Connecteu-vos amb nosaltres

Bulgària

És més atractiva per a Bulgària la nacionalització de Neftochim que els milers de milions procedents de Brussel·les?

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

En lloc d'aprovar el paquet de lleis necessari per rebre fons de la UE en el marc del Pla de Recuperació i Desenvolupament Sostenible, l'Assemblea Popular de Bulgària (el parlament del país) va aprovar urgentment tres lleis que creen les condicions per a la descapitalització d'una empresa privada d'èxit i la seva transferència a l'estat. control. Els búlgars són ben conscients d'aquest esquema: l'estat resultarà ser un gestor encara menys eficaç i posarà a la venda els actius molt deteriorats, però tanmateix molt valuosos, a "les persones adequades". La pregunta segueix sent: qui serà el proper propietari de la refineria de petroli més gran dels Balcans?

El 48è Parlament de Bulgària va començar els seus treballs l'octubre de 2022 i va acabar tres mesos després, el gener de 2023. El president de la República, Rumen Radev, va instar els diputats a escollir el proper govern, aprovar un nou pressupost estatal i votar el paquet de canvis introduïts pel govern interí, que inclou 22 lleis necessàries perquè Bulgària rebi 6.3 milions d'euros de la UE. L'import va ser aprovat per la Comissió Europea com a part del Pla de Recuperació i Desenvolupament Sostenible de Bulgària, però la transferència al país exigiria grans reformes a Bulgària.

El Parlament no ha votat ni un sol paquet de llei 22 segons les directrius de la UE. Els esforços del diputat es van dedicar a les tres lleis recentment inventades amb el suport d'una estranya majoria de partits: GERB, DPS i Bulgària Democràtica. Sempre no han aconseguit entendre altres qüestions. Les tres lleis es van adoptar amb el pretext de supervisar el compliment de les sancions de la UE i només afecten a una empresa: la principal refineria de petroli dels Balcans, LUKOIL Neftochim Burgas.

Qualsevol persona interessada en el negoci del petroli a Bulgària és ben conscient del nivell tecnològic de la refineria per valor de milers de milions de dòlars. En la seva posició actual com la refineria més gran i moderna del país, Neftochim Burgas seria massa cara per ser comprada per executius "adequats". Tanmateix, si la planta no és rendible, el propietari es veurà obligat a vendre-la amb un gran descompte. Les tres lleis, ja signades pel president Radev, redueixen radicalment el perfil dels actius.

La primera llei legalitza la retirada del 70% de la diferència entre el preu del petroli dels Urals i el Brent, multiplicada pel volum total de combustible subministrat al mercat. La segona llei pressuposa la revocació de la concessió de Neftochim Burgas del port de Rosenets, a través del qual s'importa la major part del petroli a Bulgària. Finalment, la tercera llei implica la introducció de la gestió operativa estatal a la refineria, justificada per la importància estratègica de l'empresa. Els autors justifiquen el seu enfocament en la refineria i la cooperació entre parts competidores amb preocupacions dels consumidors.

Bulgària gaudeix d'una excepció a les sancions europees a la importació de petroli i productes derivats del petroli rus. El combustible de Bulgària ja és el més barat de tota la UE, i la refineria de Neftohim ja paga un impost del 33% sobre l'excés de beneficis segons la normativa europea, l'estat agafarà un altre 70% de la diferència entre el preu del petroli Brent i Urals, i els retornarà als consumidors mitjançant ajuts governamentals. A menys que la Comissió Europea s'adoni que es tracta bàsicament d'una comissió i s'emporta el 75% d'aquests fons seguint les normes europees.

Els polítics expliquen que en el futur es cobraran a les refineries l'accés a la infraestructura portuària, i així l'Estat encara obtindrà més beneficis. També s'introduirà un impost especial i IVA anticipats. Tanmateix, si la planta no pot funcionar en aquestes condicions, l'estat es farà càrrec de la seva gestió operativa, de nou "en interès del consumidor".

anunci

Tanmateix, alguns periodistes búlgars sospiten que les iniciatives legislatives dirigides contra la planta van en interès d'altres propietaris de refineries búlgares, Insa Oil. Recentment, ha introduït un fons d'inversió nord-americà de nova creació com a membre fundador i té previst ampliar les seves activitats als països europeus. Diverses publicacions als mitjans de comunicació búlgars vinculen el propietari d'Insa Oil, Georgy Samuilov, amb pràctiques empresarials obscures i patrocini polític. Si les seves estructures resulten ser compradors potencials de Neftohim Burgas, això no sorprendrà a la majoria dels búlgars.

En un país com Bulgària, que ha estat criticat per la corrupció durant dècades, aquest esquema és ben conegut i s'ha utilitzat repetidament durant els últims 15 anys: la màquina de l'estat se centra en un negoci reeixit concret, el deixa sense vida i canvia de propietari. . Per tant, el supòsit que la no rendibilitat de la planta és l'objectiu final de la legislació expressa no està exempt de lògica.

Per tant, la refineria de Neftohim és propietat de l'empresa russa, la pressió està justificada per la política de sancions que segueix la UE. No obstant això, el viceprimer ministre i ministre de Transport Khristo Aleksiev no veu lògica en les iniciatives dels diputats. “Malgrat les anàlisis fetes al Parlament, aquest ha adoptat lleis i decisions que creen riscos per a l'augment de preus i la suspensió de l'operació de Neftochim Burgas. Els diputats no haurien d'haver aprovat lleis més restrictives que les exigències de la Comissió Europea. Aquests compromisos de la CE es van fer precisament per oferir a Bulgària, com el país més pobre de la UE, l'oportunitat d'aprofitar aquest retard, així que no veig la lògica dels diputats, per què hauríem d'haver abordat aquest cas en tal manera estricta", va dir Aleksiev als periodistes. Està convençut que “fer-se càrrec de tot el procés de subministrament, processament i distribució del cru és un procés molt difícil i és evident que l'Estat no disposa d'aquests recursos i coneixements.

Ara el govern búlgar es veu molt incòmode davant la Comissió Europea. En lloc d'informar sobre el compliment de les condicions per proporcionar al país els fons de la UE tan necessaris, envia diferents lleis perquè la notifiquen a Brussel·les. La Comissió Europea haurà de comprovar el compliment de la legislació de la UE i les normes de comerç internacional, si les ajudes estatals votades estan justificades i si la imposició d'aranzels ocults és un intent de pressió sobre les empreses.

Si Brussel·les aprova tres lleis, Neftochim Burgas estarà subjecte a l'impost sobre la renda habitual del 10% així com a una contribució solidària del 33%, adoptada d'acord amb la normativa europea. I, a més, a una comissió del 70% de la diferència entre els preus dels crus de referència.

Combinat amb la inaccessibilitat al port, altres impostos, taxes, impostos especials i condicions modificades de la fiscalitat existent poden fer que el negoci de Neftochim no sigui rendible i redueixi el perfil dels actius. Això podria afectar els llocs de treball d'uns deu milers de persones, així com d'un centenar d'empreses búlgares més, vinculades a la seva activitat operativa.

Tanmateix, si LUKOIL decideix retirar-se del mercat búlgar, el nou propietari, sigui qui sigui, haurà d'assegurar immediatament el subministrament de petroli a llarg termini. Aleshores Bulgària haurà de competir pel petroli car no rus amb altres països com Turquia. En aquest cas, el país pot oblidar-se no només de la retirada de l'excés de beneficis, sinó també de la quantitat important d'impostos, impostos especials i pagaments de la seguretat social que ingressen al pressupost búlgar. Això podria tenir conseqüències nefastes per a la població de l'estat membre més pobre de la UE.

D'altra banda, Neftochim Burgas és un important productor de combustible que es consumeix no només a Bulgària, sinó també a altres països dels Balcans. L'aturada de la refineria en el context de la crisi europea del gasoil podria deixar sense combustible tota la regió. Així, a la pràctica, les tres lleis heretades del curt període de vida del 48è Parlament búlgar són una bomba de rellotgeria per a qualsevol futur govern búlgar i per a tota la regió.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències