Connecteu-vos amb nosaltres

Xina

El G20 posa fi al finançament públic per a projectes internacionals d'energia de carbó: la Xina va demanar que abandonés immediatament els projectes de carbó dels Balcans occidentals

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Fotografia: ©JustFinanceInternational (Per Nemanja Pančić)
Planta elèctrica de carbó de lignit Kostolac B3 en construcció i ampliació de la mina de Drmno.
Les nacions del G20, inclosa la Xina, han acordat acabar aquest any amb el finançament públic per a projectes d'energia de carbó internacionals [1], seguint els compromisos similars del G7 i l'OCDE., Just Finance International

La Xina, el principal finançador del món per a la construcció de projectes internacionals d'energia de carbó, encara té més d'1.7 GW de centrals elèctriques de carbó previstes i el projecte d'energia de carbó Kostolac B350 de 3 MW en construcció als països dels Balcans occidentals al sud-est. Europa.

Els països de l'OCDE, com ara la UE, Japó, Corea i altres, van acordar la setmana passada una prohibició immediata de diverses formes de suport financer del govern per a les centrals elèctriques de carbó internacionals a finals de 2021, convertint-se en el primer acord internacional vinculant per acabar amb el suport a l'exportació de projectes internacionals de centrals elèctriques de carbó [2]. 

Tot i que la Xina no és membre de l'OCDE i, per tant, no està vinculada per l'acord, a principis d'octubre el Banc de la Xina, un important banc amb una trajectòria de finançament de projectes de carbó a l'estranger, va trencar la classificació amb altres bancs xinesos i es va convertir en el primer banc de la Xina. institució financera per acabar amb el finançament de nous projectes internacionals de centrals elèctriques de carbó i mines [3].

Des del 2020, un nombre creixent d'economies en desenvolupament al llarg de la Franja i la Ruta han fet grans passos lluny dels plans d'expansió de l'energia del carbó prèviament ambiciosos facilitats per la Xina. Sèrbia i Bòsnia i Hercegovina al sud-est d'Europa, però, continuen sent un punt calent per a les empreses estatals xineses (SOE) a l'hora d'ampliar els seus nous projectes de carbó, mentre que Montenegro està decidint actualment si tira endavant una controvertida modernització de centrals de carbó per part de la xinesa Dongfang. Elèctric.

Les empreses estatals xineses especialitzades en generació d'energia estan actives actualment en sis projectes d'energia de carbó a Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia i Montenegro, alguns amb el suport financer del Banc d'Importació i Exportació de la Xina (China Eximbank) [4].

La promesa de l'Assemblea General de les Nacions Unides de Xi al setembre de retirar-se de noves centrals elèctriques de carbó a l'estranger va erosionar encara més la legitimitat del projecte Tuzla 7, una central elèctrica de carbó amb deute finançat per China Eximbank que encara no s'està construint, enmig de controvèrsies sobre ajuts estatals, procediments d'autorització i canvis a la tecnologia que ofereix Gezhouba. 

Denis Žiško, de l'Aarhus Center Tuzla a Bòsnia i Hercegovina, que supervisa el projecte Tuzla 7 previst, diu que "va ser un negoci arriscat des del principi per al nostre país, començant quan va acceptar un préstec de 614 milions d'euros de China Eximbank per a un projecte de construcció que beneficiava. En primer lloc, les empreses xineses i els seus treballadors.'' Žiško va afegir: "La pregunta és per què les autoritats xineses segueixen pressionant el nostre país perquè inverteixi en un projecte que es convertirà en un actiu encallat?"

"Les empreses estatals xineses operen en el màxim secret i fan acords amb les nostres autoritats i inversors privats per a la construcció de centrals tèrmiques previstes, com ara el projecte de la central de carbó Ugljevik 3. La Corporació Nacional d'Enginyeria Elèctrica de la Xina va assegurar en secret un contracte d'Enginyeria, Adquisició i Construcció (EPC) sense cap consulta pública ni coneixement de les comunitats locals", va dir Majda Ibraković del Centre per al Medi Ambient de Bòsnia i Hercegovina. "Exigim que la Xina es mantingui fidel a la seva promesa i que surti de tots els projectes d'energia de carbó planificats a Bòsnia i Hercegovina, de manera que el nostre país no estigui més endeutat amb les entitats estatals de la Xina", va afegir. 

Zvezdan Kalmar, del Centre d'Ecologia i Desenvolupament Sostenible de Sèrbia (CEKOR), va dir: "No només tots els projectes de carbó xinesos als Balcans occidentals no compleixen les últimes normes de control de la contaminació de la UE, sinó que la majoria també estan plagats d'irregularitats en els permisos ambientals. i estudis d'avaluació”. Kalmar va afegir: "La Xina ha d'aturar immediatament els projectes de carbó a l'estranger la construcció dels quals va començar sense obtenir permisos autoritzats i una consulta pública significativa; La central sèrbia de carbó Kostolac B3 que està en construcció n'és un exemple.''  

Wawa Wang, director de Just Finance International, va dir: "Donem la benvinguda al G20 i especialment al compromís de la Xina d'acabar amb el finançament públic per als projectes internacionals de carbó. Les comunitats i les ONG ciutadanes fa temps que qüestionen la legitimitat i la legalitat dels projectes elèctrics de carbó de les empreses estatals xineses als Balcans occidentals i més enllà. La nostra investigació mostra que la Xina encara té almenys 13 GW de projectes d'energia de carbó actius i planificats, alguns dels quals ja estan finançats però encara no construïts, a tot el món [5]. La Xina hauria de sortir d'aquests projectes actius immediatament perquè es comprometi a tenir impactes reals en l'estalvi climàtic". 

Ioana Ciuta, coordinadora d'energia de CEE Bankwatch Network, va dir: “En aquesta etapa de l'emergència climàtica hauríem de tenir acords per aturar tot el finançament dels combustibles fòssils, però encara no hem tallat les línies de vida del carbó. Les economies, el medi ambient i la salut pública només han de patir si la Xina deixa la porta oberta a tots aquests projectes de carbó poc aconsellats al sud-est d'Europa". 

Des del 2020, un nombre creixent d'economies en desenvolupament al llarg de la Franja i la Ruta han fet grans passos lluny dels plans d'expansió de l'energia del carbó prèviament ambiciosos facilitats per la Xina. Sèrbia i Bòsnia i Hercegovina a Europa, però, continuen sent un punt calent per a les empreses estatals xineses (SOE) a l'hora d'ampliar els seus nous projectes de carbó, mentre que Montenegro està decidint actualment si tira endavant una controvertida modernització de la central de carbó per part de la xinesa Dongfang Electric. .

La promesa de l'Assemblea General de les Nacions Unides de Xi al setembre de retirar-se de noves centrals elèctriques de carbó a l'estranger va erosionar encara més la legitimitat del projecte Tuzla 7, una central elèctrica de carbó amb deute finançat per China Eximbank que encara no s'està construint, enmig de controvèrsies sobre ajuts estatals, procediments d'autorització i canvis a la tecnologia que ofereix Gezhouba. 

"Les empreses estatals xineses operen en el màxim secret i fan acords amb les nostres autoritats i inversors privats per a la construcció de centrals tèrmiques previstes, com ara el projecte de la central de carbó Ugljevik 3. La Corporació Nacional d'Enginyeria Elèctrica de la Xina va assegurar en secret un contracte d'Enginyeria, Adquisició i Construcció (EPC) sense cap consulta pública ni coneixement de les comunitats locals", va dir Majda Ibraković del Centre per al Medi Ambient de Bòsnia i Hercegovina. "Exigim que la Xina es mantingui fidel a la seva promesa i surti de tots els projectes d'energia de carbó planificats a Bòsnia i Hercegovina, de manera que el nostre país no estigui més endeutat amb les entitats estatals de la Xina", va afegir. 

Zvezdan Kalmar, del Centre d'Ecologia i Desenvolupament Sostenible de Sèrbia (CEKOR), va dir: "No només tots els projectes de carbó xinesos als Balcans occidentals no compleixen les últimes normes de control de la contaminació de la UE, sinó que la majoria també estan plagats d'irregularitats en els permisos ambientals. i estudis d'avaluació”. Kalmar va afegir: "La Xina ha d'aturar immediatament els projectes de carbó a l'estranger la construcció dels quals va començar sense obtenir permisos autoritzats i una consulta pública significativa; La central sèrbia de carbó Kostolac B3 que està en construcció n'és un exemple.''  

Wawa Wang, director de Just Finance International, va dir: "Donem la benvinguda al G20 i especialment al compromís de la Xina d'acabar amb el finançament públic per als projectes internacionals de carbó. Les comunitats i les ONG ciutadanes fa temps que qüestionen la legitimitat i la legalitat dels projectes elèctrics de carbó de les empreses estatals xineses als Balcans occidentals i més enllà. La nostra investigació mostra que la Xina encara té almenys 13 GW de projectes d'energia de carbó actius i planificats, alguns dels quals ja estan finançats però encara no construïts, a tot el món [5]. La Xina hauria de sortir d'aquests projectes actius immediatament perquè es comprometi a tenir impactes reals en l'estalvi climàtic". 

Ioana Ciuta, coordinadora d'energia de CEE Bankwatch Network, va dir: “En aquesta etapa de l'emergència climàtica hauríem de tenir acords per aturar tot el finançament dels combustibles fòssils, però encara no hem tallat les línies de vida del carbó. Les economies, el medi ambient i la salut pública només han de patir si la Xina deixa la porta oberta a tots aquests projectes de carbó poc aconsellats al sud-est d'Europa". 

notes
[1] Declaració dels líders de Roma del G20 
[2] Reuters: En el compromís climàtic, Xi diu que la Xina no construirà nous projectes elèctrics de carbó a l'estranger 
[3] Acord assolit a l'OCDE per acabar amb el suport dels crèdits a l'exportació per a les centrals elèctriques de carbó sense interrupcions
[4] Tuzla 7, Banovići, Ugljevik a Bòsnia i Hercegovina, Kostolac B3 i Kolubara B a Sèrbia, i Pljevlja a Montengegro. 
[5] Conferència "Afegir carbó al foc": una visió general de la situació de la Xina en la sortida històrica del 2021 dels projectes internacionals de carbó" 

Comparteix aquest article:

Xina

Competició: La UE i la Xina es reuneixen durant la 22a Setmana de la Competició per discutir les prioritats de la política de competència

publicat

on

Funcionaris i experts de la UE i la Xina es reuniran en línia del 29 de novembre al 2 de desembre de 2021 per parlar de la seva cooperació en matèria de llei de competència i aplicació. Els debats se centraran en la transició verda i com el sistema de revisió de la competència justa de la Xina i el marc d'ajuda estatal de la UE poden contribuir-hi. Els participants també discutiran els mecanismes per controlar les adquisicions potencialment anticompetitives en el sector digital i els reptes pràctics d'investigar els mercats digitals. A més, hi haurà actualitzacions sobre les revisions proposades a la Llei antimonopoli de la Xina i els recents desenvolupaments de la normativa i la política de competència a la UE.

El 22nd La Setmana de la Competència UE-Xina segueix la llarga tradició de diàleg de competència bianual entre la UE i les agències antimonopoli a la Xina. Forma part de la Projecte de cooperació en competició, un programa de cinc anys finançat per la UE que ofereix cooperació tècnica a les autoritats de competència a Àsia. També ofereix una plataforma d'intercanvis sobre política de competència entre la Direcció General de Competència de la Comissió Europea (DG Competència) i l'Administració estatal xinesa per a la regulació del mercat (SAMR). L'objectiu és intercanviar experiències i reforçar la convergència en la política de competència, en benefici dels ciutadans i les empreses tant a la UE com a Àsia. Més informació sobre el diàleg bilateral de la Comissió Europea amb la Xina en l'àmbit de la política de competència està disponible a la Comissió .

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Xina

Els EUA conviden Taiwan a la seva cimera sobre la democràcia: la Xina s'enfada

publicat

on

By

L'administració de Biden ha convidat Taiwan a la seva "Cimera per a la Democràcia" el mes que ve, segons una llista de participants publicada aquest dimarts, una mesura que va indignar la Xina, que considera l'illa governada democràticament com el seu territori. escriure Ben Blanchard a Taipei i Yew Lun Tian a Pequín i Humeyra Pamuk.

La primera reunió d'aquest tipus és una prova de l'afirmació del president Joe Biden, anunciada en el seu primer discurs de política exterior al febrer, que tornaria els Estats Units al lideratge global per fer front a les forces autoritàries liderades per la Xina i Rússia. .

Hi ha 110 participants a la llista d'invitacions del Departament d'Estat per a l'esdeveniment virtual dels dies 9 i 10 de desembre, que té com a objectiu ajudar a aturar el retrocés democràtic i l'erosió dels drets i llibertats a tot el món. La llista no inclou la Xina ni Rússia. Llegeix més.

El ministeri d'Afers Exteriors de Taiwan va dir que el govern estarà representat per la ministra digital Audrey Tang i Hsiao Bi-khim, ambaixador de facto de Taiwan a Washington.

anunci

"La invitació del nostre país a participar a la 'Cimera per la Democràcia' és una afirmació dels esforços de Taiwan per promoure els valors de la democràcia i els drets humans al llarg dels anys", ha afegit el ministeri.

El Ministeri d'Afers Exteriors de la Xina va dir que estava "fermament oposat" a la invitació.

"Les accions dels Estats Units només serveixen per demostrar que la democràcia és només una coberta i una eina per avançar en els seus objectius geopolítics, oprimir altres països, dividir el món i servir els seus propis interessos", va dir el portaveu del ministeri Zhao Lijian als periodistes a Pequín.

anunci

La invitació a Taiwan arriba quan la Xina ha augmentat la pressió sobre els països perquè rebaixin o trenquin les relacions amb l'illa, que Pequín considera que no té dret a les trampes d'un estat. Llegir més.

L'autogovern de Taiwan diu que Pequín no té dret a parlar-ne.

Les fortes diferències sobre Taiwan van persistir durant una reunió virtual a principis d'aquest mes entre Biden i el president xinès Xi Jinping.

Tot i que Biden va reiterar el suport dels Estats Units des de fa temps a la política "Una Xina" sota la qual reconeix oficialment Pequín en lloc de Taipei, també va dir que "s'oposa fermament als esforços unilaterals per canviar l'statu quo o soscavar la pau i l'estabilitat a l'estret de Taiwan". va dir la Casa Blanca.

Xi va dir que els que busquen la independència de Taiwan i els seus partidaris als Estats Units estaven "jugant amb foc", segons l'agència estatal de notícies Xinhua.

Els grups de drets qüestionen si la Cimera de Biden per a la Democràcia pot empènyer els líders mundials convidats, alguns acusats d'albergar tendències autoritàries, a prendre mesures significatives.

La llista del Departament d'Estat mostra que l'esdeveniment reunirà democràcies madures com França i Suècia, però també països com Filipines, l'Índia i Polònia, on els activistes diuen que la democràcia està amenaçada.

A Àsia, alguns aliats dels Estats Units com el Japó i Corea del Sud van ser convidats, mentre que altres com Tailàndia i Vietnam no ho van ser. Altres absents notables van ser els aliats dels EUA Egipte i Turquia, membre de l'OTAN. La representació de l'Orient Mitjà serà escassa, amb Israel i l'Iraq els dos únics països convidats.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Xina

Xi diu als líders del sud-est asiàtic que la Xina no busca "hegemonia"

publicat

on

By

El president de la Xina, Xi Jinping (A la foto) va dir als líders de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) en una cimera dilluns (10 de novembre) que Pequín no "assetjaria" els seus veïns regionals més petits, enmig de l'augment de la tensió pel mar de la Xina Meridional, escriu Gabriel Crossley, Rozanna Latiff i Martin Petty, Reuters.

Les reivindicacions territorials de Pequín sobre el mar xoquen amb les de diverses nacions del sud-est asiàtic i han aixecat l'alarma des de Washington fins a Tòquio.

Però Xi va dir que la Xina mai buscarà l'hegemonia ni aprofitaria la seva mida per coaccionar països més petits i que treballarà amb l'ASEAN per eliminar les "interferències".

"La Xina va ser, és i serà sempre un bon veí, un bon amic i un bon soci de l'ASEAN", va dir Xi.

anunci

L'afirmació de la sobirania de la Xina sobre el mar de la Xina Meridional l'ha enfrontat als membres de l'ASEAN, Vietnam i Filipines, mentre que Brunei, Taiwan i Malàisia també reclamen parts.

Filipines el dijous (18 de novembre) condemnat les accions de tres vaixells de la guàrdia costanera xinesa que, segons va dir, van bloquejar i van utilitzar canons d'aigua en vaixells de reabastament es dirigien cap a un atol al mar ocupat per Filipines.

Els Estats Units van cridar divendres les accions xineses "perillós, provocador i injustificat", i va advertir que un atac armat contra vaixells filipins invocaria compromisos de defensa mútua dels EUA.

anunci

El president filipí, Rodrigo Duterte, va dir a la cimera organitzada per Xi que ell "aborreix" l'altercat i va dir que l'estat de dret era l'única sortida a la disputa. Es va referir a una sentència d'arbitratge internacional del 2016 que va considerar que la reclamació marítima de la Xina sobre el mar no tenia base legal.

"Això no parla bé de les relacions entre les nostres nacions", va dir Duterte, que deixarà el càrrec l'any vinent i ha estat criticat en el passat per no haver condemnat la conducta de la Xina a les aigües en disputa.

L'ASEAN agrupa Brunei, Cambodja, Indonèsia, Laos, Malàisia, Myanmar, Filipines, Singapur, Tailàndia i Vietnam.

Xi va dir a la cimera que la Xina i l'ASEAN havien "alleujat la foscor de la Guerra Freda" -quan la regió estava assolada per la competència de les superpotències i conflictes com la guerra del Vietnam- i havien mantingut conjuntament l'estabilitat regional.

La Xina critica sovint els Estats Units pel "pensament de la Guerra Freda" quan Washington compromet als seus aliats regionals per fer retrocedir la creixent influència militar i econòmica de Pequín.

El president dels Estats Units, Joe Biden, es va unir als líders de l'ASEAN per a una cimera virtual a l'octubre i va prometre un major compromís amb la regió.

La cimera es va celebrar sense un representant de Myanmar, va dir dilluns el ministre d'Afers Exteriors de Malàisia, Saifuddin Abdullah. El motiu de la no assistència no va ser clar immediatament, i un portaveu del govern militar de Myanmar no va respondre a les trucades per demanar comentaris.

L'ASEAN va deixar de banda el líder de la junta de Myanmar, Min Aung Hlaing, que ha liderat una repressió sagnant contra la dissidència des que va prendre el poder l'1 de febrer, de les cimeres virtuals del mes passat pel seu fracàs en la implementació d'un pla de pau acordat, en una exclusió sense precedents per al bloc.

Myanmar es va negar a enviar una representació menor i va culpar a l'ASEAN d'haver-se apartat del seu principi de no-interferència i de cedir a la pressió occidental.

La Xina va pressionar perquè Min assistís a la cimera, segons fonts diplomàtiques.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint
anunci
anunci

Tendències