Connecteu-vos amb nosaltres

Xipre

La lluita per la independència continua a Xipre ocupat

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

A Xipre ocupat pels turcs, Oz Karahan assenyala els filferros de pues a la zona d'amortiment. "Aquests es van posar aquí temporalment per distreure el món de la invasió real", diu. Per a ell i molts altres, la veritable invasió és la pràctica del colonialisme de colons per part de Turquia després de l'inici de l'ocupació el 1974., escriu Natalia Marques.

"La política d'assentaments il·legals de Turquia a Xipre és un crim de guerra i un crim de lesa humanitat d'acord amb les Convencions de Ginebra, l'Estatut de Roma i la Convenció sobre la no aplicabilitat de limitacions estatutàries als crims de guerra i als crims contra la humanitat de les Nacions Unides. ", diu Karahan, que encapçala Unió de Xipriotes, el moviment més vocal contra l'ocupació turca a Xipre. És just dir que les activitats internacionals d'èxit del moviment són una de les principals raons per les quals els progressistes d'arreu del món són conscients de Xipre i dels seus efectes sobre la pau al Llevant actual.

Karahan és una de les figures més destacades de Xipre per les seves idees sobre Xipre i la política mundial. Per això, ho ha estat llista negra i declarada persona non grata per Turquia sota el president Recep Tayyip Erdogan.

"No lluitem per la pau a Xipre, perquè aquí no hi ha guerra entre xipriotes", diu Karahan. “No lluitem contra l'anomenada divisió, perquè Xipre no està dividit. Aquestes terminologies i falses percepcions són utilitzades pels imperialistes per amagar el que han fet a la nostra pàtria. Xipre és un país ocupat que ha estat utilitzat com a portaavions insumergible per cinc militars estrangers. Per això lluitem per l'alliberament contra l'ocupació imperialista”.

Avui, la ira cap a Turquia està augmentant a causa del catàstrofe econòmica ha provocat a les zones ocupades del nord de l'illa. Els turcoxipriotes, que només representen un petit percentatge de la població dels territoris ocupats, són ciutadans europeus. És per això que poden observar fàcilment que el seu nivell de vida és més baix en comparació amb els seus compatriotes grecoxipriotes que viuen a les zones lliures del sud de l'illa.

"Turquia ha aconseguit que l'economia [turcoxipriota] depengui d'ella mateixa fent servir la seva pròpia moneda, la lira turca, en comptes de la lira xipriota", diu Hare Yakula, que és activista de Mesarya Women's Initiative, una organització que campanyes pels drets de les dones i LGBT+. "Amb l'anomenada 'república' establerta el 1983 per encobrir el règim d'ocupació, els xipriotes turcoparlants estan aïllats del món, han de fer front al desconeixement internacional i pateixen grans obstacles en les seves activitats culturals, artístiques i esportives".

Contràriament a les idees errònies habituals, l'anomenada "República Turca del Nord de Xipre" no va ser declarada pel règim als territoris ocupats el 1974. Com diu Yakula, va ser declarada el 1983 per la junta militar recolzada pels EUA que governava Turquia a el temps. Aquesta decisió també va provocar que els turcoxipriotes quedessin aïllats del món.

"Sóc un director de cinema independent xipriota de parla turca i no puc fer la meva feina lliurement en aquesta terra", diu Kamil Saldun. Ell i la seva parella, Sholeh Zahrei, són molt coneguts a la comunitat xipriota. Les seves obres han rebut premis dels festivals de cinema més prestigiosos d'arreu del món. Les pel·lícules que fan són úniques, perquè s'examinen sovint els temes socials a Xipre tant en grec xipriota com en turc xipriota.

"Els artistes, escriptors i periodistes independents xipriotes de parla turca, la llibertat d'expressió dels quals està restringida, són bloquejats i atacats", diu Saldun. "Avui, fins i tot el sistema educatiu de les escoles públiques està controlat per Turquia, on es vol eliminar clarament la identitat xipriota".

L'opressió social, cultural i econòmica contra els xipriotes de parla turca que Turquia ha perpetrat des del 1974 té clarament només una raó. Turquia veu el ultrasecular i la identitat única dels turcoxipriotes com la major amenaça per a la seva existència a l'illa.

"Tot i que Turquia ha estat transferint persones al país de manera sistemàtica des de 1975, ha estat interferint en el dret dels turcoxipriotes a votar i buscar càrrecs electes forçant aquesta població a ser ciutadans", diu Halil Karapaşaoğlu, que és poeta, activista i objector de consciència.

Atès que cap organització política que no sigui la Unió de Xipriotes ha demanat oficialment a la comunitat internacional que ho faci no reconeixen les eleccions a Xipre ocupat pels turcs específicament a causa del colonialisme de colons als territoris ocupats, el món continua fent els ulls grossos davant d'aquest greu problema. Les eleccions de lideratge comunitari, que haurien d'estar obertes només als turcoxipriotes que són ciutadans de la República de Xipre, es deixen a la iniciativa del règim d'ocupació. I com que el règim d'ocupació anima els colons il·legals a votar en aquestes eleccions, avui els turcoxipriotes han perdut la seva única representació internacional i escó a la taula de negociacions per a la solució de la qüestió de Xipre sota els auspicis de les Nacions Unides.

"L'hegemonia creada per Ankara en l'àmbit cultural i econòmic es converteix en hegemonia política sobre la població que aporta", diu Karapaşaoğlu. "A més, continuen emigrant persones per crear una cultura turca i musulmana estèril, i estan intentant turcificar i islamitzar la població local segons els estàndards que han determinat".

A part d'alliberar la seva illa de l'ocupació, els xipriotes també han de decidir sobre el sistema de la pàtria comuna on volen viure. Per a Aziz Şah, que és un activista i periodista respectat al diari Avrupa, la resposta és clara: “Una unitat unitària. Xipre, lliure d'exèrcits estrangers, armes i bases de l'OTAN, i on no existeixen fronteres i murs ètnics, religiosos i de classe". Tot i que el pla de "Xipre federal" de Turquia encara està en negociació, tant el referèndum del 2004 com les enquestes actuals mostren que la majoria dels xipriotes estan d'acord amb Şah i el seu desig d'un "Xipre unitari".

El diari que escriu Şah, Avrupa, és considerat un dels mitjans de comunicació més importants de Xipre. L'editor en cap del diari, Şener Levent, és l'enemic número u del govern turc a l'illa. Des de la seva creació, la seu del diari ha estat bombardejada, disparada i atacada per colons turcs il·legals moltes vegades.

“El colonialisme de colons dut a terme per Turquia a Xipre no és una casualitat; al contrari, és una política d'extermini dissenyada per mantenir els turcoxipriotes sota control com a minoria al nord i per evitar que els refugiats grecoxipriotes tornin a les seves llars i terres", diu Şah. "El procés de negociació principal, que ha estat sota els auspicis de les Nacions Unides durant més de mig segle, no és més que l'aprovació de la partició de Xipre".

Han passat 48 anys des que va començar l'ocupació de Xipre. No hem d'oblidar que l'opressió a què s'enfronten els turcoxipriotes també és un crim contra la humanitat segons el dret internacional. Avui, malauradament, la visió de la majoria de partits i organitzacions polítiques xipriotes potser no va més enllà de les barricades que es van posar a l'illa fa gairebé mig segle. Només un nombre molt reduït d'organitzacions xipriotes bilingües són capaços de destruir aquestes barreres i arribar al món per compartir el seu missatge. I és el deure de la comunitat internacional escoltar la veu justa i coherent d'aquestes forces i donar-les suport. No només per als xipriotes, sinó per a la humanitat.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències