Connecteu-vos amb nosaltres

Carib

Un sector privat innovador: un requisit previ per a la transició a l'economia verda del Carib

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

El Carib ha estat al capdavant de les negociacions sobre el canvi climàtic de la COP26 que tenen lloc a Glasgow, Escòcia. Hem vist la representació als nivells més alts i els nostres líders com la primera ministra de Barbados, Mia Mottley, tenen un impacte massiu. El tema del finançament climàtic ha estat una constant, al costat dels reptes aguts induïts pel clima als quals s'enfronten les petites illes com la nostra al Carib. Fins i tot si es disposa d'alguns dels finançaments promesos però difícils de fer, les preguntes clau romanen sense resposta: qui ho implementarà? Qui són els socis essencials? Una de les variables clau és el paper de la innovació, sobretot pel que fa al sector privat que no s'ha subratllat prou. Al Carib no podem emprendre una acció climàtica efectiva i una transició a l'economia verda sense associar-nos amb un sector privat innovador., escriu Caribbean Export.

En aquest moment crucial i ara més que mai hem de fomentar la innovació al sector privat del Carib per a una transició a l'economia verda que també crearà llocs de treball i oportunitats per a la nostra gent. La innovació és vital, ja que també impulsa la productivitat i la competitivitat, dos àmbits on hem de fer-ho molt millor. De fet, la capacitat de desenvolupar nous productes i serveis, desenvolupar i entrar en nous mercats i alterar les rutines internes sempre ha estat el nucli de l'èxit empresarial.

Donada la importància de la innovació, com estem com a Carib? L'Índex d'Innovació Global (GII) de l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual classifica el rendiment de l'ecosistema d'innovació de 132 economies i ofereix una perspectiva útil. Els 15 primers països classificats són predominantment països desenvolupats, excepte Singapur i la Xina. Els únics països classificats de la Comunitat del Carib i la República Dominicana també coneguda com el Carib CARIFORJM són Jamaica, República Dominicana i Trinitat i Tobago, que es van classificar en els llocs 74, 93 i 97 respectivament. Atès que els que estan a la llista es troben a la meitat inferior dels 132 països classificats, hi ha molt marge de millora per ajudar el nostre sector privat a ser més innovador. Això al seu torn ajudarà a accelerar una transició a l'economia verda creant llocs de treball i oportunitats per a la nostra gent.

Un començament útil serà centrar-se en unes quantes prioritats elevades, començant per la inversió en recerca i desenvolupament. Hem d'esforçar-nos per millorar el rendiment d'innovació de la regió. Les dades són escasses, però és evident que la nostra regió té un rendiment inferior en comparació amb altres parts del món. Durant el període del 2008 al 2018, la despesa combinada d'Amèrica Llatina i el Carib en recerca i desenvolupament com a percentatge del PIB va ser de mitjana del 0.71%, segons el Banc Mundial. En comparació, els països desenvolupats van invertir el 2.41% del PIB en aquesta important àrea. Més concretament pel que fa a la nostra Regió, Trinitat i Tobago, que és una de les economies més grans, destina només el 0.06% del PIB en recerca i desenvolupament, que encara que potser és una de les més altes de la Regió, encara és insuficient per a aquests temps. A menys que tota la Regió faci un compromís més gran, continuarem endarrerits.

També hem d'adoptar la tecnologia on les nostres microempreses, petites i mitjanes empreses es queden enrere per permetre'ls ser més ecològiques i també aprofitar les noves oportunitats. Per fer-ho, hem d'aprofitar l'oportunitat d'aprofitar l'auge de tecnologies i indústries del futur com la intel·ligència artificial (IA), la tecnologia blockchain, les plataformes digitals i la computació en núvol. Aquestes tecnologies i altres tenen el potencial de transformar radicalment les empreses existents i crear-ne de noves, inclosa l'agricultura de precisió i generar noves oportunitats per al sector serveis en àrees com el negoci de la música.

De fet, aquest tipus de tecnologies tenen aplicabilitat intersectorial i, per aquest motiu, tenen el potencial de remodelar els sistemes energètics mitjançant la integració de la generació d'energia distribuïda, baixa en carboni i nous serveis de gestió energètica de la demanda. Al mateix temps, s'està produint un altre canvi tecnològic clau són els sistemes energètics més eficients, ja que països de tot el món lluiten amb la necessitat d'una transició energètica baixa en carboni. La marxa constant de les consideracions ambientals, socials i de governança com a prioritat estratègica per a les empreses fa que la sostenibilitat es prioritzi cada cop més. S'espera que això s'incrementi encara més en el període posterior a la COP26.


Paper de l'exportació del Carib

Tenint en compte l'imperatiu d'una transició a l'economia verda i el paper crític del sector privat a l'hora de liderar la càrrega, des de l'Agència de Desenvolupament d'Exportacions del Carib ja estem donant suport a les empreses regionals en aquest camí. Per exemple, el nostre treball en l'àrea de promoció de la inversió se centra a atraure inversors a l'economia verda, inclòs el sector de les renovables. El nostre esforç en l'agricultura està orientat a aprofitar la tecnologia en l'agricultura o AgTech per augmentar la seguretat alimentària, tenint en compte la importància de l'agricultura resilient al clima.

En el suport directe que donem a les empreses, el suport tècnic i polític a través de mecanismes d'innovació per impulsar l'eficiència energètica continua sent un servei signat. Reconeixem que hem de donar suport, allà on és important, sobre el terreny i a nivell de l'empresa. En conseqüència, amb el suport de la Unió Europea hem donat més de 12.8 milions d'euros en subvencions en àmbits que donen suport i fomenten la innovació i la transició a l'economia verda, com ara la digitalització de les empreses, la recerca i el desenvolupament i les energies renovables.

Finalment, reconeixem que a nivell mundial els consumidors demanen productes respectuosos amb el clima i que compleixin els criteris de sostenibilitat. Precisament per això, amb el Centre de Comerç Internacional de les Nacions Unides, hem establert un centre "Verd per competir" aquí al Carib, que és un dels set establerts a nivell mundial. En la fase pilot inicial, estem treballant amb empreses de Barbados, Guyana i Santa Llúcia per ajudar-les a desenvolupar i implementar estratègies de sostenibilitat que puguin millorar la seva competitivitat a les cadenes de subministrament globals. Aquestes estratègies inclouran l'eficiència dels recursos, estàndards voluntaris de sostenibilitat, resiliència al clima, accés a finançament verd i màrqueting internacional. A més, aprofitarem el nostre ecosistema de socis per connectar les empreses amb una gamma completa de serveis que donen suport a la implementació d'aquestes estratègies empresarials, amb l'objectiu final de connectar-les als mercats. Creiem que aquest és un model de futur, ja que es tracta de desenvolupar i marcar un producte premium per a un mercat premium a un preu premium.

De cara al futur, reconeixem que cal fer molt més per ajudar el nostre sector privat a aprofitar la innovació per accelerar la transició a una economia verda i construir un Carib resilient al clima. Si bé el finançament continuarà sent important, la innovació és vital i es pot avançar mitjançant un mecanisme regional d'innovació específicament orientat al sector. Estem disposats a treballar amb tots els socis per avançar en aquesta agenda i construir un Carib realment resilient al clima, alhora que creem llocs de treball i oportunitats per a la nostra gent. Senzillament, hi ha massa en joc i el fracàs no és una opció.

Comparteix aquest article:

Carib

La cimera virtual de l'EPA CARIFORUM-UK està prevista per impulsar les oportunitats comercials entre el Carib i el Regne Unit

publicat

on

Una cimera virtual d'alt nivell que tindrà lloc el 24 de novembre ajudarà les empreses del Carib i del Regne Unit a capitalitzar les oportunitats comercials i d'inversió en virtut del recent Acord d'Associació Econòmica (EPA) entre el Regne Unit i 14 països del Carib al Fòrum del Carib (CARIFORUM). 

L'Agència de Desenvolupament d'Exportacions del Carib (Caribbean Export) en col·laboració amb el Departament de Comerç Internacional del Regne Unit acollirà la cimera virtual, que reunirà empreses, inversors i experts en promoció comercial per explorar com fer negocis sota l'EPA CARIFORUM-UK. Hi haurà presentacions de la primera ministra de Barbados, l'honorable Mia Amor Mottley, la ministra de Comerç Internacional del Regne Unit, Ranil Jayawardena i el comissari de Comerç de Sa Majestat per a Amèrica Llatina i el Carib, Jonathan Knott.

"Aquest esdeveniment marca l'inici d'un nou capítol en la relació comercial i d'inversió entre el Carib i el Regne Unit. L'acord ofereix grans oportunitats per a les empreses d'ambdós costats de l'Atlàntic i ajudarà a crear llocs de treball", va dir Deodat Maharaj, director executiu d'exportació del Carib.

"L'Agència de Desenvolupament d'Exportacions del Carib, com a institució regional líder per promoure el comerç del Carib a nivell mundial i dirigir les inversions, està encantada de donar suport a aquesta iniciativa i emocionada amb l'alt interès mostrat pel sector privat de la nostra regió. Estem compromesos a construir sobre aquesta base", va continuar.

L'EPA CARIFORUM-UK, que va entrar en vigor l'1 de gener de 2020, garanteix la continuïtat del comerç i la preservació de l'accés al mercat entre CARIFORUM i el Regne Unit, proporcionant previsibilitat i garantia vital a les empreses, consumidors i inversors. Amb una relació comercial bilateral de 2.9 milions de GBP el 2020, la nova EPA proporciona una plataforma per aprofundir i forjar vincles comercials encara més estrets entre les empreses del Regne Unit i el Carib.

El comissari de Comerç de Sa Majestat per a Amèrica Llatina i el Carib, Jonathan Knott, va dir: "Aquesta cimera és una altra fita clau en la nostra implementació de l'EPA, ja que el Regne Unit reforça la nostra relació comercial i d'inversió amb els nostres socis del Carib. Volem fer d'aquest un acord comercial viu per als exportadors i inversors, augmentant les connexions entre empreses i establint l'escenari per a una relació comercial moderna i pròspera amb la regió del Carib.

"El Regne Unit espera continuar treballant amb els nostres socis del Carib. Potser estem separats per milers de quilòmetres, però estem units en les nostres aspiracions, valors i amistat comercials compartits", ha afegit.

La cimera segueix la reunió inaugural del Consell Ministerial Conjunt del CARIFORUM-UK EPA, prevista per al 22 de novembre. Alts funcionaris del Regne Unit i de tots els estats del CARIFORUM van celebrar una primera reunió amb èxit del Comitè de Comerç i Desenvolupament de l'EPA a l'octubre.

Caribbean Export presentarà les conclusions clau d'un estudi recent sobre tendències i oportunitats comercials CARIFORUM-UK. La Direcció del CARIFORUM i el Departament de Comerç Internacional del Regne Unit oferiran una actualització sobre l'aplicació de l'EPA per al creixement i desenvolupament relacionats amb el comerç. Els líders empresarials del Carib i del Regne Unit discutiran el comerç de béns i serveis en el marc de l'EPA en sectors clau.

anunci

Per registrar-vos a l'esdeveniment, seguiu l'enllaç: https://www.carib-export.com/cariforum-uk-epa-summit/   -està- Descarrega la publicació i les imatgesSobre Caribbean Export
Caribbean Export és l'agència regional de promoció del comerç i la inversió centrada en accelerar la transformació econòmica del Carib. Treballem estretament amb les empreses per augmentar les exportacions, atraure inversions i contribuir a la creació de llocs de treball per construir un Carib resilient. Actualment estem executant el Programa Regional del Sector Privat (RPSDP) finançat per la Unió Europea en el marc de l'11th Fons Europeu de Desenvolupament (EDF). 

 

anunci

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Carib

Construir la seguretat alimentària del Carib a través de la tecnologia - Una perspectiva d’exportació del Carib

publicat

on

A mesura que COVID-19 continua deixant al descobert les nostres vulnerabilitats, la nostra inseguretat alimentària ha esdevingut més important que mai. A més, la nostra posició com una de les regions amb més inseguretat alimentària del planeta s’està accentuant encara més per les interrupcions en curs de les cadenes de subministrament mundials. Al seu torn, això ha augmentat els costos d'enviament i, amb això, ha augmentat els preus de tot el que consumim, inclosos els aliments que hi ha a la taula. No cal dir que tothom es veurà afectat, especialment els ciutadans més vulnerables, ja que les nostres economies continuen rodant de l’atac de la pandèmia del coronavirus, escriu Deodat Maharaj.

D'acord amb el Secretaria de CARICOM, la factura d’importació d’aliments per a la Comunitat del Carib es va situar en 4.98 milions de dòlars EUA el 2018, la qual cosa superava el doble de la nostra pestanya d’importació d’aliments de 2.08 mil milions de dòlars americans del 2000. L’Organització per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) ha indicat que, si les tendències actuals continuen, s’incrementaran exponencials similars. a la nostra factura d’importació d’aliments es durà a terme en els propers anys. Les figures dibuixen una imatge preocupant de la nostra situació actual. Com a comunitat caribenya, en general importem més del 60% dels aliments que consumim, i alguns països importen més del 80% dels aliments que consumeixen. D'acord amb la FAO, només Belize, Guyana i Haití produeixen més del 50% del consum d'aliments.

Tenint en compte els nivells de deute ja elevats, l’atur creixent i la caiguda de més pobres a causa de la pandèmia de coronavirus, la forta dependència continuada dels aliments importats és simplement insostenible. Aquesta dependència externa també augmenta la nostra vulnerabilitat des del punt de vista de la seguretat nacional. COVID-19 ja ens ha demostrat que, a nivell mundial, els països posen els seus ciutadans en primer lloc com hem vist en el cas de les vacunes. En conseqüència, establir les bases per a la seguretat alimentària ha de ser la màxima prioritat per a nosaltres com a regió del Carib.  

En aquest sentit, és bo veure que els governs del Carib s’han fixat un objectiu per reduir les importacions regionals d’aliments el 2025 en un 25% - 25 en 5 - i molts països s'han compromès a emprendre mesures polítiques i incentius que donin suport a la producció d'aliments a la nostra regió. La pregunta òbvia és com es pot aconseguir quan s’ha tingut la saviesa convencional, que, excepte per a països com Belize, Guyana i Surinam, simplement no disposem d’espai terrestre per produir a l’escala necessària per garantir la seguretat alimentària. No obstant això, altres països com Israel han convertit la saviesa convencional en adoptar eficaçment la tecnologia per construir seguretat alimentària. Hem de fer el mateix.

Per a nosaltres, al Carib, la introducció de noves tecnologies representa una important oportunitat per accelerar la producció d’aliments, crear llocs de treball i atreure inversions. Acollir i accelerar l’ús de la tecnologia a l’agricultura o AgTech té sentit, ja que ens permet produir més amb menys, cosa que fa que la producció d’aliments sigui més eficient.

En l’agricultura, les innovacions que fan servir la tecnologia, com la hidroponia i l’aquapònica, han eludit la necessitat de terres cultivables extensives, cosa que suposa una limitació important en molts dels nostres petits territoris. La introducció d’intel·ligència artificial, anàlisi, sensors connectats i altres tecnologies emergents podria augmentar encara més els rendiments, millorar l’eficiència de l’aigua i altres aportacions i construir sostenibilitat i resiliència en el cultiu de cultius, la ramaderia i l’agro-processament.

No obstant això, amb poques excepcions, hem estat lents a adoptar l’ús a gran escala de les noves tecnologies en els nostres sistemes de producció d’aliments. Aquest no és un desafiament únic que afronta el Carib, com el Fòrum Econòmic Mundial ha assenyalat que per als seus territoris membres, només es van generar 14 milions de dòlars en inversions en 1,000 empreses centrades en sistemes alimentaris des del 2010, mentre que la sanitat va atreure 145 milions de dòlars en inversions en 18,000 empreses emergents durant el mateix període de temps. No obstant això, malgrat els reptes, a més d'Israel, països com els Emirats Àrabs Units han estat obrint el camí en l'aprofitament de la tecnologia en l'agricultura i aconseguint les inversions necessàries perquè sigui un èxit.

Per a nosaltres, a l’Agència de Desenvolupament de les Exportacions del Carib, hi ha un camí a seguir. Hem treballat amb l'Associació Carib d'Agències d'Inversions (CAIPA) per identificar AgTech com un sector prioritari per atreure inversions estrangeres directes i estimular els fluxos de capitals regionals.

Caribbean Export està totalment compromès amb l'objectiu del 25 en 5 i hem començat la nostra feina conjuntament amb els nostres socis per definir un mecanisme per posicionar les oportunitats d'AgTech de la regió a inversors regionals i internacionals. Durant la Setmana de l’Agricultura del Carib, convocem la primera Cimera d'Inversions AgTech del Carib (5-7 d'octubre de 2021) encapçalat pel president de Guyana. Aquí presentarem oportunitats d’inversió disponibles al sector AgTech a la regió i ajudarem a definir un camí a seguir per ajudar la regió a millorar la seva oferta d’inversions AgTech. Més informació sobre l’esdeveniment es pot trobar aquí.

És important subratllar que per construir seguretat alimentària, el sector privat té un paper essencial i l’agricultura s’ha de veure com un negoci atractiu per als nostres joves. És precisament per això que continuarem donant suport als productors que busquen el mercat d'exportació, aprofitant oportunitats com les que proporciona l'acord de col·laboració econòmica amb la Unió Europea. Això es fa amb una referència específica a la creació de capacitats dels productors regionals per accedir a mercats d’alt valor com ara a Europa. A més, ens comprometem a utilitzar el nostre programa de subvencions finançat per la Unió Europea per ajudar els nostres negocis de tota la regió a accedir a aquests mercats. La propera convocatòria de subvencions serà a mitjans d’octubre i es recomana que les empreses, incloses les del sector agrícola, presentin una sol·licitud. Podeu trobar més informació aquí.

A Caribbean Export, reconeixem que, tot i que aquestes mesures són importants, es requereix un enfocament pràctic a la coberta amb un entorn propici adequat. Això significa que els socis nacionals, regionals i internacionals han de treballar a l'uníson per ajudar a impulsar una agenda per a la seguretat alimentària del Carib. Estem compromesos amb aquesta associació que creiem que no només proporcionarà seguretat alimentària, sinó també llocs de treball i oportunitats preciosos per a la nostra gent. -fina-

Deodat Maharaj és el director executiu de l'Agència de Desenvolupament d'Exportacions del Carib.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Carib

Construir una associació comercial i d’inversió amb Rising Africa

publicat

on

Molts països del Carib marquen l’emancipació el mes d’agost. De fet, la comunitat CARICOM celebra aquesta fita històrica l’1 d’agost anualment. Durant aquest temps, reflexionem sobre el final de l’esclavitud que per sempre quedarà com una taca gravada a la consciència col·lectiva de la humanitat. Utilitzem el record de l’emancipació per celebrar els vincles profunds i inextricables que tenim, com a persones del Carib, amb Àfrica, escriu Deodat Maharaj.

Fins ara, aquestes connexions s'han mantingut en gran part en els àmbits històric, cultural i de la gent. Això ha de canviar per incloure també la traducció dels nostres excel·lents llaços en relacions comercials i d’inversió que redundaran en benefici de les persones d’aquí a la nostra regió i a l’Àfrica. Per a aquells que segueixen l'evolució a l'Àfrica, el maig de 2019 va marcar l'alba d'un emocionant capítol en l'ascensió continuada del continent. Va donar inici a l’inici de l’àrea de lliure comerç continental africà amb una visió convincent i convincent amb Àfrica com una mega zona de lliure comerç. Només pel que fa als països participants, ja és la zona de lliure comerç més gran del món donat el nombre d’estats membres.

L'augment d'Àfrica també és il·lustradament il·lustrat per les dades. Tot i que el món sencer s’enfonsa de la pandèmia del coronavirus i la majoria de països i regions com la nostra mostren un creixement negatiu, les Perspectives Econòmiques Africanes realitzades pel Banc Africà de Desenvolupament van assenyalar que s’espera que el PIB real creixi un 3.4 per cent malgrat la pandèmia COVID-19. Països com Moçambic han rebut nivells rècord d’inversió estrangera directa. Tot i això, mentre els països asiàtics dirigits per la Xina han anat corrent cap a l’Àfrica, ens hem quedat en gran mesura endarrerits pel que fa a perseguir una agressiva relació comercial i inversora amb Àfrica. Les oportunitats per associar-se amb Àfrica i un mercat estimat en 1.4 milions de persones són immenses. Mentre intentem avançar en una agenda per a un Carib resistent, no només és important reforçar les associacions comercials existents, sinó també buscar noves relacions en el camp del comerç i la inversió.

El món canvia i nosaltres també ho hem de fer. Pel que fa a les dades comercials, segons el mapa comercial del Centre de Comerç Internacional, els països del CARIFORUM (CARICOM i la República Dominicana) van exportar mercaderies per valor de 249.2 milions de dòlars EUA a Àfrica el 2018, que van créixer fins als 601.4 milions de dòlars el 2019. Tot i que aquest és un pas la direcció correcta encara és una fracció del que es pot realitzar una vegada que fem una empenta concertada cap a Àfrica. La qüestió òbvia és, doncs, com intentem intensificar la nostra relació comercial amb Àfrica. En primer lloc, hem de passar de la diplomàcia política a una que inclogui un enfocament comercial que doni a Àfrica la prioritat que es mereix. S’ha avançat amb l’establiment de missions a diverses capitals africanes per part dels països del Carib.

anunci

També estem veient resultats. El mes passat, vaig participar a la cerimònia de signatura aquí a Barbados, on les empreses del Carib Global Integrated Fintech Solutions (GIFTS) i IPayAnywhere (Global) van signar un MOU amb el gegant nigerià TelNet relacionat amb la prestació d’una gamma de serveis de pagament. El que era diferent d’aquesta relació és que va donar inici a una associació centrada en la nova economia i no en la relació clàssica en el comerç de mercaderies. L’Alta Comissió de Barbados, a Ghana, va jugar un paper fonamental a l’hora de fer realitat això, d’aquí l’èmfasi en una forta representació comercial. De la mateixa manera, la missió conjunta dels països de la CARICOM establerta a Nairobi (Kenya) ha de perseguir el mateix objectiu amb un enfocament a l'Àfrica Oriental i Meridional. En segon lloc, a mesura que establim una relació amb Àfrica i intentem atraure també turistes del continent, també hem d'aprofundir en la nostra relació en el sector dels serveis que no sigui el turisme. Ja tenim experiència caribenya a Àfrica en llocs com Moçambic que dóna suport al desenvolupament del seu sector energètic.

Tot i això, és individual i ad hoc. Hem de ser més sistemàtics i mirar àrees com el turisme on hem demostrat experiència i trobar maneres de comercialitzar el nostre coneixement en aquestes àrees als països on es requereix aquesta ajuda. En tercer lloc, com el continent més jove del planeta, amb aproximadament un 60% de la població menor de 25 anys i amb una classe mitjana creixent, hi ha un potencial immens per al nostre sector creatiu. Per exemple, la música caribenya continua sent popular a l’Àfrica, però hem de ser més proactius a l’hora d’identificar les oportunitats del mercat i ajudar els nostres artistes a accedir-hi a través de plataformes digitals i altres basant-se en els esforços inicials, com l’èxit de col·laboració entre artistes soca del Carib com Machel Montano. de Trinitat i Tobago i de Timaya a Nigèria. En centrar el nostre sector creatiu en els joves vibrants d’Àfrica, establirem una relació durant els propers anys.

Finalment, és important subratllar que construir aquesta relació amb Àfrica i el seu sector privat no és només competència dels governs de tota la regió. Les empreses tenen un paper important a l’hora d’arribar a l’Àfrica, tal com han fet institucions com el Republic Bank, que ha establert operacions a Ghana. Les organitzacions del sector privat com les cambres de comerç i l’associació de fabricants també han d’establir relacions amb els seus homòlegs del continent.

anunci

Des de l’Agència de Desenvolupament de les Exportacions del Carib, reconeixem la importància d’ajudar a construir aquest pont. Aquesta és precisament la raó per la qual la identificació de noves relacions comercials és una part important del nostre pla estratègic per al període 2021-2024. Com a persona caribenya que ha viscut, treballat i viatjat a través d’Àfrica, he vist de primera mà els canvis sísmics que es produeixen al continent. És hora que fem aquest pivot perquè Àfrica invertiu el temps, l’esforç i l’energia necessaris. En un món que canvia ràpidament, reforçar la nostra relació amb Àfrica ja no és una opció, sinó que hauria de ser un element clau de la nostra estratègia per ajudar a construir la resiliència del Carib.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint
anunci
anunci

Tendències