Connecteu-vos amb nosaltres

Croàcia

La Comissió celebra el següent pas en l'aprovació dels plans de recuperació i resiliència de Croàcia, Xipre, Lituània i Eslovènia

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió Europea ha acollit amb satisfacció el positiu intercanvi d’opinions sobre les decisions d’execució del Consell sobre l’aprovació de plans nacionals de recuperació i resiliència per a Croàcia, Xipre, Lituània i Eslovènia celebrada el 26 de juliol, a la videoconferència informal dels ministres d’Economia i Finances de la UE (ECOFIN). Aquests plans estableixen les mesures que recolzaran el Fons de Recuperació i Resiliència (RRF). L’RRF és el cor de NextGenerationEU, que proporcionarà 800 milions d’euros (en preus actuals) per donar suport a les inversions i reformes a tota la UE. Les decisions d'aplicació del Consell s'adoptaran formalment per procediment escrit en breu.

Aquesta adopció formal obrirà el camí per al pagament de fins al 13% de l'import total assignat per a cadascun d'aquests estats membres en prefinançament. La Comissió té com a objectiu desemborsar el primer prefinançament el més ràpidament possible, després de la signatura dels acords bilaterals de finançament i, si escau, dels contractes de préstec. A continuació, la Comissió autoritzarà nous desemborsaments basats en el compliment satisfactori de les fites i objectius exposats en cadascuna de les decisions d’execució del Consell, que reflecteixin els avenços en la implementació de les inversions i reformes contemplades en els plans.

anunci

Croàcia

Canvi d’euros: acord amb Croàcia sobre passos pràctics per a l’inici de la producció de monedes en euro

publicat

on

La Comissió Europea i els estats membres de la zona euro han signat un memoràndum d’entesa (MoU) amb Croàcia en què es detallen els passos pràctics que permetran al país començar a produir monedes d’euro quan rebi el vistiplau per unir-se a la zona euro. Això representa una fita important en els esforços de Croàcia per unir-se a la zona euro.

El MoU va ser signat pel vicepresident executiu Valdis Dombrovskis, el comissari Gentiloni, el president de l’Eurgrup, Paschal Donohoe, i el governador del Banc Nacional de Croàcia, Boris Vujčić, en una cerimònia posterior a la reunió de l’Eurogrup que va tenir lloc avui a Brdo, Eslovènia.

El memorandum d’autorització permet a Croàcia, amb l’assistència de la Comissió i els estats membres de la zona euro, dur a terme tots els preparatius necessaris abans i fins a l’encunyació real de les monedes d’euro. Aquests inclouen, entre d’altres: la selecció per part de Croàcia dels dissenys nacionals de monedes d’euro segons els procediments nacionals; l’adquisició i producció d’eines d’encunyació i proves de monedes; i disposicions per a la distribució de monedes d'euro i la retirada de la kuna croata durant el canvi.

anunci

El vicepresident executiu, Valdis Dombrovskis, va dir: "Em complau signar aquest memoràndum que permetrà a Croàcia iniciar els preparatius per a l'encunyació de monedes de prova d'euro, marcant una altra fita en el viatge cap a l'adhesió a l'euro. La Comissió continua donant suport a Croàcia en els seus esforços per unir-se a la zona de l'euro, de la qual se'n beneficiarà enormement. No obstant això, abans que pugui adoptar la moneda única d'Europa, Croàcia primer ha de complir tots els criteris de Maastricht i continuar avançant en els preparatius tècnics ".

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, va dir: "La signatura d'aquest memoràndum és un important pas simbòlic però també pràctic en el camí de Croàcia per unir-se a l'euro. Saludo la ferma determinació de Croàcia d’accedir a la zona de l’euro, que és on pertany el país. La Comissió continuarà donant suport a Croàcia en els seus preparatius i els seus esforços per complir els criteris de convergència ".

Fons

anunci

Croàcia encara no és membre de la zona euro. No obstant això, la kuna forma part del mecanisme de tipus de canvi (ERM II) des del 10 de juliol de 2020.

La signatura d’aquest memorandum d’interès és un dels passos preparatoris normals quan un estat que no pertany a la zona de l’euro té la intenció d’adherir-se a la zona euro. A causa de la complexitat de les tasques relacionades amb la producció de monedes d'euro, els estats membres que pretenen sumar-se han de començar a preparar-se amb molta antelació a la decisió del Consell d'eliminar la derogació de la seva participació a l'euro. Això no prejutjarà la decisió del Consell sobre l'aixecament de la derogació d'acord amb l'article 140, apartat 2, del TFUE.

La signatura del MoU permet a Croàcia rebre la documentació tècnica necessària per encunyar monedes de prova d’euro, que s’utilitzen per verificar l’adequació tècnica de futures monedes en euros per a màquines expenedores i de processament de monedes. La moneda nacional de la Comissió i de la zona de l’euro també transferirà a Croàcia els drets d’autor i les eines d’encunyació necessàries. En el passat, també s'havien signat protocols d'enteniment equivalents amb Eslovènia, Xipre, Malta, Estònia, Letònia i Lituània.

Més informació

Croàcia i l'euro

La Comissió celebra l'entrada de Bulgària i Croàcia al mecanisme de tipus de canvi II

Seguir llegint

Corona virus

Els eurodiputats presenten objeccions al "facisme corona"

publicat

on

Dels 704 representants elegits al Parlament Europeu, que provenen de 27 estats membres, només dos es van atrevir a alçar la veu contra les mesures COVID i la privació de les llibertats humanes fonamentals. Curiosament, els dos dels 704 diputats provenen del mateix país, on la segona dosi de vacunació es troba al nivell més baix d’Europa. Des de Croàcia, escriu Ivan Vilibor SINČIĆ, eurodiputat.

Croàcia és un país amb només el 35% vacunat amb la segona dosi, i els membres independents del Parlament Europeu, Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić, són els únics eurodiputats a Europa que es van atrevir a alçar la veu en contra.

És lamentable que ja no hi hagi representants elegits dels ciutadans de tota Europa que representin la llibertat i els drets de salut. No només no hi ha estudis independents sobre l’eficàcia de la vacuna i l’impacte en la salut, sinó que han fracassat completament mesures com la prohibició de les reunions, la restricció de la feina a restaurants i bars, l’ús de màscares i proves innecessàries i poc fiables.

anunci

Aquestes mesures feixistes no són en cap cas les mesures dels experts que es preocupen per la salut humana, sinó les mesures dels polítics que volen privar-nos de la llibertat, ens converteixen en robots sense sentit que treballen contra el sentit comú, ens deshumanitzen i fan malaltes persones sanes, i per descomptat, guanyar diners amb tot.

El que dóna esperança és el fet que els ciutadans de la República de Croàcia han decidit donar l'esquena a la propaganda farmacèutica i als polítics feixistes i han decidit escoltar amb la ment oberta allò que els seus membres del Parlament Europeu Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Ho han de dir Kolakušić. Alguns països altament vacunats que van vacunar els seus residents amb la tercera dosi tenen problemes importants amb nous casos positius, mentre que Croàcia, amb una taxa de vacunació baixa, és actualment un dels països més segurs.

L’única manera d’acabar aquesta història sobre Covid és abolir completament les mesures feixistes, guanyar immunitat natural i continuar vivint amb normalitat. No és el nou normal, sinó el normal. Els medicaments experimentals, com ara les vacunes actuals, no són la solució i no s’han d’imposar als ciutadans de cap manera. La llibertat és un dret fonamental sobre el qual hauríem de basar totes les polítiques, inclosa l’elecció del tractament.

anunci

Fem una crida als altres 702 eurodiputats per defensar els seus votants i rebutjar l'ús de la força contra els ciutadans, així com la destrucció de la salut psicològica de les persones i la devastació de l'economia.

Seguir llegint

Bulgària

Europa de l'Est té algunes de les ciutats més contaminades de la UE. Quins són els reptes que afronta la regió i quines solucions existeixen?

publicat

on

Segons Eurostat, la concentració més alta de partícules fines perilloses es troba a les zones urbanes de Bulgària (19.6 μg / m3), Polònia (19.3 μg / m3), Romania (16.4 μg / m3) i Croàcia (16 μg / m3), escriu Cristian Gherasim.

Entre els estats membres de la UE, les zones urbanes de Bulgària presenten la major concentració de partícules fines, molt per sobre dels nivells recomanats per l'Organització Mundial de la Salut.

A l'extrem oposat de l'espectre, el nord d'Europa té els nivells més baixos de contaminació per partícules fines amb PM2,5 a la UE. Estònia (4,8 ľg / m3), Finlanda (5,1 ľg / m3) i Suedia (5,8 ľg / m3), mantenen els primers llocs per obtenir l’aire més net.

anunci

El PM2.5 és la part perillosa més fina de les partícules contaminants, amb un diàmetre inferior a 2.5 micres. A diferència de PM10 (és a dir, partícules de 10 micres), les partícules PM2.5 poden ser més nocives per a la salut perquè penetren profundament als pulmons. Els contaminants com les partícules fines suspeses a l’atmosfera redueixen l’esperança de vida i el benestar i poden provocar l’aparició o l’empitjorament de moltes malalties respiratòries i cardiovasculars cròniques i agudes.

Romania té algunes de les zones més afectades a la Unió Europea per diversos contaminants atmosfèrics.

Contaminació de l'aire

anunci

Segons un estudi publicat al març per la plataforma mundial de qualitat de l’aire IQAir, Romania es va situar en el 15è lloc entre els països més contaminats d’Europa el 2020 i la capital de Bucarest, en el lloc número 51 del món. La capital més contaminada del món és Delhi (Índia). D’altra banda, l’aire més net es pot trobar a les illes del mig de l’oceà, com les Illes Verges i Nova Zelanda, o a les capitals dels països nòrdics, Suècia i Finlàndia.

Les males notícies sobre Romania provenen també de l'empresa de control de la qualitat de l'aire, Airly, que va distingir Polònia i Romania dels nivells més elevats de contaminació del continent. L'informe també va trobar que Cluj, una altra ciutat de Romania, no figura entre les ciutats més contaminades de la UE i fins i tot ocupa el primer lloc pel que fa a la contaminació per diòxid de nitrogen.

Segons l'Agència Europea del Medi Ambient, la contaminació atmosfèrica és el risc més alt per a la salut de la Unió Europea, amb unes 379,000 morts prematures degudes a l'exposició. Les centrals elèctriques, la indústria pesada i l’augment del trànsit de vehicles són les principals causes de contaminació.

La Unió Europea ha apel·lat a les autoritats locals per controlar millor la qualitat de l'aire, detectar fonts de contaminació i promoure polítiques que limiten la contaminació reduint el trànsit.

Brussel·les ja s'ha apuntat a Romania per la contaminació atmosfèrica. Va iniciar accions legals per nivells excessius de contaminació atmosfèrica a tres ciutats: Iasi, Bucarest i Brasov.

Una ONG amb seu a Londres que s’especialitza en un canvi de comportament sostenible diu que a les zones urbanes la gent ha de prendre decisions per adoptar un estil de vida que afavoreixi una millor qualitat de l’aire i el medi ambient: optar per viatjar compartint cotxes, amb bicicletes o patinets elèctrics, en lloc de cotxes.

La gestió de residus

A l’Europa de l’Est, la contaminació de l’aire juntament amb una mala gestió dels residus i els baixos nivells de reciclatge han creat una barreja perillosa. A Romania, al costat de la qualitat de l’aire, el baix nivell de reciclatge obliga a intervenir les autoritats locals.

És infame que Romania sigui un dels països europeus amb els nivells més baixos de reciclatge de residus i que les autoritats locals estiguin obligades a pagar quantitats significatives de diners anuals en multes per incompliment de la normativa ambiental de la UE. A més, hi ha una proposta legislativa que significaria que a partir de l’any vinent s’aplicaria un determinat impost sobre els envasos de plàstic, vidre i alumini.

EU Reporter va presentar prèviament el cas de la comunitat Ciugud al centre de Romania que té com a objectiu recompensar el reciclatge mitjançant l’ús d’una criptomoneda desenvolupada localment.

La moneda virtual, anomenada de manera epònima CIUGUban –unint el nom del poble amb la paraula romanesa per a diners–, s’utilitzarà en la seva primera fase d’implementació únicament per pagar als ciutadans que portin envasos de plàstic a les unitats de recollida de reciclatge. CIUGUban es lliurarà als locals que portin envasos i llaunes de plàstic, vidre o alumini als centres de recollida.

De fet, la comunitat Ciugud està responent a la crida de la UE perquè les comunitats locals intervenin i canviïn els seus problemes mediambientals.

Com es va informar anteriorment, a Ciugud la primera unitat d’aquest tipus que dóna diners en efectiu per a les escombraries ja s’ha creat al pati de l’escola local. En un enviar Al Facebook de l'ajuntament de Ciugud, les autoritats van esmentar que la unitat ja està plena de residus plàstics recollits i portats per nens. El projecte pilot és implementat per l'administració local en col·laboració amb una empresa nord-americana, un dels principals fabricants mundials de màquines automàtiques (màquines expenedores inverses).

Quan es va llançar el projecte a principis d’aquest mes, els funcionaris van mencionar que l’enfocament hàbil pretén educar i animar particularment els nens a recollir i reciclar residus reutilitzables. Segons el comunicat de premsa, els nens tenen el desafiament de reciclar el màxim d’envasos possible al final de les vacances d’estiu i de recollir el màxim nombre possible de monedes virtuals. Al començament del nou curs escolar, les monedes virtuals recollides es convertiran de manera que els nens puguin utilitzar els diners per finançar petits projectes i activitats educatives o extraescolars.

Ciugud es converteix així en la primera comunitat de Romania que llança la seva pròpia moneda virtual. L’esforç forma part d’una estratègia local més àmplia per convertir Ciugud en el primer poble intel·ligent de Romania.

Ciugud té previst anar encara més enllà. En la segona fase del projecte, l’administració local de Ciugud establirà estacions de reciclatge en altres zones de la comuna i els ciutadans podrien rebre a canvi de descomptes de monedes virtuals a les botigues del poble, que entraran en aquest programa.

L’Ajuntament de Ciugud fins i tot analitza la possibilitat que, en el futur, els ciutadans puguin utilitzar les monedes virtuals per rebre determinades reduccions d’impostos, una idea que inclouria promoure una iniciativa legislativa al respecte.

"Romania és la segona a durar a la Unió Europea a l'hora de reciclar, i això significa sancions que paga el nostre país per no complir els objectius mediambientals. Hem llançat aquest projecte ja que volem educar els futurs ciutadans de Ciugud. És important per a la nostra els nens aprenguin a reciclar i protegir el medi ambient, sent aquest el llegat més important que rebran ", va dir Gheorghe Damian, l'alcalde de la comuna de Ciugud.

En declaracions a Reporter de la UEDan Lungu, representant de l'ajuntament, ha explicat: “El projecte a Ciugud forma part d'altres esforços dissenyats per ensenyar als nens el reciclatge, l'energia verda i la protecció del medi ambient. A més de CiugudBan, també vam crear una "patrulla ecològica", un grup de nens de l'escola que van a la comunitat i expliquen a la gent la importància del reciclatge, com recollir els residus i com es pot viure més ecològicament ".

Va dir Dan Lungu Reporter de la UE que només mitjançant la implicació dels nens van aconseguir recollir i reciclar més dels ciutadans de Ciugud. La segona fase del projecte implicarà també un venedor local, que oferirà a canvi de béns i serveis de CiugudBan als locals.

"I a la tercera part del projecte volem fer servir CiugudBan per pagar impostos i serveis públics", va dir. Reporter de la UE.

Encara s’ha de veure si amb aquests projectes a petita escala n’hi hauria prou per afrontar amb eficàcia els reptes ambientals que s’enfronten a l’Europa de l’Est.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències