Connecteu-vos amb nosaltres

França

Quin futur depara la relació franco-alemanya?

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

El recentment reelegit president francès, Emmanuel Macron (A la foto) no perdre molt de temps abans d'anar a Berlín a visitar el seu homòleg alemany, el canceller Olaf Scholz. La visita va encaixar amb el 77th aniversari del final de la Segona Guerra Mundial a Europa i reflecteix una llarga tradició entre els caps d'estat alemanys i francesos de visitar el país de l'altre poc després de ser elegits., escriu Colin Stevens.

Tot i que l'ocasió marca la continuïtat de la tradició, arriba en un moment de canvis profunds per a Europa. El bloc no només s'enfronta a la guerra d'agressió de Vladimir Putin a Ucraïna, sinó que també s'enfronta a l'agulla de l'augment de la inflació i a la perspectiva d'una recessió a la zona euro. Davant d'aquesta sèrie de reptes, l'eix francoalemany, que durant més de 60 anys ha estat el motor d'Europa, aconseguirà sobreviure sense canvis a aquestes crisis?

Entre el passat i el present

Tant Macron com Scholz van aprofitar l'ocasió per reflexionar sobre el passat i la situació actual a Ucraïna, i el canceller alemany ha destacat que “Ucraïna s'imposarà. La llibertat i la seguretat guanyaran el dia, tal com la llibertat i la seguretat van triomfar sobre l'opressió, la violència i la dictadura fa 77 anys". Sens dubte, la solidaritat amb Ucraïna es va alçar molt a la cimera bilateral que va marcar el de Emmanuel Macron. primer viatge a l'estranger després de la seva reelecció, però la reunió també va tractar diversos temes d'alta prioritat per a Europa, des de l'energia, fins a les dificultats per implementar el protocol del Brexit i la reforma del tractat.

Però la reunió també va oferir una visió del futur que probablement depara la relació franco-alemanya. Tradicionalment, l'associació entre els dos països ha estat d'igualtat, però amb la jubilació d'Angela Merkel, l'equilibri de poder pot estar canviant. Malgrat una campanya electoral contundent a casa seva, Macron va semblar segur de si mateix durant la visita en el seu paper de més major estadista, mentre que Scholz semblava incòmode, potser a la llum de les crítiques implacables sobre la seva reticència a enviar armes a Ucraïna i bloquejar les importacions d'energia de Rússia. A més, Macron sembla cada cop més decidit a avançar amb la seva ambiciosa agenda per reformar Europa, fent un paper en solitari més important per a França i posicióING ell mateix com el líder més poderós de la UE.

Una nova fase de competència econòmica

Les raons per creure que la relació franco-alemanya pot anar cap a un reequilibri estan, com sempre en aquesta relació, no només lligades a la política sinó també a l'economia dura. Com l'augment de la inflació i creixement estancat En aquests moments, ambdós països es podrien trobar competint per escapar de les perspectives imminents d'una recessió. De fet, ja assistim als primers indicis d'una nova fase de competència econòmica entre empreses franceses i alemanyes, amb empreses d'ambdós països lluitant per posicionar-se en mercats que presenten perspectives atractives de creixement.

anunci

Un dels principals mercats que promet creixement i sòlides credencials ambientals és la producció de cotxes nets. Si bé la indústria i la fabricació de l'automòbil han estat històricament el fort d'Alemanya, Macron ha presentat plans per desafiar aquest domini fent de França el primer continent del continent. productor de cotxes nets. Actualment, es preveu que Renault, l'empresa líder francesa en la indústria de l'automòbil, sigui la segona només a Volkswagen en la producció mundial de vehicles elèctrics per al 2025. Això, però, no va ser suficient per satisfer les ambicions de l'Elisi, amb Macron compromès l'octubre passat un altre 4 milions de € per empènyer el grup Renault al primer lloc.

Un altre segment de mercat que ambdós països estan vigilant és el sector de les assegurances i reassegurances, que és cada cop més important en els esforços d'Europa per mitigar els efectes devastadors del canvi climàtic. Mentre que els europeus ho són històricament infraassegurada contra els desastres naturals, l'augment de la freqüència d'inundacions i incendis forestals ha provocat una major demanda de primes d'assegurances i reassegurances i una expansió de tota la indústria. En el sector de la reassegurança de creixement especialment ràpid, actualment Alemanya té el avantatge. Dos de la worldLes 3 principals companyies de reassegurances de 's són alemanyes, amb només una companyia francesa entre les 10 primeres. No obstant això, les empreses franceses estan començant a desafiar aquest domini, tal com s'ha vist amb la recent decisió de la companyia d'assegurances francesa Covéa de comprar les 12 del món.th la reasseguradora més gran, Partner Re, en un acord de 9 milions de dòlars que es va donar llum verda per la Comissió Europea el mes passat. És probable que sigui la primera de moltes d'aquestes inversions intel·ligents de les empreses franceses en un mercat ple de potencial.

Aliances canviants

Al costat d'aquests signes que les empreses franceses s'estan traslladant cada cop més a sectors prometedors on les empreses alemanyes ja tenen una forta implantació, una altra pista que el paper de la relació com a eix vertebrador d'Europa pot estar canviant prové de la determinació de Macron d'establir noves associacions al bloc sense la participació de Berlín. Més recentment, el president francès ha perseguit relacions més sòlides amb els seus veïns italians signatura amb el primer ministre Mario Draghi l'anomenat Tractat del Quirinal el novembre de l'any passat. L'ambiciós document es fa ressò del 1963 Elisis Tractat, que va inaugurar la temporada de domini econòmic i polític de què va gaudir l'aliança franco-alemanya a Europa. Si el Tractat del Quirinal té fins i tot la meitat d'èxit, podria indicar un canvi decisiu cap al sud de l'eix de poder de la UE.

Fins fa poc, la principal dinàmica de poder de la UE semblava inamovible, amb França i Alemanya liderant el grup. Però les certeses de l'escena geopolítica europea semblen ser cosa del passat. Davant de diverses crisis simultànies, la relació entre París i Berlín també pot ser trontosa. En el seu segon mandat, Macron sembla decidit a marcar el seu llegat reformant la UE i, en la seva recerca per fer-ho, busca aliats en capitals europees diferents de Berlín. Al costat dels incentius econòmics per a una major competència entre les empreses alemanyes i franceses, la dinàmica política sembla suggerir que aquesta llarga relació geopolítica pot estar encaminada a una nova etapa.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències