Connecteu-vos amb nosaltres

Bèlgica

Soldat desconegut de Waterloo portat a la llum per veterans militars

COMPARTIR:

publicat

on

L'any 2019, un equip internacional d'arqueòlegs recolzats per veterans de l'exèrcit va descobrir extremitats amputades prop de la masia de Mont Saint Jean, on hauria estat el principal hospital de campanya de l'exèrcit de Wellington, a la famosa batalla de Waterloo. Més de dos anys des de l'inici de la pandèmia, l'equip va tornar a l'excavació i va fer un descobriment espectacular: un esquelet intacte d'un soldat, escriu Catalina Feore.

El professor Tony Pollard, un dels directors arqueològics del projecte i director del Centre d'Arqueologia del Camp de Batalla de la Universitat de Glasgow, va dir: "El que tenim aquí és un exemple únic de com es va netejar un camp de batalla a principis del segle XIX i aquest tipus de l'evidència és molt, molt rara. Per exemple, a Waterloo, atès que probablement 19 persones van morir a la batalla, només un sol esquelet ha estat sotmès a excavacions arqueològiques, que va ser el meu col·lega belga quan van construir el museu fa uns anys.

"Així que quan ho poses en context, això és increïblement rar, però també tenim aquesta barreja d'humans, cavalls i caixes de munició que ofereix una instantània de la batalla. És sorprenent per a mi, com a algú que ha fet 25 anys d'arqueologia del camp de batalla, que això hagi sortit a la llum".

Un dels socis de l'excavació és 'Waterloo Uncovered', una organització benèfica innovadora que combina arqueologia de classe mundial amb cura i recuperació veteranes. Des del 2015, l'organització benèfica utilitza l'arqueologia com a eina per donar suport als veterans i al servei del personal militar en la seva recuperació dels traumes de la guerra i la transició a la vida civil.

Va dir un veterà Reporter de la UE que quan es va incorporar a l'exèrcit era per emular el que havien fet altres persones en el passat, defensant el seu país. Va dir que encara hi havia un estigma vinculat al TEPT i que el públic en general l'entenia poc: “Moltes persones pateixen de TEPT per tot tipus de motius, algunes persones pensen que es manifesta amb ràbia i violència, però de fet, pot afectar a les persones de moltes maneres diferents".

Hi ha un curs en línia en profunditat que han de completar els veterans nous en la disciplina de l'arqueologia, hi ha una sèrie de nivells i es seleccionen els participants d'entre els que han completat el curs amb èxit. Liam Telfer, de la Cavalleria Domèstica, és un dels veterans que ha desenvolupat la passió per l'arqueologia: “És molt terapèutic i bastant catàrtic. T'has de centrar realment en el que estàs fent. Realment ha canviat la meva vida i estic pensant seriosament en una carrera en arqueologia".

Pollard diu que els veterans realment aporten una diferència: “Molta d'aquesta gent ha estat en batalla. Ells llegeixen el paisatge, no com nosaltres, sinó com un terreny militar. Hi ha una interacció entre el passat i el present. Els dic als meus alumnes que l'arqueologia és el més proper que tenim a una màquina del temps. Però tenir veterans al projecte és gairebé com tenir les claus d'aquesta màquina del temps, és simplement fenomenal".

anunci

La batalla de Waterloo va pagar les ambicions imperials de Napoleó i va inaugurar un període de relativa pau a través del 'Concert d'Europa', però les excavacions són un recordatori del cost del conflicte. Kieran Oliver, un Coldstream Guard, va parlar de l'emoció del descobriment, però també ho va veure com un recordatori de l'angoixa que comporta la guerra. Igual que el servei militar, l'excavació és una feina col·laborativa, va dir Oliver: "Els homes i les dones del servei es donen suport mútuament, cosa que estem acostumats a fer".

Ashley Gordon, que va servir amb el 1r Batalló The Rifles, va dir que l'experiència va ser humil: "Estàs centrat en el procés històric i arqueològic, però després t'adones que aquesta era una persona i pots donar-li el seu lloc a la història. .”

Rod Eldridge, que dirigeix ​​l'equip de benestar, va dir que el paper de l'equip és garantir que els veterans i el personal en servei tinguin una bona experiència que millori la seva salut. Tenint en compte els seus antecedents, Eldridge diu que els homes i les dones del servei tenen un respecte particular perquè entenen que estan tractant amb un combatent que va perdre la vida a la batalla.

Comparteix aquest article:

Tendències