Brussel·les. Proporcionarà orientació estratègica i intensificarà la cooperació en política exterior i de seguretat. La seva importància per a la Unió Europea es va il·lustrar amb la proposta de la UE a la primera reunió d'iniciar debats sobre un acord de cooperació d'associació amb Bangla Desh.

Va ser el reconeixement per part de la UE de la transformació socioeconòmica de Bangla Desh. El país va ser elogiat pel seu èxit continuat com el major beneficiari del règim de comerç preferencial Tot menys armes de la UE. Bangla Desh va buscar el suport de la UE per continuar les preferències comercials més enllà del 2029, ja que es gradua de l'estatus de país menys desenvolupat.

La UE va respondre subratllant la necessitat d'una implementació integral del Pla d'acció nacional per al treball a Bangla Desh, que al seu torn va reconèixer el seu compromís de garantir els drets laborals i la seguretat en el lloc de treball. Això necessitaria preus justos i responsabilitat compartida dels elements de compliment, sobretot tenint en compte la inversió en fàbriques més segures i ecològiques.

La delegació de Bangla Desh estava encapçalada pel ministre d'Estat d'Afers Exteriors, Shahriar Alam, i la part de la UE estava encapçalada pel director adjunt del Servei Europeu d'Acció Exterior, Enrique Mora. La seva àmplia discussió va destacar els valors compartits de la democràcia, les llibertats fonamentals, l'estat de dret, la inclusió i el respecte dels drets humans.

El diàleg polític tenia com a objectiu ampliar el compromís UE-Bangla Desh més enllà de les àrees prioritàries actuals de comerç, migració, governança, acció humanitària i cooperació al desenvolupament. Les dues parts van acordar treballar més estretament en l'acció climàtica, la transformació digital, la connectivitat i la seguretat.

Les dues parts van intercanviar opinions sobre la lluita contra el terrorisme i la prevenció de l'extremisme violent. Bangla Desh va reafirmar el seu enfocament de tolerància zero a totes les formes de terrorisme. Les dues parts van reiterar la seva creença conjunta que les accions antiterroristes requereixen l'adhesió als drets humans i els principis humanitaris.

anunci

La discussió es va ampliar a la necessitat d'una cooperació més profunda en la lluita contra el crim organitzat transnacional, inclòs el tràfic de migrants, el tràfic de persones i el blanqueig de diners. Ja s'està duent a terme un diàleg global sobre la migració, amb la intenció de la UE de posar en marxa una associació de talent amb Bangla Desh amb l'objectiu d'impulsar la mobilitat laboral internacional d'una manera mútuament beneficiosa.

La UE va tornar a expressar el seu agraïment per la generositat del poble i el govern de Bangla Desh envers més d'un milió de refugiats rohingya de Myanmar. Bangla Desh ha agraït a la UE el seu suport polític i humanitari, però ha destacat la potencial amenaça per a la seguretat i l'estabilitat regional de la crisi dels refugiats en curs. Calia més acció de la comunitat internacional per crear les condicions per a la repatriació voluntària, segura, digna i sostenible dels rohingyas.

Bangla Desh i la Unió Europea estaven d'acord en la necessitat de fer tots els esforços per posar fi a la guerra a Ucraïna, amb el dret internacional respectat i la Carta de l'ONU. Ambdues parts estaven profundament preocupades tant pel cost humà de la guerra com pel seu impacte en l'economia global. El primer ministre de Bangla Desh, Sheikh Hasina, és un dels sis líders mundials eminents que actuen com a campions del Grup de Resposta a Crisi Global de les Nacions Unides sobre Energies i Finances Aliments.

Bangla Desh també és l'actual president de la Comissió de Consolidació de la Pau de l'ONU i és una nació líder en les operacions de manteniment de la pau de l'ONU. Ambdues parts van destacar l'important paper de les dones en la prevenció i resolució de conflictes, les respostes humanitàries i la reconstrucció postconflicte.

Bangla Desh va elogiar el compromís de la UE amb l'acció contra el canvi climàtic i, en particular, per facilitar l'avenç a la COP27 sobre la qüestió crucial d'un fons de compensació per les pèrdues i els danys patits per països, inclòs Bangla Desh, que només són responsables d'una petita proporció dels gasos d'efecte hivernacle mundials. emissions.

En general, hi havia molts interessos comuns a discutir, cosa que demostra el valor del diàleg polític i l'acord de cooperació d'associació proposat. Hi ha una comprensió comuna de la necessitat d'un multilateralisme eficaç i inclusiu basat en regles per fer front als reptes globals actuals i futurs, amb l'ONU al centre.

Tant la UE com Bangla Desh donen molta importància a un entorn comercial estable, amb l'Organització Mundial del Comerç al seu centre. Ambdues parts van acordar fomentar noves sinergies per contribuir conjuntament a un món més segur, més verd, més resilient digital i més estable, d'acord amb l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències