Connecteu-vos amb nosaltres

República Democràtica del Congo

La continuïtat del lideratge a la RDC és en el millor interès de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Brussel·les té tots els motius per creure que la reelecció del president en funcions, Felix Tshisekedi, que ha demostrat ser líder en les darreres enquestes, servirà la seva política exterior i els seus interessos econòmics, escriu Nathalie Beasnael.

Malgrat la inestabilitat actual a l'Orient Mitjà i limitada a la capacitat de punts focals estratègics addicionals, el proper eleccions presidencials a la República Democràtica del Congo (RDC), previst per al 20th Desembre de 2023, hauria de ser d'interès per a tots els polítics, economistes, líders empresarials i activistes pel clima de la Unió Europea. La RDC ha estat un soci inestimable de la UE. Amb la possibilitat que les properes eleccions alterin l'equilibri de poder al país, el que la UE requereix ara és estabilitat en aquest país integrant els seus interessos econòmics a llarg termini.     

La centralitat de la RDC per als interessos econòmics de la UE es pot veure més clarament en la importació de matèries primeres, principalment de coure i mineral de cobalt. El coure és un dels materials més utilitzats en els sectors de la construcció i l'electrònica per la seva alta conductivitat de calor i electricitat, augmentant l'eficiència dels cables d'alimentació i sistemes energètics sencers. El cobalt, en canvi, és essencial per a la fabricació de bateries recarregables d'ions de liti, per alimentar telèfons, tauletes, ordinadors portàtils, altres petits dispositius electrònics, bicicletes i patinets elèctriques, cotxes elèctrics, així com unitats d'energia solar de reserva.

La UE ja està important una quantitat substancial de coure refinat de la RDC, maquillant més del 20% del seu total importacions de coure el 2022. Indústries de la UE actualment importar i consumeixen una quantitat comparativament menor de cobalt, però, la dependència de fonts estrangeres del mineral augmentarà dràsticament durant els propers 30 anys.

El Pacte Verd Europeu de la UE, llançat per la Comissió Europea el 2019, conté una sèrie d'iniciatives polítiques que cobreixen les àrees del clima, l'energia, el transport i la indústria, entre d'altres, amb l'objectiu conjunt de facilitar un objectiu de neutralitat climàtica per al 2050.

Com a part del Green Deal's Pla Industrial, la UE està assumint el repte de competir amb algunes de les economies més grans del món, la Xina i els Estats Units en particular. Això és per tal d'augmentar la seva capacitat industrial i de fabricació i assegurar la producció de les seves pròpies tecnologies i productes nets zero. Poder obtenir de manera fiable matèries primeres i l'estabilitat, així com l'escurçament de les cadenes de subministrament, és la pedra angular d'aquesta estratègia. Això és imprescindible, ja que com més llarga sigui la cadena de subministrament, més gran serà l'impacte del crèdit de carboni i més gran serà el risc de seguretat. La transició als recursos energètics renovables, la electrificació del transport, la producció de vehicles electrònics i estacions de recàrrega i l'emmagatzematge d'energia exigiran un major ús tant del cobalt com del coure. Segons les projeccions, el coure de la UE demanda podria passar de 4.3Mt a 6Mt el 2050 mentre que el cobalt actual demandes de 20kt podria arribar fins a 100kt el 2050.

Com un dels més grans fonts de coure refinat i el principal productor de cobalt del món—comptabilitat per a més del 70% de la producció mundial: la RDC està ben posicionada per convertir-se en un dels socis principals, si no el més destacat, de la UE per assolir els seus objectius de transició verda. Cal dir que la majoria dels països rics en minerals estan buscant implementar una estratègia de benefici local semblant a Indonèsia per capturar més valor dels seus minerals, això es pot veure a Zimbabwe i Ghana amb el prohibició de liti sense processar. Per tant, és fonamental que la UE consideri una associació estratègica amb entitats privades i públiques vinculades a les estratègies nacionals de benefici, per a les quals les associacions internacionals són clau. La Xina ja ho ha entès i, segons es diu, començarà a adaptar-se del seu model d'importació actual a un de transformació nacional. Això garantirà una alineació estratègica amb els països rics en minerals.

anunci

En el president Felix Tshisekedi, la UE va trobar un soci fiable que ha prioritzat la diversificació de l'economia, alhora que ha millorat el seu sector miner donant suport i foment de l'augment de les capacitats de refinació, processament i exportació de la RDC. També ha millorat el clima empresarial general del país. Això ha tingut lloc al costat de la promoció de l'agricultura i el que s'ha anomenat la nova economia climàtica. Un dels recents i notables esforços empresarials a la RDC ha estat el projecte Buenassa, edifici una planta hidrometal·lúrgica de coure-cobalt per a la producció de càtodes de coure segons els estàndards de la London Metal Exchange (LME) valorada en 350 milions de dòlars. Buenassa, una empresa privada i congolesa, treballa amb la Delphos International, amb seu als Estats Units, per recaptar el capital necessari per construir la pròpia capacitat de refinació i processament de la RDC i l'Àfrica amb una producció prevista de 30 MT de coure i 5 MT d'hidròxid de cobalt. per any. A més, Entreprise Generale de Cobalt “EGC” està en discussió avançada amb Buenassa en el seu esforç per formalitzar la mineria artesanal. Aquest projecte és d'especial interès per a la UE tenint en compte el fet que la major part del coure i el cobalt de la RDC ha estat fins ara exportat a la Xina per refinar per processar

A més de construir el sector de refinació de la RDC, un recent acord marc signat amb la Comissió Econòmica de l'ONU per a l'Àfrica i el Banc Africà d'Exportació-Importació (Afreximbank) obre el camí per a l'establiment de zones econòmiques especials (ZEE) a la RDC per a la producció de vehicles elèctrics. Les prioritats de la RDC en aquest sentit estan totalment en línia amb les de la UE, i la RDC acollirà aviat el 2n Fòrum de bateries de vehicles elèctrics de la RDC, que se celebrarà a Kinshasa a mitjans del mes vinent. Els de la UE diversos Els mecanismes financers, com PROIMVEST, el Centre per al Desenvolupament de l'Empresa, el programa BizClim, el programa marc de microfinançament i el mecanisme d'inversió del Banc Europeu d'Inversions, estan promovent la millora dels marcs reguladors per augmentar la cooperació entre el sector públic i privat, fomentant les inversions en noves tecnologies. , i patrocinant empreses en el llançament de nous projectes.

Per descomptat, no es pot ignorar les circumstàncies polítiques i de seguretat quan es fa negocis amb la RDC. De fet, el president Tshisekedi ha navegat per les vicissituds i els riscos que emanen de l'amenaça de seguretat de la RDC de llarga durada a les seves províncies orientals, continuant representant una amenaça per a la mineria, la refinació i l'exportació de matèries primeres.

Tshisekedi va ser escollit president de la RDC el gener de 2019, el primer transició pacífica des que el país va aconseguir la independència de Bèlgica, posant fi a 18 anys de govern de l'anterior president, que va seguir una dictadura, tot i que va heretar la història de les dècades de guerres. Malgrat la conclusió de dues guerres del Congo el 1998, la dècada del 2000 va provocar l'aparició de múltiples grups rebels, inclòs el moviment del 23 de març (M23) a les províncies d'Ituri i Kivu. El 2022, els atacs de l'M23 van tornar a sorgir contra les tropes congoleses, juntament amb la comissió de crims de guerra extensos, recolzat en gran mesura pel govern ruandès segons diversos informes de l'ONU. El portaveu de l'exèrcit congolès ho ha fet va argumentar que l'agenda dels rebels té menys a veure amb els conflictes ètnics del passat i més amb els interessos econòmics que presenten els recursos naturals de la RDC. Si bé les relacions de la RDC amb Ruanda, Uganda i Burundi continuen tenses, les relacions del president Tshisekedi iniciatives diplomàtiques fins ara han aconseguit contenir el risc.

La reelecció de Tshisekedi segurament garantiria la continuïtat en termes de contenció de les amenaces a la seguretat que emanen de les províncies orientals del país i beneficiaria l'expansió del programa de desenvolupament iniciat al sector industrial de la RDC. Els resultats d'una mostra representativa d'enquestes d'opinió pública realitzades a la RDC per la firma internacional d'enquestes Global Researches, a Kinshasa, Kivu del Nord, Katanga i Equateur suggereixen que el president compta amb el fort suport dels votants de cara a les eleccions. El 92% dels votants entrevistats a Equateur i el 71% a Kinshasa donen suport al president, mentre que les dades generals suggereixen un còmode 65% de suport a la seva campanya per a la reelecció a tota la RDC.

La continuïtat de les polítiques econòmiques i de seguretat de la RDC serviria els interessos de la UE. Amb una nova ronda d'eleccions parlamentàries europees a l'horitzó el 2024 i l'augment de les pressions climàtiques que afecten el continent, demostrar l'impacte del Pacte Verd Europeu és cada cop més important. La dependència de l'associació comercial amb la RDC i el desenvolupament posterior de la cooperació ajudaria sens dubte a assegurar les necessitats de materials bruts i, fins i tot, fins i tot refinats de la UE per fer realitat els somnis verds de la UE.

Nathalie Beasnael és emprenedora social, humanitària i filantropa. És la fundadora de l'organització sense ànim de lucre Health4Peace que proporciona subministraments mèdics a hospitals de les zones rurals del Txad, Senegal, Ghana, Sud-àfrica i Nigèria i ocupa una posició de la junta com a directora d'Afers Comunitaris amb Upward African Woman.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències