Connecteu-vos amb nosaltres

Xina

Com l'Occident pot evitar un perillós i costós enfrontament amb #China

COMPARTIR:

publicat

on

The Institute of Economic Affairs – our British member think tank – has released a new document informatiu, authored by the IEA’s Head of Education Dr Stephen Davies and Professor Syed Kamall, the IEA’s Academic and Research Director, who sat on the European Parliament’s International Trade Committee from 2005-2019. The main conclusions of the report include:

  • Sorgeix el temor que estiguem als peus d’una nova guerra freda;
  • Covid-19 està provocant una important reorientació de la nostra política exterior. Al centre d’això hi ha la nostra relació canviant amb la Xina;
  • Ens arrisquem a malentendre fonamentalment les motivacions de la Xina perquè les nostres suposicions no estan actualitzades: a diferència de l’URSS, la Xina no busca l’hegemonia;
  • Més aviat actua per interès propi i pretén convertir-se en una nació model per emular els països en desenvolupament i en el regulador dominant del sistema financer i comercial internacional;
  • L’estratègia de compromís constructiu o d’internacionalisme liberal ja no funciona, però un equilibri més realista de les relacions de poder amb la Xina pot ser econòmicament costós i políticament perillós;
  • Tot i això, hi ha una alternativa a la simple confrontació i competència militar;
  • Haurem de frenar el comerç sensible i respondre amb fermesa a les accions del govern xinès a Xinjiang, Hong Kong i contra veïns asiàtics;
  • Aquestes accions haurien de complementar-se amb un programa de compromís entre particulars, organitzacions i empreses de societats lliures amb els seus homòlegs de la Xina;
  • Una política d'encoratjar el contacte organitzat a nivell de la societat civil podria conduir a reformes que els actuals governants hauran d'acompanyar o de trobar molt menys fàcils de gestionar.

“Trencaclosques xinès” argumenta que Occident s'arrisca a afrontar una relació de confrontació políticament perillosa i econòmicament costosa amb la Xina.

Yet China’s history – of accepting and recognising spontaneous bottom-up transformations and then encouraging them to go further by embedding them in a legal framework – and its culture of “saving face” or “mianzi” suggests Western politicians could be fundamentally misunderstanding China’s motivations.

Tot i que l’estratègia actual de l’internacionalisme liberal ja no funciona, no hauríem de veure com manejar la Xina com una opció binària entre la contenció i la confrontació. L’augment de l’autoritarisme a la Xina ha fet esperar que els mercats i la prosperitat donin lloc a més llibertat. La seva política envers la població uigur i sobre l’anomenada “Iniciativa del cinturó i la carretera”, així com el seu comportament en les primeres etapes de la pandèmia del coronavirus, han portat a molts a Occident a considerar la Xina no com a parella sinó com una amenaça .

No obstant això, les activitats de la Xina al seu barri poden explicar-se en part per una certa defensivitat a causa de la determinació de no tornar a ser dominada mai per potències estrangeres. El que estem veient és quelcom molt més subtil que els plans d’hegemonia global. Hi ha una competència per convertir-se en el model o nació patró que altres volen imitar, sobretot quan es tracta de nacions que es desenvolupen econòmicament. La Xina també intenta convertir-se en el regulador dominant del sistema financer i comercial internacional.

Com a resposta, haurem de frenar el comerç sensible i respondre amb fermesa a les accions del govern xinès a Xinjiang, Hong Kong i contra els veïns asiàtics. Aquestes accions haurien de complementar-se amb un programa de compromís entre particulars, organitzacions i empreses de societats lliures amb els seus homòlegs de la Xina. Aquest tipus de compromís entre persones encara es podria considerar en general molt menys arriscat que la confrontació militar manifesta i, a la llarga, més probable que tingui èxit.

anunci

Una política d'encoratjar el contacte organitzat a nivell de la societat civil podria conduir a reformes que els governants actuals hauran d'anar acompanyats o que seran molt menys fàcils de gestionar.

El doctor Stephen Davies, cap d’educació de l’Institut d’Afers Econòmics i el professor Syed Kamall, director acadèmic i investigador de l’IEA, va dir:

“El govern xinès s’hauria de creure quan diu que no busca l’hegemonia. En canvi, els objectius del govern xinès són l'accés a les matèries primeres, la tecnologia i els mercats per a les empreses xineses. 

"Això pot portar al govern xinès a intentar establir normes i normes internacionals i desafiar el mantra de bon govern de les democràcies occidentals, però a diferència de la Unió Soviètica durant la Guerra Freda, no intentarà exportar la seva ideologia.

"Això suposarà un tipus de repte diferent al de la Unió Soviètica durant la Guerra Freda fins al 1989. Les democràcies liberals occidentals encara haurien de respondre amb fermesa a les agressions del govern xinès i a les violacions dels drets humans, però alhora buscar més persones a la gent. contactes per ajudar a donar forma a les reformes a la pròpia Xina.

"També és important distingir entre les accions del Partit Comunista Xinès i les persones xineses quan es plantegen preocupacions sobre les accions del govern xinès.

“The background to this is the way that the transformation of the Chinese economy since the 1980s has been produced as much by spontaneous bottom-up action subsequently recognised and accepted by the CCP as by top-down reforms. This shows the opportunities there are for genuine popular engagement as a way to respond to the challenge of the ‘Chinese Way’.”

Descarregar l'informe complet

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències