Connecteu-vos amb nosaltres

Àsia Central

Perspectives de cooperació internacional per garantir la resiliència climàtica a Àsia Central

COMPARTIR:

publicat

on

Àsia central és una de les regions més vulnerables del món als canvis climàtics. La regió, caracteritzada per la sequera, les fortes fluctuacions de temperatura i les precipitacions baixes, així com la distribució heterogènia dels recursos, és especialment vulnerable al canvi climàtic.

Segons el Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides, la temperatura mitjana anual a Àsia Central ha augmentat 0.5 °C durant els darrers 30 anys i es preveu que augmenti entre 2.0 i 5.7 °C l'any 2085. L'augment de la freqüència i la velocitat dels esdeveniments meteorològics extrems i els desastres naturals amenacen la seguretat física, les infraestructures crítiques i l'accés a la salut i l'educació. La inestabilitat econòmica i social, els baixos nivells de capacitat de recerca i l'elevada degradació dels paisatges agrícoles i naturals també afecten negativament la capacitat dels estats d'Àsia Central per fer front al canvi climàtic.

1. El clima i els problemes relacionats amb l'aigua, l'energia i altres problemes tenen un greu impacte negatiu en tots els països de la regió.

En primer lloc, El canvi climàtic ha amenaçat la seguretat hídrica i energètica dels països d'Àsia Central. Les glaceres s'estan reduint (disminuint la seva mida un 30% durant els últims 50-60 anys), mentre que la demanda d'aigua i energia a la regió està creixent. Segons les previsions, l'any 2050 la població d'Àsia Central passarà de 77 milions a 110 milions de persones. Segons experts de la FAO i el Banc Mundial, els recursos hídrics per càpita als països d'Àsia Central són suficients (uns 2.3 m3).) , i el problema a la regió no és la seva escassetat, sinó un ús extremadament irracional. La disponibilitat de recursos hídrics renovables domèstics als països aigües avall és feble.

Aquesta situació s'agreujarà no només pel canvi climàtic, sinó també pel creixement de la producció, l'agricultura i la població, que comportarà un augment de la demanda d'aigua.

Banc Asiàtic de Desenvolupament ( ADB ) preveu una disminució dels volums d'aigua a les conques de Syr Darya i Amu Darya en un 10-15% l'any 2050. Els rius són les fonts d'aigua més importants a l'Àsia Central, la qual cosa afecta l'escassetat d'aigua als països de la regió. El dèficit hídric actual a Uzbekistan pot augmentar fins als 7 milions de metres cúbics el 2030 i fins als 15 milions de metres cúbics el 2050, tenint en compte la disminució dels volums d'aigua a les conques de Syr Darya i Amu Darya.

Com sabeu, el major problema ambiental de la comarca continua sent l'assecament del mar d'Aral. Els països de la regió tenen molt poca implementació de tecnologies d'estalvi d'aigua, una coordinació limitada dels sistemes de gestió i cap enfocament sistemàtic de les xarxes comunes d'aigua, inclosos els rius i llacs més petits. En aquest context, cal un treball més actiu per part de les estructures internacionals, com ara el Fons Internacional per a la Salvació del Mar d'Aral i la Comissió Interestatal de Coordinació de l'Aigua d'Àsia Central en temes del Mar d'Aral.

anunci

En segon lloc, cada any els països de la regió s'enfronten a la sequera, que redueix els rendiments dels cultius i, en alguns casos, porta a la seva destrucció total, causant així enormes danys materials a l'agricultura i una amenaça per a la seguretat alimentària de tota la regió. L'agricultura representa el 10-45% del PIB dels països d'Àsia Central. L'agricultura ocupa entre el 20 i el 50% de la població activa, mentre que, segons la FAO, més de la meitat de les terres cultivables de secà de la regió estan subjectes regularment a la sequera i gairebé totes les zones de regadiu pateixen nivells d'estrès hídric elevats o molt elevats.

La sequera també pot ser causada per tempestes destructives de sorra i pols que poden moure milers de milions de tones de sorra pels continents. Els deserts s'estan expandint, reduint la quantitat de terra disponible per al cultiu d'aliments.

L'estrès per calor causat per les altes temperatures agreuja l'escassetat d'aigua i redueix la quantitat de pastura disponible, provocant un menor rendiment dels cultius i afectant negativament la producció ramadera.

En tercer lloc, Els impactes sobre la producció d'energia de l'augment de les temperatures i la disminució de les precipitacions, així com les amenaces per a la generació d'energia i la infraestructura de transmissió d'esdeveniments meteorològics extrems, soscaven les cadenes de subministrament i la seguretat energètica.

Als països d'Àsia Central com Kirguizistan i Tadjikistan, on l'energia hidroelèctrica té un paper central en l'economia, l'envasament dels embassaments pot reduir la producció d'energia i crear dificultats addicionals per a la gestió de les centrals hidroelèctriques.

En general, segons el Banc Mundial, els impactes climàtics negatius podrien provocar una reducció del 20% de la generació d'energia hidroelèctrica al Kirguizistan i al Tadjikistan en els propers anys. L'augment de la temperatura de l'aigua o les quantitats insuficients d'aigua poden afectar negativament la producció d'energia de les centrals tèrmiques a la resta de la regió.

Quart, Les conseqüències socioeconòmiques del canvi climàtic a l'Àsia Central s'expliquen per les pèrdues financeres provocades per l'augment del nombre i la freqüència de desastres naturals a l'Àsia Central, com inundacions, esllavissades, allaus, colades de fang, tempestes de sorra, incendis, causant enormes danys materials. . Segons el Banc Mundial, a cinc països d'Àsia Central des del 1991, només les inundacions han afectat més d'1.1 milions de persones i han causat danys per més de mil milions de dòlars. En general, els desastres naturals a la regió causen pèrdues per uns 1 milions de dòlars. dòlars i afecten la vida de gairebé 10 milions de persones cada any.

El canvi climàtic, acompanyat d'esdeveniments meteorològics extrems, augmenta encara més els motors de la pobresa. Els desastres naturals poden provocar el desplaçament forçat de persones amb ingressos baixos. Les inundacions, esllavissades i esllavissades destrueixen zones poblades i les persones perden els seus mitjans de vida. L'escassetat extrema de calor i aigua afecten negativament els rendiments dels cultius i, en conseqüència, els ingressos dels agricultors. A més, segons un informe del Banc Mundial, l'any 2050 hi podria haver fins a 2.4 milions de migrants climàtics interns a Àsia Central.

2. Els esforços dels estats d'Àsia Central per resoldre els problemes ambientals globals estan estretament relacionats amb les activitats de l'ONU en aquesta àrea. Tots els països de l'Àsia Central han signat i ratificat l'Acord de París, el major acord multilateral vigent actualment relacionat amb el canvi climàtic, que pretén implicar tots els estats en el procés global d'implementació d'esforços ambiciosos per combatre el canvi climàtic i adaptar-se a les seves conseqüències.

Els estats de la regió participen en totes les conferències internacionals sobre protecció del medi ambient sense excepció i s'han adherit a gairebé totes les convencions ambientals de l'ONU. Aquests inclouen: la Convenció Marc sobre el Canvi Climàtic; Convenció sobre la Biodiversitat; Convenció de Viena i Protocol de Mont-real per a la conservació de la capa d'ozó; Convenció de lluita contra la desertificació; Conveni de Basilea sobre el control dels moviments transfronterers de residus perillosos i la seva eliminació; Conveni d'Aarhus sobre accés a la informació, participació pública en la presa de decisions i accés a la justícia en matèria mediambiental.

En els darrers anys, els països d'Àsia Central han posat en marxa una sèrie d'iniciatives destinades a cridar l'atenció de la comunitat internacional sobre els problemes ambientals de la regió.

Aquests inclouen la "Dècada Internacional per a l'Acció: L'aigua per al desenvolupament sostenible 2018-2028", iniciada pel Tadjikistan, i un nou projecte de resolució titulat "La natura no coneix fronteres: la cooperació transfronterera és clau per a la conservació i l'ús sostenible de la biodiversitat", proposat per Kirguizistan.

La necessitat d'adoptar mesures efectives d'adaptació a les conseqüències del canvi climàtic ha donat lloc a una prioritat especialment alta per a Uzbekistan en totes les qüestions clau de l'agenda climàtica. Així, gràcies als esforços de Taixkent, l'any 2018, sota els auspicis de l'ONU, es va crear el Fons Multipartner per a la Seguretat Humana per a la regió del mar d'Aral, que s'ha convertit en una plataforma fiable per a l'assistència pràctica de la comunitat internacional a la població de la comarca que viu en un territori amb una situació ambiental difícil. Fins ara, el Fons ha atret 134.5 milions de dòlars en recursos financers dels països donants.

Un assoliment important va ser que l'any 2021, durant la 75a sessió de l'Assemblea General de l'ONU, es va proposar una resolució especial proposada pel president d'Uzbekistan sobre declarar la regió del mar d'Aral zona d'innovació i tecnologia ambiental, copatrocinada per uns 60 estats. aprovat per unanimitat. Durant l'acte celebrat l'octubre d'enguany. Al 3r Fòrum Internacional “One Belt, One Road” ( BIS ), la part uzbeka va proposar crear, amb la participació d'empreses líders de la Xina i altres socis estrangers a la regió del mar d'Aral, un Parc Tecnològic Especial de Demostració per a la implementació de programes industrials i socialment significatius basats en la introducció generalitzada del "verd" tecnologies. La direcció del nostre país també va proposar posar en marxa una plataforma científica i d'informació per a la transferència de coneixement i solucions “verdes” a partir del Centre Internacional d'Innovació de la regió del mar d'Aral.

Uzbekistan participa regularment de manera activa a les reunions anuals de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. Durant la 27a reunió, celebrada el 2022, la delegació uzbeka va defensar la consolidació dels esforços per assolir la neutralitat de carboni, la promoció de les fonts d'energia renovables, els projectes d'adaptació al canvi climàtic, la lluita contra la desertificació i la degradació del sòl, la introducció de tecnologies d'estalvi d'aigua i altres accions climàtiques a Àsia Central.

Un altre aspecte significatiu va ser que l'ONU va donar suport a la intenció d'Uzbekistan de celebrar el primer Fòrum Internacional del Clima a Samarcanda a la primavera del 2024, dedicat a temes de canvi climàtic, que preveu discutir oportunitats de cooperació internacional per reduir els riscos i les amenaces a la regió i els problemes de l'Àsia Central. d'atraure finançament pel clima. Durant la 78a sessió de l'Assemblea General de l'ONU al setembre d'aquest any. A Nova York, el president d'Uzbekistan va prendre la iniciativa d'adoptar la resolució de l'Assemblea General de l'ONU "Àsia Central davant les amenaces climàtiques globals: solidaritat per a la prosperitat comuna" i va proposar debatre les seves principals disposicions al Fòrum de Samarcanda.

El lideratge d'Uzbekistan també està prestant més atenció a la integració d'iniciatives conceptuals: l'"Agenda Verda d'Àsia Central" i la "Ruta Verda de la Seda". En aquest sentit, parlant al 3r Fòrum BRI, el president del país Sh. Mirziyoyev va proposar “desenvolupar un programa de desenvolupament verd a gran escala per a la implementació pràctica de tasques clau: transformació verda i digitalització dels sectors econòmics; la creació d'infraestructures sostenibles en els sectors del transport i l'energia; llançament de capacitats industrials “verdes”; reducció de la pobresa i desenvolupament d'una agricultura "intel·ligent".

En aquest context, la part uzbeka també va proposar la creació d'un Fons de Finances Verds al nostre país, que esdevindrà una eina eficaç per mobilitzar recursos financers per al desenvolupament d'una economia baixa en carboni i tecnologies netes, així com la introducció d'alt nivell ambiental. estàndards als països de l'Àsia Central.

Les iniciatives anteriors d'Uzbekistan contribueixen a augmentar la participació del nostre país per garantir la sostenibilitat climàtica a l'Àsia Central, legitimen, donen suport i enforteixen el "discurs verd" a la regió i més enllà, posicionant amb fermesa l'Àsia Central com a participant important en el procés d'institucionalització. cooperació internacional en l'àmbit de la resolució de problemes urgents de canvi climàtic i protecció del medi ambient. També s'ajusten clarament a l'aplicació dels principals objectius i objectius de l'Estratègia per a la transició de la República d'Uzbekistan cap a una "economia verda" per al període 2019-2030, adoptada el 2019.

En general, en els darrers anys s'ha intensificat la contribució de l'Uzbekistan i altres països de l'Àsia Central per resoldre els problemes més complexos relacionats amb la minimització de les conseqüències i l'adaptació al canvi climàtic al món i a les seves regions individuals. A més, tal com assenyalen els experts del Banc Mundial a l'Informe del país sobre el clima i el desenvolupament, publicat el novembre d'enguany, les mesures per adaptar-se al canvi climàtic i descarbonitzar l'economia d'Uzbekistan que consumeix energia poden ajudar a assolir els objectius de desenvolupament del país i millorar el benestar de les persones. els seus ciutadans.

Khoshimova Shahodat
Investigador en cap del Centre d'Informació i Anàlisi de Relacions Internacionals del Ministeri d'Afers Exteriors de la República d'Uzbekistan

Limanov Oleg
Investigador en cap del Centre d'Informació i Anàlisi de Relacions Internacionals del Ministeri d'Afers Exteriors de la República d'Uzbekistan

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències