Connecteu-vos amb nosaltres

Bulgària

Qui serà responsable si els nens búlgars de Brestovitsa pateixen danys irreversibles a la seva salut?

COMPARTIR:

publicat

on

És evident que Bulgària, un estat membre de la UE i de l'ONU, està violant greument els drets humans europeus i internacionals en no proporcionar aigua potable - escriu Lazar Bakalov ([protegit per correu electrònic])

Durant el 2018-2019, la població de Brestovitsa (un poble del municipi de Rodopi amb gairebé 4000 habitants) va notar canvis en el color i el gust de l'aigua destinada al consum humà. Les autoritats competents rebutgen aquests supòsits i garanteixen que l'aigua potable de Brestovitsa compleix amb tots els estàndards sanitaris nacionals, europeus i internacionals.

Però el febrer del 2020 la veritat va sortir a la llum, amb el primer resultat oficial que els nivells de manganès estaven molt per sobre dels límits de la UE de 50 mg/l o 0.05 mg/dm³. Després de diverses proves d'aigua, els resultats crítics van assolir el nivell de 6.499 mg/l. S'ha informat a totes les institucions privades, municipals i nacionals responsables de la qualitat de l'aigua potable a Brestovitsa per tal de prendre mesures immediates per identificar-ne les causes i trobar solucions.

El febrer de 2021 es va declarar l'estat d'emergència parcial, amb un decret que l'aigua no es pot utilitzar per a consum, però està permesa per a ús domèstic.

L'agost de 2021, els resultats d'un informe de l'Acadèmia de Ciències de Búlgar van demostrar que nivells tan elevats de manganès a l'aigua potable de Brestovitsa per a ús domèstic tenen conseqüències extremadament greus per a la salut dels consumidors, sent els més nocius per als nens. L'informe conclou que cal prendre mesures immediates ja que la població corre un greu risc per a la salut!

El manganès entra al cos humà a través de diversos òrgans, s'acumula i no es pot eliminar de cap manera. Les quantitats excessives causen problemes neurològics irreversibles en nadons i nens. Aquests problemes poden incloure dificultats de llenguatge i memòria, coeficient intel·lectual més baix, falta de coordinació, etc. Els nens de Brestovitsa porten anys en un risc extrem per a la salut, cosa que es pot interpretar com una amenaça de genocidi! Des del 2020, la població de Brestovitsa ha rebut diversos compromisos de les institucions pertinents per trobar solucions ràpides i recursos econòmics per a aquestes solucions. Després d'anys de vacil·lacions, finalment es va trobar una solució, però encara falta el 90% del finançament. La creença en la qualitat de les institucions búlgares ha desaparegut completament! Les autoritats locals i nacionals encara es neguen a respondre a la pregunta de qui és el responsable de contaminar l'aigua potable de Brestovitsa i de posar en aquest risc 1000 nens, tot i que els informes elaborats per investigar el cas indiquen el probable culpable. A causa de la manca d'un autor reconegut, els veïns del poble es veuen privats de la protecció dels seus drets humans. En comptes d'això, als jutjats es presenten denúncies contra persones que reclamaven una investigació per aclarir les causes de la contaminació de l'aigua protegint els drets democràtics dels vilatans i, sobretot, els drets dels infants a un medi ambient sa i aigua potable.

anunci

Tot això provoca moltes preguntes que Bulgària haurà de respondre!

Què eren de Bulgària prioritats durant tot aquest temps i per què tot s'ha allargat al llarg dels anys? Per què només s'ha aconseguit el 10% del finançament fins ara, i quant de temps les autoritats prioritzaran altres projectes i deixaran en segon pla aquests nens en risc? Què és més important que la vida dels nens?

Per què el municipi de Rodopi inverteix anys en entreteniment, parcs i manteniment de carreteres en altres pobles, mentre aquests 1000 nens esperen quatre anys malgrat el risc per a la seva salut? Crearà una visió lletja si hi ha parcs infantils a Brestovitsa però no hi ha nens per jugar-hi?

Per què fa quatre anys que no s'ha resolt un problema tan conegut i quants anys consideren les autoritats búlgares un termini raonable per resoldre un problema que posa en perill la salut dels nens diàriament? Com s'ha d'interpretar l'expressió “al més aviat possible” i es correspon amb els terminis d'execució de la decisió per als quals encara no s'han disposat els recursos suficients?

És just que els residents afectats hagin de pagar per l'aigua potable contaminada durant tots aquests anys, i aquesta decisió compleix les normes europees de protecció del consumidor?

Quan s'acabarà aquest infern i hi haurà danys duradors als nens que estan exposats a aquest risc durant anys?

Qui serà responsable si demà tots els nens de Brestovitsa pateixen danys irreversibles a la seva salut?

Com és possible que un estat membre de la UE i de l'ONU trepitge tan severament els drets civils i posa gairebé 1,000 nens en extrem perill durant un període de temps tan llarg, i quan intervindran les autoritats europees i internacionals?

A causa de la pèrdua de confiança en les prioritats de l'administració local i nacional, els ciutadans de Brestovitsa continuen lluitant per protegir els seus drets i resoldre el cas, portant-lo aquesta vegada més enllà de les fronteres del país. L'11.05.2024, Lazar Bakalov va presentar una queixa oficial a la Comissió Europea basada en tots els documents necessaris proporcionats per l'associació "Life for Brestovitsa". La petició és tractar el cas a nivell europeu el més aviat possible i remetre-lo a un tribunal europeu. La Comissió de les Nacions Unides, l'Organització Internacional de la Salut i altres organismes internacionals també seran notificats en els propers dies si Bulgària no ofereix solucions ràpides i satisfactòries.

Els veïns de Brestovitsa demanen suport a Europa en aquesta batalla que posa en perill la salut dels seus fills! [protegit per correu electrònic]

És evident que Bulgària, estat membre de la UE i de l'ONU, està en greus violacions dels drets humans europeus i internacionals en no proporcionar aigua potable.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències